Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 4th, 2014, 11:28 AM
Unregistered
Guest
 
Default Staff Selection Commission General Knowledge previous year question papers

Will you please give me the Staff Selection Commission General Knowledge previous year question papers as it is very urgent for me?
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Tamil Nadu Public Service Commission general knowledge previous year question papers
Staff-Selection-Commission-Exam-Question-Bank
Staff Selection Commission Sample Question Papers With Answers
Previous Year Questions Of Staff Selection Commission
West Bengal Staff Selection Commission Question Paper
Sample Question Paper For West Bengal Staff Selection Commission
Staff Selection Commission Non Technical Exam papers
Staff Selection Commission Junior Engineer Electrical Engineering previous year quest
Staff Selection Commission CGL Tire 1 Exam previous year question papers
Past year question papers of Staff Selection Commission Combined Graduate Level Exam
University Grants Commission NET previous year question papers of General Paper on Te
Staff Selection Commission Graduate Level Exam General Awareness previous years quest
Staff Selection Commission Combined Graduate Level previous year question papers
Staff Selection Commission Food Corporation of India grade III exam previous year que
Staff Selection Commission LDC and DEO previous year question papers
Staff Selection Commission CGL Tier II Quantitative Aptitude previous year question p
IFS General Knowledge previous years question papers
Staff Selection Commission CGL papers of previous years
Haryana Staff Selection Commission Excise and Taxation Last years question paper
Ldc Model Question Paper Staff Selection Commission






  #2  
Old June 5th, 2014, 10:45 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Staff Selection Commission General Knowledge previous year question papers

As you want to get the Staff Selection Commission General Knowledge previous year question papers so here is the information of the same for you:

