Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 24th, 2014, 11:48 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default SBI Bank Clerical exam previous years question papers with answers

Is there any one to provide me the SBI Bank Clerical exam previous years question papers with answers???
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
SBI Bank PO Exam Previous Years Question Papers
State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download
Bank PO Exam Question Papers with Answers
Bank Probationary Officer Exam Previous years question papers
Clerical exam Previous years Reasoning Papers
Previous Year Papers of Bank Clerical Exam
Previous years SBI Bank clerical papers
State Bank of India clerical question papers of past years in PDF format
Previous 2 years Bank PO question papers
Bank Clerk Exam Previous years Question Papers
Punjab Haryana High Court clerical tests previous years question papers
Vijaya Bank, Clerks Exam previous years question papers
SBI Clerical Exam Previous years question papers
IAS prelims previous years question papers with answers
TRB previous years question papers with answers
ISTQB previous years question papers exam along with answers
Bank exam previous years question papers with answers
State bank of India clerk exam Previous years solved question papers
Canara Bank Clerical Previous Question Papers
CBI Clerical exam previous year question papers






  #2  
Old May 24th, 2014, 06:21 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,679
Default Re: SBI Bank Clerical exam previous years question papers with answers

As per your request here I am sharing the SBI SBI Bank Clerical exam previous years question papers with answers:

SBI Bank Clerical exam previous years question papers with answers

1. As per the reports of the survey conducted by various agencies jointly, which of the following countries is adjudged as the ‘Most Favored Nation’ for back office support to the world’s major multinationals ?
• China
• South Africa
• Singapore
• India
• None of these
2. Which of the following nations is found at the top of the ‘World’s Green, Index’, compiled by various global agencies jointly ?
• China
• India
• USA
• Britain
• Japan
3. The President of India in her first speech in the joint session of the current parliament had said that every family living below poverty line would get 25 kg. of wheat/rice per month at @ Rs. 3 per kg. To achieve this she recommended enacting of which of the following Acts ?
• National Rural Employment Guarantee Act
• National Agricultural Commodities and Warehousing Act
• Indira Gandhi National Old Age Pension Act
• National Minimum Wages Act
• National Food Security Act
4. As per the news paper reports, India is in the process of purchasing some ‘mid-air refuellers’ from a global supplier. These ‘mid-air refuellers’ are being procured for which of the following establishments ?
• Indian Airlines and Air India
• Indian Air Force
• Ministry of Civil Aviation
• Pawan Hans
• Ministry of Surface Transport
5. The Govt. of India announced a special relief package of several thousand crores of rupees for which of the following sections of our society ?
• Senior Citizens
• Women Employees of Central Government
• Farmers
• Workers in unorganized sectors
• All of these
6. The present Lok Sabha is formed after the ……….
• 13th general elections
• 14th general elections
• 15th general elections
• 16th genral elections
• None of these
7. As per the reports published in various newspapers, the number of India’s wireless subscribers has become about 400 million. Which of the following agencies, as a regulator, has published this data ?
• Telecom Regulatory Authority of India
• MTNL
• Department of Telecommunication Services (DTS)
• Association of Cellular Service Providers
• None of these
8. Late Y. S. Rajasekhar Reddy who passed away a few months back was holding which of the following positions ?
• Chief Minister of a state
• Union Cabinet Minister
• Governor of a State
• Chief Secretary of a State
• India’s permanent Representative in the UNO
9. The ‘H1N1’ virus is responsible for the outbreak of which of the following in the world ?
• AIDS
• Swine Flue
• Polio
• T.B.
• Chikungunya
10. Who amongst the following is NOT a member of the present Union Cabinet ?
• Ambika Soni
• Kamalnath
• Rahul Gandhi
• Jyotiraditya Scindia
• Vilasrao Deshmukh
11. Which of the following agencies has estimated that by the year 2015 about a quarter of India’s population will be living in extreme poverty ?
• Asian Development Bank
• World Bank
• U N Economic and Social Council
• U N Food and Agricultural Organization
• International Monetary Fund
12. The war between Russia and which of the following nations in 2008 is known as ‘August war’ ?
• Georgia
• Iran
• Slovakia
• Afghanistan
• None of these
13. Which of the following is Bank Rate at present ?
• 3%
• 4%
• 5%
• 6%
• None of these
14. India is NOT a member of which of the following organizations ?
• SAARC
• WTO
• BRIC
• UNO
• OPEC
15.Which of the following scheme is launched by the Ministry of Rural Development ?
• Mid Day Meal Scheme
• Janani Suraksha Yojana
• Know India Programme
• National Food for Work Programme
• None of these
16. Almost all Banks in India are running special schemes for providing banking services to rural poor. This concept is popularly known as ……….
• Faster Growth
• Trade Finance
• SME Finance
• Investment Banking
• Financial Inclusion
17. Special emphasis by the Govt. of India on which of the following will certainly improve the performance of the agriculture sector in country within a short span of time ?
• Focussed Public Distribution System
• Sanitation & Health Services
• Rural Employment
• Better irrigation facilities
• All of these
18. The Reserve Bank of India is in the process of selling its stake in which of the following agencies /organizations ?
• NABARD
• Food Corporation of India
• Steel Authority of India Ltd.
• Bombay Stock Exchange
• None of these
19. The market value of all final goods & services produced and/made with the geographical boundaries of a country in a year is known as ……….
• Gross Domestic Product
• Gross National Saving
• Gross Fiscal Deficit
• Gross Domestic Capital Formation
• None of these
20. Organisation of workers in which of the following groups has proved a very effective way of providing micro finance by banks to the rural people & poor in India ?
• Self Help Groups
• Vriksha Mitras
• Shiksha Sevaks
• Accredited Social Health Activist (ASHA)
• Link Workers
21. Which of the following things is done in the Union Budget 2009-10, to help ‘Tax payers’ in India ?
• Mobile phones, branded jewellery and leather products will cost less as the Custom duty is reduced on them
• Allocation under Rashtriya Krishi Vikas Yojana is increased by 30%
• Farm Loan Waiver scheme is extended to 31st December 2009
• Fringe Benefit Tax abolished
• None of these
22. The Government of India has increased its allocation of funds to which of the following schemes by 144% in current union budget, as it has proved to be a very popular scheme amongst the rural job seekers ?
• Integrated Rural Development Programme
• National Food for Work Programme
• Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
• National Rural Employment Guarantee Act
• None of these
23. Which of the following Acts is enacted to help the Union Govt. to manage its budgeted finances and fiscal deficit in a very disciplined manner ?
• The Competition Act
• The Banking Regulation Act
• The Negotiable Instruments Act
• Foreign Exchange Management Act
• Fiscal Responsibility and Budget Management Act
24. Which of the following is NOT a banking related term ?
• Discount
• Credit
• Reynolds Number
• Post Dated Cheque
• Time Deposit
25. Who amongst the following was awarded Rajiv Gandhi Khel Ratna in 2009 ?
• Sachin Tendulkar
• Abhishek Jha
• Saina Nehwal
• M. C. Mary Kom
• None of these
26. Which of the following books is written by Sunil Gavaskar ?
• By God’s Decree
• Freedom From Fear
• Sunny Days
• Story of My Life
• None of these
27. Who amongst the following can never be a winner of the Nobel Prize ?
• An Author
• A Medical Doctor
• An Economist
• A Physicist
• A world famous Musician
28. Which of the following awards is NOT given by the Government of India ?
• Bharat Ratna
• Padma Vibhushan
• Ashok Chakra
• Kalinga Prize
• All are given by the Government of India
29. Which of the following operations is conducted after a gap of every ten years ?
• Economic survey
• Estimates of Foreign Direct Investment (FDI)
• Compilation of Human Development Report
• Census of Small Scale Enterprises
• General Census
30. Which of the following schemes is launched to make Indian cities free from slums in days to come ?
• Indira Awas Yojana
• Bharat Nirman
• Rajiv Awas Yojana
• Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
• None of these
31. Which of the following is NOT the name of an irrigation system prevalent in India ?
• Sprinkler System
• Silage System
• Drip System
• Furrow System
• Canal System
32. Deep Joshi was given Raman Magsaysay Award in 2009 for his contribution in the field of ……….
• literature
• sports
• cinema
• journalism
• rural development
33. Which of the following terms is used in the game of Badminton ?
• Double Fault
• Punch
• Follow on
• Tee
• None of these
34. Cashew nut is not produced as a major product in which of the following states ?
• Maharashtra
• Goa
• Uttar Pradesh
• Orissa
• Andhra Pradesh
35. Late Norman Borlaug who passed away recently, was famous for his contribution to which of the following in India ?
• Operation Flood
• Operation Black Board
• Co-operative Movement in Milk production
• Green Revolution
• None of these
36. Which of the following cups/trophies is NOT related with the game of cricket ?
• Deodhar Trophy
• Irani Trophy
• Subroto Cup
• Ranji Trophy
• ICC Trophy
37. Which of the following books is written by Namita Gokhale ?
• A Himalayan Love Story
• Soul Mountain
• A New World
• The Last Hero
• None of these
38. Which of the following taxes is not levied by the Government of India ?
• Income Tax
• Professional Tax
• Excise Duty
• Dividend Distribution Tax
• Capital Gain Tax
39. Which of the following cups/trophies is associated with the game of Lawn Tennis ?
• Bomba Gold Cup
• Davis Cup
• Ranji Trophy
• Vizzy Trophy
• Nehru Trophy
40. Who amonst the following was a famous author and director ?
• C. V. Raman
• Vijay Tendulkar
• Bidhanchandra Roy
• Bismillah Khan
• Vilayat Khan
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old March 1st, 2015, 01:38 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 14,233
Default Re: SBI Bank Clerical exam previous years question papers with answers

