Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old May 24th, 2014, 11:38 AM
Unregistered
Guest
 
Default BEL India Previous years question papers of computer science branch

Will you please provide me the BEL India Previous years question papers of computer science branch???
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
CBSE Class XII Political Science Previous Years Question Papers
GATE Computer Science Engineering Last years question papers
Annamalai University M.Sc Electronic Science previous years question papers of Advanc
Madhya Pradesh Board Class 12 Home Science previous years question papers
IETE AMIETE-ET Computer Engineering Previous Years Question Papers
GATE Computer Science previous Question Papers
UGC NET Political Science (Paper II) previous years question papers
Delhi University - B.Sc. (H) Computer Science - 2nd Semester previous years question
Chhattisgarh Board Class 12 Political Science previous years question papers
U.P Board Intermediate Computer Application previous years question papers
GATE Computer Science and Information Technology question papers of previous years fr
UGC NET Computer Science previous year question papers
DOEACC - C Level, Computer Organisation previous years question papers
WBUT CSE 4th Sem Advanced Computer Architecture previous years question papers
IIT JAM Computer Applications previous years question papers
University Grants Commission NET Chemical Science question papers of previous years f
Calicut University-B.Tech in Computer Science Engineering previous years question pap
Jharkhand Board Class X Science previous years question papers
Haryana Board Home Science Exam Previous Years Question Papers of class 10
NET Library and Information Science Paper III Previous Years Question Papers






  #2  
Old May 24th, 2014, 04:58 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: BEL India Previous years question papers of computer science branch

This is the BEL India Previous years question papers of computer science branch:

BEL India Previous years question papers of computer science branch

1. Which one of the following is provided by a data dictionary ?
(A) User data (B) Functional data
(C) Database structure data (D) Sorted data

2. Which one of the following is a direct benefit of databse normalization ?
(A) higher query processing efficiency (B) smaller number of tables
(C) reduced I/O for most queries (D) reduced data redundancy

3. What is the result of the following SQL statement ?
SELECT A.Employee_Name, B.Spouse_Name
FROM Employee A LEFT OUTER JOIN Spouse B
ON A. Employee_ID = B.Employee_ID
(A) A list of all employee’s names, including the name of their spouse if they have one
(B) A list of all employees that have spouses, with spouse names included in the list
(C) A list of employee’s spouses
(D) Two lists : One list of employees, the other of spouses.

4. The ability to modify the conceptual schema without causing any change to the application
program is known as :
(A) Physical data independence (B) Logical data independence
(C) External data independence (D) Static data

5. A field or a combination of fields that has a unique value is called :
(A) Secondary key (B) Foreign key
(C) Primary key (D) Alternate key

6. Relational operator that yields all values from all rows in a table is known as
(A) difference (B) product
(C) select (D) project

7. Referential integrity controls relationships between :
(A) attributes in a table (B) operations of an object
(C) instances of a class (D) tables in a database.

8. What will be suitable criteria that should be entered for a query to search for Employee
Names beginning with M ?
(A) Start with M (B) Like M
(C) Like ‘M?’ (D) Like ‘M*’

9. What rows will this select statement return ?
SELECT * FROM products WHERE ordernumber > = 1000
(A) All rows in the products table whose order number is greater than or equal to 1000
(B) All rows in the products table whose order number is less than or equal to 1000
(C) The first 1000 rows of the product table
(D) All rows in the products table whose order number is greater than 1000

10. A television broadcast is an example of ______transmission.
(A) Simplex (B) half-duplex
(C) full-duplex (D) automatic

11. ______ is the protocol suite for the Internet which we use presently :
(A) TCP/IP (B) NCP
(C) UNIX (D) ACM

12. _______ switching is well suited for voice communication while______ switching is better
suited for data and other non-voice communication.
(A) Message; circuit (B) Circuit; message
(C) Packet; circuit (D) Circuit; packet

13. Forty-five physical channels link________devices arranged in a mesh topology.
(A) NINE (9) (B) TEN (10)
(C) FORTY (40) (D) FORTY-FIVE (45)

