Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old June 7th, 2014, 06:37 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: WIPRO placement question papers of previous years

As you want to get the placement question papers of previous years of WIPRO so here is the information of the same for you:

(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement (II) alone is sufficient but statement (I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.
1. What is John's age?
(I) In 15 years John will be twice as old as Dias would be
(II) Dias was born 5 years ago
Ans. (C)

2. What is the distance from city A to city C in kms?
(I) City A is 90 kms from City B
(II) City B is 30 kms from City C
Ans. (D)

3.Is A=C ? A, B ,C are real numbers
(I) A-B=B-C
(II) A-2C = C-2B
Ans. (C)

4. What is the 30th term of a given sequence ?
(I) The first two terms of the sequence are 1,1/2
(II) The common difference is -1/2
Ans. (A)

5.Was Avinash early, on time or late for work?
(I) He thought his watch was 10 minutes fast
(II) Actually his watch was 5 minutes slow
Ans. (D)

6. What is the value of A if A is an integer?
(I) A4 = 1
(II) A3 + 1 = 0
Ans. (B)

7. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15km toward the right and finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?
(a) 5.5 kms
(b) 3 km
(c) 13 km
(d) 6.4 km
Ans. (b)

8. X's father's wife's father's granddaughter uncle will be related to X as
(a) Son
(b) Nephew
(c) Uncle
(d) Grandfather
Ans. (c)

9. Find the next number in the series 1, 3 ,7 ,13 ,21 ,31
(a) 43
(b) 33
(c) 41
(d) 45
Ans. (a)

10. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678. Then the code for the word"MANGO" would be
(a) 82357
(b) 89343
(c) 84629
(d) 82347
Ans. (d)

11. If "PROMPT" is coded as QSPLOS ,then "PLAYER" should be
(a) QMBZFS
(b) QWMFDW
(c) QUREXM
(d) URESTI
Ans. (a)

12. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels
6km towards west. Where is he with respect to his starting position?
(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km west
Ans. (c)

13. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times. What is the probability that they tell the truth at the same time
(a) 0.8
(b) 0.48
(c) 0.6
(d) 0.14
Ans.(b)

14. Susan can type 10 pages in 5 minutes. Mary can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages canthey type in 30 minutes?
A. 15
B. 20
C. 25
D. 65
E. 75
Ans: E

15. Six bells commence tolling together and toll at intervals 2,4,6,8,10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes how many times they toll together.

a) 4
b) 10
c) 15
d) 16
Ans: d)

Wipro Technical , 20 Questions:

16. If the time quantum is too large, Round Robin scheduling degenerates to
(a) Shortest Job First Scheduling
(b) Multilevel Queue Scheduling
(c) FCFS
(d) None of the above
Ans. (c)

17. Transponders are used for which of the following purposes
(a) Uplinking
(b) Downlinking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (c)

18. The format specifier "-%d" is used for which purpose in C
(a) Left justifying a string
(b) Right justifying a string
(c) Removing a string from the console
(d) Used for the scope specification of a char[] variable
Ans. (a)
19. A sorting algorithm which can prove to be a best time algorithm in one case
and a worst time algorithm in worst case is
(a) Quick Sort
(b) Heap Sort
(c) Merge Sort
(d) Insert Sort
Ans. (a)

5. What details should never be found in the top level of a top-down design?

(a) Details
(b) Coding
(c) Decisions
(d) None of the above
Ans. (c)

20. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by assembler
(a) Reallocation
(b) Allocation
(c) Linking
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

21. Banker's algorithm for resource allocation deals with
(a) Deadlock prevention
(b) Deadlock avoidance
(c) Deadlock recovery
(d) None of these
Ans. (b)

8. Thrashing can be avoided if
(a) The pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory
(b) The speed of CPU is increased
(c) The speed of I/O processor are increased
(d) All of the above
Ans. (a)

22.. Which of the following communications lines is best suited to interactive processing applications?
(a) Narrowband channels
(b) Simplex channels
(c) Full-duplex channels
(d) Mixed band channels
Ans. (b)

