Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old June 11th, 2014, 12:28 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Exam paper

Here I am giving you question paper for Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Examination in file attached with it ..

Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Examination paper

1. Trasfer of heat through horizontal movement of air is called

(A) Advection

(B) Convection

(C) Conduction

(D) Radiation

Ans : (A)



2. Which of the following revers is referred to as "Dakshin Ganga"

(A) Krishna

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Cauvery

Ans : (B)



3. The clouds float in atmosphere because of their low-

(A) Temperature

(B) Viscosity

(C) Pressure

(D) Density

Ans : (D)



4. Which one is the first atomic plant established in India?

(A) Kaiga

(B) Tarapur

(C) Narora

(D) Kota

Ans : (B)


5. Who presides over the meeting of the council of ministers?

(A) The prime Minister

(B) The President

(C) Cabinet secretary

(D) Lok Sabha Speaker

Ans : (A)



6. What is the minimum age required to become Prime Minister of India?

(A) 18 Years

(B) 21 Years

(C) 25 Years

(D) 35 Years

Ans : (C)



7. Which of the following gases is used in the artificial ripening of fruits?

(A) Acetylene

(B) Ethylene

(C) Methane

(D) Ethane

Ans : (B)



8. The light waves are -

(A) Electric Waves

(B) Magnetic Waves

(C) Electromagnetic Waves

(D) Electrostatic Waves

Ans : (C)



9. Which of the folowing process produce Hydrogen gas?

(A) Electrolysis of water

(B) Passing of steam over red hot iron

(C) Reaction of Zinc with Hydrochloric acid

(D) All of these

Ans : (D)



10. The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of -

(A) Archmedes' Principle

(B) Pascal's Law

(C) Bernoulli's Theorem

(D) Faraday's Law

Ans : (B)



11. Which of the following planet orbits around the sun in background direction from east to west?

(A) Earth

(B) Mercury

(C) Venus

(D) Jupiter

Ans : (B)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Board Exam

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 09:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8