14. The most frequently used UTP connector is _______ .
(A) category 5 connector (B) EIA 232
(C) RJ45 (D) JR45

15. The natural mask for class C IP address is _______ .
(A) 255.255.255.0 (B) 255.255.0.0
(C) 255.0.0.0 (D) 255.255.255.255

16. The Internet began as an experimental network called
(A) Intranet (B) ARPANET
(C) ARPA (D) DoDNET

17. Clock speed is measured in
(A) Bits per second (B) Baud
(C) Bytes (D) Hertz

18. Cache memory enhances
(A) Memory capacity (B) Memory access time
(C) Secondary storage capacity (D) Secondary storage access time

19. A user complains that he has created a shell script ‘myuse’ that will report his usage of
disk space by a directory in UNIX, but when he executes the script he only receives the
message : myuse : cannot execute. What is the probable cause of the error described
above ?
(A) The file ‘myuse’ contains syntax errors
(B) The file ‘myuse’ cannot be located because the user has not set his PATH properly
(C) The user does not have permission to read his directory
(D) The file mode for the owner of ‘myuse’ is not executable.

20. Three players A, B, C are in a race. A is twice as likely to win as B and B is twice as likely
to win as C. Then the probability that B wins =
(A) 1/2 (B) 2/3
(C) 1/3 (D) 2/7

21. In following Java code snippet, what will be the output of following :
int var 1 = 5, var 2 = 7;
System.out.println(“Result=” + var l * var 3);
(A) Result = 35 (B) Result = 57
(C) Result = 3 (D) Error

22. Consider the following segment of a Java program,
int num, alpha = 10;
num = 4;
switch (num)
{
case 3 : alpha++; break;
case 4 :
case 6 : alpha = alpha + 3;
case 8 : alpha = alpha + 4; break;
default : alpha = alpha + 5;
}
System.out.println (alpha);
What will the output be when the above segment is executed as a program ?
(A) 15 (B) 16
(C) 17 (D) 18

23. The region of memory sufficiently large to hold all pixels of the display is called a
(A) Frame buffer (B) RAM
(C) ROM (D) Cache Memory

24. Which of the following statements is correct regarding Bitmap images ?
(A) They are based on lines and curves
(B) They are best for real-world images like Photography and Painted pictures
(C) They have a small data size
(D) One does not need to compress the file for transferring.

25. ………… is a process model used to show the flow of data through a system and the
work or processing performed by the system :
(A) Document Flow Diagram
(B) Data Flow Diagram
(C) Entity Relationship Diagram
(D) Use Case Diagram.

26. Consider the following two relations :
A (Students) B
St_Id Name Address St_Id Name Address
1000000004 Ratan Mumbai 1000000001 Mahesh Gangtok
1000000001 Mahesh Gangtok 1000000002 Samir Indore
1000000008 Babita Delhi 1000000004 Ratan Mumbai
1000000002 Samir Indore 1000000008 Babita Delhi
Applying a certain SQL statement to relation A gives relation B. Which of the following statements
could this SQL statement be ?
(A) SELECT * FROM Students ORDER BY St_Id;
(B) SELECT * FROM Students ORDER BY Name;
(C) SELECT * FROM Students ORDER BY St_Id DESC;
(D) SELECT * FROM Students ORDER BY Name DESC;

27. Consider the code snippet given below :

& lt H1 & gt Hello BIT & lt H1 & gt

Which of the following is correct in relation to the above code snippet ?
(A) Hello BIT is displayed as the output with H1 font.
(B) Hello BIT ; is displayed as the output with H1 font.
(C) ; is displayed as the output with default font.
(D)
Hellow BIT is displayed as the output.

