Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 28th, 2014, 10:09 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default ONGC HR Management Trainee Exam Model Question Papers

Will you please provide me the ONGC HR Management Trainee Exam Model Question Papers???

As per your request here I am sharing the ONGC HR Management Trainee Exam Model Question Papers:

Reasoning


1. What should come in the place of (?) in the given series?

ACE, FGH, ?, PON

(A) KKK

(B) JKI

(C) HJH

(D) IKL

Ans. (A)

2. Typist : Typewriter : : Writer: ?

(A) Script

(B) Pen

(C) Paper

(D) Book

Ans. (B)

3. Paint: Artist : : Wood: ?

(A) Furniture

(B) Forest

(C) Fire

(D) Carpenter

Ans. (D)

4. acme : mace :: alga: ?

(A) glaa

(B) gaal

(C) laga

(D) gala

Ans. (D)

5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT:?

(A) UTOPTU

(B) UOTUPT

(C) TUOUTP

(D) TUOTUP

Ans. (D)

6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is

related to—

(A) Teacher

(B) School

(C) Student

(D) Tuition

Ans. (C)

7. Fill in the missing letter in the following series—

S, V, Y, B, ?

(A) C

(B) D

(C) E

(D)G

Ans. (C)

8. What should come in the place of question mark in the following

series?

3, 8, 6, 14, ?, 20

(A) 11

(B) 10

(C) 8

(D) 9

Ans. (D)

9. Select the correct option in place of the question mark.

AOP, CQR, EST, GUV, ?

(A) IYZ

(B) HWX

(C) IWX

(D) JWX

Ans. (C)

10. What should come in the place of question mark in the following

series?

1, 4, 9, 25, 36, ?

(A) 48

(C) 52

(B) 49

(D) 56

Ans. (B)

Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the

other three.

11. (A) Bokaro

(B) Jamshedpur

(C) Bhilai

(D) Agra

Ans. (D)

12. (A) January

(B) February

(C) July

(D) December

Ans. (B)

13. (A) Bible

(B) Panchsheel

(C) Geeta

(D) Quran

Ans. (B)

14. (A) Star

(B) Sun

(C) Sky

(D) Moon

Ans. (C)

Directions—(Q. 15 to 17): based on alphabets.
15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following

would be the 14th letter from your left?

(A) N

(B) L

(C) O

(D) None of these

Ans. (D)

16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is

12th from the left?

(A) V

(B) T

(C) W

(D) Y

Ans. (B)

17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is

10th to the left of the last but one letter from the right?

(A) V

(B) X

(C) W

(D) I

Ans. (C)

Directions—(Q. 18 to 23) Three of the following four are alike in a

certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to

that group?

18. (A) Green

(B) Red

(C) Colour

(D) Orange

Ans. (C)

19. (A) Rabbit

(B) Crocodile

(C) Earthworm

(D) Snail

Ans. (A)

20. (A) Polo

(B) Chess

(C) Ludo

(D) Carrom

Ans. (A)

21. (A) Sun

(B) Universe

(C) Moon

(D) Star

Ans. (B)

22. (A) Cheese

(B) Milk

(C) Curd

(D) Ghee
Ans. (B)

23. (A) Carrot

(B) Radish

(C) Potato

(D) Brinjal

Ans. (D)

24. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is

‘prohibition’ written in that code?

(A) NOITIBIHORP

(B) IHORPBITION

(C) ITIONBIHOTP

(D) IHORPBNOITI

Ans. (D)

25. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a

code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?

(A) VSS

(B) URR

(C) VTT

(D) UTF

Ans. (C)

26. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be

written in the same code as—

(A) CBIECD

(B) CIBCED

(C) CBICED

(D) CIBECD

Ans. (B)

27. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801,

then the code for BETTER is—

(A) 213310

(B) 213301

(C) 123301

(D) 012334

Ans. (A)

28. If water is called black, black is called tree, tree is called blue,

blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a

certain language then what is the colour of sky called in that language?

