Go Back   2018-2019 StudyChaCha > >




  #1  
Old June 8th, 2014, 03:21 PM
Sashwat's Avatar
Sashwat
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,716
Default

Can you give me you question paper for JAIIB examination for admission in Indian Institute of Banking & Finance as soon as possible ?

Here I am giving you question paper for JAIIB examination for admission in Indian Institute of Banking & Finance below :

1) When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the
a)Payee
b)Drawee
c)Drawer
d)Endorsee (b)
2) One of the State Government avails of a temporary financial
assistance from Reserve Bank of India. This type of finance
is called :
a)Overdraft
b)Temporary loan
c)Short term finance
d) Ways and Means advance (d)

3) Maximum Bank Rate is:
a) 6%
b) 20%
c) 25%
d) None (d)

4) Obligation of a Banker to maintain secrecy is applicable to
a) Only in case of existing deposit accounts
b) Only in respect existing loan accounts
c) Only in case of closed accounts
d) All types of deposit/loan accounts (existing/closed) (d)

5) Bank A allows one of its clients to withdraw against
clearing of a cheque. The banker is called as:
a) Collecting and Paying banker
b) Holder in due course
c) Holder for value
d) Reimbursement banker (c)

6) As per the provisions of NI Act,1881 a banker gets protection
for payment of a cheque only if it is a :
a) Holder in due course
b) Payment in due course
c) Holder for value
d) All of the above (b)
7) At a Railway station, you withdraw cash from ATM of State Bank of India. SBI is a :
a) Paying Banker
b) Collecting Banker
c) Advising Banker
d) Issuing Banker (a)

8) Management of a Bank vests with
a) Reserve Bank of India
b) Asset Liability Committee (ALCO)
c) Board of Directors
d) None of the above (c)

9) Hari issues a stop payment instructions to his banker to
Stop payment of a cheque for Rs,20,000.00. This is
a) A request from Hari
b) An intimation from Hari
c) An advice from Hari
d) A mandate from Hari (d)
10) Except one of the following instruments others are issued
at discount. Identify the exception:
a) A Certificate of Deposit (CD)
b) A Treasury Bill (TBill)
c) A Commercial Paper (CP)
d) A Fixed Deposit (FD) (d)


11) Cash Reserve Ratio (CRR) is to be maintained on Net
Demand and Time Liabailities (NDTL).SLR is to be
maintained on:
a) Total Demand and Time Liabilities
b) Net Demand and Time Liabilities
c) Total Demand and Time Assets
d) Net Demand and Time Assets (b)
12) Garnishee order is issued by:
a) Judgement Debtor
b) Judgement Creditor
c) Judgement Debtor’s Debtor
d) None of the above (d)
13) CAMEL model is used by
a) Bankers to evaluated a credit proposal
b) Bankers to manage their risks
c) RBI inspectors to evaluate banks functions
d) Merchant Bankers to evaluate portfolio investment (c)
14) One of your NRI customers wants to place FCNR
deposits in Canadian $ with your bank. You will
a) Accept his request and open a FCNR a/c
b) Will not accept his request to open FCNR a/c in
Canadian $
c) Will inform the customer to place FCNR in any
one of the currencies (US$/GBP/JPY/EUR)
d) Both b and c (a)
15) Which one of the Non Resident Deposit schemes
is not permitted.
a) FCNR a/cs
b) NRNR a/cs
c) NRE a/cs
d) NRO a/cs (b)


16)At the time of receipt of a garnishee order your customer’s
accounts showed :
i)SB a/c uncleared balance Rs.2,000.35 (Cleared balance Rs
550.35)
ii) An overdue fixed deposit for Rs.25,753.22 matured one week earlier
iii)OD account showed a credit balance of Rs.8,728.96
iv)CC account showed a credit balance of Rs,2,247.18
Indicate the amount which can be attached by the garnishee order?
a) Rs.28,550.75
b) Rs.10,228.96
c) Rs.37,729.71
d) Rs 4,247.53 (c)
17)You receive a cheque in an overdraft account for Rs.27,000.00.
The debit balance in the account is Rs.30,000.00 and the OD
limit is Rs 55,000.00.What reason you will state while returning
a) Refer to drawer
b) Effects Not cleared
c) Exceeds arrangement
d) Endorsement not correct (b)
18) Match the following:
i) Payment in Due Course A) Insurance
ii) Karta B) Cash Credit
iii) IRDA C) HUF
iv) Hypothecation of Inventory D) Paying Banker
a) i-D,ii-C,iii-A,iv-B
b) i-A,ii-B,iii-C,iv-D
c) i-B,ii-A,iii-D,iv-C
d) i-D,ii-C,iii-B,iv-A (a)





19) Match the following:
Identify the Committees:
i)Classification of Assets A) Nayak
ii)Computerisation in Banks B) Tarapore
iii)Working Capital for SSIs C) Narasimham
iv)Capital Account Convertability D) Rangarajan
a) i-B,ii-D,iii-C,iv-A
b) i-D,ii-C,iii-A,iv-B
c) i-B,ii-A,iii-C,iv-D
d) i-C,ii-D,iii-A,iv-B (d)
20) Match the following:
i)Financial intermediaries A) Mutual funds
ii)ATMs B) E- Banking
iii)Certificate of Deposits C) Money Markets
iv)Book debts D)Assignment
a) i-C,ii-D,iii-A,iv-B
b) i-D,ii-C,iii-B,iv-A
c) i-A,ii-B,iii-C,iv-D
d) i-A,ii-C,iii-B,iv-D (c)
21) RTGS stands for :
a)Real Time Settlement System
b)Real Time Gross Settlement System
c)Real Gross Settlement System
d)None of the above (b)
22) The banker acts as a Bailee and the customer as Bailor,
this relationship is applicable:
a)when a bank lends funds to a corporate customer
b)when a bank accepts US$ FCNR deposits form a NRI customer
c)when a customer operates a safe deposit locker
d)when a customer keeps articles in safe custody with a bank (d)


23)One of your customers lost the Fixed Deposit Receipt issued
by the bank. To obtain a duplicate FD he needs to furnish
a)A Promissory note
b)A Guarantee
c)A Letter of Credit
d)An Indemnity bond (d)
24) In a demand draft the word “order” is changed to “bearer”
by the holder of the dd. It is called as:
a)Endorsement
b)Material alteration
c)Crossing
d)None of the above (b)
25) Capital adequacy is worked out based on:
a) Total demand and time liabilities
b) Net demand and time assets
c) Risk weighted assets
d) Risk weighted liabilities (c)
26) One of your customers dies without leaving a will and
The court appoints a person to handle the customer’s
Property. Such a person is called as
a)An administrator
b)An executor
c)A liquidator
d)A successor (a)
27)A negotiable instrument is endorsed as Pay to Raju only
This is called as:
a)Blank endorsement
b)Restrictive endorsement
c)Sans recourse endorsement
d) Endorsement in Full (b)

1) Reserve Bank of India’s functions are classified into:

a) Supervisory & Regulatory
b) Promotional & Developmental
c) Refinance Activities
d) All of the above

Ans:- (d)

2) Minimum Bank Rate is:
a) 3%
b) 4%
c) 5%
d) None

Ans:- (d)

3) Sec ---- of RBI Act,1934 gives sole power to RBI to issue currency notes

a) 10
b) 18
c) 22
d) 26

Ans:- ( c )

4) KYC means

a) Know Your Customer very well
b) Know Your existing Customer very well
c) Know Your prospective Customer very well
d) Satisfy yourselves about the customer’s identity and activities.

Ans:- (d)

5) In a Garnishee Order, the banker on whom garnishee order served is:
a) Judgement Debtor’s Creditor
b) Judgement Creditor’s Creditor
c) Judgement Creditor’s Debtor
d) Judgement Debtor’s Debtor

Ans:- (d)

6) Sec 131 of NI Act,1881 extends protection to the

a) Paying Banker
b) Collecting Banker
c) Advising Banker
d) Issuing Banker

Ans:- (b)

7) Hypothecation is applicable in the case of

a) Movable goods
b) Immovable property
c) Book debts
d) Corporate guarantee

Ans:- (a)

8) A cheque is dated 12/05/05.the due date is:

a) 12/08/05
b) 14/09/05
c) 12/11/05
d) None

Ans:- (d)

9) Charge created on LIC Policy is:
a) Hypothecation
b) Pledge
c) Assignment
d) Mortgage

