Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old June 5th, 2014, 08:17 PM
Unregistered
Guest
 
Default Probationary Officers Exam Question Papers with Solutions

Please provide me solved question paper for state bank of India Probationary Officers Examination?
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Free Download State Bank Probationary Officers Exam
State Bank Probationary Officers Exam Questions
Allahabad Bank Recruitment Specialist Officers Probationary Officers
Recruitment Of Probationary Officers In State Bank Of India Model Question Paper
Previous year question papers of Union Bank of India of Probationary Officers exam
Syndicate bank probationary officers exam question papers
Previous year question papers of Probationary Officers in SBI free download
SBI Probationary Officers Past year model question papers
Union Bank probationary officers previous year question papers
ICICI Probationary Officers (PO) Exam Question papers
Probationary Officers Exam Question Papers with Solution
ICICI Bank Probationary Officers question papers of previous years free download
Bank Probationary Officer Exam Previous years question papers
Probationary Officers Bank of Baroda Question Paper
State Bank of India Probationary Officers question papers of past years
Previous year IBPS probationary officers exam question papers free download
Date of entrance exam for Probationary Officers
Syndicate Bank Probationary Officers Exam
SBI Probationary Officers Question Paper
OBC Probationary Officers Exam






  #2  
Old June 6th, 2014, 11:47 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Probationary Officers Exam Question Papers with Solutions

Here I am giving you solved question paper for state bank of India Probationary Officers Examination in word file attached with it so you can get it easily..

Probationary Officers Exam Question Papers with Solutions

1. On 7th May 2008, agni-I was test-fired. It was—

(A) Ballistic Missile

(B) Surface to air missile

(C) Land to sea missile

(D) Air to air missile
2. Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre and the UPSC—

(A) Bhopal High Court

(B) Rajasthan High Court

(C) Madras High Court

(D) Guwahati High Court
3. Recently the Acronym START came into News. START stands for—

(A) Strategic Association for Restructuring Trade

(B) Strategic Arms Limitation Treaty

(C) System Tracking and Reprocessing Team

(D) None of the above
4. People’s Democratic Party emerged second largest party with 33•01% in elections held in—

(A) Bhutan

(B) Nepal

(C) Zimbabwe

(D) Italy
5. According to the World Conservation Union Report, the number of plant species in India listed as threatened is—

(A) 247 plant species

(B) 250 plant species

(C) 275 plant species

(D) 255 plant species
6. Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act 1908 to prohibit foreigners from buying land in the state—

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Goa

(D) Maharashtra
7. The renowned scientist John Wheeler who died in April 2008, was originally hailed from—

(A) Australia

(B) U.S.A.

(C) Finland

(D) Britain
8. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmanent and Development for 2007—

(A) Bill Gates

(B) Nelson Mandela

(C) Bill and Melinda Gates Foundation

(D) Arthur C. Clarke
9. The 2008 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize awarded to —

(A) Lydia Cacho Ribeiro

(B) Anna Politkovskaya

(C) May Chidiac

(D) U Win Tin
10. Which of the following Indian players has not completed 10,000 runs in Test cricket—

(A) Rahul Dravid

(B) Sachin Tendulkar

(C) Sunil Gavaskar

(D) Virendra Sehwag
11. On March 26, 2008, NASA’s space shuttle which returned safely to Earth after completing 16 day mission to International Space Station was—

(A) Discovery

(B) Endeavour

(C) Columbia

(D) None of the above
12. Jules Verne is Europe’s—

(A) Space shuttle

(B) Missile shield system

(C) Biggest spacecraft

(D) Mission to Antarctica
13. India’s National Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first—

(A) Dirrohoea map

(B) Malarial map

(C) Bird flu map

(D) Cancer map
14. ‘The World Is What It Is’ is the biography of—

(A) V. S. Naipal

(B) Khushwant Singh

(C) Amrita Preetam

(D) A.P.J. Abdul Kalam
15. According to a World Bank Report India got remittances in 2007 worth—

(A) $ 30 billion

(B) $ 35 billion

(C) $ 25 billion

(D) $ 27 billion
16. The Summit of NATO (NORTH ATLANTIC TREATY) was held in April in—

(A) Romania

(B) Morocco

(C) Pakistan

(D) Indonesia
17. According to latest WHO report the number of estimated TB cases found every year in India is—

(A) 2•2 million

(B) 1•9 million

(C) 1•5 million

(D) 1•7 million
18. Tata purchased Jaguar and Rover from—

(A) Hyundai

(B) Maruti Suzuki

(C) Ford Motor

(D) None of the above
19. According to a survey, the country which has the highest number of internet users is—

(A) U.S.A.

(B) China

(C) Japan

(D) Germany
20. Which country has won the Women's Asia Cup Cricket 2008 which was held in Colombo in the monthe of May 2008 ?

