Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old June 10th, 2014, 05:47 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Last Years IES Objective Papers

Here I am giving you objective type question paper for Indian engineering service examination organized by union public service commission in PDF file attached with it ..

Directions (for the following 10 items): In this section there are three short passages. Each
passage is followed by questions based on the passage. Read each passage and answer
the questions that follow:
PASSAGE -1
The shy Mr. Smith was regarded as a kind of luck-bringer among the miners, who took
care of him, did all he gently asked of them, built his house and spent hours of their free
time assisting him. When in a sentimental mood he first wrote about miners, Smith
described them as large, muscular men; when he met them working underground and
unclothed, he was struck by the slightness of their build. They were slim and tough, of
the stuff from which swift footballers were made. On big holidays they dressed smartly,
but the comradeship among them was such that a dressy young man did not mind being
seen with one who neither wore nor owned a collar.
01. The miners regarded Smith:
(a) with awe, as someone very powerful
(b) with admiration, as an expert in mining
(c) impatiently, as a bore
(d) with superstition and affection, as a source of good fortune
Ans: (d)
02. Smith’s attitude towards miners was one of :
(a) detachment (b) suspicion
(c) affection (d) inquisitiveness
Ans: (d)
03. Smith has formed false impression of miners’:
(a) bodily structure
(b) mental ability
(c) capacity for work
(d) generosity
Ans: (a)
04. We learn that a miner, when well dressed:
(a) was like a new man
(b) was unchanged in his friendship with poor co-workers
(c) wanted to change his employment
(d) looked uncomfortable
Ans: (b)

PASSAGE-2
But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass
against his knees, with that preoccupied grandmotherly air that elephants have. It
seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and
never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill a large animal.) Besides, there
was the beast’s owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some

experienced- looking Burmans who has been there when we arrived, and asked them
how the elephant had been behaving. They all said the same thing: he took no notice of
you notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to
him.
05. The author did not want to shoot the elephant because he :
(a) was afraid of it (b) did not have the experience of shooting big animals
(c) did not wish to kill an animal which was not doing any body any harm
(d) did not find the elephant to be ferocious
Ans: (c)
06. The phrase ‘preoccupied grandmotherly air’ signifies:
(a) being totally unconcerned (b) pretending to be very busy
(c) a very superior attitude (d) calm, dignified and affectionate disposition
Ans: (d)
07. From the passage it appears that the author was:
(a) kind and considerate (b) a cruel hunter
(c) a confused and worried man (d) possessed with fear
Ans: (a)

PASSAGE – 3
For nearly twenty years I taught boys, lovingly and was being loved in return. When,
after twenty-eight years of political work, I returned to education, I might have confined
myself to administrative side, but took part in the actual instruction. This I did because I
found happiness in it. Modern conditions do not tolerate case and its monopolies, and
the high calling of the educator is open to all.
08. The author suggests that he left teaching after twenty years because:
(a) he was dissatisfied with teaching
(b) he wanted to become administrator
(c) he wanted to take part in political activities
(d) he was busy with family and domestic affairs
Ans: (c)
09. Which of the following types of educational activities did the author take up?
(a) Educational administration (b) Teaching
(c) Advising educational institutions (d) all the above
Ans: (d)
10. Which one of the following phrases best helps to bring out the precise meaning of the
term ‘high calling of the educator’?
(a) The noble profession of teaching
(b) The serious advice to the teacher
(c) The difficult work of educational administration
(d) The high-sounding phrases used to describe a teacher
Ans: (a)