Ans:- ( c )

10) Your bank grants a working capital finance to ABC & Co, a partnership firm, against hypothecation of inventory. The charge is to be registered with Registrar of Companies within

a) 30 days from the date of advance
b) 30 days from the date of hypothecation agreement
c) 30 days from the date of sanction of loan
d) None

Ans:- (d)

11) Which one of the following is not barred by law of limitation?

a) Pledge
b) Hypothecation
c) Banker’s lien
d) Guarantee

Ans:- ( c )

12) The term “Credit Management” covers

a) Capital adequacy norms
b) Risk management including Asset/Liability management
c) Credit appraisal – decision and review of loans & advances
d) All of the above

Ans:- (d)


13) Bank’s Assets are classified in to standard assets, substandard assets doubtful assets and loss assets, based on the recommendations of -------------------- Committee

a) Rangarajan
b) Narasimham
c) Ghosh
d) Tandon

Ans:- (b)

14) The time taken to convert cash into raw materials, semi finished goods, finished goods and into cash , is known as

a) Trade cycle
b) Cash cycle
c) Operating cycle
d) Revolving cycle

Ans:- ( c )

15) A company which pools money from investors and invests in stocks, bonds, shares is called

a) A bank
b) An insurance company
c) Bancassurance
d) Mutual Fund

Ans:- (d)


16) Bancassurance is

a) An insurance scheme to insure bank deposits
b) An insurance scheme to insure bank advances
c) A composite financial service offering both bank and insurance products
d) A bank deposit scheme exclusively for employees of insurance companies

Ans:- ( c )

17) John & James are friends aged 14 & 15 respectively. They want to open a joint account in your bank. You will

a) Allow them to open a joint account to be operated jointly
b) Allow them to open a joint account with operating instructions Either or Survivor
c) Allow them to open a joint account with operating instructions Former or Survivor
d) Allow them to open a joint account with operating instructions Any one or Survivor

Ans:- (a)

18) Mr.Atmaram as director of a Ltd company expired. Bank received a cheque signed by Mr.Atmaram as director of the Ltd company. The bank

a) Can honour the cheque only after obtaining confirmation from other directors
b) Can honour the cheque
c) Cannot hounour the cheque
d) The company should issue a stop payment instructions to the bank

Ans:- (b)

19) Tele banking service is based on

a) Virtual Banking
b) Online Banking
c) Voice processing
d) Core Banking

Ans:- ( c )


20) In a securitisation deal, the role of a Special Purpose Vehicle (SPV) is

a) To acquire large Non Performing Loans (NPA)
b) To acquire such loans from a bank or financial institution
c) To acquire such loans for a transfer price, with or without recourse
d) To manage the acquired loans for the purpose of realization or holds them as investment till maturity (d)


21)Securitisation is a process of acquiring the loans classified as

a) Bookdebts
b) Performing debts
c) Bad debts
d) Non performing debts

Ans:- (d)

22)The minimum percentage of Priority Sector advances to be maintained by foreign banks in India
a
) 40%
b) 18%
c) 32%
d) 60%

Ans:- ( c )

23) Loan for fish rearing is covered under Prirority Sector as ----------- advances

a) Direct Agriculture
b) Indirect Agriculture
c) Self Employment Scheme
d) Allied to indirect Agriculture

Ans:- (a)


24) Cash Budget is a statement of

a) Cash-Non cash funds
b) Cash receipt and Cash payments
c) Another name for cash flow
d) None

Ans:- (b)

25) In bank’s parlance credit risk in lending is

a) Default of the banker to maintain CRR
b) Default of the banker to maintain SLR
c) Default of the banker to release credit to the customer
d) Default of the customer to repay the loan

Ans:- (d)

26) The apex institution which handles refinance for agriculture and rural development is called:

a) RBI
b) SIDBI
c) NABARD
d) SEBI

Ans:- ( c )

27) Long Form Audit Report (LFAR) is prepared and submitted by

a) RBI inspectors
b) Internal inspectors
c) Statutory auditors
d) Concurrent auditors

Ans:- ( c )

28) As per FIMMDA’s guidelines, the Mid-Office is responsible for:

a) Dealing activities
b) Risk Management
c) Reconciliation
d) Confirmation of deals

