Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old May 23rd, 2014, 03:24 PM
Unregistered
Guest
 
Default Previous years SSC Question Papers of Combined Graduation Level?

Will you please share the previous year SSC Question paper of Combined Graduate Level (CGL) Exam???
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
SSC Combined Higher Secondary Level Exam Previous Year Question Papers
WWW Combined Graduate Level Exam Previous Years Question Papers
Combined Graduate Level Exam Previous Years Question Papers
Previous Question Papers For SSC Combined Graduate Level Exam
Combined Defence Services Exam question papers of previous years free download PDF
SSC Previous Papers Combined Graduate Level
DOEACC C Level Course-Wireless and Mobile Networks previous years question papers
Staff Selection Commission Combined Graduate Level previous year question papers
Combined Medical Service previous years question papers
DOEACC, B Level Course, E- Business previous years question papers
DOEACC B Level Networking and Mobile Communications previous years question papers
DOEACC - C Level, Computer Organisation previous years question papers
SSC Combined Graduate Level Exam previous year question papers
DOEACC C Level Network Security & Cryptography previous years question papers
DOEACC - O level, M1-R3 IT Tools and Application previous years question papers
DOEACC Society B Level Course Parallel Computing previous years question papers
Indian National Astronomy Olympiad, Seniors Level previous years question papers
DOEACC C Level Course Previous Years Question Papers
SSC combined graduate level previous year question papers
Combined Graduate Level SSC Previous Question Papers






  #2  
Old May 23rd, 2014, 04:14 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: Previous years SSC Question Papers of Combined Graduation Level?

Here I am sharing the previous year SSC Question paper of Combined Graduate Level (CGL) Exam

1. To pin one’s faith-
(a) To be sure of some body’s favour (b) To be unsure of favour
(c) To bother for friends
(d) To bother for one’s relatives

2. To play fast and loose
(a) To be undependable
(b) To cheat people . (c) To hurt some body’s feelings• (d) To trust others

3 To play on a fiddle-
(a) To play an important role
(b) To play upon a musical instrument (c) To be busy over trifles
(d) To be busy over important matter

4. Alma Mater- ‘
(a) Mother’s milk
(b) Mother’s concern for the child
(c) The learning that one receives from mother
(cl) Institution where one receives education

5. To be on the apex
(a) To scale a peak
(b) To be at the highest point
(c) To punish somebody
(d) To beat somebody

6. At one’s beck and call
(a) To climb the back
(b) To call from behind
(c) To be always at one’s service or command
(d) Not to care for anybody

7. At one’s wit’s end-
(a Completely confused
(b) To be very witty
(c) To have no sense of humour
(d) To confuse others

8. An axe to grind-
(a) To put an axe in the enemy’s territory
(b) To put an axe in the ground
(c) Not to have any selfish motive
(d) To have a selfish motive

Direction(9-18): Read the following paragraph and answer: Edmunde Burke called the press the Fourth Estate of the realm. I think he did not use this title for the Press thoughtlessly as social ruling group or class. The three Estates or Realms (in England) Lords Spiritual (i.e., the Bishops in the House of Lords), the ‘temporal, (i.e. other Lords) and Commons, i. e., the common people). The Press has been rightly called the Fourth Estate as it also. constitutes a ruling group or class like the Lords and Commons. It cannot be denied in a free country that the Press exercises good deal of influence in shaping public opinion and pointing out the weaknesses or defects of society or of Government, and ‘in general bringing to light all those good or bad things in society which would have otherwise remained unnoticed. The power is not limited or put under any check. The Press, instead of, being controlled by anyone controls life and thought of a nation: Hence the Press consti*tutes an Estate by itself.

Obviously. thus power which the Press in an’ country wields depends upon the number of newspaper readers. The opinions . and comments of newspapers can influence. the life of a nation only when they are read, by People. Reading in turn, requires that the general mass of people should be educated. Thus, the spread of education determines the extent of the newspapers. Where readers are few; newspapers must necessarily be few. Their influence, in that case can extend only to a small minority of population. In a country like India, the percentage of literacy is very low and the standard of journalism is n9t very high. So Press has to play the role of a teacher here.

9. Edmunde Burke called the Press
(a) Instrument of Public Opinion
(b) Distributor of news
(c) The Fourth Estate
(d) Lord Temporal

10. The term Fourth Estate stands for
(a) An area of land
(b) Landed Property
(c) Social ruling group or class
(d) Instrument of Power

11. Out of the following the one which is not included in the Three Estates is-
(a) Lords Spiritual
(b) Justices of Peace
(c) Lord Temporal
(d) Commons

12. The Free press docs not perform the function of-
(a) Shaping public opinion
(b) Supporting at all times the official policy
(c) Criticising Government
(d) Exposing social abuses

13. How much power does a Free Pres! possess?
(a) Only that much power which is allowed by the Government of the the country
(b) Unlimited power without any check
(c) Unlimited power subject to the maintenance of la wand order and public morality
(d) No power at all

14. The secret of the Press is-
(a) the money which the newspaper owners can wield
(b The number of newspaper readers
(c) the extent to which it supports official policy
(d) The patronage enjoyed by it of the Government

15. The number of newspaper readers is determined by -
(a) The low price of newspapers
(b) The patronage extended to it by the moneyed people
(c) Education of the general mass of people
(d) The availability of newsprint.

16. The Press exercises power by
(a) Enlisting the support of the people
(b) Keeping watch over the acts of the Government
(c) Controlling life and thought of a nation
(d) Because it is a great moneyed*concern

17. The state of journalism in India
(a) is upto the mark
(b) is rather low
(c) is in its infancy
(d) is not very high

18. The Press has the greatest chances of flourishing in a–
(a) Monarchy
(b) Aristocracy
(c) Democracy
(d) Limited Dictatorship
19-26: Fill in the blanks
19. She has Dot recovered fully—the shock of his failure.
(a) off (b) of (c) from (d) against

20. The master dispensed—the services of his servant.
(a) of (b) with (c) off (d) for

21. I look—him as my close friend.
(a) OD (b)’up (c) after (d) to

22. My friend is really very good–*cricket.
(a) on (b) at (c) in (d) over

23. He has great affection—me.
(a) with (b) on (c) for (d) in

24. He always connives—with his superiors against his colleagues.
(a) on (b) with (c) about (d) at

25. I have been informed that the two bro*thers have fallen—.
(a) upon (bl through (c) in (d) out

26. Your friend has been convicted—the charge of murder.
(a) upon (b) for (c) on (d) of

Direction: 27-31 : Each word or phrase is followed by four words or phrases. Choose the word or phase which is most nearly the same

27. Pragmatism-
(a) Appearance (b) Obscurantism (c) Practicality (d) Reversion

28. Expeditiously*
(a) Rapidly b. easily (c) Vividly d. none of these

29. Precarious*
(a) Huge b. uncertain (c) Dangerous d. valuable

30. Vagrant-
(a) Wandering b. Not clear (c) Futile d. None of these

31. Valediction*
(a) Valid B. Farewell speech (c) Judgement d. None of these

Directions :- Each question is followed by four alternatives. Pick the one which best describe the statement

32. Capable of being approached-
(a) Accessory (b) Easy (c) Accessible (d) Adaptable

33. One who is liked by people-
(a) Samaritan (b) Popular () Philanthropist (d) Misanthrope*pist

34. No longer in use-
(a) Impracticable (b) Obsolete (c) Absolute (d) Useless

35. A child born after the death of his father-
(a) Posthumous (b) Bastard (c) