Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old May 29th, 2014, 11:53 AM
Unregistered
Guest
 
Default Union Bank probationary officers previous year question papers

Can you please give me the Union Bank probationary officers previous year question papers as it is very urgent for me?
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Union Bank Of India Previous Year Question Papers
Recruitment Of Probationary Officers In State Bank Of India Model Question Paper
Previous year question papers of Union Bank of India of Probationary Officers exam
Syndicate bank probationary officers exam question papers
Union Bank of India Previous year question papers
Previous year question papers of Probationary Officers in SBI free download
SBI Probationary Officers Past year model question papers
ICICI Probationary Officers (PO) Exam Question papers
Probationary Officers Exam Question Papers with Solution
ICICI Bank Probationary Officers question papers of previous years free download
Bank Probationary Officer Exam Previous years question papers
Union Public Service Commission previous year question papers
Probationary Officers Bank of Baroda Question Paper
United India Insurance previous year question papers of administrative officers group
Previous year Solved Question Papers of General Banking Officers Grade I
State Bank of India Probationary Officers question papers of past years
Union Bank of India Probationary Officers results
Previous year IBPS probationary officers exam question papers free download
Probationary Officers Exam Question Papers with Solutions
IBPS Specialist Officers Exam previous year question papers






  #2  
Old May 30th, 2014, 12:38 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: Union Bank probationary officers previous year question papers