(A) Blue

(B) Fish

(C) Rain

(D) Pink

Ans. (C)

29. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He

again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In

which direction he is walking now?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (B)

30. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn

with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards

left-hand side. Which direction Shailesh was facing?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (D)

31. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Rama is

taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the

tallest?

(A) Manish

(B) Pushpa

(C) Namita

(D) Nageena

Ans. (A)

32. In an examination Raj got more marks than Moti but not as many as

Meena. Meena got more marks than Ganesh and Rupali. Ganesh got less marks

than Moti but his marks are not the lowest in the group. Who is second in

the descending order of marks?

(A) Meena

(B) Rupali

(C) Raj

(D) None of these

Ans. (C)

33. Pointing to a photograph of a girl, Rajan said “She has no sister or

daughter but her mother is the only daughter of my mother.” How is the

girl in the photograph related with Rajan’s mother?

(A) Sister in law

(B) Grand daughter

(C) Daughter in law

(D) None of these

Ans. (B)

34. If Amit’ s father is Billoo’ s father’s only son and Billoo has

neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Amit

and Billoo?

(A) Uncle—Nephew

(B) Father—Daughter

(C) Father—Son

(D) Grandfather—Grandson

Ans. (C)

35. An application was received by inward clerk in the afternoon of a

weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who

was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the

application to the desk officer. Desk officer studied the application and

disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the

application was received by the inward clerk?

(A) Tuesday

(B) Earlier week’s Saturday

(C) Wednesday

(D) Monday

Ans. (C)

36. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I

learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10

: 45 a.m., what is the time for the next flight?

(A) 2 : 20 a.m.

(B) 3 : 30 a.m.

(C) 3 : 55 p.m.

(D) 3 : 20 p.m.

Ans. (D)

37. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those

who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition

and 5 failed in the examination. How many boys were there in the class?

(A) 44

(B) 40

(C) 50

(D) 55

Ans. (D)

38. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they

interchange their position Jaya becomes 19th from the right. What is

Indra’s position from the left?

(A) 21st

(B) 19th

(C) 23rd

(D) 20th

Ans. (D)

39. How many 5’s are in the following sequence of numbers which are

immediately preceded by 7?

8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans. (A)

40. How many 8’s are there in the following sequence which are

immediately preceded by 6 but not immediately followed by 5?

6 8 5 7 8 5 4 3 6 8 1 9 8 5 4 6 8 2 9 6 8 1 3 6 8 5 3 6

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans. (C)

41. If EARTHQUAKE is coded as MOGPENJOSM then EQUATE will be coded as—

(A) MENOPM

(B) MENOMP

(C) NJOGPM

(D) MNJOPM

Ans. (D)

42. If COUNTRY is coded in certain way as EMWLVPA, ELECTORATE will be

coded

in the same manner as—

(A) CJCEFQPYWC

(B) CJGERQTYVG

(C) CNCERQPCRG

(D) GJGAVMTYVC

Ans. (D)

43. ‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to ……..

(A) Drink

(B) Fish

(C) Wash

(D) Swim

Ans. (B)

44. ‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ………

(A) Injure

(B) Peel

(C) Prick

(D) Attack

Ans. (B)

45. Mohan is 18th from either end of a row of boys ? How many boys are

there in that row?

(A) 26

(B) 32

(C) 24

(D) 35

Ans. (D)

46. In a class of 60 where boys are twice that of girls, Ramya ranked

17th from the top. If there are 9 boys ahead of Ramya, how many girls are

after her in the rank?

(A) 26

(B) 12

(C) 10

(D) 33

Ans. (B)
47. ‘Soldier’ is related to ‘Army’ in the same way as ‘Pupil’ is related

to …….

