Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old June 10th, 2014, 10:32 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Previous year question papers of exam of BDO officer

I want to give the exam of Block Development Officer of Himachal Pradesh Public Service Commission and for that I want to get the previous year question papers so can you provide me that?

As you want to get the previous year question papers of exam of Block Development Officer of Himachal Pradesh Public Service Commission so here is the information of the same for you:

1.Paper gold is :
Special Drawing Right

2. The practice of crossing a cheque originated in:
Britain

3.Triccology is the study of:
hair

4.________is the economic process through which human want s are satisfied :

Consumption

5.Gandhi Irwin pact was signed on:
1931

6.First Indian war of independence began at :
Meerat

7.Forward policy was initiated by :
Lord Lytton

8 Jamabandi reforms were the reforms of :
Tipu Sultan

9.Revenge movement broke out in:
France

10.Agricultural growth in India during 2006-07 was
2.7 %

11. World Bank President o quit office recently for misconduct is
Paul Volfovits

12.Find the odd that not related to Kani Mozhi:
Scientist

13.Miss world 2007 is:
N/A

14.The award amount of UNESCOs Puraskar for Palathulli Programme:
20,000 US Dollar

15.The state governments Best Actor for film was won by :
N/A

16.Maha Bachat Scheme is initiated by :
Punjab National Bank

17:Smart city project was signs on:
13-5-07

18.Neurons were seen in :
Brain

19 Raja Ravi Varma award 2007 were presented to :
M F .Hussain

20.Dhere Sachacha Sauda is an organization of:
Haryana

21.The Keralite participated in International labour organization held in May-June 2007:
Thampan thomas

22.Founder of Alappuzzha city
Raja Kesava Das

23. Total number of cabinet ministers from kerala in the ministry of DR. Manmohan Singh
03

24. Insat 4 B was launched by the European Space a Agency Rocket called
Arian 5

25.Psoriasis disease is evedent in:
Skin

26: Market Regulations introduced by
Khilijis

27.The year of Colachal battle:
1741

28.Agama Siddhantha is the Sacred Book of:
Jains

29:Muzuris had trade relation with:
Rome

30.Ariyittuvazha was the coronation ceremony of
Zamorins

31.The name Pudicherry for Pondicherry was effected from
1-10-06

32.Three language formula for education was propsed by:
Kothari Commission

33.The 9the I C U of medical college was inaugurated by:
NA

34. Life time achievement for Kerala Sangheetha Natraka academy award of 2007 went to:
Santha Devi

35: The first match in the 2007 cricket world cup was between :
West Indies and Srilanka

36.Vayalar ward of 2006 presented to :
Sara Joseph

37.Author of Coolie :
Mulkraj Anand

38.Find the odd who was not honored by the Leeds University for the contributiuion ofd cinema in 2007
Shilpa Setti

39.The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon:
Torrid Zone

40.The river known as Dakshin Ganga is
Kaveri

41.The strait connecting Bay of Bengal and Arabian Sea:
Pak Strait

42. The odd among the following:
(a)Gonu (b)Tsunami (c) Ivan (d) Tornado
Tsunami

43 .Annapurna Scheme aims at :
Senior citizens

44. The late entrant on G 8:
Russia

45.Chinas East projected for the solution of:
Energy Problem

46. Fastest planet
Mercury

47 .H-1 B Visas are:
Non Immigrant visa

48.The Joy of Numbers was written by :
Sankuthala Devi

49.The king whi abolished Pulappedi:
Kulasekhara Alwar

50 .The Kerala Monsoon Fishery Proetection (Pelagic) Bill enabled:
the engagement of pelagic fishing in monsoon to traditional fisherman