28. When you are creating a structure in C/C++, you need to use the keyword
(A) structure (B) object
(C) struct (D) record

29. 54__7 = 5. Which arithmetic operator can replace the blank to make the statement
correct ?
(A) – (B) /
(C) % (D) *
30. What is the output of the following code in C ?

for (int i = 0; i < 10; i++)
{cout << i% 2 << ” “;}
(A) 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 (B) 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18
(C) 10101010101 (D) 10 10 10 10 10

31. In C++, if a catch statement is written to catch exception objects of a base class type, it
can also catch all ______ derived from that base class.
(A) Exceptions for objects (B) Objects of classes
(C) Arguments (D) Errors

32. The design of classes in a way that hides the details of implementation from the user is
known as :
(A) Encapsulation (B) Information Hiding
(C) Data Abstraction (D) Reusability

33. Can two classes contain member functions with the same name ?
(A) No.
(B) Yes, but only if the two classes have the same name
(C) Yes, but only if the main program does not declare both kinds
(D) Yes, this is always allowed.

34. What is printed when the following sample code of C is executed ?
char *ptr;
char my String = “abcdefghijklmnop”;
ptr = myString;
printf (“ptr=%s/n”, ptr+5);
printf (“ptr = %s”, ptr);
(A) ptr = fghijklmnop (B) ptr = fghijklmnop
ptr = fghijklmnop ptr = abcdefghijklmnop
(C) ptr = efghijklmnop (D) ptr = efghijklmnop
ptr = abcdefghijklmnop ptr = efghijklmnop

35. How many times will the “while” body be executed in the sampe code above ?
int ch = 10;
int ci = 15;
while (ch > ci)
{
cout << ch << endl ;
++ ci; — ch ;
(A) 0 (B) 1
(C) 2 (D) 3

36. What standard include file is needed to use the exit ( ) function ?
(A) None (B) Stdlib.h
(C) stdio.h (D) std.h

37. The processing speed of different computers is compared using :
(A) RPM (B) GHz
(C) MIPS (D) CPS

38. Who is associated with the development of ‘C’ language ?
(A) Niklaus Wirth
(B) Donald Knuth
(C) Dennis M Ritchie
(D) Charles Babbage.

39. Boolean expression for NAND gate with two inputs x and y can be written as :
(A) x – y (B) x + y
(C) x + y (D) xy + xy

40. Two’s complement of 1011.01 is :
(A) 0100.10 (B) 0100.11
(C) 1011.10 (D) 0100.01

41. A friend function can be used to :
(A) avoid arguments between classes
(B) allow access to classes whose source code is unavailable
(C) allow one class to access an unrelated class
(D) increases the versatility of an overload operator

42. In TCP, which layer is not present ?
(A) physical layer (B) data link layer
(C) transport layer (D) session layer

43. The digit F in Hexadecimal system is equivalent to ________ in decimal system.
(A) 16 (B) 15
(C) 17 (D) 8

44. The output of a______gate is only 1 when all of its inputs are 1 :
(A) NOR (B) XOR
(C) AND (D) NOT

45. 110012—100012 =
(A) 10000 (B) 01000
(C) 00100 (D) 00001

46. Which is correct :
(A) A.A=0 (B) A+1=A
(C) A+A=A’ (D) A’.A’ = 0

47. The basic storage element in a digital system is
(A) flip flop (B) counter
(C) multiplexer (D) encoder

48. AB + AB’ =
(A) A (B) B
(C) 1 (D) 0

49. In UNIX, which command is used to sort the lines of data in a file in reverse order
(A) sort (B) sh
(C) st (D) sort –r

50. The commonly used UNIX commands like date, ls, cat etc. are stored in
(A) /dev directory (B) /bin directory
(C) /tmp directory (D) /unix directory

1 C 2 D 3 A 4 B 5 C 6 X 7 D 8 X 9 A 10 A 11 A 12 D 13 B 14 C 15 A 16 B 17 D 18 B
19 D 20 D 21 X 22 C 23 A 24 B 25 B 26 A 27 X 28 C 29 C 30 X 31 A 32 A 33 D
34 B 35 A 36 B 37 C 38 C 39 C 40 B 41 C 42 D 43 B 44 C 45 B 46 B 47
A 48 A 49 D 50 B
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 02:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8