(A) Education

(B) Teacher

(C) Student

(D) Class

Ans. (D)

48. ‘Kilogram’ is related to ‘Quintal’ in the same way as ‘Paisa’ is

related to………

(A) Coin

(B) Money

(C) Cheque

(D) Rupee

Ans. (D)

49. ‘Stammering’ is to ‘Speech’ as Deafness is to …………

(A) Ear

(B) Hearing

(C) Noise

(D) Commotion

Ans. (B)

50. ‘Guilt’ is to ‘Past’ as ‘Hope’ is to …………

(A) Present

(B) Future

(C) Today

(D) Hopeless

Ans. (B)

1. If the following numbers are rewritten by interchanging the digits in

ten’s place and hundred’s place and then arranging them in the descending

order. What will be the second digit of the newly formed fifth number

from your right ?

479, 736, 895, 978, 389, 675

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Ans : (C)

2. P is 60 m South-East of Q. R is 60 m North-East of Q. Then R is in

which direction of P ?

(A) North

(B) North-East

(C) South

(D) South-East

Ans : (A)

Directions—(Q. 3–5) Read the following information for answering the

questions that follow—

On a playing ground A, B, C, D and E are standing as described below

facing the North.

(i) B is 50 metres to the right of D.

(ii) A is 60 metres to the South of B

(iii) C is 40 metres to the West of D.

(iv) E is 80 metres to the North of A.

3. If a boy walks from C, meets D followed by B, A and then E, how many

metres has he walked if he has travelled the straight distance all

through ?

(A) 120

(B) 150

(C) 170

(D) 230

Ans : (D)

4. What is the minimum distance (in metre approximately) between C and E

?

(A) 53

(B) 78

(C) 92

(D) 120

Ans : (C)

5. Who is to the South-East of the person who is to the left of D ?

(A) A

(B) B

(C) C

(D) E

Ans : (A)

6. A man was walking in the evening just before the sun set. His wife

said that, his shadow fell on his right. If the wife was walking in the

opposite direction of the man, then which direction the wife was facing ?

(A) North

(B) West

(C) South

(D) East

Ans : (C)

Directions—(Q. 7–11) In each of the following questions choose the set of

numbers from the four alternative sets that is similar to the given set.

7. Given set : (4, 9, 18)

(A) (8, 14, 22)

(B) (10, 15, 25)

(C) (6, 12, 23)

(D) (12, 17, 26)

Ans : (D)

8. Given set : (10, 14, 17)

(A) (4, 11, 14)

(B) (9, 12, 15)

(C) (8, 13, 18)

(D) (6, 9, 12)

Ans : (A)

9. Given set : (7, 27, 55)

(A) (21, 35, 52)

(B) (18, 42, 65)

(C) (16, 40, 72)

(D) (13, 30, 58)

Ans : (C)

10. Given set : (39, 28, 19)

(A) (84, 67, 52)

(B) (52, 25, 17)

(C) (70, 49, 36)

(D) (65, 45, 21)

Ans : (A)

1. Given set : (246, 257, 358)

(A) (233, 343, 345)

(B) (273, 365, 367)

(C) (143, 226, 237)

(D) (145, 235, 325)

Ans : (A)

Directions—(Q. 12–16) Each question contains six or seven statements

followed by four sets of combinations of three. Choose the set in which

the statements are logically related.

12. (1) All books are having pages.

(2) All kings are having pages.

(3) All kings are books.

(4) Some heavy things are having pages.

(5) Some heavy things are books.

(6) Some books are heavy.

(7) Some heavy things are having pages.

(A) 1, 2, 3

(B) 6, 1, 4

(C) 4, 6, 1

(D) 1, 5, 7

Ans : (D)

13. (1) No athletes are vegetarians.

(2) All cricket players are athletes.

(3) Some athletes play cricket.

(4) Some cricket players are vegetarians.

(5) No cricket player is a vegetarian.

(6) All athletes are vegetarians.

(A) 1, 2, 5

(B) 3, 4, 1

(C) 1, 5, 2

(D) 2, 5, 6

Ans : (A)

14. (1) All grandmothers cook well.

(2) No man is a grandmother.

(3) Some men do not cook well.

(4) All those who cook well are men.

(5) No one who cooks well is a man.

(6) All those who cook well are grandmothers.

(7) Some men are not grandmothers.