SENTENCE IMPROVEMENT
Directions (for the following 10 items): Look at the underlined part of each sentence.
Below each sentence, three possible situations for the underlined part are given. If one of
then (a), (b) or (c is better than the underlined part, indicate your response on the
Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of these
substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet.
Thus a “No Improvement ”response will be signified by the letter (d).
11. She did not ask any questions to him.
(a) any questions from him
(b) him any questions
(c) him for any questions
(d) No improvement
Ans: (b)
12. Within a few years most of the fertile land had underwent forcible indigo cultivation.
(a) had undergone (b) has underwent
(c) was undergone (d) No improvement
Ans: (a)
13. If a person studied a period of history, he would have wondered how things had
happened at that time.
(a) a person would study (b) a person had studied
(c) a person could have studied (d) No improvement
Ans: (b)
14. No sooner I saw the tiger, than I ran away.
(a) As soon as I saw (b) No sooner I had seen
(c) No sooner did I see (d) No improvement
Ans: (c)
15. You can almost buy anything in this store Can you?
(a) Isn’t it ? (b) Do you ?
(c) Can’t you ? (d) No improvement
Ans: (c)
16. Mohan will not be at home until eight O’clock.
(a) to home (b) home (c) in home (d) No improvement
Ans: (d)
17. He could not cope up with the heavy rush.
(a) cope with (b) cope by (c) cope upto (d) No improvement
Ans: (a)
18. She did not like the movie, nor I did.
(a) nor did I (b) nor I liked it (c) nor I like it (d) No improvement
Ans: (a)

19. Old habits die hardly.
(a) did hard (b) die too hard (c) die much hardly (d) No improvement
Ans: (a)
20. His father wrote to him, “It is high time you start preparing for the forthcoming
examination.”
(a) had started (b) would start (c) started (d) No improvement
Ans: (c)

ANTONYMS
Directions (for the following 9 items): Each item in this section consists of a word in
capital letters followed by four words. Select the word that is most opposite in meaning
to the word in capital letters.
21. RUTHLESS
(a) Benevolent (b) Obliging (c) Merciful (d) Affectionate
Ans: (c)
22. PROSPERITY
(a) Adversity (b) Sickness (c) Hardship (d) Failure
Ans: (d)
23. ALIEN
(a) Native (b) Stranger (c) Local (d) Foreigner
Ans: (a)
24. FRUGAL
(a) Careless (b) Rich (c) Spendthrift (d) Poor
Ans: (c)
25. ADVERSARY
(a) Acquaintance (b) Friend (c) Enemy (d) Competitor
Ans: (b)
26. AFFLUENT
(a) Greedy (b) Poor (c) Needy (d) Filthy
Ans: (b)
27. CONCEIT
(a) Humility (b) Pride (c) Determination (d) Arrogance
Ans: (a)
28. AVERSION
(a) Application (b) Attraction (c) Contraction (d) Complication
Ans: (b)

29. WARY
(a) Careless (b) Foolish (c) Ignorant (d) Quarrelsome
Ans: (a)

FILL IN THE BLANKS
Directions (for the following 10 items): In this section, each of the following sentences has
a blank space space followed by four words. Select the word you consider most
appropriate for the blank space and indicate your choice in the Answer sheet.
30. Rainfall in the desert is not only low but extremely______
(a) intense (b) erratic (c) meagre (d) undesirable
Ans: (b)
31. If mountains are ______ of trees, rains will soon wash fertile topsoil down the slopes to
end as useless silt below.
(a) stripped (b) deforested (c) afforested (d) shortage
Ans: (a)
32. China is the most ________Country in the world
(a) popular (b) populous (c) populate (d) popularized
Ans: (b)
33. The first film on gypsies was such a success that now they are going to make a ______
(a) serial (b) sequence (c) sequel (d) sequential
Ans: (c)
34. The National Assembly of that country has ____ this year as “gender equality year”.
(a) named (b) permitted (c) coined (d) declared
Ans: (d)
35. He usually______on time.
(a) will arrive (b) would arrive (c) arrives (d) could have
Ans: (c)
36. “You must taste this new dish.” “All right, but give me just____.”
(a) a little (b) a few (c) less (d) some
Ans: (a)
37. He is very _________; he believes anything.
(a) fallible (b) gullible (c) sensible (d) credible
Ans: (b)
38. Pandit Nehru was a lover of nature land a ________ believer in the goodness of the
people.
(a) simple (b) good (c) powerful (d) staunch
Ans: (d)