(A) Brisbane

(B) Melbourne

(C) Sydney

(D) Perth
21. According to Prime Minister’s Economic Advisory Council (EAC) headed by C. Rangrajan the economic growth rate for 2008-09 will remain at—

(A) 8%

(B) 8•5%

(C) 9%

(D) 8•9%
22. The Pritzkar Architecture Prize has been won by—

(A) Bill Gates Foundation

(B) William Harvey

(C) Jea Nouvel

(D) None of the above
23. Which of the following cricket players has been banned for violating the player’s code of conduct by PCB ?

(A) Danish Kaneria

(B) Shoaib Malik

(C) Mohammad Yousuf

(D) Shoaib Akhtar
24. The National Rural Employment Guarantee Scheme has now been extended to all 604 districts of the country with a total budget outlay of—

(A) 18000 crore

(B) 16000 crore

(C) 15000 crore

(D) 14000 crore
25. Inflation which soared above 7% in the month of April is measured by—

(A) Consumer Price Index

(B) Retail Price Index

(C) Whole Sale Price Index

(D) Industrial Price Index
26. The winner of Bahrain Grand Prix is—

(A) Lewis Hamilton

(B) Kartikeyan

(C) Felipe Massa

(D) Robert Kubica
27. The winner of Miss India Earth 2008 is—

(A) Tanvi Vyas

(B) Suman Kaur

(C) Rashmi Sehgal

(D) Rani Sharma
28. In face of rising prices, Central Government has decided to set strategic Reserve of foodgrains over and above buffer stock. The limit of the reserve is—

(A) 10 million tonnes

(B) 7 million tonnes

(C) 6 million tonnes

(D) 5 million tonnes
29. Which of following newspapers/magazines won six Pulitzer prizes—

(A) The New York Times

(B) The Times Magazine

(C) The Washington Post

(D) The Guardian
30. ‘Leftism in India, 1917-1947’ is a book written by—

(A) S. R. Chaudhuri

(B) K. Kanwar

(C) R. Nagaswamy

(D) Sudipto Chatterjee
31. Recently President Pratibha Patil visited three countries. Which of the following was not the part of her trip—

(A) Argentina

(B) Chile

(C) Mexico

(D) Brazil
32. GJM stands for—

(A) General Justice Movement

(B) Gorkha Janmukti Morcha

(C) Gorkhaland Janshakti Morcha

(D) Gorkha Janjagriti Morcha
33. The elections of which of the following countries were marred by controversy—

(A) Italy

(B) Spain

(C) Zimbabwe

(D) Nepal
34. Supreme Court has upheld the law enacted in 2006 providing 27% for candidates belonging to—

(A) SCs

(B) STs

(C) OBC

(D) Minorities OBC
35. At which of the following places have the remains of early human history been found in excavation—

(A) Chittorgarh

(B) Bhavnagar

(C) Kolkata

(D) Karaikal
36. ‘Salwa Judum’ is—

(A) Terrorist organization

(B) A branch of naxalite

(C) Name of a police force

(D) An anti naxalite movement
37. When was Nepal declared a Secular Nation—

(A) in 2005

(B) in 2007

(C) in 2008

(D) in 2006
38. The Director General of UN Food and Agriculture Organisation of present is—

(A) Jacques Diouf

(B) Kundekeh K. Yumkella

(C) Jammel Al Hiyilan

(D) Michael Griffin
39. According to a research, stem cells from skin can treat—

(A) Alzhumer

(B) Schizophrenia

(C) Parkinson’s disease

(D) None of the above
40. When did the Olympic torch relay begin ?

(A) in 1950

(B) in 1952

(C) in 1953

(D) in 1963


Answers with Hints

1. (A) 2. (C)

3. (B) The Strategic Arms Limitation Treaty (START-II) is a treaty between Russia and U.S.A. for reducing their nuclear arsenals. The treaty is due to expire in 2009.

4. (A) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (C)

13. (B) India’s Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first malarial map identifying India’s 60 most malarial endemic districts that report over 50% of the country’s malaria’s cases.

14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (C)

19. (B) 20. (A) India won fourth consecutive times in Women's Asia Cup Cricket 21. (B)

22. (C) The Pritzkar Architecture Prize, considered to be equivalent of Nobel Prize for architecture has been won french architect Jea Nouvel for his creative experimentation in architecture.

23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D)

29. (C) The Washington Post has won six Pulitzer Prizes, including Public service award for its reporting on conditions of U.S. War Veterans.

30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (C)

34. (C) The Supreme Court on April 10, 2008 upheld the law enacted in 2006 providing a quota of 27 per cent to the other Backward Classes in Central Educational Institutions.

35. (C)

36. (D) Salva Judam is an antinaxalite movement formed by group of people against attack from maxalites. The movement started from Dantewada district (Chhattisgarh).

37. (D) 38. (A) 39. (C) 40. (B)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 08:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8