1. The indian monument recently inscribed in the UNESCO’s World Heritage List is
a) Jantar Mantar of Ujjain
b) Jantar Mantar of Varanasi
c) Jantar Mantar of Delhi
d) Jantar Mantar of Jaipur
2. Yen is the currency of
a) Yugoslavia
b) Mexico
c) Japan
d) Thailand
3. Nasik is situated on the bank of the river
a) Mahanadi
b) Tapti
c) Krishna
d) Godavari
4. Which one of the following is a "Surface to Air missile"?
a) Trishul
b) K-15 Sagarika
c) Brahmos
d) Agni
5. Nehru Trophy is associated with
a) Hockey
b) Football
c) Kabaddi
d) Table Tennis(Women)
6. Odissi classical dance originated in
a) Orissa (Now it’s Odisha)
b) Andhra Pradesh
c) Rajasthan
d) Gujarat
7. Who discovered America?
a) Vasco-Da-Gamma
b) Columbus
c) Captain Cook
d) Amundsen
8. The famous painting "Monalisa" was the creation of
a) Michael-Angelo
b) Leonardo-Da-Vinci
c) Piccasso
d) Van-Gogh
9. The first woman to swim across the seven important seas is
a) Chandini
b) Bula Choudhary
c) Mridula Rajiv
d) Priya Shanbhag
10. Insulin was discovered by
a) F. Banting (Frederick Banting)
b) Edward Jenner
d) Ronald Ross
e) S. A. Wakesman
11. The radioactive Strontium-90 causes
a) Brain cancer
b) Skin cancer
c) Lung cancer
d) Bone cancer
12. Shivpuri National Park of Madhya Pradesh is important for
a) Tiger and Elephant
b) Wild Buffalo
c) Birds
d) Leopard and Chital
13.Decible is a term connected with
a) Air
b) Water
c) Sound
d) Soil
14. "Van Mahotsav" is associated with
a) Cutting trees
b) Planting trees
c) Increase in crops
d) Protection of plants
15. The Accounting Year of Reserve Bank of India is runs from
a) April to March
b) July to June (July 1 to June 30)
c) January to December
d) August to July
16. Agricultural Commodities are graded with
a) ISI
b) Eco products
c) AGMARK
d) Green Product
17.The food stocks that are built up during the years of bumper harvest are called
a) Capital Stock
b) Buffer Stock
c) Production Stock
d) Grain Stock
18. The Minimum Wages Act was first passed in India in the year
a) 1947
b) 1948
c) 1950
d) 1951
19. Human Development Index was developed by
a) Amartya Sen
c) Friedman
d) Mahbub-ul-Haq
e) Montek Singh
20. Crop sown soon after the onset of South-West monsoon in India is called
a) Rabi
b) Kharif
b) Rainfed
d) Dry farming
21. In which state is "Silent Valley" located?
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Assam
d) Arunachal Pradesh
22. Which is the International Date Line?
a) Equator
b) 0o Longitude
c) 90o East Longitude
d) 180o Longitude
23. The main cause of Tasunami is
a) Volcanoes
b) Cyclones
c) Earthquake on sea floor
d) Moon’s attraction
24. The Central Drug Research Institute of India is located at
a) Delhi
b) Banglore
c) Chennai
d) Lucknow
25. Nomination of Rajya Sabha Members by the President was taken from the Constitution of
a) USA
b) Ireland
c) South Africa
d) France
26. The concept of sovereign parliament originated in
a) England
b) India
c) France
d) Japan
27. National Institute of Rural Development is located at
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Kanpur
28. Who is considered the Architect of the Indian Constitution?
a) Mahatma Gandhi
b) B. R. Ambedkar
c) Jawharlal Nehru
d) B.N. Rao
29. Who said that "India’s soul lives in villages"?
a) Vinoba Bhave
b) Jayaprakash Narayan
c) Nehru
d) Gandhiji
30. What was the name of the Newspaper edited by Mahatma Gandhi till 1933
a) Sarvodaya
b) Arya
c) Times of India
d) Young India
31. Who started the "Servants of India Society"?
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Gopal Krishna Gokhale
c) Surendranath Bannerjee
d) Dadabhai Naoroji
32. Which among the following revolutionaries executed by British?
a) Jatin Das
b) Chandershekhar Azad
c) Rajguru
d) Kalpana Dutt
Rajguru, Sukhdev also hanged with Bhagat Singh on 23rd March 1931 by British Government
33. In which of the following towns is "Moti Masjid" situated?
a) Agra
b) Jaipur
c) Lahore
d) Ahmedabad
34. Which of the following are belief’s of Buddhism?
a) The world is full of sorrows
b) People suffers on account of desires
c) If desires are conquered, nirvana will be attained
d) The existence of God and Soul must be recognised
A) (a), (b), (c) and (d)
B) (b) and (c)
C) (a), (b) and (c)
D) (b), (c) and (d)
35. Which of the following is a good source of Vitamin ‘E’?
a) Meat
b) Ghee
c) Yellow yolks
d) Fresh vegetables
36. Penicillin is isolated from
a) Fungi
b) Algae
c) Virus
d) Bacteria
37. The total number of bones in the human body is
a) 206
b) 260
c) 306
d) 360
The human body consists 206 bones for adults, but for infants there are 270.
At the time of birth, an infant may have 300-350 bones
38. Bile is secreted by
a) Gall Bladder
b) Liver
c) Bile duct
d) Pancreas
I niInitially Bile is synthesized and secreted by the liver and stored in Gall bladder through the Bile duct.
When there is stimulation by fatty food, it is secreted by Gall Bladder.
39. Name the vitamin not found in any animal food.
a) Vitamin B12
b) Vitamin C
c) Vitamin D
d) Vitamin K
40. The largest organ of human body is
a) Heart
b) Brain
c) Liver
d) Kidney
Skin is the first largest organ of human body. Liver is second largest organ
41. Which type of mirror is used in the headlights of vehicles?
a) Plane mirror
b) Concave mirror
c) Convex mirror
d) Parabolic mirror
42. The height of a geo-stationary satellite from the Earth’s surface is approximately
a) 36,000 Km
b) 40,000 Km
c) 30,000 Km
d) None of these
43. An electric iron has a heating element made up of
a) Copper
b) Tungston
c) Nichrome
d) Zinc
44. The planet nearest to Sun is
a) Earth
b) Mercury
c) Mars
d) Venus
45. The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called
a) Zinc plating
b) Alloy formation
c) Vulcanization
d) Galvanization
46. The particle required to continue chain process of Uranium fission
a) Electron
b) Proton
c) Neutron
d) Positron
47. Which of the following is used to increase the anti-knocking property of petrol?
a) Tetramethyl Lead
b) Tetraethyl Lead
c) Trimethyl Lead
d) Triethyl Lead
48. The chief source for the production of nitrogenous fertilizers is
a) Ammonia
b) Nitric Acid
c) Nitrogen
d) Nitrogen Dioxide
49. Fifth generation computers do not have
a) Speech recoginition
b) Artificial intelligence
c) Very large scale integration
d) Vacuum tubes
50. Where does a computer add, compare and shuffle data?
a) Memory chip
b) CPU chip
c) Floppy disk
d) Hard disk