39. I wish I_______the answer.
(a) have known (b) had known (c) knew (d) know
Ans: (c)

RESTRUCTURING PASSAGE
Directions ( for the following 10 items): In the following items, each passage consists
of six sentences. The first and sixth sentence are given in the beginning as S1 and S6.
The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labeled P, Q, R ad
S. You are requested to find out the proper sequence of the four sentence of the four
sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.
40. S1: Of course, it is silly to try overcomes fears that keep us from destroying ourselves.
S6: The only fear you need to avoid are silly fears which prevent you from doing what
you should do.
P: This is sensible.
Q: You wait until it is out of the way before crossing.
R: You need some fear to keep you from doing foolish things.
S: You are afraid of an automobile coming rapidly down the street you wish to cross.
The proper sequence should be:
(a) P R S Q (b) R S Q P (c) R P S Q (d) P Q R S
Ans: (b)
41. S1: Nobody likes staying at home on a public holiday-especially if the weather is fine.
S6: It was very peaceful in the cool grass-until we heard bells ringing at the top of the
hill.
P: We had brought plenty of food with us and we got it out of the car.
Q: The only difficulty was that millions of other people had the same idea.
R: Now everything was ready so we sat down near a path at the foot of a hill.
S: We moved out of the city slowly behind a long line of cars, but at last we came to a
quiet country road and , after some time, stopped at a lonely farm.
The proper sequence should be:
(a) P S Q R (b) Q S P R (c) P Q R S (d) S P Q R
Ans: (b)
42. S1: There were no finger prints anywhere.
S6: These conclusions made the detectives think that it was a fake theft.
P: First of all it was impossible even for a child to enter through the hole in the roof.
Q: When the investigators tried to reconstruct the crime, it did not rally with the facts.
R: Moreover, when the detectives tried to push a silver vase, it was found to be double
the size of the hole.
S: Again, the size of the hole was examined by the experts who said that nothing had
been passed through it.
The proper sequence should be:
(a) P Q R S (b) S Q P R (c) P S R Q (d) Q P R S
Ans: (d)

43. S1: The houses in the Indus Valley were built of baked bricks.
S6: They led outside into covered sewers which ran down the side of the streets.
P: this staircase sometimes continued upwards on to the roof.
Q: Access to the rooms upstairs was by a narrow stone staircase at the back of the
house.
R: The drains were incorporated in the walls.
S: The houses had bathrooms and water closers, rubbish chutes and excellent drainage
systems.
The proper sequence should be:
(a) Q R P S (b) Q P S R (c) S P Q R (d) P S Q R
Ans: (b)
44. S1: For year I looked forward to seeing the Olympic Games.
S6: It was a great delight to watch the closing ceremony.
P: Athletics interested me most
Q: it was only last year that my dreams came true.
R: I also liked watching swimming.
S: I flew straight to Los Angeles where the games were being held.
The Proper sequence should be:
(a) R S P Q (b) Q R S P (c) Q S P R (d) S R Q P
Ans: (c)
45. S1: We do not know whether the machines are the masters or we are.
S6: And if they don’t get their meals when they except them, they will just refuse to
work.
P: They must be given other ‘fed’ with coal and petrol from time to time.
Q: Already man spends most of his time looking after and waiting upon them.
R: Yet he has grown so dependent on them they have almost become the masters now.
S: It is very true that they were made for the sole purpose of being man’s servants.
The proper sequence should be:
(a) R S Q P (b) R S P Q (c) S P Q R (d) S R Q R
Ans: (d)
46. S1: The ‘age of computers’ is considered to have begun in 1946
S6: And now it is difficult to find a field where computers are not used.
P: Those early computers were huge and heavy affairs, with problems of speed and size.
Q: It was only with the introduction of electronics that the computers really came of
age.
R: But computers were in use long before that.
S: They had several rotating shafts and gears which almost doomed them to slow
operation.
(a) R P Q S (b) P R S Q (c) R P S Q (d) P R Q S
Ans: (c)
47. S1: Plastic containers are being used more and more to package soft drinks, milk, oil,
fruit juices, ketchup, etc.
S6: Yet as plastics do not decompose by bacteria or naturally in the air, they are a big
threat to the environment.
P: Most people think that is the right thing to do, as it is economical.
Q: Plastic containers are cheap and light.

