Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #1  
Old June 10th, 2014, 06:12 PM
Nilesh
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,630
Default

I want to give the exam of Maharashtra B.Ed Common Entrance Test and for that I want to get the previous year question papers so can you provide me that?

As you want to get the previous year question papers of exam of Maharashtra B.Ed Common Entrance Test so here is the information of the same for you:

51. Tourists always enjoyed ……………….. the setting sun in the Darjeeling hills.
(A) to watch
(B) watching
(C) in seeing
(D) seeing
Ans : (B)

52. The speaker did not properly space out his speech, but went on ………. one point only.
(A) stressing
(B) avoiding
(C) devoting
(D) decrying
Ans : (A)

53. A …………… of Japanese artists stepped off the coach amidst a warm welcome.
(A) troop
(B) troupe
(C) band
(D) gang
Ans : (B)

54. Today students should be reconciled ………….. the way things are changing.
(A) with
(B) to
(C) for
(D) at
Ans : (A)

55. Ramappa ……….. as the Mayor of the town and he will assume charge this Friday.
(A) elects
(B) elected
(C) is elected
(D) is electing
Ans : (C)

Directions—(Q. 56—60) In these questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If there is no error, indicate corresponding to (D).

56. He ate (A) / nothing (B) / since yesterday. (C) No error (D)
Ans : (A)

57. An experimental vaccine (A) / has brought (B) / glimmer of hope for malarial researcher. (C) No error (D)
Ans : (C)

58. After making me wait for two agonising hours (A) / the great man called me in (B) / and asked me what do I want. (C) No error (D)
Ans : (A)

59. The ebb and flow of the tides (A) / are (B) / now understood. (C) No error (D)
Ans : (B)

60. The green paint on the wall (A) / provides a suitable contrast (B) / with the yellow doors. (C) No error (D)
Ans : (C)


Directions—(Q. 61–65) Group of four words are given. In each group one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.

61. (A) Submitted
(B) Admitted
(C) Comitted
(D) Omitted
Ans : (C)

62. (A) Brillient
(B) Valiant
(C) Salient
(D) Radiant
Ans : (A)

63. (A) Recuperate
(B) Regulate
(C) Reinstate
(D) Seperate
Ans : (D)

64. (A) Cease
(B) Seize
(C) Beseige
(D) Beseech
Ans : (C)

65. (A) Carrier
(B) Carreer
(C) Courier
(D) Barrier
Ans : (B)

Directions—(Q. 66–70) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and indicate the answer.

66. Censure
(A) Criticise
(B) Appreciate
(C) Blame
(D) Abuse
Ans : (A)

67. Diligent
(A) Industrious
(B) Indifferent
(C) Intelligent
(D) Energetic
Ans : (A)

68. Contemplation
(A) Consideration
(B) Meditation
(C) Deliberation
(D) Speculation
Ans : (B)

69. Adulation
(A) Duration
(B) Argument
(C) Flattery
(D) Institution
Ans : (C)

70. Quiver
(A) Quarrel
(B) Quicken
(C) Waver
(D) Tremble
Ans : (D)

Directions—(Q. 71–75) Choose the word opposite in meaning to the given word and choose the correct alternative.

71. ANIMOSITY
(A) Love
(B) Lust
(C) Luck
(D) Loss
Ans : (A)

72. ALTERCATION
(A) Explanation
(B) Challenge
(C) Compromise
(D) Opposition
Ans : (C)

73. COAX
(A) Dull
(B) Dissuade
(C) Active
(D) Speed
Ans : (B)

74. ERUDITE
(A) Educated
(B) Unscholarly
(C) Scholarly
(D) Possessive
Ans : (B)

75. AFFLUENT
(A) High
(B) Poor
(C) Rare
(D) Fluent
Ans : (B)

Directions—(Q. 76–80) In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and indicate the correct answer.

76. A few days before his death, he made a clean breast of everything.
(A) Confessed
(B) Took off his shirt
(C) Suffered
(D) Spoke ill
Ans : (A)

77. I am done for.
(A) Ruined
(B) Rewarded
(C) Answered
(D) Questioned
Ans : (A)

78. For a healthy and lasting friendship one must be on the level.
(A) Equally rich
(B) Mentally compatible
(C) Honest and sincere
(D) Ready for sacrifices
Ans : (A)

79. The foolish young man soon made ducks and drakes of the vast property his father left him.
(A) Squandered
(B) Distributed
(C) Spent
(D) Gave in charity
Ans : (A)

80. All his ventures went to the winds.
(A) Dissipated
(B) Spread all over
(C) Got speed of the winds
(D) Became well-known
Ans : (A)

Directions—(Q. 81–90) In these questions, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Indicate your correct answer—

Passage
Happy is the man who …(81)… the habit of reading when he is young. He has secured a lifelong source of …(82)…, instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need …(83)… feel lonely. He always has a pleasant …(84)… of leisure moments. He is the …(85)… of wealth more precious than gold. …(86)… indeed is the man who does not read and …(87)… is his life. …(88)… gives the highest kind of pleasure. When we are …(89)… it is a healthy recreation to lose …(90)… in the company of books.