You need State Bank of India Clerk exam solved question paper, here I am giving;

SBI Clerk exam solved paper

1. Sum of smallest six digit no. and greatest five digit no. is:

a. 199999

b. 201110

c. 211110

d. 1099999

e. None of these


2. Value of 112 * 54. is :

a. 6700

b. 70000

c. 76500

d. 77200

e. None of these


3. 1399*1399

a. 1687401

b. 1901541

c. 1943211

d. 1957201

e. None of these


4. When a no. is multiplied by 13 product consist of all 5’s. The smallest such no. is

a. 41625

b. 42135

c. 42515

d. 42735

e. None of these


5. If n is –ve no. then which of the following is least.

a. 0

b. –n

c. 2n

d. n2

e. None of these


6. If -1<=x <=2 and 1<= y <= 3 then least value of 2y-3x is :

a. 0

b. -3

c. -4

d. -5

e. None of these



7. The least prime no. is :

a. 0

b. 1

c. 2

d. 3

e. None of these


8. The sum of prime no.’s b/w 60 and 75 is:

a. 199

b. 201

c. 211

d. 272

e. None of these


9. Total no. of even prime no.’s is :

a. 0

b. 1

c. 2

d. None

e. None of these


10. How many No’s B/w 400 and 600 begin with or end with digit 5.

a. 40

b. 100

c. 110

d. 120

e. None of these


11. The digit in unit’s place of product 81*82……..*89 is:

a. 0

b. 2

c. 6

d. 8

e. None of these


12. The sum of first 45 natural no’s is :

a. 1035

b. 1280

c. 2070

d. 2140

e. None of these


13. The unit’s digit in the product of 771 * 659 * 3 65 is :

a. 1

b. 2

c. 4

d. 6

e. None of these


14. Which no. is exactly divisible by 11

a. 235641

b. 245642

c. 315624

d. 415624

e. None of these


15. The largest natural no. which exactly divides the product of any 4 consecutive natural no’s is:

a. 6

b. 12

c. 24

d. 120

e. None of these


16. The diff. b/w squares of 2 consecutive odd integers is always divisible by:

a. 3

b. 6

c. 7

d. 8

e. None of these


17. The smallest no. to be added to 1000 so that 45 divides the sum exactly is :

a. 10

b. 20

c. 35

d. 80

e. None of these


18. The least no. which must be subtracted from 6709 to make it exactly divisible by 9 is :

a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

e. None of these


19. Find the no. nearest to 99547 and exactly divisible by 687:

a. 98928

b. 99479

c. 99615

d. 100166

e. None of these


20. The least no. by which 72 must be multiplied in order to produce a multiple of 112 is

a. 6

b. 12

c. 14

d. 18

e. None of these


21. Which largest no. of 5 digits is divisible by 99:

a. 99909

b. 99981

c. 99990

d. 99999

e. None of these


22. A no. when divided by 114 leaves the remainder 21 if same no. is divided by 19 the remainder will be

a. 1

b. 2

c. 7

d. 21

e. None of these


23. The diff. b/w 2 no’s is 1365 when larger no. is divided by smaller the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller no. is :

a. 240

b. 270

c. 295

d. 360

e. None of these


24. The divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder if remainder is 46 then dividend is :

a. 4236

b. 4306

c. 4336

d. 5336

e. None of these


25. A four digit no. divisible by 7 becomes divisible by 3 when 10 is added to it the largest such no. is :

a. 9947

b. 9987

c. 9989

d. 9996

e. None of these



ANSWERS WITH EXPLANATION :

1) a

2) 1120000/16 = b

3) (1400-1)*(1400-1) = d

4) 555555/13 = d

5)c 6)c 7)c 8)d 9)b 10)c 11)a 12)a 13)c

14)d 15)c 16)d 17)a 18)c 19)c 20)c 21)c

22)d 23)b 24)d 25)b
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 05:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9