R: It is easier to transport material packaged in them than in glass bottles.
S: They also involve the least transport costs.
The proper sequence should be:
(a) P Q R S (b) P Q S R (c) Q R S P (d) Q S P R
Ans: (c)
48. S1: A farmer was taking the grist (corn for grinding) to the mill in sacks.
S6: But the farmer that the was none other than the nobleman.
P: It was too heavy fro him to lift.
Q: On the way the horse stumbled, and one of the sacks fell to the ground.
R: Presently he saw a rider coming towards him.
S: He stood waiting till he found somebody to help him.
(a) Q P R S (b) P R Q S (c) P S Q R (d) Q P S R
Ans: (d)
49. S1: He could not rise
S6: It was colder than usual.
P: All at once, in the distance, he heard an elephant trumpet.
Q: He tried again with all his might, but to no use.
R: The new moment he was on his feet.
S: He stepped into the river.
The proper sequence should be:
(a) Q P R S (b) P Q S R (c) Q P S R (d) P R Q S
Ans: (a)

SELECTING WORDS
Directions (for the following 11 items): In the following passages, at certain points
you are given a choice of three words in a bracket, one of which fits the meaning of the
passage. choose the best word from each bracket. Mark the letter viz., (a), (b) or(c),
relating to this word on your Answer Sheet. Example Y and Z have been solved for
you.
Y. The (a) boy was in the school in Simla Z. (a) She was homesick
(b) Horse (b) It
(c) dog (c) He
Explanation: Out of the list given in item Y, only boy is the correct answer because usually a
boy, and not a horse or a dog, attends school. So (a) is to be marked on the Answer
Sheet for item Y. A boy is usually referred to as ‘he”, so for item Z, the letter(c) is
correct answer. Notice that to solve this kind of items you have to read the preceding or
succeeding sentences of given passage.

PASSAGE-1
A university stands for humanism, reason and the adventure of ideas. It stands for the
50. 51.
Onwards (a) motion of the human race (a) towards higher objectives. if the universities.
(b) march (b) for
(c) progress (c) on
50. Ans: (c) 51. Ans: (a)
52. 53.
(a) finish their duty adequately, then it (a) is well with the nation and the people. But if
(b) discharge (b) was
(c) obey (c) will be
52. Ans: (b) 53. Ans: (c)
54.
the temple of learning itself becomes a home of narrow bigotry and petty objectives,
(a) how will
(b) why
(c) when
the nation prosper?
54. Ans: (a)

PASSAGE-2
when I got off the plane at Heathrow Airport, I had the first of English hospitality. For I
55.
was immediately bounded off to a hospital. No, not because I was
(a) ill but this was to be found
(b) wicked
(c) senseless
55. Ans: (a)
56.
by them, And truth to say, it wasn’t
(a) materially a hospital, but only the sick bay at the airport.
(b) factually
(c)actually
56. Ans: (a)

57.
Someone at the immigration counter had taken it into his
(a) mind that I was too thin and an
(b) head
(c) judgment
57. Ans: (b)
58.
instant X-ray should be done. Needless to say, I much
(a) respected this extra attention. I would
(b) liked
(c) resented
58. Ans: (c)
59.
much rather have walked away like the other passengers. The X-ray
(a) took an extra half-hour of
(b) demanded
(c) extracted
59. Ans: (b)
60.
my time. this did not
(a) excite me as much as the discovery that the famous British sense of
(b) annoy
(c) please
humour was by no means ubiquitous.
60. Ans: (a)

PART-B
61. Which of the following are the forms
of precipitation?
1. Dew
2. Fog
3. Hail
4. Snow
Select the correct answer using the
code given below:
(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c)1 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (b)
Exp: Condensation of water vapour in the
Air in the form of water droplets and
ice and their falling on the ground is
called precipitation.
Snowfall, sleet, Hailfall, Rainfall
come under precipitation.
Dew, Fog are not come under
precipitation.
Dew: It forms on the ground.
Fog: Collection of liquid or water
droplets suspended in the Air.
62. Who among the following can attend
the meeting of both Houses of
Parliament while being not a member
of either Houses?
(a) Solicitor General of India
(b) Vice President of India