Ans:- (b)


29) Interest is calculated on actual/365 days basis in respect of the following products, except one :

a) Call Money
b) Notice Money
c) Term Money
d) GOI dated securities

Ans:- (d)

30) Which was the first Mutual Fund started in India:
a) SBI Mutual Fund
b) Kotak Pioneer Mutual Fund
c) Indian Bank Mutual Fund
d) None of the above

Ans:- (d)

31) The regulator for Mutual Funds in India is:

a) FIMMDA
b) AMFI
c) RBI
d) SEBI

Ans:- (d)

32) FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to:
a) Fixed Income Markets
b) Money Markets
c) Derivatives Markets
d) All of the above

Ans:- (d)

33) Your bank’s customer XYZ Ltd, enjoys a CC limit of Rs.1,00,000.00 The CC account shows a credit balance of Rs,10,205.00. The relationship between your bank and XYZ Ltd is:

a) Debtor/Creditor
b) Creditor/Debtor
c) Bailor/Bailee
d) Bailee/Bailor

Ans:- (a)

34) The right of set-off is:

a) Customer’s Right
b) Customer’s Obligation
c) Banker’s Right
d) Banker’s Discretion

Ans:- (d)

35)Which of the following forms of business are permissible under BR Act:

a) Borrowing
b) Issuance of Letters of Credit
c) Buying and selling of bullion
d) All of the above

Ans:- (d)

36) A Co-Operative Bank operating in different States are regulated by:
a) State Co-Operative Societies Act
b) Banking Regulation Act
c) Multi Unit Co-Operative Societies Act
d) Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)

Ans:- ( c )

37) In respect of Regional Rural Banks, the share holding pattern is:
a) Central Government 50%,State Government 35%,Sponsoring Bank 15%
b) Central Government 50%,State Government 15%,Sponsoring Bank 35%
b) Central Government 15%,State Government 35%,Sponsoring Bank 50%
b) Central Government 35%,State Government 50%,Sponsoring Bank 15%

Ans:- (b)

38) Law of limitation is not applicable in respect of :

a) Advance against pledge of shares
b) CC granted against hypothecation of inventory
c) Term loan secured by mortgage of Plant & Machinery
d) Bank Term Deposit

Ans:- (d)


39) A bank in India, wants to undertake capital market activities, it should:

a) Obtain special license from AMFI
b) Obtain special license from FIMMDA
c) Both a and b
d) Register with SEBI

Ans:- (d)

40) FIMMDA stands for:

a) Foreign Exchange Markets and Derivative Markets
b) Fixed Income Markets Money Markets and Derivatives Markets
c) Fixed Income Markets and Derivatives Markets
d) None of the above

Ans:- (b)


41) The Capital Adequacy Ratio is :

a) 6%
b) 8%
c) 9%
d) 10%

Ans:- ( c )

42) Except one of the following others are known as Non Fund based facilities:

a) Letters of Credit
b) Bank Guarantees
c) Co-acceptance of Bills
d) Trust Receipt

Ans:- (d)

43) FIMMDA’s guidelines cover the following products, except one:

a) Call Money
b) Cross Currency Interest Rate swaps
c) Commercial Paper
d) Certificate of Deposit

Ans:- (b)

44) Except one of the following others are part of Public Sector Banks:

a) State Bank of Hyderabad
b) Central Bank of India
c) Regional Rural Bank, sponsored by a nationalized bank
d) HDFC Bank

Ans:- (d)

45) A banker is expected to honour the cheques within the specified banking hours as per Section of NI Act,1881

a) 22
b) 25
c) 31
d) 65

Ans:- (d)

Last edited by Aakashd; May 18th, 2019 at 06:42 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
JAIIB previous year solved question papers
JAIIB exam previous year question papers free download
JAIIB Entrance exam Previous Year Question Papers
Question papers for Foundation Level Exam for ISTQB exam
Andhra Pradesh SSC Exam- General Science Paper-I Exam Previous Year’s Question Papers
JAIIB exam sample papers
JAIIB Exam Accounting and Finance Previous Papers
GBTU SEE Entrance Exam Mathematics Exam Old Question Papers
Solved question papers of JAIIB exam
JAIIB question papers on Accounting and Finance previous year question papers
JAIIB Exam Previous years Question Papers
Previous year papers of JAIIB Entrance exam
JAIIB modal question papers
JAIIB Certification exam Last years question papers
JAIIB exam model question paper
Previous year question papers of JAIIB exam
Previous Question Papers of JAIIB Exam
UPSC Geologists Exam Geology Paper I Exam Previous Years Question Papers
UPSC Civil Services Exam Hindi (paper ll) Exam Previous Years Question Papers
MPSEB exam previous year question papers for the requirement exam






