Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #1  
Old June 2nd, 2014, 11:50 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Job Test Questions on Data structures

I want to apply for the post and for that I want to get the job Test Questions on Data structures so can you provide me that as it is very urgent for me?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Data Sufficiency Questions For ICET
Data Sufficiency Questions And Answers For ICET
Data Structures And Algorithms IIT Bombay
Data Structures Lab Manual VTU
GRE Data Analysis Questions
Data Analysis And Interpretation Questions
Data Interpretation Questions for SBI PO
Data Structures And Algorithms Anna University Notes
JNTU 3rd Sem Supplementary Exam-Advanced Data Structures and Algorithms previous year
Download IETE ALCCS Data Structures Through C Exam Paper
Madurai Kamaraj University BCA- 2nd Year Computer Algorithms and Data Structures prev
SBI PO exam Questions under Data Analysis and Interpretation
Bharathiar University BCA Data Structures and C Programming Exam Question Papers
Madurai Kamaraj University BCA Computer Algorithms and Data Structures Exam paper
TNOU MCA Ist Year-Data Structures through C (MCA 03) Exam Papers
C And Data Structures Notes By Ashok N.Kamthane
Interview questions on Data Structure
Pune University Computer Enginering 3rd Sem-Data Structures & Algorithms previous yea
Cochin University, B.Tech in Information Technology, 4th Sem., Data Structures & Algo
Applications of Data Structures in Electronics






  #2  
Old June 2nd, 2014, 06:51 PM
Educhamp's Avatar
Educhamp
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Location: Delhi
Posts: 38,226
Default Re: Job Test Questions on Data structures

As you want to get the job test questions on Data structures so here is the information of the same for you:

1. Is it possible to find a loop in a Linked list ?
a. Possilbe at O(n)
b. Not possible
c. Possible at O(n^2) only
d. Depends on the position of loop

Solution: a. Possible at O(n)
Have two pointers say P1 and P2 pointing to the first node of the list.
Start a loop and Increment P1 once and P2 twice in each iteration. At any point of time if P1==P2 then there is a loop in that linked list. If P2 reaches NULL (end of linked list) then no loop exists.

2. Two linked lists L1 and L2 intersects at a particular node N1 and from there all other nodes till the end are common. The length of the lists are not same. What are the possibilities to find N1?.

a. Solution exist for certain cases only
b. No linear solution exist
c. Linear solution is possible
d Only Non-linear solution exist.
Solution: c. Linear solution is possible
Have two pointers say P1 pointing to the first node of L1 and P2 to that of L2. Traverse through both the lists. If P1 reaches L1’s last node, point it to the first node of L2 and continue traversing. Do the same thing for P2 when it reaches L2’s last node. (By doing this, we are balancing the difference in the length between the linked lists. The shorter one will get over soon and by redirecting to longer list’s head, it will traverse the extra nodes also.) Finally they will Meet at the Intersection node.

3. void PrintTree (Tree T)
{
if (T != NULL)
{
PrintTree (T-> Left);
PrintElement (T-> Element);
PrintTree (T->Right);
}
}
The above method ‘PrintTree’ results in which of the following traversal
a Inorder
b. Preorder
c. Postorder
d. None of the above
Solution: a. Inorder
Inorder:
void PrintTree (Tree T)
{
if (T != NULL)
{
PrintTree (T-> Left);
PrintElement (T-> Element);
PrintTree (T->Right);
}
}
For preorder use this order
PrintElement (T-> Element);
PrintTree (T-> Left);
PrintTree (T->Right);
For postorder use this order
PrintTree (T-> Left);
PrintTree (T->Right);
PrintElement (T-> Element);

4. Given a Binary Search Tree (BST), print its values in ascending order.

a. Perform Depth first traversal
b. Perform Breadth first traversal
c. Perform Postorder traversal
d. Perform Inorder traversal
Solution: d. Perform Inorder traversal
It is the properfy of BST and Inorder traversal.

5. Is it possible to implement a queue using Linked List ?. Enqueue & Dequeue should be O(1).

a. Not possible to implement.
b Only Enqueue is possible at O(1).
c. Only Dequeue is possible at O(1).
d. Both Enqueue and Dequeue is possible at O(1)
Solution: d. Both Enqueue and Dequeue is possible at O(1)
Have two pointers H pointing to the Head and T pointing to the Tail of the linked list. Perform enqueue at T and perform dequeue at H. Update the pointers after each operations accordingly.

6. Given a Tree, is it possible to find the greatest and least among leaves in linear time?.

a. Solution depends on the tree structure
b.Linear solution exist
c. Only Non-linear solution exist.
d. No linear solution exist
Solution: b. Linear solution exist
Have two variables Min and Max. Perform any tree traversal.Assign the first traversed leaf element to Min and Max for all other leaf elements check with these variables and update it accordingly. If a current element is < Min then update Min with that element. If it is > Min then check with Max.
Note: If you want to find the greatest and least among all nodes perform the checks for each node traversed.

7. Is it possible to find find the greatest and least value among the nodes in a given BST without using any extra variables?

a. No solution exist.
b. Solution need 2 extra variables
c. Solution exist without any extra variables
d Solution need 1 extra variable
Solution:c Solution exist without any extra variables
As per BST property, the left most node should be the least one and the rightmost node should be the greatest. In other words, the first and last node of an Inorder traversal are the least and greatest among the nodes respectively.

8. Is it possible to implement 2 stack in an array?

Condition: None of the stack should indicate an overflow until every slot of an array is used.
a. Only 1 stack can be implemented for the given condition
b. Stacks can not be implemented in array
c. 2 stacks can be implemented for the given condition.
d. 2 stacks can be implemented if the given condition is applied only for 1 stack.
Solution:c. 2 stacks can be implemented for the given condition
Start 1st stack from left (1st position of an array) and 2nd from right (last position say n). Move 1st stack towards right( i.e 1,2,3 ...n) and 2nd towards left (i.e n,n-1,n-2...1).

9. Given two keys K1 & K2, write an algorithm to print all the elements between them with K1<=K2 in a BST.

a. Solution need 2 extra spaces
b. Linear solution is possible without using any extra space
c No linear solution exist
d Solution need 1 extra space
Solution:b. Linear solution is possible without using any extra space
Perform an inorder traversal. Once you find K1 print it and continue traversal now, print all other traversed elements until you reach K2.
Note: If K1 == K2 stop once you find K1.

10. How many stacks are required to implement a Queue.

a. One
b. Two
c. Three
d. Two + one extra space.
Solution:b Two
Have two stacks S1 and S2.
For Enqueue, perform push on S1.
For Dequeue, if S2 is empty pop all the elements from S1 and push it to S2. The last element you popped from S1 is an element to be dequeued. If S2 is not empty, then pop the top element in it.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.