As you want to get the Union Bank probationary officers previous year question papers so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the
questions.
Over the past few decades, many Asian nations transformed from poverty into global competitors.
From 2003 to 2007, Asian economies expanded at an average annual rate of 8•1%, triple that of
advanced economies. Over the same period, inflation in Asia averaged only about 3•5%. But Asia
could be facing turbulent economic times. In May, the average inflation rate throughout the region
reached nearly 7%, led by spikes in oil and food prices. In India, inflation jumped to an 11•6% annual
rate in June, according to the latest government figures, the highest in 13 years.
Policymakers and central bankers are forced to raise interest rates and limit credit to get inflation under
control. But these same measures suppress the investment and consumption that generates growth. The
combination of slowing growth and soaring inflation makes economic policy-making tricky. Inflation
stirs up the middle classes because it can quickly erase years of hardwon personal gains. Inflation is
cruel to the poor, because families have to spend a larger share of their meagre incomes on necessities.
In the Philippines, farmers, unable to afford fuel for tractors, use water buffaloes to plough their fields.
But to avoid unrest, leaders cannot blindly adopt rigid anti-inflation measures. Voters won’t hesitate to
remove from office any politician who doesn’t deliver the goods. So they cannot overreact to the
inflation threat and scale down economic growth in the process. Developing nations need to grow
quickly to create jobs and increase incomes for their large populations. With prices soaring, doing
nothing is not an option. Most central banks in Asia have started raising interest rates. The Reserve
Bank of India increased its benchmark rate twice last month to a six year high of 8•5%.
The challenge is especially difficult because currently, inflation is not of domestic origin. Prices are
being driven higher by a global surge in oil and food prices, which individual governments can do little
to control. Of course, inflation is not just a problem in Asia. World Bank President Robert Zoellick
called rising food and oil prices a man-made ‘catastrophe’ that could quickly reverse the gains made in
overcoming poverty over the past seven years. For now, though, there is more talk than action on the
international front, so Asian governments are on their own.
Even though inflation throughout the region is likely to continue to rise in coming months, no one is
expecting an economic calamity. According to the Asian Development Bank Asian countries have large
hard currency reserves and relatively healthy banks, and so are far better prepared to absorb external
shocks than they were during the region’s last recession ten years ago. Asian policymakers have learned
their lessons and are more alert.
1. Which of the following can be said about Asian economies during the period from 2003- 2007 ?
1. Though inflation was rising at the time politicians did not pay much attention.
2. Many of the poor countries were able to compete internationally.
3. The growth rate of Asian countries was facilitated by growth in advanced countries.
(A) All 1, 2, and 3
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 1 and 2
(E) None of these
2. Which of the following is not an anti-inflation measure being used by Asian countries ?
1. Increase in benchmark interest rate by a central bank.
2. Checks on lending.
3. Subsidising fuel for farmers.
(A) Only 3
(B) Both 1 and 2
(C) Both 2 and 3
(D) Only 2
(E) None of these
3. What makes it difficult for Asian countries to control inflation ?
(A) Restrictions by organizations like the Asian Development Bank
(B) Governments are indecisive and adopt counterproductive measures
(C) The problem is global in nature, not restricted to their individual countries
(D) Countries have never faced a financial crisis
(E) Economic growth rate cannot occur in the absence of inflation
4. Why are experts not very concerned about the impact of inflation on Asian economies ?
1. Asian countries have not maintained substantial hard currency reserves.
2. The condition of Asian banks is currently both stable and strong.
3. The Asian Development Bank will bail them out of any trouble.
(A) Only 1
(B) Both 1 and 3
(C) Both 1 and 2
(D) Only 2
(E) None of these
5. What is the author’s advice to politicians regarding the handling of inflation ?
(A) They should focus on preventing agitations among their citizens not implementing antiinflation
measures
(B) They ought to implement anti-inflation measures even at the cost of losing office
(C) They must focus on maintaining high economic growth rate as inflation will taper off on its own
(D) Countries should handle the problem independently and not collectively
(E) None of these
6. What could the impact of stringent inflation measures be ?
(A) Increased consumption as families spend a larger part of their income on essential goods
(B) Politicians may be voted out of power
(C) Economic growth rate remains constant
(D) Oil prices within the country remain stable despite high global prices
(E) None of these
7. Why is high economic growth necessary for developing countries ?
(A) To catch up with the growth rate of the advanced countries
(B) To sustain their economies despite the ill effects of inflation
(C) To provide better educational opportunities to their citizens
(D) To create employment opportunities for citizens
(E) None of these
8. Why has inflation been referred to as a ‘catastrophe’ ?
(A) Prices of essential commodities are unaffordable for all
(B) Our past efforts to reduce poverty will be nullified
(C) Governments are unstable and do not take stringent decisions
(D) It has divided countries rather than ensuring co-operation among them
(E) None of these
9. Which of the following can be inferred from the passage ?
1. Growth rate in advanced countries was low so the effects of inflation were not felt.
2. Closing the economy to global markets will reduce inflation.
3. India has been the most severely affected by inflation.
(A) None
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
10. Which of the following factors was responsible for inflation in India ?
(A) Reserve Bank India raising the interest rates very frequently
(B) High population growth
(C) Sudden rise in prices of oil worldwide
(D) Reckless competition with China
(E) None of these
Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold
as used in the passage.
11. stirs
(A) trembles
(B) moves
(C) mixes
(D) inspires
(E) agitates
12. scale
(A) descent
(B) climb
(C) hindrance
(D) cut
(E) measure
13. origin
(A) ancestry
(B) source
(C) inauguration
(D) down
(E) heritage
Directions—(Q. 14–15) Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in
bold as used in the passage.
14. turbulent
(A) quiet
(B) rest
(C) soothes
(D) stormy
(E) lawful
15. gains
(A) decreases
(B) fails
(C) deprives
(D) frauds
(E) losses
Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the
phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and
correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.
16. The main objective of the workshop has made children aware of Western classical music.