(A) 2, 6, 5

(B) 2, 5, 6

(C) 1, 4, 2

(D) 6, 4, 7

Ans : (B)

15. (1) Looting is a crime.

(2) Some crooked people are criminals.

(3) All those involved in looting are criminals.

(4) Some crooked people are involved in looting.

(5) All criminals are looked down in society.

(6) Some crooked people are not criminals.

(A) 1, 4, 6

(B) 3, 6, 2

(C) 1, 2, 6

(D) 3, 4, 2

Ans : (D)

16. (1) Some women are those who are successful in life.

(2) Some men are those who have patience.

(3) No man is a woman.

(4) All those who have patience are successful in life.

(5) Some who are successful in life are men.

(6) Some men are not those are successful in life.

(A) 1, 3, 6

(B) 4, 2, 6

(C) 1, 5, 3

(D) 2, 4, 5

Ans : (B)

Directions—(Q. 17–21) Each of the questions below consists of a question

and two statements numbered (I) and (II). You have to decide whether the

data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Give answers—

(A) If the data in statement (I) alone are sufficient to answer the

question, while the data in statement (II) alone are not sufficient to

answer the question;

(B) If the data in statement (II) alone are sufficient to answer the

question, while the data in statement (I) alone are not sufficient to

answer the questions;

(C) If the data even in both statements (I) and (II) together are not

sufficient to answer the question;

(D) If the data in both statement (I) and (II) together are necessary to

answer the question.

17. In which direction is Mahatmaji’s statue facing ?

I. The statue is towards the northern end of the city.

II. The statue’s shadow falls towards East at 5 O’clock in the evening.

Ans : (C)

18. What is the total number of pupils in the final year class ?

I. The number of boys in the final year class is twice as much as the

number of girls in that class.

II. The sum of the ages of all the pupils in the class is 399 years and

their average age is 19 years.

Ans : (B)

19. Who is the tallest among A, B, C and D ?

I. A is taller than C.

II. B is taller than C and D.

Ans : (C)

20. How many Sundays are there in a particular month of a particular year

?

I. The month begins on Monday.

II. The month ends on Wednesday.

Ans : (D)

21. What is the total number of pages in this book ?

I. I counted 132 pages from the beginning of this book.

II. My wife counted 138 pages starting from the end of the same book.

Ans : (C)

Directions—(Q. 22–26) In each of the questions given below, there is a

statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An

assumption is something supposed or taken for granted. You have to

consider the statement and assumptions and then decide, which of the

assumption(s) is/are implicit in the statement.

22. Statement : During pre-harvest kharif seasons, the government has

decided to release vast quantity of foodgrains from FCI.

Assumptions :I. There may be a shortage of foodgrains in the market

during this season.

II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.

III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop

immediately after harvest.

(A) None is implicit

(B) Only I and II are implicit

(C) Only II and III are implicit

(D) All are implicit

Ans : (D)

23. Statement : To improve the employment situation in India, there is a

need to recast the present educational system towards implementation of

scientific discoveries in daily life.

Assumptions :I. The students after completing such education may be able

to earn their livelihood.

II. This may bring meaning of education in the minds of the youth.

III. The state may earn more revenue as more and more people will engage

themselves in self employment.

(A) Only I and II are implicit

(B) Only III is implicit

(C) Only I and III are implicit

(D) None is implicit

Ans : (A)

24. Statement : To increase profit, the oil exporting countries decided

to reduce the production of crude by 5 million barrels per day.

Assumptions :I. The price of crude may increase due to less production.

II. The demand of crude may remain same in future.

III. Other countries may continue buying crude from these countries.

(A) All are implicit

(B) Only II and III are implicit

(C) Only I and II are implicit

(D) None is implicit

Ans : (C)

25. Statement : “We do not want you to see our product on newspaper,

visit our shop to get a full view.” – an advertisement.

Assumptions :I. People generally decide to purchase any product after

seeing the name in the advertisement.