23. A feasibility document should contain all of the following except
(a) Project name
(b) Problem descriptions
(c) Feasible alternative
(d) Data flow diagrams
Ans. (d)

24. What is the main function of a data link content monitor?
(a) To detect problems in protocols
(b) To determine the type of transmission used in a data link
(c) To determine the type of switching used in a data link
(d) To determine the flow of data

Ans. (a)
25. Which of the following memories has the shortest access time?
(a) Cache memory
(b) Magnetic bubble memory
(c) Magnetic core memory
(d) RAM
Ans. (a)

26. A shift register can be used for
(a) Parallel to serial conversion
(b) Serial to parallel conversion
(c) Digital delay line
(d) All the above
Ans. (d)

27. In which of the following page replacement policies, Balady's anomaly occurs?
(a) FIFO
(b) LRU
(c) LFU
(d) NRU
Ans. (a)

28. Subschema can be used to
(a) Create very different, personalised views of the same data
(b) Present information in different formats
(c) Hide sensitive information by omitting fields from the sub-schema's description
(d) All of the above
Ans. (d)
29. A 12 address lines maps to the memory of
a. 1k bytes b. 0.5k bytes c. 2k bytes d. none
Ans: b
30. In a processor these are 120 instructions . Bits needed to implement this instructions
[a] 6 [b] 7 [c] 10 [d] none
ans: b

31. In a compiler there is 36 bit for a word and to store a character 8bits are needed. IN this to store a character two words are appended .Then for storing a K characters string, How many words are needed.
[a] 2k/9 [b] (2k+8/9 [c] (k+8/9 [d] 2*(k+8/9 [e] none
Ans: a
32. Virtual memory size depends on
[a] address lines [b] data bus[c] disc space [d] a & c [e] none
Ans : a

Wipro Verbal ability Questions

Section1- English, 15 questions
Direction 1-5 : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake the answer is 'no error'

33. The house with all its / furniture and exotic plants / were sold for Rs. 50,000 / No error

Ans : C

34 The teacher asked the students / if everyone of them were interested in / going on an excursion / No error

Ans : B

35. a physiologist in the last century demonstrated / that puppies will die / if kept awake for more than five days / No error

Ans : B

36. It is unfortunate that / many youngsters get / addicted to gamble / No error

Ans : C

37. I have seen / that film last year / but I do not remember its story / No error

Ans: A
Directions 6-10: The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

38. Plants : Coal
A) Crops : Manure B) Animals : Oil C) Cow : Milk D) Fire : Smoke
Ans : B

39. Rectangle : Cylinder
A) Square : Sphere B) Circle : Dosc C) Triangle : Cone D) Wall : Room
Ans : C

40. Expend : Replenish
A) Exhort : Encourage B) Formant : Rebellion C) Defect : Rejoin D) Encroachment : Occupy
Ans : C

1.Consider the following expressions indicating the step or impulse response of an initially relaxed control system-
1. (5 – 4e-2+) u(t)
2. (e-2t +5) (u(t))
3 .V(t) + 8e-2t u(t)
4 . V(t) + 4e-2t 4(t)

2.Which is the following relate to rational transfer function of a system-
1. Ratio of Fourier transform of output to input with zero initial conditions.
2. Ratio of Laplace transform of output to input with zero initial conditions.
3. Laplace transform of system impulse response.