(c) Comptroller and Auditor General
of India
(d) Attorney General of India
Ans: (d)
Exp: Attorney general of India is the
highest legal officer in India. He has
right to attend in all courts in
territory of India. He has the right to
speak and to take part in the
proceedings of the both the houses of
parliament without a right to vote.
63. Genetically engineered cotton plants
which are pest resistant have been
created by inserting the gene from a:
(a) bacterium (b) fungus
(c) insect (d) protozoan
Ans: (a)
Exp: Genetically modified organism
which contains artificially inserted
gene (or) genes from an unrelated
organism. The inserted gene may
come from another unrelated plant or
from completely different species.
Ex: Bt. Cotton contains a gene from
bacterium.
64. Which of the following animals are
primates?
(a) Giraffes and Zebras
(b) Kangaroos and Koalas
(c)Lemurs and Lorises
(d) Rabbits and Hares
Ans: (c)
Exp: Gibbon, Gorilla, Orangutaon,
Chimpanzee, Lemurs, Louises are
come under primates.
65. The Judges of High Court are
appointed by:
(a) The chief Justice of India
(b) The Governor of the concerned
state
(c) The Union Minister of Law
(d) The President of India
Ans: (d)
Exp: The President of India appoints
supreme court chief Judge, and other
Judges in the supreme court, High
court chief Judge, and other Judges
in the High court.
66. The authorization for withdrawal of
any funds from the Consolidated
Fund of India must come from:
(a) The President of India
(b) The Parliament of India
(c) The Prime Minister of India
(d) The Union Finance Minister
Ans: (b)
Exp: Consolidated funds of India (Aritcle
266) all executive salaries come from
this fund with permission of
parliament.
67. In India, recognition to Political
parties is accorded by:
(a) The president of India
(b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Election Commission
(d) The ministry of Parliamentary
Affairs
Ans: (c)
Exp: Election commission grant
recognition to political parties and
allot Election symbols of them.
68. Which of the following reproduce
through seeds?
1. Fern 2. fig 3. Moss 4. Pine
Select the correct answer using the
code given below:
(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c) 1 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (d)
Exp: Fern/Moss can’t reproduce seeds.
Fig/Pine can reproduce the seeds.
69. Which one of the following is not a
constituent of biogas?
(a) Carbon dioxide (b) Hydrogen
(c) Methane
(d) Nitrogen dioxide
Ans: (d)
Exp: Co2/Hydrogen/Methane are
constituent of biogas. But Nitrogen
dioxide is not a biogas. It converts
into nitrates which is used in
fertilizers.

70. What is an “Eco-mark” ?
(a) A scheme for eco-friendly and
cost effective production
technique
(b) A scheme for labeling pollution
free manufacturing unit
(c) A scheme for labeling
environment friendly consumer
product
(d) An international certification
recognizing the eco friendly and
exportable quality of a product
Ans: (c)
71. Tides are mainly caused by the:
(a) strong ocean currents dashing
against the coasts
(b) strong winds on the surface of the
ocean
(c) gravitational pulls on oceanic
water by the sun and moon
(d) development of high pressure
areas in certain parts of the
oceans
Ans: (c)
72. Which one among the following
radioactive substances has maximum
half life period?
(a) Carbon-14
(b) Plutonium-239
(c) Radium-226
(d) Uranium-238
Ans: (d)
Exp: Carbon-14 half life period – 5370
years
Plutonium-239 half life period –
2400 years
Radium-266 half life period – 1600
years
Uranium-238 half life period – 4.7
billion years.
73. Which one of the following is not a
structural component of a plant?
(a) Calcium (b) Nitrogen
(c) Phosphorus (d) Potassium
Ans: (d)
Exp: Potassium is used by plants in large
amounts than any other compound
Except Nitrogen. It is not a structural
compound of the plant.
74. A test used for determining the
biological quality of drinking water
is :
(a) Acidity test (b) Coliform test
(c) Iodine test (d) Vidal test
Ans: (b)
75. Which one of the following is the
community from which the president
of India can nominate two members
to Lock Sabha?
(a) Anglo-Indians(b) Buddhists
(c) Jains (d) Parsis
Ans: (a)
Exp: President can nominate 2 anglo-
Indians to Loksabha and 12 Member
from various distinguished fields to
Rajyasabha.
76. Which one of the following
ideologies has class-struggle as a part
of its doctrine?
(a) Communism(b) Capitalism
(c) Fascism (d) Socialism
Ans: (d)
Exp: Ideologies has class-struggle of its
doctrine is a part of socialism or
maxicism.
77. The organ most damaged by heavy
consumption of alcohol is :
(a) Brain (b) Kidney
(c) Liver (d) Stomach
Ans: (c)
Exp: Liver is the largest organ in the body.
It is damaged due to taking excess
alcohol.
78. In the calls of living organisms, other
than nucleus, which of the following
organelles contains D
(a) Cell membrance
(b) Endoplasmic reticulum
(c) Golgi bodies
(d) Mitochondria