Contact Details:
Staff Selection Commision
Pragati Vihar,
CGO Complex,
New Delhi,
Delhi 110003 ‎
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old September 16th, 2015, 05:13 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Staff Selection Commission General Knowledge previous year question papers

I am doing preparation of Staff Selection Commission CGL exam and looking for the SSC General Knowledge Previous Year Question Papers. Will you please provide me some sample questions asked in the SSC CGL exam and provide me papers in PDF?
Reply With Quote
  #4  
Old September 16th, 2015, 05:16 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: Staff Selection Commission General Knowledge previous year question papers

General Awareness Topics:
History
Geography
Economic Scene
General Polity
Scientific Research

Some question is:

31. Where are the Headquarters of Indian Space Research Organisation located?
(a)Trivandrum
(b)Sriharikota
(c)Bangalore
(d)Chennai


32.Somnath temple in Gujrat was destroyed by_____________.
(a)Mohammed Ghouri
(b)Mahmud Ghaznavi
(c)Changhez Khan
(d)Taimur Lang

33.In which of the following states is the Periyar Wild-Life sanctuary situated?
(a)Tamil Nadu
(b)Karnataka
(c)Kerala
(d)Andhra Pradesh

34.Diamond shines because of
(a)refraction of light
(b)total internal reflection of light
(c)scattering of light
(d)dispersion of light

35.Which among the following phenomena of light is associated with the
appearance of blue color of the sky?
(a)Interference
(b)Dispersion
(c)Total Internal Reflection
(d)Scattering

36.Which among the following is the smallest bone in the human body?
(a)Incus
(b)Malleus
(c)Stapes
(d)Phallanx

37.Where are the official languages mentioned in the Constitution of India?
(a)7th Schedule
(b)8th Schedule
(c)10th Schedule
(d)11th Schedule

38.What are the Upanishads?
(a)A source of Hindu philosophy
(b)Books on Buddhist religion
(c)Books on man’s social behaviour
(d)Prayers to Gods & Deities

39.Which of the following Governor Generals is associated with Doctrine of Lapse?
(a)Lord Ripon
(b)Lord Dalhousie
(c)Lord Wellesley
(d)Lord Canning

40.Who among the following influenced Ashoka to adopt Buddhism?
(a)Vishnu Gupta
(b)Upa Gupta
(c)Brahma Gupta
(d)Chandragupta

41. _______deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights.
(a)42nd Amendment
(b)62nd Amendment
(c)44th Amendment
(d)43rd Amendment

42.How many members can the President nominate to the LokSabha?
(a)2
(b)12
(c)10
(d)None of these

43.The duration of the 1st Five-year plan was
(a) 1948-53
(b) 1950-55
(c) 1951-56
(d) 1954-59

44. ______________is an extra-Constitutional body.
(a)Language Commission
(b)Planning Commission
(c)Election Commission
(d)Finance Commission

45. ____________are known as the ‘suicide bags’ of the cell.
(a)Vacuoles
(b)Mitochondria
(c)Ribosomes
(d)Lysosomes