  #2  
Old January 24th, 2019, 01:59 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: JAIIB Exam Part 1 Exam Question Papers

Hi guys here I am looking for JAIIB Exam Part 1 Exam Principles Of Banking paper for its exam preparation so would you plz let me know from where I can do download it ?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old January 24th, 2019, 02:01 PM
shabnams
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 19,799
Default Re: JAIIB Exam Part 1 Exam Question Papers

As you want here I am giving below JAIIB Exam Part 1 Exam Principles Of Banking paper on your demand :


JAIIB Exam Part 1 Exam Principles Of Banking paper
1) When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the
a)Payee
b)Drawee
c)Drawer
d)Endorsee (b)
2) One of the State Government avails of a temporary financial
assistance from Reserve Bank of India. This type of finance
is called :
a)Overdraft
b)Temporary loan
c)Short term finance
d) Ways and Means advance (d)

3) Maximum Bank Rate is:
a) 6%
b) 20%
c) 25%
d) None (d)

4) Obligation of a Banker to maintain secrecy is applicable to
a) Only in case of existing deposit accounts
b) Only in respect existing loan accounts
c) Only in case of closed accounts
d) All types of deposit/loan accounts (existing/closed) (d)

5) Bank A allows one of its clients to withdraw against
clearing of a cheque. The banker is called as:
a) Collecting and Paying banker
b) Holder in due course
c) Holder for value
d) Reimbursement banker (c)

6) As per the provisions of NI Act,1881 a banker gets protection
for payment of a cheque only if it is a :
a) Holder in due course
b) Payment in due course
c) Holder for value
d) All of the above (b)
7) At a Railway station, you withdraw cash from ATM of State Bank of India. SBI is a :
a) Paying Banker
b) Collecting Banker
c) Advising Banker
d) Issuing Banker (a)

8) Management of a Bank vests with
a) Reserve Bank of India
b) Asset Liability Committee (ALCO)
c) Board of Directors
d) None of the above (c)

9) Hari issues a stop payment instructions to his banker to
Stop payment of a cheque for Rs,20,000.00. This is
a) A request from Hari
b) An intimation from Hari
c) An advice from Hari
d) A mandate from Hari (d)
10) Except one of the following instruments others are issued
at discount. Identify the exception:
a) A Certificate of Deposit (CD)
b) A Treasury Bill (TBill)
c) A Commercial Paper (CP)
d) A Fixed Deposit (FD) (d)


11) Cash Reserve Ratio (CRR) is to be maintained on Net
Demand and Time Liabailities (NDTL).SLR is to be
maintained on:
a) Total Demand and Time Liabilities
b) Net Demand and Time Liabilities
c) Total Demand and Time Assets
d) Net Demand and Time Assets (b)
12) Garnishee order is issued by:
a) Judgement Debtor
b) Judgement Creditor
c) Judgement Debtors Debtor
d) None of the above (d)
13) CAMEL model is used by
a) Bankers to evaluated a credit proposal
b) Bankers to manage their risks
c) RBI inspectors to evaluate banks functions
d) Merchant Bankers to evaluate portfolio investment (c)
14) One of your NRI customers wants to place FCNR
deposits in Canadian $ with your bank. You will
a) Accept his request and open a FCNR a/c
b) Will not accept his request to open FCNR a/c in
Canadian $
c) Will inform the customer to place FCNR in any
one of the currencies (US$/GBP/JPY/EUR)
d) Both b and c (a)
15) Which one of the Non Resident Deposit schemes
is not permitted.
a) FCNR a/cs
b) NRNR a/cs
c) NRE a/cs
d) NRO a/cs (b)
Attached Files
File Type: doc JAIIB Exam Part 1 Exam Principles Of Banking paper.doc (64.0 KB, 0 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.