II. Uncommon appeal may attract the customers.

III. People may come to see the product.

(A) All are implicit

(B) None is implicit

(C) Only II and III are implicit

(D) Only I and II are implicit

Ans : (A)

26. Statement : The Reserve Bank of India has directed the banks to

refuse fresh loans to major defaulters.

Assumptions :I. The banks may still give loans to the defaulters.

II. The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan.

III. The banks may recover the bad loans through such harsh measures.

(A) All are implicit

(B) None is implicit

(C) Both II and III are implicit

(D) Both I and II are implicit

Ans : (C)

Directions—(Q. 27–31) In questions given below, statements 1 and 2 are

followed by conclusions I and II. Taking the statements to be right

although they may seem at variance with commonly accepted facts, mark

your answers as under—

(A) If only conclusion I follows.

(B) If only conclusion II follows.

(C) If both I and II follows.

(D) Neither I nor II follows.

27. Statements :1. All hands are machines.

2. All machines are wheels.

Conclusions :I. All wheels are hands.

II. All hands are wheels.

Ans : (B)

28. Statements :1. Some buds are leaves.

2. Some leaves are red.

Conclusions :

I. Some buds are red.

II. Some leaves are not buds.

Ans : (B)

29. Statements :

1. Some stones are shells.

2. All shells are pearls.

Conclusions :I. Some stones are pearls.

II. All pearls are shells.

Ans : (A)

30. Statements :1. Brown is red and blue is green.

2. Green is pink and yellow is red.

Conclusions :

I. Yellow is brown.

II. Pink is blue.

Ans : (C)

31. Statements :

1. Merchants who do not own cars do not have bicycles either.

2. Those who do not have bicycles have tricycles.

Conclusions :I. Some merchants have only tricycles.

II. No one has both, the car and the tricycles.

Ans : (D)

Directions—(Q. 32–36) A number arrangement machine, when given a

particular input, rearranges it following a particular rule. The

following is the illustration of the input and the stages of arrangement.

Input : 245, 316, 436, 519, 868, 710, 689

Step I : 710, 316, 436, 519, 868, 245, 689

Step II : 710, 316, 245, 519, 868, 436, 689

Step III : 710, 316, 245, 436, 868, 519, 689

Step IV : 710, 316, 245, 436, 519, 868, 689

Step IV is the last step of input.

32. If 655, 436, 764, 799, 977, 572, 333 is the input which of the

following steps will be ‘333, 436, 572, 655, 977, 764, 799’ ?

(A) II

(B) III

(C) IV

(D) I

Ans : (B)

33. How many steps will be required to get the final output from the

following input ?

Input : 544, 653, 325, 688, 461, 231, 857

(A) 5

(B) 4

(C) 3

(D) 6

Ans : (A)

34. For the given input, which of the following will be third step ?

Input : 236, 522, 824, 765, 622, 463, 358

(A) 522, 236, 765, 824, 622, 463, 358

(B) 522, 622, 236, 824, 765, 463, 358

(C) 522, 622, 236, 765, 824, 463, 358

(D) 522, 622, 236, 463, 824, 765, 358

Ans : (C)

35. If following is the second step for an input, what will be the fourth

step ?

Step II : 620, 415, 344, 537, 787, 634, 977

(A) 620, 415, 344, 537, 634, 787, 977

(B) 620, 415, 344, 634, 537, 787, 977

(C) 620, 415, 344, 634, 787, 537, 977

(D) Can’t be determined

Ans : (B)

36. Which of the following is the last step for the following input ?

Input : 473, 442, 735, 542, 367, 234, 549

(A) 234, 442, 542, 473, 735, 367, 549

(B) 234, 442, 542, 735, 473, 367, 549

(C) 234, 442, 542, 473, 367, 735, 549

(D) 234, 442, 542, 735, 367, 473, 549

Ans : (A)

Directions—(Q. 37–41) Read the following information carefully and answer

the questions given below it—

(1) There is a group of six persons A, B, C, D, E and F in a family. They

are Psychologist, Manager, Lawyer, Jeweller, Doctor and Engineer.