(A) will make children aware
(B) is to make children aware
(C) is making aware children
(D) awareness of children
(E) No correction required
17. Afraid of missing her train and was late for the meeting, Sunita arrived an hour early at the station.
(A) but later for
(B) and been late to
(C) after being late
(D) and being late for
(E) No correction required
18. As a famous historian he has travelled around the world giving lectures on rare subjects.
(A) rarely to subjects
(B) of rare subject
(C) with rarest of subject
(D) in subjects rarely
(E) No correction required
19. The stadium wherever the opening ceremony will be held next month, is equipped with the latest
facilities.
(A) in the opening ceremony
(B) which the ceremony will open
(C) where the opening ceremony
(D) that the opening ceremony
(E) No correction required
20. There will be a trend of unseasonal rainfall in April, in recent years.
(A) There has been
(B) It has been
(C) There is being
(D) It may have been
(E) No correction required
Directions—(Q. 21–25) In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each five
pairs of words have been denoted by letters (A), (B), (C), (D) and (E). Find out which pair of words can
be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully
complete.
21. A committee has been…………..to…………..the transformation of the city into an international
finance centre.
(A) constituted, convert
(B) appointed, oversee
(C) converged, evaluate
(D) inducted, change
(E) inaugurated, determine
22. Keeping in mind the…………..to develop the sector the government has………….. solicited
foreign investment.
(A) importance, never
(B) proposal, forcibly
(C) objective, wanted
(D) view, discretely
(E) need, actively
23. In his speech he vowed to…………..the four billion unbanked individuals across the world into
the…………..of financial inclusion.
(A) represent, sphere
(B) target, area
(C) bring, realm
(D) engage, achievement
(E) convince, era
24. Although he puts in…………..of overtime and takes few holidays, he…………..cannot support his
family.
(A) sufficient, however
(B) lot, besides
(C) much, thus
(D) plenty, still
(E) frequency, yet
25. They have been…………..on incentives to…………..these practices are implemented at grass root
level.
(A) relying, ensure
(B) improving, secure
(C) advocating, confirm
(D) debating, necessitate
(E) focusing, display
Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the
proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
1. It was a cycling race launched in 1903, by Henri Desgrange, a magazine editor in Paris.
2. The Tour de France is a test of human endurance.
3. His idea worked and the magazine boomed.
4. His aim was to boost the circulation of his magazine.
5. He wanted to achieve this by covering every stage of the three week long, 3,500 kilometre long
cycling race.
6. Till today the race remains more popular than he could ever have dreamed.
26. Which of the following should be the first sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
27. Which of the following should be the second sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
28. Which of the following should be the third sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
29. Which of the following should be the fifth sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
30. Which of the following should be the sixth (Last) sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or
idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letters of that part is the
answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)
31. On account of the week (A) / long strike the factory (B) / was forced to close and (C) / next month’s
shipment will delay. (D) No error. (E)
32. Since the US economy experiences (A) / a recession many Asian countries (B) / are likely to have
(C) / reduced growth rates this year. (D) No error. (E)
33. Oil is now so expensive that (A) / India will have to cut subsidies (B) / instead face running out
(C) / of funds to import oil. (D) No error. (E)
34. It is unlikely that you will (A) / find a more qualified and experience (B) / candidate than Mr.
Prasad (C) / for the post of President. (D) No error. (E)
35. On account of the rising (A) / costs many people are (B) / finding it difficult (C) / to feed their
families. (D) No error. (E)
36. By marketing agriculture (A) / products well, we (B) / can ensure that (C) / farmers make a good
profit. (D) No error. (E)
37. The promotion means (A) /that you may be (B) / post in Chennai (C) / from next month. (D) No
error. (E)
38. This project is (A) / too big to (B) / undertake successfully at (C) / such short of notice. (D) No
error. (E)
39. When our company was (A) / faced financial difficulties (B) / the training budget was (C) / the first
to be cut. (D) No error. (E)
40. Conservationists believe that (A)/better management of national parks (B)/is the only way to save
(C)/India’s tiger population from extinction. (D) No error. (E)
Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which
fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
In July 2008, one of the most inspiring leaders of our times, will …(41)… his ninetieth birthday.
Nelson Mandela retired from politics in 1999, but he has remained …(42)…, continuing his work
through the Nelson Mandela Foundation. The foundation has launched an Aids awareness campaign,
46664, named …(43)… Mandela’s prison number. He has also set up a scholarship programme whose
…(44)… was to promote leadership among young Africans.
During the 1990s, …(45)… I worked with Mr. Mandela on his autobiography “Long Walk to
Freedom”, I …(46)… his leadership first hand. During his election campaign we were on board a plane
discussing his book. Twenty minutes …(47)… to landing the engine failed. Many began to panic. The
only thing that …(48)… them was looking at Mandela, who was reading his paper as if he was a
passenger on a morning train to work. The plane landed safely and when we got into the car taking us
to the hotel he …(49)… to me, “I was terrified on the plane !” As a leader he realized he was a model
for others and this gave him the strength to …(50)… over his own fear.
41. (A) tribute
(B) remember
(C) honour
(D) celebrate
(E) rejoice
42. (A) resigned
(B) active
(C) influenced
(D) participant
(E) reserved
43. (A) by
(B) with
(C) after
(D) as
(E) thereafter
44. (A) wish
(B) pursuit
(C) result
(D) plot
(E) aim
45. (A) when
(B) that
(C) period
(D) later
(E) alongside
46. (A) felt
(B) acquainted
(C) experienced
(D) underwent
(E) learned
47. (A) before
(B) sooner
(C) close
(D) prior
(E) advance
48. (A) calmed
(B) soothing
(C) composed
(D) restraint
(E) discipline
49. (A) speaks
(B) confided
(C) confidentially
(D) entrusted
(E) assured
50. (A) success
(B) overcame
(C) dominate
(D) victory
(E) triumph
Answers :
1. (E) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (C)
6. (B) 7. (B) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (E) 12. (D) 13. (B) 14. (A) 15. (E)
16. (B) 17. (D) 18. (E) 19. (C) 20. (A)
21. (B) 22. (E) 23. (B) 24. (D) 25. (A)
26. (B) 27. (A) 28. (D) 29. (C) 30. (E)
31. (D) 32. (A) 33. (C) 34. (B) 35. (E)
36. (A) 37. (C) 38. (C) 39. (B) 40. (E)
41. (D) 42. (B) 43. (C) 44. (E) 45. (A)
46. (C) 47. (D) 48. (A) 49. (B) 50. (E)