51.Gavasti a term related to :
Vedic Culture

52: The birth place of 24th Thirthankara
Kundala Grama

53.The first Persian ruler who conquered Gandhara : :
Darius 1

54 .Brown Shirts was a :
Volunteer militia of Hitler

55.Mesopotamia the Greek word means:
the land between rivers

56. Fundamental feature of Neolithic culture was the use of:
microlithics

57.Kerala Panchayat Raj Bill was introduced in the year:
1994

58. Kerala's output by export during 2005-2006 was:
12,000 crore

59.Ente Maram Project was undertaken jointly by:
Education and Forest departments

60.Science of soil is called:
Pedology

61. The chilka Lake is in :
Orissa

62.The clouds which causes continuous rain:
Nimbus

63.Taran Taran tragedy was associated with:
N/A

64. Tiger airways was belonged to :
Singapore

65.The country which won the 2006 Johannesburg test:
India

66.Greg Chapel was a :
Cricket coach

67. Total medal India acquired in the 12 the common wealth games:
16 medals

68 .Total number of MP's from Kerala :
29 nos ( R. J + L.S )

69: Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala:
K.Radakrishnan

70.-------- is to administer oath of office to the Indian President in 07/07:
Justice K.G.Balakrishnan

71.The closest meaning of the word benevolence is:
Kindness

72. The word which means false reports that damage the reputaton of a person:
Slander

73. Chosse the correctly spelt word:
a) Peursue b)Pursue c) Persue d) pursue
Pursue

74. Select the word meaning small branch:
twig

75.Arreares best means:
a) small pices b) works of art c) unpaid debts d)the back portion of a building Unpaid debts

76. Choose the correct preposition for the sentence:

The thief hid all his loot -------a stone.
under

77. I don't want you to be disappointed --- me.
with

78) He said, I must go at once.Change into direct speech:
He said that he had to go at once

80: He became a philosopher, ------------
Didn't he

81. I meant ------- your attention to this matter:
to call

82. The car pulled --------- before the front door:
up

83. Home is ------ sweetest place on earth:
the

84. Choose the correct sentence:
A) The committee are in session B) The committee is in session C) The committee were in session D) The committee to be in session
The committee is in session

85.The opposite of vice is :
Virtue

86:The idiom storm in the tea cup means :
A) no fuss over trivial matter B) Big fuss over trivial matter C) Clever idea D) sudden inspiration
Big fuss over trivial matter

87. The mansion was pulled down to make way for a housing complex . The words italicized mean :
Demolished

88. Most of the people in India live from hand to mouth. The closest meaning to this idiom is:
Without any provision for the future

89. He is quite at sea. At sea mean:
Confused

90 .Mark stands well with his boss. Stands well closely means:
Mark is well thought of by his boss

91. I save money by ----smoking:
never

92. I prefer coffee
usually

93) There is cat in the kitchen --- is drinking milk:
It

94 They sell ------- dresses in that store:
Ladies

95. Bread and butter the only thing you have for me?:
Is

96. Unhygienic surroundings ?health problems
Give rise to

97.The book is not only intersting but also :
Instructive

98.Place an alphabet before the word love to get the meaning a spice:
C -Clove

100. Choose the word that us closest in meaning to the word immunity:
Protection

Contact Details:
Himachal Pradesh Public Service Commission
Nigam Vihar,
Chotta Shimla,
Shimla,
Himachal Pradesh 171002 ‎
0177 262 3786 ‎
India

Map Location:


The previous year question paper for the Post of Block Development Officer (BDO) Exam of UPPSC (Uttar Pradesh Public Service Commission) is as follows:


1. The rural reconstruction programme experimentally launched during the post independent period

a) Sevagram

b) Srinikethan

c) Nilokheri

d) None of these

Ans: c) Nilokheri



2. Planning Commission in its 6th Five Year Plan document defined rural poverty on the basis of calories intake per person per day

a) 2400

b) 2100

c) 2600

d) None of these

Ans: a) 2400



3. The biggest public sector bank in India

a) State Bank of Travancore

b) Canara Bank

c) State Bank of India

d) None of these

Ans: c) State Bank of India



4. International Literacy day is observed on

a) 8th September

b) 5th September

c) 11th July

d) None of these

Ans: a) 8th September



5. National Institute for Rural Development is located at

a) New Delhi

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) None of these

Ans: c) Hyderabad



6. The Housing Minister of Kerala behind the concept of Laksham Veedu

a) T.A. Majeed

b) K.R. Gowri

c) M.N. Govindan Nair

d) None of these

Ans: c) M.N. Govindan Nair



7. The population of world estimated to cross 6 Billion marks on

a) 12th October 1999

b) 7 th September 1999

c) 16th January 2000

d) None of these

Ans: a) 12th October 1999



8. The Fundamental Right delete from the Constitution of India

a) Right to equality

b) Right to property

c) Right to freedom of religion

d) None of these

Ans: b) Right to property



9. The allied programme of Integrated Rural Development Programme

a) Jawahar Rozgar Yojana

b) Employment Assurance Scheme

c) TRYSEM

d) None of these

Ans: c) TRYSEM



10. The number of Block Panchayats in Kerala

a) 144

b) 151

c) 146

d) None of these

Ans: d) None of these (actually 152)



Give the year in which the following events took place



11. Introduction of 20 point programme.

Ans: 1975



12. Nationalisation of 14 major Indian Scheduled Banks

Ans: 1969



13. Ernakulam district became a fully literate district in India

Ans: 1990



14. Launching of Employment Assurance Scheme in the country.

Ans: 1993



15. The 73rd and 74th Constitutional Amendments came into force

Ans: 1993

Expand the following abbreviations

16. COSTFORD

Ans: COSTFORD: Centre of Science and Technology for Rural Development.



17. KANFED

Ans: KANFED: Kerala Association for Non-Formal Education and Development.



18. ICDS

Ans: ICDS: Integrated Child Development Scheme.



19. DWCRA

Ans: DWCRA: Development of Women and Children in Rural Areas.



20. KERAMS

Ans: KERAMS: Kerala Rural Development and marketing Society.



Furnish the month and date on which each of the following is celebrated



21. World Thrift day.

Ans: October 30



22. World Population day.

Ans: July 11



23. World Habitat day.

Ans: October 3



24. International Womens day

Ans: March 8



25. World Environment day.

Ans: June 5



Give correct answer to the following

26. Founder of Bhoodan Movement in India

Ans: Vinobha Bave



27. Theme of 9th Five Year Plan.

Ans: Growth with Equity and Distributive Justice



28. Leader of rural reconstruction programme in Srinikethan.

Ans: Rabindranath Tagore



29. Name the programme to improve the basic infrastructure of Primary Schools in the country.

Ans: Operation Blackboard



30. Vice-Chairman of State Planning Board.

Ans: K.M. Chandhrasekhar

Last edited by Aakashd; December 21st, 2019 at 03:50 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Tamil Nadu Public Service Commission forest officer exam previous year question paper
IBPS Specialist Officer Previous year Question Papers with Answers PDF
Forest Range Officer Exam previous year question papers
Reserve Bank of India grade B officer exam previous year question papers
Reserve Bank of India Grade B officer previous year question papers
Central Bank of India IT officer previous year question papers
Previous year question papers of India Insurance Administrative Officer
Village Administrative Officer previous year question papers of TNPSC in PDF format
Village Administrative Officer previous year question papers of TNPSC
Previous year question papers of HPCL trainee officer exam for EEE branch
Previous year question papers of exam of Assistant Central Intelligence Officer/Grade
Village Administrative Officer previous year question papers of Tamil Nadu Public Ser
JTO Telecom Officer Exam (ECE) previous year question papers
Bank Probationary Officer Exam Previous years question papers
Previous year Question papers of HPCL Officer Trainee
Previous year question papers of exam of BSNL Junior Telecom Officer
Village Administrative Officer previous year question papers free download in PDF for
Previous year question papers of Educational Officer exam
SBI PO Exam previous year question papers
LIC Development Officer Previous Year Question Papers






  #2  
Old September 10th, 2015, 04:22 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous year question papers of exam of BDO officer

Hello sir I want previous year question papers of Block Development Officer exam of Kerala Public Service Commission so would you please provide me the same?
Reply With Quote
  #3  
Old September 10th, 2015, 04:25 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: Previous year question papers of exam of BDO officer

Here I am giving you previous year question papers of Block Development Officer exam of Kerala Public Service Commission, please have a look….