3. Laplace transform of system unit step response select the correct answer using the codes given below. Codes
a.) 1 and 4
b.) 2 and 3
c.) 1 and 3
d.) 2 and 4

4.For the signal g (t) – 10 cos (50 pt) cos2 (150at) The Nyquist sampling state in t seconds is
a.) 150 samples per second
b.) 200 samples per second
c.) 300 samples per second
d.) 350 samples per second

5.In the case of a 70 MHz 1F carries for a transponder band width of 36 MHz; energy must lie between – MHz.
a.) 34 and 106
b.) 52. And 88
c.) 106 and 142
d.) 34 and 142

6.Radar used to eliminate clutter in navigational application is –
a.) Pulse radar
b.) Tracking radar
c.) MTI radar
d.) Mono pulse radar

7.The 1.55 mm windows is not yet in use with fiber optic systems because –
a.) The attenuation is higher than at 0.85 mm
b) The attenuation is higher than at 1.3mm
c.) Suitable laser devices have not yet been developed
d.) It does not lend itself to wavelength multiplexing

8.Pre-emphasis in FM systems involves-
a.) Compression of the modulating signal
b.) Expansion of the modulating signal
c.) Amplification of lower frequency components of the modulating signal.
d.) Amplification of higher frequency components of the modulating signal.

9.In a terrestrial microwave system transmission of signals is achieved through-
a.) reflection from the ionosphere
b.) line of sight mode
c) reflection from the ground
d.) diffraction from the stratosphere.

10.Casse grain feed is used with a parabolic reflector to
a.) increase the gain of the system
b). increase the bandwidth of the system
c.) reduce the size of the main reflector
d.) allow the feed to be placed at a convenient point.

11.In most microwave communication link rain drop attenuation is caused due to-
a.) scattering of microwaves by water drops of specific size.
b) scattering of microwaves by a collection of droplets acing as a single body.
c.) absorption of microwaves by water and consequent heating of the liquid
d.) absorption of the microwaves by water vapor in the atmosphere.

12.When a (75 – j40)W load is connected to a coaxial line of Z0 = 75 W at 6MHz then the load matching on the line can be accomplished by connecting-
a.) A short – circuited stub at the load
b.)An inductance at the load
c. )A short circuited stub at a specific distance from the load
d.)none of the above

13.As compared to analog multimeters, digital Multimeters's are –
a.) less accurate
b.) more accurate
c.) equally accurate
d.) none.

14.When a signal of 10 mV at 75 MHz is to be measured then which of the following instruments can be used –
a.) VTVM
b.) Cathode ray oscilloscope
c.) Moving iron voltmeter
d.) Digital multimeter

15.Amplifier of class B has high theoretical efficiency of 78.5 percent because-
a.) It is biased almost to saturation
b.)Its quiescent current is low
c.)It’s output is an exact replica of it’s input
d.)It is biased well below cut off

16.The coupling that produces minimum interference with frequency response is-
a.) Direct coupling
b.)Impedance coupling
c.) R C coupling
d.)Transformer coupling

17.A superconductor is a –
a.) A material showing perfect conductivity and Meissner effect below a critical temperature
b.) A conductor having zero resistance
c.) A perfect conductor with highest di-magnetic susceptibility
d.) A perfect conductor which becomes resistance when the current density through it exceeds a critical value

18.When an inductor tunes at 200 KHz with 624 pF capacitor and at 600 KHz with 60.4 pF capacitor then the self capacitance of the inductor would be –
a) 8.05 pF
b) 10.05pF
c.) 16.01pF
d.) 20.01pF

19.The Q of a radio coil –
a.) is independent of frequency
b.) increases monotonically as frequency increases
c.) decreases monotonically as frequency increases
d.) increases upto a certain frequency and then decreases beyond that frequency

20.When a generator of internal impedance and operating at 1GHz feeds a load via a coaxial line of characteristic impedance 50 ohm then the voltage wave ratio on the feed line is –
a.) 0.5
b.) 1.5
c.) 2.5
d.) 1.75

21) X varies inversely as square of y. Given that y = 2 for x = 1. The value of x for y = 6 will be equal to

A) 3 B) 9 C) 1/3 D) 1/9

Ans : D

22) If 10% of x = 20% of y, then x : y is equal to

A) 1 : 2 B) 2 : 1 C) 5 : 1 D) 10 : 1

Ans : B

23) A starts business with Rs.3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the Capital ?
A) Rs. 7500 B) Rs. 8000 C) Rs. 8500 D) Rs. 9000
Ans : D