Sample paper for GK
51. The common tree species in Nilgiri hills is
(A) Sal (B) Pine
(C) Eucalyptus (D) Teah
52. Which of the following statements on
Railway Budget for 2011-12 is correct?
(A) There would be 10% increase in fares
for long distance train travel both by airconditioned
and non-air-conditioned
classes.
(B) There would be 15% increase in freight
rates on all goods other than foodgrains.
(C) There would be 15% increase in
passenger fares for all classes for long
distance travel as well as in freights.
(D) There would be no increase in fares for
both suburban and long distance train
travel.
53. The nuclear reactors which were damaged
heavily due to a strong Earthquake-cum-
Tsunami that hit Japan on March 11, 2011
causing radiation leakage were at
(A) Fukushima (B) Kyoto
(C) Tokyo (D) None of above
54. The maximum limit on poll expenditure for
Assembly Constituencies has been raised in
February, 2011 to
(A) 16 lakhs (B) 18 lakhs
(C) 20 lakhs (D) 25 lakhs
55. First Indian Prime Minister to visit Siachen
has been
(A) Rajiv Gandhi
(B) Inder Kumar Gujaral
(C) Man Mohan Singh
(D) None of the above
56. Which of the following books has been
written by Kishwar Desai?
(A) The Red Devil (B) Witness the Night
(C) Tonight This Savage Rite
(D) Earth and Ashes
57. Which of the following folk/tribal dances
is associated with Karnataka?
(A) Yakshagana (B) Veedhi
(C) Jatra (D) Jhora
58. Who of the following received Sangeet
Natak Akademi’s Ustad Bismillah Khan
Yuva Puraskar for 2009 in Theatre?
(A) Omkar Shrikant Dadarkar
(B) Ragini Chander Sarkar
(C) Abanti Chakravorty & Sukracharya
Rabha
(D) K. Nellai Manikandan
59. Which of the following countries did not
win any of the “FIFA World Cup” in 2002,
2006 & 2010?
(A) Brazil (B) Argentina
(C) Spain (D) South Africa
60. Who invented vaccination for ‘Small Pox’?
(A) Sir Fredric Grant Banting
(B) Sir Alexander Fleming
(C) Edward Jenner
(D) Louis Pasteur
61. Who was the first Indian to become member
of British Parliament?
(A) Bankim Chander Chatterjee
(B) W.C. Bannerjee
(C) Dadabhai Naroji
(D) None of the above
62. The purchase of shares and bonks of Indian
companies by Foreign Industrial Investors
is called
(A) Foreign Direct Investment
(B) Portfolio Investment
(C) NRI Investment
(D) Foreign Indirect Investment
63. BT seed is associated with
(A) Rice (B) Wheat
(C) Cotton (D) Oil seeds
64. The Headquarters of International Atomic
Energy Agency is in
(A) Geneva (B) Paris
(C) Vienna (D) Washington
65. In the Budget Estimates for 2011-12, an
allocation of Rs. 400 crore has been made to
bring in a green revolution in the East in the
rice-based cropping system of
(A) Assam & West Bengal only
(B) Assam, West Bengal, Orissa & Bihar only
(C) Assam, West Bengal, Orissa, Bihar &
Jharkhand only
(D) Assam, West Bengal, Orissa, Bihar,
Jharkhand, Eastern Uttar Pradesh &
Chhattisgarh
66. In the Budget for 2011-12 presented by the
Finance Minister on 28-2-2011, the incometax
exemption limit for senior citizens (60
years to less than 80 years) has been
increased to
(A) Rs. 2.50 lakh (B) Rs. 2.60 lakh
(C) Rs. 2.80 lakh (D) Rs. 3.00 lakh
67. In the Anglo-Indian community does not get
adequate representation in the Lok Sabha,
two members of the community can be
nominated by the
(A) Prime Minister (B) President
(C) Speaker
(D) President in consultation with the
Parliament
68. For the election of President of India, a
citizen should have completed the age of
(A) 25 years (B) 30 years
(C) 35 years (D) 18 years
69. Who said, “A good citizen makes a good
State and bad citizen makes a bad State?
(A) Plato (B) Rousseau
(C) Aristotle (D) Laski
70. A member of Parliament will lose his
membership of Parliament if he is
continuously absent from Sessions for
(A) 45 days (B) 60 days
(C) 90 days (D) 365 days
71. In India, the Residuary Powers are vested
with
(A) Union Government
(B) State Government
(C) Both the Union Government and the
State Government
(D) Local Government