Contact Details:
Union Bank Of India
Arya Samaj Rd,
Beadonpura, Block 25A,
Karol Bagh,
New Delhi,
Delhi 110005 ‎
1800 22 2244
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 3rd, 2015, 06:06 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Union Bank probationary officers previous year question papers

Can you please provide me previous year question paper of Probationary Officers of Union Bank of India as I am preparing for the exam so need it for preparation?
Reply With Quote
  #4  
Old October 3rd, 2015, 06:10 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Union Bank probationary officers previous year question papers

The previous year question paper of Probationary Officers of Union Bank of India as you are preparing for the exam so need it for preparation is as follows:

1. How many such pairs of letters are there in the word GUARDIAN each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ? (A) None (B) One (C) Two (D) Three (E) More than three

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the onethat does not belong to that group ? (A) 19 (B) 17 (C) 23 (D) 29 (E) 27

3. How many meaningful English words can be made with the letters TEBI using each letter only once in each word ? (A) None (B) One (C) Two (D) Three (E) More than three

4. In a certain code LONG is written as 5123 and GEAR is written as 3748. How is LANE written in that code ? (A) 5427 (B) 5247 (C) 5847 (D) 5237 (E) None of these

5. ‘BD’ is related to ‘EG’ and ‘MO’ is related to ‘PR’ in the same way as ‘FH’ is related to ………. (A) JM (B) IL (C) JL (D) IK (E) None of these

6. How many such digits are there in the number 58674139 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits within the number are rearranged in descending order ? (A) None (B) One (C) Two (D) Three (E) More than three