1. The Chilka Lake is in
Ans: Orissa
2.The clouds which causes continuous rain :
Ans:Nimbus
3.Taran Taran Tragedy was associated with
Ans:None of the answers are correct
4.Tiger Airways belonged to
Ans:Singapore
5.The country which won the 2006 Johannesburg test: ?
Ans:Australia
6.Greg Chappel was a
Ans:Cricket Coach
7.Total medal India acquired in the 12th Commonwealth Games:
Ans:16
8.Total number of M.P’s from Kerala:
Ans:29 (20 Loksabha MP’s and 9 Rajyasabha MP’s)
9.Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala:
Ans:K.Radhakrishnan
10.———is to administer oath of office to the Indian President in 07/07.
Ans:Justice K.G.Balakrishnan
11.Paper Gold is :
Ans: Special Drawing Right
12.The practice of crossing a Cheque originated in :
Ans:Britain
13.Trichology is the study of
Ans:Hair
14.————-is the economic process through which human wants are satisfied.
Ans:Consumption
15.Gandhi Irwin Pact was signed on:
Ans:1931
16.First Indian war of Independence began at:
Ans:Meerat
17.”Forward Policy” was initiated by:
Ans:Lord Lytton
18.Jamabandhi Reforms were the reforms of
Ans:Tipu Sultan
19.Revenge movement broke out in :
Ans:France.
20.Agricultural growth in India during 2006-07 was
Ans:2.7%
21.World Bank President to quit office recently for misconduct is :
Ans:Paul Volfovits
22.Find the odd that not related to Kani Mozhi:
(a)Poetess (b)Scientist (c)Rajya Sabha Member
(d) Daughter of chief Minister from one of an Indian State.
Ans:Scientist.
23.Miss world 2007 is
Ans:Zhang Zilin

24.The award amount of UNESCO’s Puraskar for Palathulli Programme :
Ans:20,000 U.S.Dollar
25. The State Government’s Best Actor Award for film was won by:
(a) Mohanlal (b)Mammooty (c)Thilakan (d) None of these.

Ans: Mohanlal/Mammooty/Thilakan. (Three choices are correct.Mohan Lal got the state award in 2007(Film-Paradesi). Mammooty and Thilakan also got state Government’s best actor awards)

26.Maha Bachat Scheme is initiated by:
Ans:Punjab National Bank
27.Smart City project was signed on:
Ans:13-05-2007
28.Neurons are seen in
Ans:Brain.
29.Raja Ravi Varma Award 2007 was presented to:
Ans:M.F.Hussain.
30.”Dhera Sachcha Sauda” is an organization of :
Ans:Punjab
31.The Keralite participated in the Intenational Labour Organisation held in May-June 2007 :
Ans:Thampan Thomas.
32. Founder of Alappuzha City ?
Ans: Raja Kesava Das
33.Total number of Cabinet Ministers from Kerala in the Ministry of Dr. Manmohan Singh:
Ans: 2
34.Insat 4B was launched by the European Space Agency Rocket called:
Ans:Arian 5
35.Psoriasis disease is evident in :
Ans:Skin
36.Market Regulations introduced by :
Ans:Khiljis
37.The year of Colachal battle:
Ans:1741
38.Agama Sidhantha is the Sacred book of :
Ans:Jains
39.Muziris had trade relation with
Ans:Rome
40.”Ariyittuvazhcha”was the coronation ceremony of:
Ans:Zamorins
41.The name Puducherry for Pondicherry was effected from:
Ans:01-10-2006