72. Mention the place where Buddha attained
enlightenment
(A) Sarnath (B) Bodh Gaya
(C) Kapilavastu (D) Rajgriha
73. Coronation of Shivaji took place in
(A) 1627 A.D. (B) 1674 A.D.
(C) 1680 A.D. (D) 1670 A.D.
74. The System of Dyarchy was introduced in
India in
(A) 1909 (B) 1935
(C) 1919 (D) 1945
75. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’
was
(A) Nehru (B) Ambedkar
(C) Mahatma Gandhi
(D) Subash Chandra Bose
76. Who of the following attended all the There
Round Table Conferences?
(A) B.R. Ambedkar (B) M.M. Malavia
(C) Vallabhbhai Patel
(D) Gandhiji
77. Which is the largest living, bird on Earth?
(A) Emu (B) Ostrich
(C) Albatross (D) Siberian Crane
78. Rihand Dam Project provides irrigation to
(A) Gujarat and Maharashtra
(B) Orissa and West Bengal
(C) Uttar Pradesh and Bihar
(D) Kerala and Karnataka
79. The Headquarters of MCF (Master Control
Facility) — the nerve centre of the entire
space craft operations in India is at
(A) Hyderabad—Andhra Pradesh
(B) Thumba — Kerala
(C) Sriharikota — Andhra Pradesh
(D) Hassan — Karnataka
80. Which is the longest irrigation canal in
India?
(A) Sirhind Canal (B) Yamuna Cana
(C) Indira Gandhi Canal
(D) East Kosi Canal
81. Which one of the following minerals is
found is Monazite sand?
(A) Potassium (B) Uranium
(C) Thorium (D) Sodium
82. In coriander, the useful parts are
(A) root & leaves (B) leaves & flowers
(C) leaves & dried fruits
(D) flowers & dried fruits
83. Which plants is called ‘Herbal Indian
Doctor’?
(A) Amla (B) Mango
(C) Neem (D) Tulsi
84. The pH of human blood is
(A) 7.2 (B) 7.8
(C) 6.6 (D) 7.4
85. Which amongst the following is largest
endocrine gland in the body?
(A) Thyroid (B) Parathyroid
(C) Adrenal (D) Pituitary
86. Which amongst the following is the largest
mammal?
(A) Elephant (B) Whale
(C) Dinosaur (D) Rhinoceros
87. Which part becomes modified as the tusk of
elephant?
(A) Canine (B) Premolar
(C) Second incisor (D) Molar
88. Optical fibres are based on the phenomenon
of
(A) Interference (B) Dispersion
(C) Diffraction
(D) Total Internal Reflection
89. Now-a-days yellow lamps are frequently
used as street lights. Which of the following
gases is used in these lamps?
(A) Sodium (B) Neon
(C) Hydrogen (D) Nitrogen
90. ‘Mirage’ is an example of
(A) refraction of light only
(B) total internal reflection of light only
(C) refraction and total internal reflection of
light
(D) dispersion of light only
91. The phenomenon of light associated with
the appearance of blue color of the sky is
(A) Interference (B) Reflection
(C) Refraction (D) Scattering
92. In which of the following areas, a
spreadsheet software is more useful?
(A) Psychology (B) Publishing
(C) Statistics (D) Message sending
93. A Group Ware is a
(A) Hardware (B) Network
(C) Software (D) Firmware
94. Lens is made up of
(A) Pyrex glass (B) Flint glass
(C) Ordinary glass (D) Cobalt glass
95. The element which is used for vulcanizing
rubber
(A) Sulphur (B) Bromine
(C) Silicon (D) Phosphorus
96. Which of the following is responsible for the
extra strength of pyrex glass?
(A) Potassium Carbonate
(B) Lead Oxide (C) Borax
(D) Ferric Oxide
97. The noble gas used for the treatment of
cancer is
(A) Helium (B) Argon
(C) Krypton (D) Radon
98. Vasundhara Summit was held in
(A) USA (B) UK
(C) Brazil (D) Australia
99. ‘Loktak’ is a
(A) Valley (B) Lake
(C) River (D) Mountain Range
100.Which city receives the highest cosmic
radiation amongst the following?
(A) Chennai (B) Mumbai
(C) Kolkata (D) Delhi
ANSWER SHEET
51. (c) 52. (d) 53. (a) 54. (a) 55. (c) 56. (b) 57. (a) 58. (a) 59. (d) 60. (c)
61. (c) 62. (a) 63. (c) 64. (c) 65. (d) 66. (a) 67. (b) 68. (c) 69. (a) 70. (b)
71. (a) 72. (b) 73. (b) 74. (c) 75. (c) 76. (a) 77. (b) 78. (c) 79. (d) 80. (c)
81. (c) 82. (c) 83. (c) 84. (d) 85. (a) 86. (b) 87. (c) 88. (d) 89. (a) 90. (a)
91. (d) 92. (c) 93. (c) 94. (b) 95. (a) 96. (c) 97. (d) 98. (a) 99. (a) 100. (d)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 03:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8