(E) More than three
7. In a certain code BREAKDOWN is written as BFSCJMVNC. How is ORGANISED written in that
code ?
(A) PSHBMCDRH
(B) BHSPMCDRH
(C) BHSPOCDRH
(D) BHSPNHRDC
(E) None of these
8. In a certain code language ‘pik da pa’ means ‘where are you’; ‘da na ja’ means ‘you may come’ and
‘na ka sa’ means ‘he may go’, which of the following means ‘come’ in that code language ?
(A) da
(B) ja
(C) na
(D) Cannot be determined
(E) None of these
9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does
not belong to that group ?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Aluminium
(D) Zinc
(E) Steel
10. What should come next in the following number series ?
9 8 9 8 7 9 8 7 6 9 8 7 6 5 9 8 7 6 5 4 9 8 7 6 5
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 1
(E) None of these
11. Which of the following is the middle digit of the second highest among the following five
numbers ?
254 319 963 842 697
(A) 5
(B) 1
(C) 6
(D) 4
(E) 9
12. Meeta correctly remembers that her father’s birthday is after 8th July but before 12th July. Her
brother correctly remembers that their father’s birthday is after 10th July but before 15th July. On
which day of July was definitely their father’s birthday ?
(A) 10th
(B) 11th
(C) 10th or 11th
(D) Cannot be determined
(E) None of these
13. In a class of 50 students M is eighth from top. H is 20th from bottom. How many students are there
between M and H ?
(A) 22
(B) 23
(C) 24
(D) Cannot be determined
(E) None of these
14. Among A, B, C, D and F each scoring different marks in the annual examination, D scored less than
only F among them. B scored more than A and C but less than D. Who among them scored least marks
among them ?
(A) A
(B) C
(C) B
(D) Data inadequate
(E) None of these
15. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does
not belong to that group ?
(A) B D F
(B) V X Z
(C) F I K
(D) M O Q
(E) L N P
Directions—(Q. 16-22) In each question below are three statements followed by two conclusions
numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at
variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows
from the three statements disregarding commonly
known facts. Give answers :
(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If either conclusion I or II follows.
(D) If neither conclusion I nor II follows.
(E) If both conclusions I and II follow.
16. Statements :
Some desks are tents.
Some tents are rivers.
All rivers are ponds.
Conclusions :
I. Some ponds are tents.
II. Some ponds are desks.
17. Statements :
All chair are pens
Some pens are knives.
All knives are rats.
Conclusions :
I. Some rats are chairs.
II. Some rats are pens.
18. Statements :
Some forests are huts.
Some huts are walls.
Some walls are nets.
Conclusions :
I. Some nets are forests.
II. Some nets are huts.
19. Statements :
All tables are windows.
All windows are rooms.
All rooms are buses.
Conclusions :
I. Some buses are tables.
II. Some rooms are tables.
20. Statements :
Some trees are boxes.
All boxes are bricks.
All bricks are dogs.
Conclusions :
I. Some dogs are trees.
II. Some bricks are trees.
21. Statements :
All goats are flowers.
No flower is branch.
Some branches are roots.
Conclusions :
I. Some roots are goats.
II. No root is goat.
22. Statements :
All pots are rings.
All bangles are rings.
All rings are paints.
Conclusions :
I. Some paints are pots.
II. Some bangles are paints
Directions—(Q. 23-29) Study the following arrangement carefully and answer the questions given
below—23. Which of the following is the twelfth to the left of the twentieth from the left end of the above
arrangement ?
(A) %
(B) W
(C) $
(D) J
(E) None of these
24. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately
preceded by a consonant and also immediately followed by a symbol ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
25. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately
preceded by a letter and also immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
26. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately
preceded by a consonant and also immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
27. If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the
eleventh from the right end ?
(A) U
(B) T
(C) F
(D) H
(E) None of these
28. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is either immediately
preceded by a symbol or immediately followed by a symbol or both ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
29. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement
and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) 1 @ 4
(B) © T H
(C) W P 6
(D) # 7 3
(E) 9 2 I
Directions (Q. 30–36)—In each question below is given a group of digits/symbols followed by four
combinations of letters lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations
correctly represents the group of digits/symbols based on the following letter coding system and mark
the letter of that combination as the answer. If none of the letter combinations correctly represents the
group of digits/ symbols, mark (E) i.e. ‘None of these’ as the answer.
Digit/Symbol :
4 % 3 9 $ 1 8 @ © 2 # 5 6 * 7 δ
Letter Code :
P M I T R Q J F H A E U N B G L
Conditions :
(i) If the first element in the group is a symbol and the last element is a digit, the codes are to be
interchanged.
(ii) If the first element in the group is a digit and the last element is a symbol both are to be coded as
the code for the digit.
(iii) If both the first and the last elements are even digits both are to be coded as ‘X’.
(iv) If both the first and the last elements are odd digits, both are to be coded as ‘Y’.
30. 4%@93*
(A) PMFTIB
(B) PMFTIP
(C) BMFTIB
(D) XMFTIX
(E) None of these
31. $1896©
(A) RQJTNH
(B) HQJTNR
(C) RQJTNR
(D) YQJTNY
(E) None of these
32. 2*#836
(A) YBEJIY
(B) ABEJIN
(C) NBEJIA
(D) XBEJIX
(E) None of these
33. 8732@9
(A) TGIAFJ
(B) YGIAFY
(C) JGIAFT
(D) XGIAFX
(E) None of these
34. 7#$%35
(A) GERMIU
(B) UERMIG
(C) GERMIG
(D) XERMIX
(E) None of these
35. 931%©δ
(A) TIQMHL
(B) LIQMHT
(C) LIQMHL
(D) TIQMHT
(E) None of these
36. 46*389
(A) PNBIJT
(B) XNBIJX
(C) TNBIJP
(D) PNBIJP
(E) None of these
Directions—(Q. 37–43) In the following questions, the symbols @, ©, %, $ and δ are used with the
following meanings illustrated.
‘P % Q’ means ‘P is greater than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two
conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answers :
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.
37. Statements : M @ J, J © R, R δ K
Conclusions : I. K δ J
II. K % J
38. Statements : N $ T, T δ H, N @ W
Conclusions : I. W % T
II. H © N