42.Three language formula for educstion was proposed by :
Ans:Kothari Commission.
43.The 9th I.C.U. of Medical college, Trivandrum was inaugurated by:
Ans:None of the answers are coorect.
44.Life Term Achievement award of Kerala Sangeetha Nataka Academey of 2007 went to:
Ans:Santha Devi

45.The first match in the 2007 Cricket World Cup was between :
Ans:West Indies and Pakistan.

46.Vayalar Award of 2006 presented to :
Ans:Sethu.(“Adayalangal”)
47.Author of “Coolie”:
Ans:Mulkraj Anand
48.Find the odd who was not honoured by the Leeds University for the contribution in cinema in 2007:
(a)Amitab Bhachan (b) Shilpa Setti (c)shabana Azmi (d)Yash Chopra

Ans:Shilpa Setti
49.The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon:
Ans:Torrid Zone
50. The river known as Dakshin Ganga is :
Ans:Kaveri

51.The strait connecting the Bay of Bengal and Arabian Sea:
Ans:Palk Stait
52.The odd among the following:
(a)Gonu (b)Tsunami (c)Ivan (d)Tornado
Ans:Tsunami
53.Annapurna Scheme aims at:
Ans:Senior Citizens
54.The late entrant of the G8:
Ans:Russia
55.China’s East Project projected for the solution of :
Ans:Energy Problem
56.Fastest Planet:
Ans:Mercury
57.H-1B Visas are
Ans:Non-immigrant Visas.
58.”The Joy of Numbers” was written by:
Ans:Sakunthala Devi.
59.The King who abolished “Pulappedi”
Ans:Unni Kerala Varma(Veera Kerala Verma)

60.The Kerala Monsoon Fishery(Pelagic)Protection bill enabled:
Ans:the engagement of Pelagic fishing in monsoon to traditional fishermen.

61.”Gavisti” a term related to :
Ans:Vedic Culture
62.The birth place of 24th Thirthankara:
Ans:Kundala Grama( Mahaveeran was the 24th Thirthankara)
63.the first Persian ruler who conquered Gandhara:
Ansarius I
64.”Brown shirts” was a:
Ans:Volunteer militia of Hitler
65.Mesopotamia, the Greek word means:
Ans:The land between rivers.
66.fundamental feature of Neolithic culture was the use of :
Ans:Microlithics
67.Kerala Panchayath Raj Bill was introduced in the year:
Ans:1994
68.Kerala’s output by export during2005-2006 was:
Ans:12,000 crore.

69.”Ente Maram” Project was undertaken by:
Ans:Education and Forests departments.
70.Science of Soils called:
Ans:Pedology
71.Unhygienic surroundings——————health problems.
(a)Give rise to (b)Call for (c)Call off (d)Set in
Ans:Give rise to

72.The book is not only interesting but also———–
(a)intruding (b)intrinsic (c)endearing (d)instructive

Ans:instructive.

73. Find the word that wrongly spelt.
(a)Courageous (b)encourage (c)Vicious (d)majistrate

Ans:majistrate

74. Place an alphabet before the word love to get the meaning a spice (a)T (b)C (c)S (d)W

Ans:C
75. Choose the word that is closest in meaning to the word immunity:
(a)disinclination (b)freedom (c)protection (d)apathy

Ansrotection
76.The closest meaning of the word benevolence is:
(a)attention (b)attraction (c)patience (d)kindness

Ans:kindness
77. The word which means false reports that damage the reputation of a person:
(a)candour (b)gander (c)banter (d)slander

Ans:slander
78. Choose the correctly spelt word:
(a)peursue (b)purseue (c)persue (d)pursue

Ansursue
79. Select the word meaning small branch:
(a)bit (b)stick (c)twig (d)log