24) Ronald and Elan are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages ?
A) 7 hours 30 minutes B) 8 hours C) 8 hours 15 minutes D) 8 hours 25 minutes
Ans : C

25) A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A dn C can do it in 4 days. Who among these will take the least time if put to do it alone?
A) 80 days B) 100 days C) 120 days D) 150 days
Ans : C

26) A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both taps are openedsimultaneously, then after how much time will the cistern get filled ?
A) 4.5 hours B)5 hours C) 6.5 hours D) 7.2 hours
Ans : D

27) Pipe a can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will the tank completely ?
A) 6 min. to empty B) 6 min to fill C) 9 min. to empty D) 9 min. to fill
Ans : C

28) A thief steals a car at 2.30 p.m and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m and the owner sets off in anothercar at 75 kmph. When will be overtake the thief.
A) 4.30 p.m B) 4.45 p.m C) 5 p.m D) 5.15 p.m
Ans : E

29) Two trains starting at the same time from two stations 200 km apart, and going in opposite directions cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds
A) 9 : 20 B) 11 : 9 C) 11 : 20 D) None of these
Ans : B

30). Two trains each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is
A) 30 km /hr B) 45 km / hr C) 60 km/hr D) 75 km/hr
Ans : C

Exam/Interview Date: 8, January 2011.
Section 1: English, 15 questions
Direction 1-5: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake the answer is ‘no error’
Twice twelve / makes / twenty four / No error
A B C D
Ans: B

2. The flight purser took control / of the plane after / the pilot had had / a heart attack / No error
A B C D E
Ans: C

3. My friend did not see me / for many years / when I met him last week / No error
A B C D
Ans: A

4. We grieve our loss and cry helplessly / while we should be fighting for our rights / and die a noble death / No error
A B C D
Ans: B

5. Work hard / lest you will / fail / No error
A B C D
Ans: D

Directions 6-10: The following questions consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.
6. Kangaroo: Australia
A) Whale: River B) Elephant: Russia C) Penguin: Antarctica D) India: Peacock
Ans: C

7. Coronation: Reign
A) Vaccination: Immunity B) Sculptor: Statue C) Degree : Graduate D) Summer: Rain
Ans: D

8. Grain: Salt
A) Chip: Glass B) Blades: Grass C) Shred: Wood D) Shard: Pottery
Ans: A

9. Scythe; Reaping
A) Light: Shining B) Shears: Cutting C) Saws: Gluing D) Screws: Turning
Ans: B

10. Dislike: Repulsion
A) Dream: Sleep B) Steal: Crime C) Reputation: Behavior D) Intelligence: Wit
Ans: D

Directions 11-12: In each of the following questions, a sentence has been given in Active (or passive) voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best express the same sentence in Passive (or Active) Voice.
11. His pocket has been picked.
A) They have his pocket picked
B) Picking has been done to his pocket
C) Picked has been his pocket
D) Someone has picked his pocket.
Ans: D

12. Someone gave her a bull dog.
A) She was given a bull dog.
B) a bull dog was given to her
C) She has been given a bull dog
D) She is being given a bull dog by someone
Ans: B

Directions 13-15: Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete
13. He succeeded in getting possession…………..his land after a long court case
A) For B) to C) of D) with E) against
Ans: C

14. Now a day Rajani is ………….busy to take care of her health.
A) Very B) too C) so D) extremely
Ans: B

15. Had the police not reached there in time the bandits him
A) Did have killed B) will have killed C) would kill D) would have killed
Ans: D

Section 2: Aptitude 15 questions
The questions 1-5 are based on the following data six knights – P, Q, R, S, T and U – assemble for a long journey in two traveling parties. For security, each traveling party consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their traveling.
Parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel together.
P must travel in the same party with S
Q can’t travel by the southern route
U can’t change routes

1. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T
Ans: e

2) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible traveling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: a

3) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other members of this party >besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
Ans: c

4) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the Northern route, then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a

5) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one traveling party to the other traveling party, that knight must be
a) P b) Q c) R d) S e) T
Ans: e

6. X varies inversely as square of y. Given that y = 2 for x = 1. The value of x for y = 6 will be equal to
A) 3 B) 9 C) 1/3 D) 1/9
Ans: D

7. If 10% of x = 20% of y, then x: y is equal to
A) 1: 2 B) 2: 1 C) 5: 1 D) 10: 1
Ans: B

8. A starts business with Rs.3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the Capital?
A) Rs. 7500 B) Rs. 8000 C) Rs. 8500 D) Rs. 9000
Ans: D

9. Ronald and Elan are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?
A) 7 hours 30 minutes B) 8 hours C) 8 hours 15 minutes D) 8 hours 25 minutes
Ans: C

10. A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A dn C can do it in 4 days. Who among these will take the least time if put to do it alone?
A) 80 days B) 100 days C) 120 days D) 150 days
Ans: C

11. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both taps are opened simultaneously, then after how much time will the cistern get filled?
A) 4.5 hours B) 5 hours C) 6.5 hours D) 7.2 hours
Ans: D

12. Pipe a can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will the tank completely?
A) 6 min. to empty B) 6 min to fill C) 9 min. to empty D) 9 min. to fill
Ans: C

13. A thief steals a car at 2.30 p.m and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m and the owner sets off in another car at 75 kmph. When will be overtake the thief.
A) 4.30 p.m B) 4.45 p.m C) 5 p.m D) 5.15 p.m
Ans: E

14. Two trains starting at the same time from two stations 200 km apart, and going in opposite directions cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds?
A) 9: 20 B) 11: 9 C) 11: 20 D) None of these
Ans: B

15. Two trains each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is
A) 30 km /hr B) 45 km / hr C) 60 km/hr D) 75 km/hr
Ans: C
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 13th, 2015, 10:09 AM
Unregistered
Guest
 
Default Re: WIPRO placement question papers of previous years

I am thinking to appear in placement test of WIPRO. But I don’t have any idea about its paper. So please give some previous year placement question papers of WIPRO?
Reply With Quote
  #4  
Old October 13th, 2015, 10:10 AM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: WIPRO placement question papers of previous years

Here I am providing placement papers of WIPRO that are released in previous years:

WIPRO Placement Paper 1

Q1. Two bodies changed from p1v1 to p2v2 state in two ways. The heat supplied is delta Q and work done is delta W Then what is constant in these two processes
(a) delta q
(b) delta w
(c) delta q + delta w
(d) delta q
Ans. (d)

Q2. _______ have same atomic number and same mass number are
(a) Isotopes
(b) Isotones
(c) Isomers
(d) Isobars
Ans. (c)

Q3. When a free electron is placed in a plane of electro magnetic then it moves in
(a) in the direction of the electric field
(b) in the direction of magnetic field
(c) of propagation of wave
(d) of the plane containing magnetic field and propagation direction.

Q4. Name the phenomena in which one proton is jumped from one isomer to another isomer to create two different elements
(a) functional isomerisim
(b) sterio merisim
(c) tauto merisim
(d) penta merisim
Ans. (c)

Q5. In the below compounds which one has 40% C ,6.7% H and 53.3 % O what is its empherical formula
(a) CHO
(b) CH2
(c) C2H2O2
(d) C2H3O2
Ans: (b)

Q6. X rays are coming from X ray tube, the wavelength is _______ a certain wavelength/s
(a) below
(b) above
(c) inbetween
(d) out of
Ans. (c)

Q7. In a triode valve in order to increase the saturation current what has to be done
(a) increase plate voltage
(b) reduce distance between grid and plate
(c) increase cathode potential
(d) reduce grid potential
Ans. (d )

Q8. Seven different toys are distributed among 3 children how many different ways are possible?
(a) 7C3
(b) 7P3
(c) 3 7
(d) 7 3
Ans. (c)

Q9. A, B ans C are three speakers. They have to speak randomly along with another 5 speakers in a function.
A has to speak before B and B has to speak before C. What is the probability.
Ans. 1/6

