Go Back   StudyChaCha 2024 2025 > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 5th, 2014, 10:11 AM
Unregistered
Guest
 
Default West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format

Can you please give me the West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format as it is very urgent for me?
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Drug Inspector Exam previous year question papers in PDF format free download
Kerala PG Medical Entrance Previous Year Question Papers
West Bengal Public Service Commission Previous Year Question Paper
Kerala BAMS MD entrance exam previous year question papers in PDF format
West Bengal Audit and Accounts Service exam previous year question papers
Previous year question papers of West Bengal TET of English
West Bengal Joint Entrance Mathematics previous years question papers
Previous year question papers of West Bengal TET of Child Development and Pedagogy
West Bengal Joint Entrance Examinations (WBJEE) previous years question papers
Management Aptitude Test previous year question papers in PDF format
Previous year question papers of National Insurance Company in PDF format
Amrita Engineering Entrance exam previous year question papers in PDF format
PAPO entrance exam previous year question papers in PDF format free download
Previous year question papers of Kerala medical entrance exam
West Bengal Joint Entrance Exam- Biology previous years question papers
Previous year question papers of West Bengal TET of Bengali
Previous year question papers of School Service Commission, West Bengal
Previous year question papers of AIIMS PG medical entrance exam
West Bengal Joint Entrance Chemistry Exam Question Papers
West Bengal Joint Entrance Physics Exam Previous Years Question Papers






  #2  
Old June 5th, 2014, 05:20 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format

As you want to get the West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:








For more detailed information I am uploading PDF files which are free download:


Contact Details:
The West Bengal Joint Entrance Examinations Board
AQ Block,
Sector V,
Salt Lake City,
Kolkata,
West Bengal 700091
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 2nd, 2015, 05:58 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format

Can anyone give previous year question papers for West Bengal Medical Entrance Exam? Please give question papers for West Bengal Medical Entrance Exam in Pdf format?
Reply With Quote
  #4  
Old October 2nd, 2015, 06:01 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format

Here you are looking for previous year question papers of West Bengal Medical Entrance Exam in pdf format, so here I am giving all papers:

West Bengal Medical Entrance Exam Question Paper

1. Glucose and amino acids are reabosorbed in the
(A) proximal tubule (B) distal tubule (C) collecting duct (D) loop of Henle
Ans : (A)
Hints : Glucose and amino acids are reabsorbed in the proximal tubule of nephron.
2. The amount of CSF in the cranial cavity
(A) 500 ml (B) 140 ml (C) 1 litre (D) 1.5 ml
Ans : (B)
Hints : The amount of CSF in the cranial cavity is 140 ml.
3. Which one is imino acid?
(A) Pepsin (B) Proline (C) Cysteine (D) Renin
Ans : (B)
Hints : Proline and hydroxyproline are imino acids.
4. The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is
(A) Cell membrane (B) Cell wall (C) Ribosome (D) Mitochondria
Ans : (B)
5. ACTH is secreted from
(A) Adrenal cortex (B) Pituitary (C) Adrenal Medulla (D) Thyroid
Ans : (B)
Hints : ACTH is secreted from anterior pituitary
6. Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse?
(A) SA node AV node Bundle of His Purkinje fibers
(B) AV node Bundle of His SA node Purkinje fibers
(C) SA node Purkinje fibers AV node Bundle of His
(D) Purkinje fibers AV node SA node Bundle of His
Ans : (A)
Hints : Cardiac impulse is propagated in the following way : SA node Av node Bundle of His Purkinje fibres.
7. Inner surface of the bronchi, bronchioles and fallopian tubes are lined by
(A) cubical epithelium (B) columnar epithelium (C) squamous epithelium (D) ciliated epithelium
Ans : (D)
Hints : Ciliated epithelium is found in inner surface of bronchi, bronchioles and fallopian tubes
8. Electric potential of the brain is recorded by
(A) CT Scan (B) Sphygmomanometer (C) ECG (D) EEG
Ans : (D)
Hints : Electrical potential of brain is recorded by EEG
9. Which of the following is related to humoral immunity?
(A) T-lymphocyte (B) B-lymphocyte (C) I-lymphocyte (D) P-lymphocyte
Ans : (B)
Hints : Humoral immunity is due to B-lymphocyte because it secretes antibody in the blood plasma.
10. Fertilization occur in
(A) Uterus (B) Ureter (C) Vagina (D) Fallopian tube
Ans : (D)
Hints : Fertilization occurs in fallopian tube at the junction of ampulla and isthmus.
11. The Gastrin is secreted from
(A) Intestine (B) Stomach (C) Pancreas (D) Rectum
Ans : (B)
Hints : Gastrin hormone is secreted from “G-cells” of stomach.
12. The cause of cretinism is
(A) Hypothyroidism (B) Hypoparathyroidism (C) Hyperthyroidism (D) Hyperparathyroidism
Ans : (A)
Hints : Cretinism is caused by hyposecretion of thyroxine in children.
13. Which of the following is a minerelocorticoid?
(A) Testosterone (B) Progesterone (C) Adrenalin (D) Aldosterone
Ans : (D)
Hints : Aldosterone is secreted from adrenal cortex and controls RAAS. mechanism.
14. The part of the brain where the centre for hunger and thirst is located is
(A) Cerebrum (B) Hypothalamus (C) Cerebellum (D) Medulla Oblongata
Ans : (B)
Hints : Hypothalamus is the centre for hunger and thirst.
15. The reflex arc, which is made of two neurones is known as
(A) Monosynaptic reflex arc (B) Disynaptic reflex arc
(C) Polysynaptic refles arc (D) Asynaptic reflex arc
Ans : (A)
Hints : Monosynaptic reflex are has two neurons sensory and motor, which forms one synapse in CNS.
16. The lactase hydrolyzes lactose into
(A) Glucose (B) Glucose and galactose (C) Fructose (D) Glucose and fructose
Ans : (B)
Hints : Lactose® Glucose + Galactose
17. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is
(A) 1.7 litres (B) 7 litres
(C) 17 litres (D) 170 litres
Ans : (D)
Hints : GFR is 120 ml/min, so, approx. 170 litre ultra fitrate is produced in 24 hrs.
18. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is
(A) Dyspnea (B) Hypoxia
(C) Asphyxia (D) Apnea
Ans : (B)
Hints : Inadequate supply of oxygen to the tissue is called hypoxia
19. Which one of the following is not a second messenger in hormone action?
(A) Calcium (B) Sodium (C) cAMP (D) cGMP
Ans : (B)
Hints : Sodium is not a secondary messenger in hormone action.
20. The name of the pace maker of the heart is
(A) Lymph node (B) S.A. node (C) Juxtaglumerular apparatus(D) Semilunar valve
Ans : (B)
Hints : Pace maker of heart is SA node.
21. What is a genophore?
(A) DNA in prokaryotes (B) DNA and RNA in prokaryotes
(C) DNA and protein in prokaryotes (D) RNA in prokaryotes
Ans : (B)
Hints : Genophore = DNA + RNA
22. Example of a typical homopolysaccharide is
(A) Ligin (B) Suberin (C) Inulin (D) Starch
Ans : (C)
Hints : Inulin is typical homopolysaccharide and is a polymer of fructose.
23. Who wrote the famous book ‘Origin of Species’?
(A) Lamarck (B) Darwin (C) De Vries (D) Mendel
Ans : (B)
Hints : The book ‘Origin of species’ was written by Darwin.
24. Polyploid derived from two different species is called
(A) Autopolyploid (B) Triploid (C) Allopolyploid (D) Monoploid
Ans : (C)
25. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength
(A) 0.05 Å (B) 0.15 Å (C) 0.25 Å (D) 0.30 Å
Ans : (A)
26. Biolistic technique is used in
(A) Tissue culture process (B) Gene transfer process
(C) Hybridization process (D) Germplasm conservation process
Ans : (B)
Hints : Biolistic technique is a direct method of gene transfer.
27. Example of water soluble plant pigment is
(A) Chlorophyll-a (B) Chlorophyll-b (C) Anthocyanin (D) Xanthophyll
Ans : (C)
Hints : Anthocyanin is a water soluble pigment.
28. Structural element of Chromatin is
