Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 4th, 2014, 11:22 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default

Can you please give me the question papers of previous years of Punjab and Haryana High Court clerk as it is very urgent for me?

As you want to get the question papers of previous years of Punjab and Haryana High Court clerk so here is the information of the same for you:

Amit wishes to buy a magazine, four magazines-on politics, sports, science and films are available to choose from. They are edited by Feroz, “Gurbaksh, Swami and ILA (not necessarily in that order) and published by Aryan, Bharat, Charan and Dev Publishers (not necessarily in that order). Further it is given that
(i) Dev publishers have published the magazine edited by Feroz
(ii) The magazine on politics is published by Aryan Publishers
(iii) The magazine on films is edited by Swami and is not published by Charan Publishers
(iv) The magazine on science is edited by Ila
For the following four items select the correct answer:
1. The magazine on Science is published by:
(1) Aryan Publishers
(2) Bharat Pub1isher
(3) Charan Publishers
(4) Dev Publishers
Ans. (3)
2. The magazine on sports is:
(i) edited by Feroz
(2) edited by Gurbaksh
(3) published by Bharat Publishers
(4) published by Charan Pub
Ans. (1)
3. The magazine on films is:
(1) published by Dev Publishers
(2) published by Bharat Publishers
(3) edited by Gurbaksh
(4) published by Charan Publishers
Ans. (2)
4. The magazine on politics is:
(1) edited by Ila
(2) edited by Gurbaksh
(3) published by Dev Publishers
(4) published by Charan Publishers
Ans. (2)
5. Computer hardware, which can keep in storage a very large quantity of data, is called:
(1) Magnetic tape
(2) Disc
(3) Both (1) and (2)
(4) None of these
Ans. (3)
6. Which one of the following is scientific computer language?
(1) BASIC
(2) COBOL
(3) FORTRAN
(4) PASCAL
Ans. (3)
7. The device that allows data to be sent over telephone lines with the help of binary signals is known as:
(1) Modem
(2) Monitor
(3) Mouse
(4) OCR
Ans. (1)
8. Consider the following Statements:
1. The First Session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The Second Session of the Indian National Congress was held under the President ship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 and 2
(2) 2 only
(3) 2 and 3
(4) 3 only
Ans. (3)
9. Consider the following statements:
1. The Islamic Calendar is twelve days shorter than the Gregorian Calendar.
2. The Islamic Calendar began in AD 632.
3. The Gregorian Calendar is a solar calendar.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 1 and 2
(3) 1 and 3
(4) 3 only
Ans. (4)
10. Consider the following statements:
1. Indira Gandhi Centre for Atomic Research uses fast reactor technology.
2. Atomic Minerals Directorate for Research and Exploration is engaged in heavy water production.
3. Indian Rare Earths United is engaged in the manufacture of Zircon for India as Nuclear Programme beside other rare earth products.
Which of the statements given above are correct?
(1) 1, 2 and 3
(2) 1 and 2
(3) 1 and 3
(4) 2 and 3
Ans. (1)
11. Match List-I (Books) with List-II (Authors) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Books) List-II (Authors)
A. My Presidential Years 1. S. Radhakrishnan
B. The Hindu View of Life 2. V. V. Giri
C Voice of Conscience 3. N. Sanjiva Reddy
D .Without fear of Favour 4 R. Venkataraman
Code:
A B C D
(1) 2 1 4 3
(2) 4 3 2 1
(3) 2 3 4 1
(4) 4 1 2 3
Ans. (4)
12 Famous Golf player Vijay Singh is from which one of the following countries?
(1) Fiji
(2) Mauritius
(3) Malaysia
(4) Kenya
Ans. (1)
13. Consider the following statements:
1 Toothless mammals such as pangolins are not found in India.
2. Gibbon is the only ape found in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (3)
14. By doubling the radius of a circle its area would increase by:
(1) 100 %
(2) 200 %
(3) 300 %
(4) 400 %
Ans. (3)
15. If 2 jeans and 3 shirts cost Rs. 3500 and 3 jeans and 2 shirts cost Rs. 4000, how much does a jean cost?
(1) Rs. 1500
(2) Rs. 1000
(3) Rs. 750
(4) Rs. 500
Ans. (2)