Q10. If dy = (secx + ytanx)dx, Then the curve is
(a) x = ycosx
(b) x = ysinx
(c) x = ytanx
(d) x = ysecx
Ans. (a)

Q11. Two series are 16,21,26.... and 17,21,25.....
What is the sum of first hundred common numbers
(a) 101100
(b) 110100
(c) 101110
(d) 110101
Ans. (a)

Q12. There are two sections in a question paper each contain five questions. Astudents has to answer 6 questions.Maximum no. of questions that can be answered from any section is 4.How many ways he can attempt the paper?
(a) 50
(b) 100
(c) 120
(d) 200
Ans. (d)

Q13. a and b are two numbers selected randomly from 1,2,3.... 25 what is theprobability of a and b are not equal.
(a) 1/25
(b) 24/25
(c) 13/25
(d) 2/25
Ans. (b)

Q14. The sum of the series 1 + 1(1+1/n) + 3(1+1/n)2 + ..... is equal to?
Ans. n2

Q15. Two circles of different radii intersects each other what is the maximum no of intersections
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Ans. (c)

Q16. If x= sin 1(t), y = log(1-t2), find d2y/dx2 when t=1/2
(a) 1
(b) 0
(c)8/3
(d)2/3
Ans. (c)

Q17. If x approaches infinity , then (òex dx )/( òe2xdx) is ?
(a) 1
(b) 0
(c)1
(d) 2
Ans. (a)

Q18. If f(x)=1
cos(1-cosx)/x4 is continuos at f(0) then what is x
(a) 1
(b) 0
(c) 1/4
(d)1/4
Ans. (c)

Q19. For the word SURITI, if you arrange the letters in dictionary order then what is its rank?
(a) 234
(b) 235
(c) 236
(d) 237
Ans. (c)

Q20. Period of sin ((2t + 3) / 6 pi)
(a) 6pi
(b)6pi2
(c) 3pi
Ans. (b)

Q21
Q23. Four questions given on the below data X,Yand Z are senior engineers. A,B,C,D are junior engineers. Company wants to select 4 enginers. Two will be senior and two will be juniors. The company wants
these engineers to work in the most productive way so they respect each person's likes/dislikes.
Y is not friends with A
Z is not friends with C
B is not friends with A
If B is selected then who will be the remaining 4 members ?
If C is selected, Z and ___ can not be selected?
D is always selected if ___ is selected?

Q24. A speaks truth 70% of the times, B speaks truth 80% of the times.What is the probability that both are contradicting each other is ?

Q25. ò((2x-3)/((x2 +x+1)2 )dx is ?

Q26. Ram starts from A walking 2 km North and turns right and walks 4 km and turns right again and walks 4 km and turns right again and walks 4 km and meets Radha at Bwalking in the opposite direction to Ram .
a) Which direction does Ram walkafter the first turn?
b) Distance between A and B

Q27. If the equation x2-3x + a = 0 has the roots (0,1) then value of a is ?

Q28. A and B's temperature are 10°c and 20°c having same surface , then theirratio of rate of emmisions is ?
Q29. An atomic particle exists and has a particlular decay rate . It is in a train . When the train moves, a person observes for whether thedecay rate
(a) increases
(b) decreases
(c) depend on the directions of movement of train

Q30. Which of the following exchanges positive ions
(a).cl
(b) nh2
(c) ch2
Ans. (b)

Q31. After execution of CMP, a instruction in Intel 8085 microprocessor
(a) ZF is set and CY is reset.
(b) ZF is set CY is unchanged
(c) ZF is reset, CY is set
(d) ZF is reset , CY is unchanged .
Ans. ZF is set and CY is reset

Q32. The best tool for editing a graphic image is ?

Q33. Network scheme defines
a.)one to one
b.) many to many
c.) one to ,many ?

Q34. A person wants to measures the length of a rod.First hemeasures with standing ideally then he maeasures by moving parrel to the rod
(a)the length will decrease in second case
(b)length will be same
(c) length will increse in the second case.