Ans:twig
80. Arrears best means:
(a)small pieces (b)works of art (c)unpaid debts (d)the back portion of a building

Ans:unpaid debts
81. Choose the correct preposition for the sentence:
The thief hid all his loot————————–a stone
(a)below (b)under (c)beneath (d)by

Ans:under

82. I don’t want you to be disappointed —————– me
(a)with (b)about (c)for (d)at

Ans:with

83. He said, ”I must go at once”. Change into indirect speech:
(a) He said that he had to go at once
(b) He said that he would go at once
(c) He said that he must have gone at once
(d) He said that he had had to go at once

Ans: He said that he had to go at once

84. Change into indirect speech: ‘Oh dear! I’ve lost my purse’,she said:
(a) She said that she lost her purse
(b) She exclaimed that she had lost her purse
(c) She said that she had lost her purse
(d) She expressed that she had lost her purse

Ans: She exclaimed that she had lost her purse

85. He became philosopher, ————————-?
(a)didn’t he (b)did he (c)has he (d)hasn’t he

Ans:didn’t he
86. I meant —————– your attention to this matter
(a)to be called (b)to call (c)to calling (d)to had called

Ans:to call

87. The car pulled ————– before the front door.
(a)up (b)at (c)by (d)on

Ans:up

88. Home is —————- sweetest place on the earth.
(a)out (b)the (c)a (d)an

Ans:the

89. Choose the correct sentence:
(a)The committee are in session (b) The committee is in session
(a)The committee were in session (b) The committee to be in session

Ans: The committee is in session

90. The opposite of vice is:
(a)wickedness (b)goodness (c)virtue (d)silence

Ans: virtue

91. The idiom storm in the tea cup means:
(a)no fuss over trivial matter (b)big fuss over trivial matter
(c)clever idea (d)sudden inspiration

Ans: big fuss over trivial matter

92. The mansion was pulled down to make way for a housing complex. The words italicized mean:
(a)Brought (b)Constructed (c)demolished (d)broken

Ans:demolished

93. Most of the people in India live from hand to mouth. The closest meaning to this idiom is:
(a) a life of plenty providing for the future
(b) with moderate provision for the future
(c) without any provision for the future
(d) with some provision for the future

Ans: without any provision for the future

94. He is quite at sea. At sea means:
(a)by the sea (b)lost in thought (c)determined (d)confused
Ans:confused

95. Mark stands well with his boss. Stands well closely means:
(a) Mark is well thought of by his boss
(b) Mark is not well thought of by his boss
(c) Boss is well thought of by mark
(d) Boss is not well thought of by mark

Ans: Mark is well thought of by his boss

96. I save money by ———– smoking.
(a)carefully (b)frequently (c)ever (d)never

Ans:never

97. I ————- prefer coffee.
(a)ever (b)usually (c)forever (d)never

Ans:usually

98. There is a cat in the kitchen. ——————— is drinking milk.
(a)It (b)He (c)She (d)Them

Ans:It
99. They sell ————– dresses in that store.
(a)lady (b)lady’s (c)ladies (d)ladies’

Ans:ladies’

100. ————— bread and butter the only thing you have for me?
(a)Wasn’t (b)Are (c)Is (d)Aren’t

Ans:Is
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #4  
Old July 16th, 2018, 03:12 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous year question papers of exam of BDO officer

hi I want the previous year question papers of B.D.O of uttar pradesh service commission
Reply With Quote
  #5  
Old August 23rd, 2019, 04:01 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous year question papers of exam of BDO officer

Can you provide me the previous year question paper for the Post of Block Development Officer (BDO) Exam of UPPSC (Uttar Pradesh Public Service Commission)?
Reply With Quote
  #6  
Old December 30th, 2019, 02:23 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous year question papers of exam of BDO officer

can you provide me madya pradesh block development officer question paper for mppsc
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 05:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8