Ans: (d)
Exp: Mitochondria is the power house of
the cell. Which contains DNA.
79. Which one of the following is caused
by fungus?
(a) Leprosy (b) Leukoderma
(c) Ringworm (d) Scabies
Ans: (c)
Exp: Ringworm is caused by microsporum
fungi. It is transmitted unbathed cats
and dog.
80. The Himalayan mountain ranges are
the result of:
(a) Differential erosion
(b) Faulting of crustal blocks
(c) Large scale folding
(d) Volcanic eruption
Ans: (c)
Exp: Himalayas are formed due to
compressional forces. So that these
are called fold mountains.
Vindhya/Satpura mountains are
formed due to tensional forces these
are called faulting mountains.
81. The most important component(s) for
the paper industry is/are:
(a) Cellulose
(b) Lignin and secondary xylon
(c) Lignin only (d) Starch
Ans: (a)
Exp: Cellulose, woodpulp, water are
important raw material of paper.
82. How does silver iodide help in the
creation of artificial rainfall?
(a) It is used to provide freezing
nuclei in cloud seeding
(b) It is used a catalyst to bring
together hydrogen and oxygen to
form water
(c) It is used to lower vapour at high
altitudes
(d) It helps in the ways as mentioned
at (a) and (c) above
Ans: (d)
83. During the time of economic
recession
(a) interest rate should be increased
(b) taxes should be increased
(c) expenditure on public projects
should be increased
(d) interest rate and taxes should be
increased
Ans: (c)
Exp: During the period of recession
interest rates and taxes should be
reduces but expenditure on public
projects increased.
84. With reference to the demographic
profile of India, consider the
following statements:
(a) The proportion of the population
in the age group 0 to 6 declined
from 16% to 13% over the period
2001-11.
(b) Of all the States, 20 States have
achieved replacement level
fertility
Which of the statements given above
is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither `1 nor 2
Ans: (c)
85. Cooking with solid fuel on open fires
or traditional stoves results in high
levels of indoor air pollution. The
indoor smoke contains a range of
health-damaging pollutants, which
include the following, Except:
(a) Benzopyrenes
(b) Carbon monoxide
(c) Lead oxide
(d) Sulphur oxide
Ans: (c)
Exp: Carbon monoxide, Sulphur dioxide,
Benzopyrenes, lead are air pollutant
but lead oxide is a not pollutant.

86. Brent index is associated with:
(a) Crude oil prices
(b) Copper future prices
(c) Eco-friendly status of processed
foods
(d) Energy efficiency status of
electrical goods
Ans: (a)
Exp: Barent index is used to measure the
crudeoil.
Crudeoil international unit Barrel.
87. Mahatma Gandhi National Rural
Employment Guarantee Act makes a
paradign shift from the previous
wage employment programmes by:
(a) focusing on all-round
development of the rural people
(b) providing wage employment in
rural areas a legal binding for the
state Governments
(c) providing a statutory guarantee of
wage employment
(d) None of the above is correct in
this context
Ans: (c)
88. Which of the following can help in
reducing the carbon footprint?
1. Using fly-ash based cement in
building construction
2. Using LED based electric lamps
instead of incandescent lamps
Select the correct answer using the
code given below:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Exp: To reduce volume of carbon foot
print fly-Ash based cement used in
building constructions
LED Electic lamps also controls
volume of carbon gases.
89. In recent times, Spirulina, an alga is
being popularized because it is a rich
source of:
(a) Carbohydrate(b) Folic acid
(c) Iron (d) Protein
Ans: (d)
Exp: Spirulina is the highest source of
proteins (65 - 70%)
90. Consider the following:
1. Ajanta caves (Maharashtra)
2. Lepakshi tempe (Andhra
Pradesh)
3. Mahabodhi tempe complex
(Bihar)
Which of the above is/are World
Heritage Properties as per UNESCO?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Exp: Lepakshi Temple (A.P) did not
recognized UNESCO.
91. The National Tsunami Early
Warning System has been set up by
the Government of India at:
(a) Ministry of Earth Sciences, New
Delhi
(b) National Disaster Management
Authority, New Delhi
(c) National Institute of Ocean
Technology, Chennai
(d) Indian National Centre for Ocean
Information Services, Hyderabad.
Ans: (d)
Exp: World Tsunami centre set up at
Honululu (Hawain Island) Indian
Tsunami centre set up at Hyderabad
A.P.
92. Which one of the following countries
does not have a border with China?
(a) Afghanistan
(b) Kazakhstan
(c) Myanmar
(d) Thailand
Ans: (d)