Q35. One U-230 nucleus is placed in a train moving by velocity emiting alpha rays .When the train is at rest the distance between nucleus and alpha particle is x . One passenger is observing the particle . When the train is moving what is the distance between particle and nucleus ?
(a) x
(b) x +vt
(c) x-vt

Q36. What is the resulting solution when benzene and toluene are mixed ?

Q37. If the word FADENCOMT equals 345687921 then What is FEAT Find representation of 2998

Q38. Given 10 alphabets out of which 5 are to be chosen. How many words can be made with atleast one repetition.
Q39. Arrange by acidic values : phenol, nitrotolouene and o-cresol?
Q40. Find sum of 3 + 5/(1+22) + 7/(1 + 22 + 32) + ......
Ans. 3n/(1 + n)

WIPRO Placement Paper 2
1. While facts are ________ and data hard to come by, even scientists occasionally throw side the professional pretense of ______ and tear into each other with shameless appeals to authority and arguments that shameless appeals to authority and arguments that are unabashedly ad hominid.
a. elusive...objectivity
b. establish...courtesy
c. demonstrate .. neutrality
d. ineluctable...cooperation
ANS: (A)

2. While the disease is in ______ state it is almost impossible to determine its existence by_____
a. a dormant ..postulate
b. a critical...examination
c. an acute ...analysis
d. a latent...observation
ANS: (d)

3. The storehouse was infested.........................rats.
A) by
B) of
C) with
D) in
Ans: C

4. Please distribute these sweets........................the children
A) in
B) between
C) amid
D) among
Ans: D

5. This custom seems to have originated .....................and East European country
A) in
B) from
C) by
D) with
Ans: A

Directions 6-10: The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

6. OFFHAND : PREMEDITATION : :
a. upright : integrity
b. aboveboard : guile
c. cutthroat : competition
d. backward :direction
ANS: (b)

7. POLTERGEIST : APPARATION::
a. dwarf : stature
b. witch : familiar
c. ogre : monster
d. sorcerer : spell
ANS: (c)

8.AVER : AFFIRMATION : :
a. proclaim: objection
b. denounce : defiance
c. refuse : distress
d. demur : protest
ANS. (d)

9. Duralumin : Aircraft
A) Brass : Alloy
B) Stone : Sculptor
C) Iron : Steel
D) Bronze : Statue
Ans: D

10. Cool : Frigid
A) Livid :Lurid
B) Pool : Placid
C) Tepid : Torried
D) Lack : Abundant
Ans : C

Direction 11-13 : In each of the following questions, find out which part of thesentence has an error. if there is no mistake the answer is 'no error'

11. If I was you (A)/ I would have (B)/ terminated his services then and there (C)/ No error(D)
Ans : A

12. as soon as I will reach Bombay(A)/ I will send / you the books (B)/ you have asked for(C) /No error(D)
Ans: A

13. Our conception of (A)/ what should a science of mental life be (B)/ has changed considerably since James' time (C)/ No error(D)
Ans : B

Directions 14-15 : In each of the following questions, a sentence has been given in Active (or passive) voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best express the same sentence in Passive (or Active) Voice.

14. Do you imitate others ?
A) Are others imitated by you ?
B) Are others being imitated by you ?
C) Were others being imitated by you ?
D) Have others been imitated by you ?
Ans : A

15. I saw him conducting the rehearsal.
A) He was seen conducting the rehearsal
B) I saw the rehearsal to be conducted by him
C) He was seen by me to conduct the rehearsal
D) I saw the rehearsal being conducted by him
Ans : D

Section 2 - Aptitude Questions (15 questions)

The questions 1-2 are based on the following data 6 people A,B,C,D,E and F sit around a table for dinner. Since A does not like C, he doesn't sit either opposite or beside C.B and F always like to sit opposite each other.