16. The average monthly income of a person in a joint family of five is Rs. 1000. if the annual income of one member increases by Rs. 24000, what will be the average income of each member of that family?
(1) Rs. 1400
(2) Rs. 1800
(3) Rs. 2200
(4) Rs. 2600
Ans. (1)
17. Consider the following statements:
1. The highest deciding body for planning in India is the Planning Commission of India.
2. The Secretary of the Planning Commission of India also works for the National Development Council.
3. The constitution includes economic and social planning in the Concurrent list in the Seventh Schedule of the Constitution of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 and 2
(2) 2 and 3
(3) 2 only
(4) 3 only
Ans. (2)
18. Which one of the following does not border Panama?
(1) Costa Rica
(2) Pacific Ocean.
(3) Colombia
(4) Venezuela
Ans. (4)
19. Which one of the following statements is not correct?
(1) In Lok Sabha, a no-confidence motion has to set out the grounds on which it is based
(2) In the case of a no-confidence motion in Lok Sabha, no conditions of admissibility have been laid down in the Rules
(3) A motion of no-confidence, once admitted, has to be taken up within ten days of the leave being granted
(4) Rajya Sabha, is not empowered to entertain a motion of no-confidence
Ans. (1)
20. Which one of the following statements correctly describes the fourth Schedule of the Constitution of India?
(1) It contains the scheme of ‘the distribution of powers between the Union and the States
(2) It contains the languages listed in the Constitution
(3) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
(4) It allocates seats in the Council of States
Ans. (4)
21. Who among the following discovered X rays?
(1) Rutherford
(2) Roentgen
(3) Maxwell
(4) Torricelli
Ans. (2)
22. Which among the following Is the hardest part in our body?
(1) bone
(2) enamel
(3) dentine
(4) cementum
Ans. (2)
23. The lead of a pencil is made of the following:
(1) Lead
(2) Antimony
(3) Graphite
(4) None of these
Ans. (3)
24. Consider the following statements:
1. Smart Card is a plastic card with an embedded microchip.
2. Digital technology is primarily used with new physical communication medium such as satellite and fiber optics transmission
3. A digital library is a collection of documents in an organized electronic form available on the Internet only.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 3 only
(2) 1 and 2
(3) 2 and 3
(4) 1, 2 and 3
Ans. (4)
25. Consider the following statements about Sikh Gurus:
1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhas by Guru Tegh Bahadur.
2. Guru Arjun Dev became the Sikh Guru after Guru Ram Das.
3. Guru Arjun Dev gave to Sikhas their own script Gurumukhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 and 3
(3) l and 3
(4) 1 and 2
Ans. (4)

Last edited by Aakashd; June 3rd, 2019 at 02:00 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Books for Haryana High Court Clerk Exam
Punjab and Haryana High Court Clerk Exam Question Papers
Punjab and Haryana High Court Clerk Exam Syllabus
Punjab and Haryana High Court Clerk sample papers
Clerk previous year question papers of Punjab and Haryana High Court
Previous years solved question papers for Haryana High Court Clerk Exam
Haryana Board, Class 10, Health and Physical Education previous years question papers
Haryana High Court Chandigarh for clerk post Question paper
Date of the exam for the post of clerk of Punjab, Haryana, Chandigarh high court
Question paper for Punjab and Haryana high court clerk exam
Sample question papers for the post of clerk of Punjab and Haryana high court
High Court of Punjab and Haryana Exam Date for the post of clerk
Haryana Board Class 10 Hindi Question Papers Previous Years
Haryana Board Class 10 Hindi previous years question papers
Bank Clerk Exam Previous years Question Papers
Punjab Haryana High Court clerical tests previous years question papers
Books for clerical tests of Punjab Haryana High Court
Punjab and Haryana High Court Clerk Test Solved questions
Previous years solved question papers for SBI clerk
Haryana Board Home Science Exam Previous Years Question Papers of class 10






Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8