(2) The doctor is the grandfather of F, who is a Psychologist.

(3) The Manager D is married to A.

(4) C, the Jeweller, is married to the Lawyer.

(5) B is the mother of F and E.

(6) There are two married couples in the family.

(7) The Psychologist is a female while Engineer is a male.

37. What is the profession of E ?

(A) Doctor

(B) Engineer

(C) Manager

(D) Psychologist

Ans : (B)

38. How is A related to E ?

(A) Brother

(B) Uncle

(C) Father

(D) Grandfather

Ans : (D)

39. How many male numbers are there in the family ?

(A) One

(B) Three

(C) Four

(D) Two

Ans : (B)

40. What is the profession of A ?

(A) Doctor

(B) Lawyer

(C) Jeweller

(D) Manager

Ans : (A)

41. Which of the following is one of the pairs of couples in the family ?

(A) AB

(B) AC

(C) AD

(D) AE

Ans : (C)

42. Three of the following four are alike in a certain way and so form a

group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A) Papaya

(B) Mango

(C) Jackfruit

(D) Watermelon

Ans : (C)

43. Three of the following four are similar in relation to their

positions in the English alphabet and hence form a group. Which one does

not belong to that group ?

(A) SPEAK : PZVKH

(B) HUSKY : BPGFS

(C) BRAIN : MRZIY

(D) BREAK : PZVIY

Ans : (B)

44. Three of the following four groups of letters are alike in some way

while one is different. Find out which one is different ?

(A) DJWR

(B) EKXR

(C) KQDX

(D) AGTN

Ans : (A)

45. Four groups of letters are given below. Three of them are alike in a

certain way while one is different. Choose the odd one.

(A) GWOURV

(B) LZKMSU

(C) SFXPMG

(D) JOEHNP

Ans : (C)

46. Four pairs of words are given below out of which the words in all

pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in

which the words are differently related.

(A) Watt : Power

(B) Ampere : Current

(C) Pascal : Pressure

(D) Radian : Degree

Ans : (D)

47. Number of letters skipped in between adjacent letters of the series

starting from behind are increased by one. Which of the following series

observes this rule ?

(A) ONLKI

(B) OMKIG

(C) OMJFA

(D) OIGDC

Ans : (C)

48. If the letters of the word ‘PROTECTION’ which are at odd numbered

position in the English alphabet are picked up and are arranged in

alphabetical order from left and if they are now substituted by Z, Y, X

and so on, beginning from left which letter will get substituted by X ?

(A) E

(B) O

(C) T

(D) I

Ans : (D)

49. How many pairs of letters are there in the word OPERATION in which

the difference between them is the same as in the English alphabet ?

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) 9

Ans : (C)

50. Arrange the given words in order in which they occur in the

dictionary and then choose the correct sequence.

(1) Dissipate

(2) Dissuade

(3) Disseminate

(4) Distract

(5) Dissociate

(6) Dissect

(A) 6, 3, 1, 5, 2, 4

(B) 1, 6, 3, 2, 4, 5

(C) 3, 6, 1, 2, 5, 4

(D) 4, 6, 3, 1, 5, 2

Ans : (A)

51. The letters skipped in between the adjacent letters in the series are

followed by equal space. Which of the following series observes this rule

?

(A) SUXADF

(B) RVZDFG

(C) HKNGSW

(D) RVZDHL

Ans : (D)

Directions—(Q. 52–56) In a certain code, letters of English alphabet are

coded as given for some words. The numeric code for each letter is given

in bracket under coded form and corresponds to the letter in the word in

the same serial order, study the coded forms of the given words and find

out the rules for their classification. Applying those rules find out the

code for the words given in capital letters in the questions that follow—

Word Codes FormATE (0) (5) (0)

NONE (5) (25) (5) (25)

UNIT (30) (5) (30) (5)

PIN (5) (10) (5)

PAGE (5) (25) (5) (25)

OPEN (30) (5) (30) (5)

ONE (0) (5) (0)