1. If A is beside F then who is are the two neighbours of B?
(a) D and C
(b) E and C
(c) D and E
(d) Either (a) or (b)
Ans. (c)

2. If D is adjacent to F then who is adjacent to C?
(a) E and B
(b) D and A
(c) D and B
(d) either (a) or (c)
Ans.(d)

3. Complete the sequence A, E ,I ,M ,Q ,U , _ , _
(a) B, F
(b) Y, C
(c) G, I
(d) K, O
Ans.(b)

4. If the letters of the word "rachit" are arranged in all possible ways and these words are written out as in a dictionary, what is the rank of the word "rachit".
(a) 485
(b) 480
(c) 478
(d) 481
Ans. (d)

5. Ravi's salary was reduced by 25%.Percentage increase to be effected to bring the salary to the original level is
(a) 20%
(b) 25%
(c) 33 1/3%
(d) 30%
Ans. (c)

6. A and B can finish a piece of work in 20 days .B and C in 30 days and C and A in 40 days. In how many days will A alone finish the job
(a) 48
(b) 34 2/7
(c) 44
(d) 45
Ans. (a)

7. How long will a train 100m long travelling at 72kmph take to overtake another train 200m long travelling at 54kmph ?
(a) 70sec
(b) 1min
(c) 1 min 15 sec
(d) 55 sec
Ans. (b)

8. What is the product of the irrational roots of the equation (2x-1)(2x-3)(2x-5)(2x-7)=9?
(a) 3/2
(b) 4
(c) 3
(d) 3/4
Ans. (a)

9. The total population of a village is 5000. The number of males and females increases by 10% and 15% respectively and consequently the population of the village becomes 5600. what was the number of males in the village ?
A) 2000
B) 2500
C) 3000
D) 4000
Ans : C

10. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits ?
A) 32 kg
B) 40 kg
C) 52 kg
D) 80 kg
Ans : B

11. If "segment" is coded as rffndou, then "ritual" is coded as
(a) shutbm
(b) qjutbk
(c) qhutbk
(d) qhubtk
Ans. (c)

12. If "football" is "cricket" ,"cricket" is "basketball" ,"basketball" is "volleyball","volleyball" is "khokho" and "khokho" is cricket, which is not a ball game?
(a) cricket
(b) football
(c) khokho
(d) basketball
Ans. (a)

13. Which of the following is a recursive set of production
(a) S --> a|A, A --> S
(b) S --> a|A, A --> b
(c) S -->aA, A-->S
(d) None of these
Ans. (c)

14. A sum 's' is divided into 4 parts. second person gets Rs 10 more than first.3rd person is Rs 10more than second,4th is 10 more than 3rd.how much amount do 1st person get.
Ans: (s-60)/4

15. One ship goes along the stream direction 28 km and in opposite direction 13 km in 5 hrs for each direction. What is the velocity of stream?
Ans: 1.5 kmph

Section 3- Technical (20 questions)

1. What sorting algos have their best and worst case times equal ?
Ans. O(nlogn) for mergesort and heap sort

2. What page replacement algorithm has minimum number of page faults ?
Ans. Optimality algorithm

3. What is the use of virtual base class in c++
Ans. Multiple lines between derived classes.

4. Assignment operator targets to _____
Ans. l-value

5. A byte addressable computer has memory capacity of 2 power m Kbytes and can perform 2 power n operations an instruction involving three operands and one operator needs maximum of___________ bits
Ans. 3m + n

6. In round robin scheduling, if time quantum is too large then it degenerates to
Ans. FCFS

7. What data structures you should use for dictionary searching and it should be capable of doing spell check also ?
Ans: Hashing

8. What is the value of 121 base 4 + 84 base 16 ?
Ans : 2130

9. When the fn. is called where the return address is stored?
Ans. stack

10. C program code
int zap (int n)
{
if (n<=1)then zap=1;
else zap=zap(n-3)+zap(n-1);
}
then the call zap(6) gives the values of zap
[a] 8
[b] 9
[c] 6
[d] 12
[e] 15
Ans: b
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 06:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8