81. (A) owns
(B) buys
(C) acquires
(D) takes
Ans : (C)

82. (A) pleasure
(B) satisfaction
(C) sadness
(D) dejection
Ans : (A)

83. (A) always
(B) ever
(C) sometimes
(D) never
Ans : (D)

84. (A) source
(B) occupation
(C) possession
(D) relief
Ans : (A)

85. (A) possessor
(B) loser
(C) master
(D) heir
Ans : (A)

86. (A) rich
(B) lucky
(C) poor
(D) bad
Ans : (C)

87. (A) full
(B) vacuum
(C) empty
(D) deep
Ans : (C)

88. (A) writing
(B) speaking
(C) listening
(D) reading
Ans : (D)

89. (A) weak
(B) fresh
(C) sick
(D) tired
Ans : (C)

90. (A) himself
(B) ourselves
(C) yourselves
(D) themselves
Ans : (B)

Directions—(Q. 91–95) In these questions, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer-each question out of the four alternatives and indicate the correct answer.

Passage
The public sector banks are witnessing in India a period of transition and are at crossroads, where they without giving up social responsibility, should also remain healthy. They need to undertake risky experiments. yet perform it innovatively in a way it does not fail. They should make forays into new areas which are rarely tread by them and lose no emerging opportunities. It should be understood that absence of any bad advance is no sign of efficient banking system. It only indicates immense. conservatism. However this is no guarantee for profit. There should be a balance between liquidity and risk. Past sins should be forgotten. Novel and pragmatic techniques should be adopted without which banks would be in danger.

91. What according to the author, are the public sector banks witnessing ?
(A) A period of profit
(B) A period of change
(C) A period of certainty
(D) A loss-making period
Ans : (B)

92. In addition to being socially responsible, what does the author want the banks to be ?
(A) Customer-friendly
(B) Able to attract foreign investors
(C) Financially healthy
(D) Senseless risk-takers
Ans : (C)

93. How can the banks take risks without risking a failure ?
(A) By being innovative
(B) By soliciting the help of the government
(C) By being financially healthy
(D) By being conservative
Ans : (A)

94. What does the absence of any bad advance indicate ?
(A) A penchant for risks
(B) Immense conservatism
(C) Financial independence
(D) A deep-seated social commitment
Ans : (D)

95. What would happen if novel and pragmatic techniques are ignored ?
(A) Will put the banks in danger
(B) Will undermine the banks’ social commitment
(C) Will reveal the untapped talent
(D) Will result in inefficient portfolio management
Ans : (A)

Directions—(Q. 96–100) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate the appropriate answer.

96. Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease—
(A) Bacteria
(B) Amoeba
(C) Virus
(D) Fungus
Ans : (A)

97. One who is greedy—
(A) Voracious
(B) Avaricious
(C) Carnivorous
(D) Omnivorous
Ans : (B)

98. An area of land that is controlled by a ruler—
(A) Colony
(B) Dominion
(C) County
(D) Municipality
Ans : (B)

99. A place where Jews worship according to their religion—
(A) Cathedral
(B) Synagogue
(C) Chapel
(D) Demagogue
Ans : (B)

100. One who is indifferent to pleasure and pain—
(A) Ascetic
(B) Esoteric
(C) Stoic
(D) Sceptical
Ans : (C)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Common Entrance Test For Architecture In Maharashtra
Maharashtra Technology Common Entrance Test
Common Entrance Test For MBA In Maharashtra
National Eligibility and Entrance Test Biology question papers free download in PDF f
Question papers of Air Force Common Admission Test of previous years free download
Indian Maritime University Common Entrance Test previous year question papers free do
Common Admission Test previous year question papers free download in PDF format
Common Entrance Examination for Design question papers free download in PDF
Tamil Nadu Common Entrance Test syllabus free download
Maharashtra State Eligibility Test for Lectureship Education syllabus free download
Tamil Nadu Common Entrance Test MCA question papers of previous years free download i
Integrated Common Entrance Test previous years question papers free download
Tamil Nadu Common Entrance Test previous year question papers free download
Tamil Nadu Common Entrance Test ME (CSE) model question papers free download
Common Entrance Examination for Design syllabus free download
Integrated Common Entrance Test study matreial free download
Maharashtra Common Entrance Test MCA question papers
MHT-CET Maharashtra Common Entrance Test
Maharashtra Common Entrance Test
Maharashtra Common Entrance Test MHT CET Test Pattern






  #2  
Old July 23rd, 2015, 12:00 PM
rajeshkapase001
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers free download

please send me qoestion papers of b.ed cet maharashtra of last 10 years
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old August 18th, 2015, 11:26 AM
ravindra Sale
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers free download