CUT (5) (10) (5)

SEAT (5) (15) (15) (5)

DEEP (5) (20) (20) (5)

52. VINA

(A) (5) (0) (5) (15)

(B) (5) (25) (5) (25)

(C) (5) (30) (5) (30)

(D) (5) (10) (5) (30)

Ans : (B)

53. AGE

(A) (0) (15) (0)

(B) (15) (15) (15)

(C) (0) (10) (10)

(D) (0) (5) (0)

Ans : (D)

54. PEAR

(A) (5) (15) (15) (5)

(B) (5) (25) (5) (25)

(C) (5) (10) (5) (10)

(D) (5) (30) (5) (30)

Ans : (A)

55. TIN

(A) (0) (5) (0)

(B) (5) (0) (5)

(C) (0) (10) (0)

(D) (5) (10) (5)

Ans : (D)

56. UNIT

(A) (5) (30) (5) (30)

(B) (5) (10) (30) (10)

(C) (30) (5) (30) (5)

(D) (15) (10) (10) (15)

Ans : (C)

57. If the first and second digits in the squence 7 9 8 4 5 3 6 7 8 3 4 5

are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth

digits and so on which digit would be the sixth counting from your right

?

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Ans : (C)

58. The letter I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T in their order are

substituted by twelve numbers but not in that oder. 3 is assigned to R.

The difference between R and M is 7. The difference between K and M is 2.

What number is assigned to K ?

(A) 8

(B) 12

(C) 7

(D) 11

Ans : (B)

59. Below are given six three-character numbers. The characters comprise

of digits and letters. The letter stands for one less than its serial

order in the English alphabet. What will be the middle character of the

3rd number when the numbers are arranged in the decending order ?

8G6, 3DJ, F4C, 7HB, 4E6, B8I

(A) 7

(B) 8

(C) 6

(D) 4

Ans : (D)

60. Which of the following will be the third digit of the fourth number

after the following numbers are arranged in descending order after

reversing the positions of the digits within each number ?

645, 869, 458, 347, 981, 792

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 9

Ans : (A)


1. Which of the following stars lies nearest to our solar system ?

(A) Barnard’s Star

(B) Sirius A

(C) Alpha Centauri A

(D) Proxima Centauri

Ans : (D)

2. Of the total water on the earth, fresh water reserves constitute

approximately—

(A) 5•8%

(B) 4•5%

(C) 2•59%

(D) 1•2%

Ans : (C)

3. The term ‘Bishop’ in sports is related to—

(A) Chess

(B) Hockey

(C) Badminton

(D) Bridge

Ans : (A)

4. Yakshagan is the famous dance form of the State of—

(A) Orissa

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Karnataka

Ans : (D)

5. Balance of Payments means—

(A) Difference between export and imports

(B) Balance to be paid to the exporters

(C) Balance to be paid to the industrialists

(D) Balance coming in allocation of funds for States

Ans : (A)

6. A light year is equivalent to about—

(A) 365 days

(B) Six million miles

(C) Six billion miles

(D) Six trillion miles

Ans : (D)

7. Denmark, Iceland, Norway, Sweden and Finland are together called—

(A) Slovakia

(B) Scandinavia

(C) Netherlands

(D) Australasia

Ans : (B)

8. The device used for locating submerged objects under sea is—

(A) Sonar

(B) Radar

(C) Laser

(D) Maser

Ans : (A)

9. Which article of the Constitution provides the Parliament the power to

ammend Constitution ?

(A) 376

(B) 370

(C) 368

(D) 390

Ans : (C)

10. What is the name of the first successfully cloned deer ?

(A) Dawn

(B) Deluxe

(C) Demor

(D) Dewey

Ans : (D)

11. The idea of motion pictures was propounded by—

(A) N. R. Finsen

(B) T. A. Edison

(C) J. L. Baird

(D) Berliner

Ans : (B)

12. In Greek mythology, Apollo is the god of which of the following ?

(A) Love

(B) Peace

(C) Prophecy

(D) Medicine

Ans : (C)

13. NASA’s new space telescope is—

(A) Wise

(B) Rise

(C) Barack

(D) Telle

Ans : (A)

14. Bull fighting is the national game of—

(A) Italy

(B) Poland

(C) Spain

(D) Sudan

Ans : (C)

15. In a rare recognition, the Government of Mauritius decides to

introduce a book written by Uttarakhand Chief Minister Ramesh Pokhriyal

Nishank in the School Syllabus of the island nation, what is the name of

the book ?