39. Statements : F @ R, R © V, V $ T
Conclusions : I. V % F
II. F @ T
40. Statements : W © D, D $ B, B @ H
Conclusions : I. H % D
II. W @ B
41. Statements : F δ T, T $ M, M © R
Conclusions : I. R $ F
II. M © F
42. Statements : H $ N, N % R, R @ J
Conclusions : I. R @ H
II. J % H
43. Statements : V % B, B $ D, D © E
Conclusions : I. E δ B
II. D @ V
Directions—(Q. 44–49) Study the following information and answer the questions given below—
M, N, P, R, T, W, F and H are sitting around a circle facing at the centre. P is third to the left of M and
second to the right of T. N is second to the right of P. R is second to the right of W who is second to the
right of M. F is not an immediate neighbour of P.
44. Who is to the immediate right of P ?
(A) H
(B) F
(C) R
(D) Data inadequate
(E) None of these
45. Who is to the immediate right of H ?
(A) R
(B) F
(C) M
(D) Data inadequate
(E) None of these
46. Who is to the immediate left of R?
(A) P
(B) H
(C) W
(D) T
(E) Data inadequate
47. Who is third to the right of H ?
(A) T
(B) W
(C) R
(D) F
(E) Data inadequate
48. Who is second to the right of F ?
(A) M
(B) R
(C) T
(D) Data inadequate
(E) None of these
49. In which of the following is the first person sitting in between the second and the third person ?
(A) NHM
(B) PHN
(C) TRP
(D) TWF
(E) None of these
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Union Bank Probationary Officers Previous Year Question Papers.pdf (81.8 KB, 16 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 04:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8