How to download previous Q.Papers for Bed CET Entrence
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old June 4th, 2018, 09:01 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers free download

Hey,can you send the previous question papers of bed cet in pdf format?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old March 25th, 2019, 03:38 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Wink Re: Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers free download

[QUOTE=Unregistered;646421]I want to give the exam of Maharashtra B.Ed Common Entrance Test and for that I want to get the previous year question papers so can you provide me PDF
PH. No.8999884573
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old August 9th, 2019, 01:33 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers free download

Hi buddy I am doing preparation of Maharashtra B.Ed Common Entrance exam and for its preparation here looking for its exam sample paper so will you plz let me know from where I can do download it on free of cost ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old August 9th, 2019, 01:34 PM
Aakashd
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 44,192
Default Re: Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers free download

As you are asking for Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers so on your demand I am providing same here :

Q.1. What are the Gurjarrs caste in Rajasthan fighting for ?
(A) for SC status (B) for OBC status
(C) for ST status (D) None of these
Q.2. If you wish to increase the amount of current in a resistor from 120 mA to 160 mA by changing the
24 V source, what should the new voltage setting be?
(A) 8 V (B) 320 V (C) 3.2 V (D) 32 V
Q.3. What is expansion of UNICEF ?
(A) United Nations International Childrens Emergency Fund
(B) Union of National Integrity, Cultural & Educational Fund
(C) United Nations International Cultural & Economical Fund
(D) None of these
Q.4. BARC is situated at:
(A) Chennai (B) Trombay (C) Bangalore (D) Hyderabad
Q.5. RTI Act received the assent of President of India on:
(A) 15th June 2005 (B) 19th June 2005 (C) 14th Jan 2006 (D) 30th Dec 2006
Q.6. RTI Act extends to the whole of India except:
(A) Sikkim (B) Goa, Daman & Diu (C) Andaman & Nicobar (D) Jammu & Kashmir
Q.7. PIO under RTI Act means:
(A) Public Information Officer (B) Personnel Information Officer (C) Private Investigating Officer (D) Public
Investigating Officer
Q.8. RTI Act came into force on:
(A) 15th Dec 2005 (B) 12th Jan 2006 (C) 12th Oct 2005 (D) 18th July 2006
Q.9.In a Y-Y source/load configuration, the?
(A) phase current, the line current, and the load current are all equal in each phase
(B) hase current, the line current, and the load current are 120 out of phase
(C) phase current and the line current are in phase, and both are 120 out of phase with the load current
(D) line current and the load current are in phase, and both are out of phase with the phase current
Q.10.The part of a bevel protractor, which comes in contact with the inclined surface while measuring, is
the?
(A) Stock (B) Dial (C) Disc (D)Blade
Q.11. The Thevenin equivalent voltage is?
(A) equal to the source voltage (B) the same as the load voltage (C) the open circuit voltage (D) none of
the above
Q.12 The point angle of a drill suitable for drilling thin plates is?
(A) 90 deg (B) 120 deg (C) 180 deg (D) None of above
Q.13. Who was the first President of India:
(A) Dr. Sarbopalli Radha Krishnan (B) Fakaruddin Ali Ahmed (C) Dr. Rajendra Prasad (D) N. Sanjiva Reddy
Q.14. Who won Miss Universe 2007 pageant ?
(A) Miss Puja Gupta (B) Miss Riyo Mori (C) Miss Allena Hanoi (D) Miss Patricia Mair
Q.15. Constitution of India was adopted and enacted on:
(A) 26th Jan 1947 (B) 26th Jan 1948 (C) 26th Jan 1949 (D) 26th Jan 1950
Q.16. 42nd Amendment Act, 1976 relates to which aspect of the constitutional provision:
(A) Fundamental Rights & Directive principles (B) Equality before law (C) Creation of new state (D) Duty &
responsibility of state
Q.17. Article 24 of the Constitution prohibits employment of children in factories, etc. below the age of:
(A) 18 years (B) 22 years (C) 14 years (D) 12 years
Q 18. If two currents are in the same direction at any instant of time in a given branch of a circuit, the net
current at that instant?
(A) is zero
(B) is the sum of the two currents
(C) is the difference between the two currents
(D) cannot be determined
Q.19. Which article gives special status to the state of Jammu and Kashmir in the Constitution?
Q.20. The following is considered the symbol of Justice:
(A) Spring balance (B) Beam balance (C) Hydraulic balance (D) Pneumatic balance
Q.21. 14.A certain transformer has a turns ratio of 1 and a 0.85 coefficient of coupling. When 2 V ac is
applied to the primary, the secondary voltage is?
(A) 1.7 V (B) 0.85 V (C) 1 V (D) 0 V
Attached Files
File Type: pdf Maharashtra B.Ed Common Entrance Test papers.pdf (51.8 KB, 0 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Aakashd; August 9th, 2019 at 01:36 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 05:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.