(A) Histone (B) Acid protein and DNA (C) Nuclear matrix (D) Nucleosomes
Ans : (D)
Hints : The structural element of chromatin is Nucleosomes.
29. Inulin is a polymer of
(A) Glucose (B) Galactose (C) Fructose (D) Arabinose
Ans : (C)
30. Mannitol is
(A) Amino Acid (B) Amino alcohol (C) Sugar alcohol (D) Sugar acid
Ans : (C)
31. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is
(A) Zygomorphic (B) Actinomorphic (C) Regular (D) Perfect
Ans : (A)
32. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called
(A) Explant (B) Somaclone (C) Inoculant (D) Clone
Ans : (A)
33. VAM is
(A) Symbiotic bacteria (B) Saprophytic bacteria (C) Saprophytic fungi (D) Symbiotic fungi
Ans : (D)
Hints : VAM (Endomycorrhizae) represent symbiotic association between fungi and roots of higher plants.
34. Ovule integument gets transformed into
(A) seed (B) fruit wall (C) seed coat (D) cotyledons
Ans : (C)
Hints : Outer integument transforms into testa where as the inner integument into tegmen.
35. Acid rain is caused by
(A) NO2 (B) SO2 (C) SO3 (D) CO2
Ans : (B)
36. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants
(A) Escherichia coli (B) Bacillus thuringiensis
(C) Staphylococcus aureus (D) Agrobacterium tumefaciens
Ans : (D)
37. A plant cell becomes turgid due to
(A) Plasmolysis (B) Exosmosis (C) Endosmosis (D) Electrolysis
Ans : (C)
Hints : Endosmosis leads to diffusion of water into the cell.
38. Restriction enzymes are used to cut
(A) Single stranded RNA (B) Double stranded DNA (C) Single stranded DNA (D) Double stranded RNA
Ans : (B)
Hints : Restriction endunuclease is used to cut dsDNA at palindromic sequence.
39. Spindle fibre is made up of
(A) Humulin (B) Intermediate filament
(C) Flagellin (D) Tubulin
Ans : (D)
40. Edible part of Mushroom is
(A) Basidiocarp (B) Primary mycelium (C) Fungal hyphae (D) Basidiospores
Ans : (A)
41. Calcium level decreases in the blood due to hyposecretion of
(A) Parathyroid hormone (B) Calcitonin (C) Thyroxine (D) Adrenaline
Ans : (A)
Hints : Hyposecretion of PTH causes decrease in the level of calcium in the blood.
42. Kupffer’s cells are
(A) Phagocytic (B) Actin (C) Myosin (D) Fibrin
Ans : (A)
Hints : Kupffer’s cells are phagocytic cells of liver.
43. Which centre is stimulated during increase in body temperature
(A) Anterior hypothalamus (B) Posterior hypothalamus (C) Limbic system (D) Red nucleus
Ans : (A)
Hints : Anterior hypothalamus is stimulated during increase in body temperature.
44. Name the following having oxygen storing capacity
(A) Myoglobin (B) Prophase II (C) Anaphase I (D) Metaphase II
Ans : (A)
Hints : Myoglobin present in muscles stroes oxygen
45. Longest phase of meiosis
(A) Prophase I (B) Prophase II (C) Anaphase I (D) Metaphase II
Ans : (A)
46. Tetany is caused by
(A) Hyperparathyroidism (B) Hypoparathyroidism (C) Hyperthyroidism (D) Hypothyroidism
Ans : (B)
47. Which the following is a gastrointestine hormone?
(A) Prolactin (B) Enterokinase (C) GH (D) FSH
Ans : (B)
48. Name the hormone that has no role in menstruation.
(A) LH (B) FSH (C) GH (D) TSH
Ans : (D)
49. Which of the following substances can cure Parkinson’s disease?
(A) GABA (B) Acetylcholine (C) Dopamine (D) Glutamic acid
Ans : (C)
Hints : Dopamine deficiency causes parkinson’s disease.
50. Movement of tongue muscle is controlled by
(A) facial nerve (B) trigeminal nerve (C) hypoglossal nerve (D) vagus nerve
Ans : (C)
Hints : 12th cranilal nerve (hypoglossal) is responsible for movement of tongue.
51. Which function will be lost due to damage of occipital lobe?
(A) Hearing (B) Speech (C) Vision (D) Memory
Ans : (C)
Hints : Damage of occipital lobe causes loss of vision.
52. Meissner’s corpuscles occur in
(A) Brain (B) Nerve cells (C) Skin (D) Tongue
Ans : (C)
53. Osteomalacia is a deficiency disease of
(A) Infants due to protein energy malnutrition (B) Adults due ot protein energy malnutrition
(C) Adults due to Vitamin D deficiency (D) Infants due to Vitamin K deficiency
Ans : (C)
54. The gene of sickle cell anaemia is inherited by
(A) Blood cells (B) Bone cells (C) Sex chromosomes (D) Autosomes
Ans : (D)
Hints : The gene for sickle cell anaemia is located in chromosome number 11.
55. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as
(A) Pepsin (B) Mucus (C) Rennin (D) HCl
Ans : (D)
Hints : Ptylin or a -amylase of saliva is inactivated by HCl in stomach.
56. Which one of the following human cells do not contain mitochondria ?
(A) Nerve cell (B) Red blood cell (C) Liver cell (D) White blood cell
Ans : (B)
Hints : Matured Red blood cells are without mitochondria.
57. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed?
(A) Leptotene (B) Zygotene (C) Pachytene (D) Diplotene
Ans : (C)
Hints : During pachytene statge, chromosomes shortens & thickens with two sister chromatids and became clearly visible.
58. Which one of the following triplet codons is a chain termination codon?
(A) UGU (B) AAU (C) UUG (D) UAG
Ans : (D)
Hints : UAG is a non-sense codon.
Attached Files Available for Download
File Type: pdf West Bengal Medical Entrance Exam Question Paper -1.pdf (309.3 KB, 60 views)
File Type: pdf West Bengal Medical Entrance Exam Question Paper-2.pdf (289.1 KB, 48 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply




All times are GMT +6. The time now is 11:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8