(A) Sound of Hills

(B) Sparsh Ganga

(C) Heaven

(D) Amrit

Ans : (B)

16. Who has been selected for the ‘Niwano Peace Prize, 2010’ for her

contribution to the uplift of poor women in India ?

(A) Ela Bhatt

(B) Jhumpa Lahiri

(C) Punam Suri

(D) Mandakni Apte

Ans : (A)

17. On which of the following dates in 2010 did the safeguard agreement

with regard to civilian nuclear facilities between India and the

International Atomic Energy Agency (IAEA) come into force ?

(A) February 28

(B) February 21

(C) February 11

(D) February 4

Ans : (D)

18. The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic

period was called—

(A) Bali

(B) Vidatha

(C) Varman

(D) Kara

Ans : (B)

19. The cells which are responsible for the production of antibodies are—

(A) Red blood cells

(B) Neutrophils

(C) Lymphocytes

(D) Platelets

Ans : (C)

20. Correct expansion of the term ‘http’ in Internet address is—

(A) Hybrid text transfer protocol

(B) Hyper text transfer protocol

(C) Higher transfer text protocol

(D) Higher text transfer protocol

Ans : (B)

Last edited by Aakashd; February 4th, 2020 at 12:10 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
ONGC Management Trainee HR papers
ONGC Graduate Trainee Model Papers
ONGC Graduate Trainee Syllabus and Model Question Papers
BDL exam Management Trainee Model question papers
SAIL Management Trainee Exam Question Papers
HAL Management Trainee Exam Question Papers
Previous year question papers of SAIL Management Trainee (MT) Exam
FCI Management Trainee Exam Model Question Papers
SAIL Management Trainee Exam Computer Science Question Papers
Question Papers of SAIL Management Trainee Exam
ONGC Management Trainee HR Exam Question Paper
Hindustan Aeronautics Limited management trainee (Technical) exam question papers
Previous years question papers of FCI Management Trainee Exam PDF download
Coal India Limited Management Trainee Model question papers
Technical Question Papers of HAL Management Trainee Exam
SAIL Management Trainee Exam Previous year question papers
Model Question Papers for SAIL Management Trainee Exam for Electrical Engineers
Model question papers of ONGC Graduate Trainee
SAIL Management Trainee Exam old Question Papers
Model Question Papers of BHEL Supervisor Trainee Cadre Exam






  #2  
Old March 16th, 2015, 05:20 PM
murthy rajesh
Guest
 
Default Re: ONGC HR Management Trainee Exam Model Question Papers

Good evening superiors this is k.murthy rajesh i had completed mba hr in 2014 if you have to helping in ongc hr exam information like,syllabus,model question papers n how to i wll preparing ongc hr exam please u wll give methe good suggessions superiors

Thanks&Regards
K.Rajesh
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old April 11th, 2015, 05:16 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Default Re: ONGC HR Management Trainee Exam Model Question Papers

hi did u get any previous hrs question papers for HR..? if yes, could you please sned at dce.neha@gmail.com...

thanx
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old April 12th, 2015, 01:43 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Default Re: ONGC HR Management Trainee Exam Model Question Papers

Quote:
Originally Posted by murthy rajesh View Post
Good evening superiors this is k.murthy rajesh i had completed mba hr in 2014 if you have to helping in ongc hr exam information like,syllabus,model question papers n how to i wll preparing ongc hr exam please u wll give methe good suggessions superiors

Thanks&Regards
K.Rajesh
hi did u get a hint on syllabus & question paper
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 01:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9