93. Which one of the following is not a
member of ASEAN?
(a) Brunei Darussalam
(b) Cambodia
(c) India
(d) Vietnam
Ans: (c)
Exp: ASEAN means Association of south
East Asian Nations formed in 1967
Jakarta (Indonesia)
Countries: Indonesia, Malaysia,
Phillipphines, Singapore, Thailand,
Brunei, Laos, Combodia, Vietnam,
Burma.
94. Which one of the following
chemicals is used by farmers to
destroy weeds?
(a) DDT
(b) Malathion
(c) Methyl bromide
(d) 2, 4-D
Ans: (d)
Exp: D.D.T is a insecticide
Malathion, Methyl bromide are a
pesticides.
2, 4-D is a weedicide
4D means Dinoseb.
95. Chiemically, silk fibres
predominantly:
(a) Carbohydrate
(b) Copmplex lipid
(c) Glycolipid (d)Protein
Ans: (d)
96. In agriculture, “biological control” of
the pests involves the use of :
(a) Antibiotics (b) Biofertilizers
(c) Pesticides
(d) Natural enemies of pests
Ans: (d)
97. The capacity of the atmospheric air
to retain water as vapour, depends
fundamentally upon:
(a) its pressure (b) its temperature
(c) its density
(d) the velocity of the winds
Ans: (b)
98. Provincial autonomy was introduced
in India under:
(a) Morely-Minto Reforms
(b) Montagu-Chelmsford Reforms
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independent Act, 1947
Ans: (c)
99. The Constituent Assembly of India
was created under:
(a) Cripps proposals
(b) Cabinet Mission plan
(c) Simla Agreement
(d) Mountbatten Recommendations
Ans: (b)
Exp: According to cabinet mission plan
1946 constituent assembly was
formed.
100. Who among the following is credited
with the introduction of local selfgovernment
in India?
(a) Lord Mayo (b) Lord Ripon
(c) Lord Lytton (d) Lord Curzon
Ans: (b)
Exp: Lord Rippon was father of local self
government in India. Who introduce
first factories act in India.
101. The ‘Borlaug Award’ in India is
given in recognition of outstanding
research and contribution in the field
of:
(a) material science and architecture
(b) agriculture, environment and
extension
(c) conservation and restoration of
ancient monuments and artifacts
(d) alternative or non-conventional
sources of energy
Ans: (b)
Exp: Norman Borlag is famous agriculture
scientis belongs to mexico country.
He was the father green revelation.
102. The tropical cyclones of the Bay of
Bengal are usually called:
(a) Depressions (b) Hurricanes
(c) Tornadoes (d) Typhoons

Ans: (a)
Exp: Depressions – bay of Bengal
Hurricanes – west indies
Tornadoes – USA
Typhoons – Japan/China
103.Which of the following do not
produce energy but are still essential
for the human body?
(a) Carbohydrates (b) Fats
(c) Proteins (d) Vitamins
Ans: (d)
Exp: Carbohydrates produces energy for
gm 4.3 K.cal
Fats produces 9.1 K cal
Proteins produces 4.3 Kcal
Vitamins can not produce energy but
essential for till death.
104. For photosynthesis, oxygen is
obtained from the breakdown of:
(a) Starch (b) Carbon dioxide
(c) Glucose (d) Water
Ans: (d)
Exp: For photosynthesis sunrays,
chlorophyll, water and Co2 are
essential.
Due to break down of water oxygen
is produce in photosynthesis.
105. Bacteriophages are:
(a) Viruses that infect animals
(b) viruses that infect bacteria
(c) bacteria that infect plants
(d) bacteria that infect animals
Ans: (b)
Exp: Bateriophase, N.P.V both are useful
viruses for Humans
106. Which of the following substances
can be synthesized by green plants
and not by animals?
(a) Cellulose
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Cellulose and protein
Ans: (a)
107. The strait which connects the
Arabian Sea and the Bay of Bengal is
known as:
(a) Bering (b) Hormuz
(c) Palk (d) Malacca
Ans: (c)
Exp: Palk strait inter links Arabian sea and
Bay of Bengal. But its separates
India and Sri lanka.
108. An involuntary muscle is not found
in:
(a) hand (b) heart
(c) intestine (d) stomach
Ans: (a)
Exp: Heart, Lungs, Intestines, stomach
muscles are involuntary muscle but
hand muscle in voluntary muscle.
109. The term “fourth estate” refers to:
(a) Exectutive (b) Judiciary
(c) Parliament (d) Press
Ans: (d)
Exp: First Estate – Legislature
Second Estate – Executive
Third Estate – Judiciary
Fourth Estate - Press
110. Normally, the fruit represents the
developed:
(a) endosperm (b) styple & stigma
(c) ovary (d) flower stalk
Ans: (c)
111. In the cells of living organisms, the
protein synthesis takes place in:
(a) Golgi bodies (b) Mitochondria
(c) Plastids (d) Ribosomes
Ans: (d)
Exp: Ribosomes are called proteins
factories
112. The primary product of
photosynthesis is :
(a) Cellulose (b) Glucose
(c) Glycogen (d) Sucrose
Ans: (b)

113. Which one of the following is not an
endocrine gland?
(a) Adrenal (b) Liver
(c) Pancreas (d) Thymus
Ans: (b)
Exp: Adrenal, Thymus, Pancreas are
Endocrine glands but liver is a
Exocrine gland.
114. The place with the highest amount of
annual rainfall in India is located in
the State of:
(a) Assam (b) Kerala
(c) Meghalaya (d) Tamil Nadu
Ans: (c)
Exp: Mashyanram in meghalay is the
highest rainfall place in India.
115. In addition to iron, the intake of
which one of the foolowing prevents
anaemia?
(a) Acetic acid (b) Citric acid
(c) Folic acid (d) Tartaric acid
Ans: (c)
116. In which of the following rocks are
coal and petroleum found?
(a) Igneous
(b) Metamorphic
(c) Sedimentary
(d) Metamorphic and sedimentary
Ans: (c)
Exp: Coal, Petroleum, Natural gas are
available in sedimentary rocks or
stratified rocks or Secondary rocks.
117. Lichens represents symbiotic
relationship between:
(a) Algae and fungi
(b) Bacteria and fungi
(c) Algae and higher plants
(d) Bacteria and higher plants
Ans: (a)
118.In which one of the following regions
of India would one find vegetation
types ranging from tropical to alpine
types?
(a) Eastern Ghats
(b) Deccan Plateau
(c) Himalayan range
(d) Maikala range
Ans: (c)
Exp: Tropical, Temperate, coniferous and
alpine vegetation found in
Himalayas.
119. TAPI gas pipeline is mean to go
through:
(a) Turkey-Azerbaijan-Pakistan-Iron
(b) Turkmenstan-Afghanistan-
Pakistan-India
(c) Tajikistan-Afghanistan-Pakistan-
Iran
(d) Turkmenistan-Azerbaijan-
Pakistan-India
Ans: (b)
120. Excessive release of the pollutant
carbon monoxide (CO) into the air
may produce a condition in which
oxygen supply in the human body
decreases. What causes this
condition?
(a) When inhaled into the human
body, CO is converted into CO2
(b) The inhaled CO destroys the
chemical structure of
haemoglobin
(c) The inhaled CO has much higher
affinity for haemoglobin as
compared to oxygen
(d) The inhaled CO adversely affects
the respiratory centre in the brain.
Ans: (c)
Exp: Carbon monoxide is colour less
odorless gas produced by the
incomplete burning of carbon based
fuels including petrol, diesel and
wood.
CO2 reacts with the haemaglobin
reducing the oxygen carrying
capacity of blood. In the body it
becomes oxy haemoglobin.
Attached Files Available for Download
File Type: pdf IES civil engineering Objective paper.pdf (1.89 MB, 34 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 03:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8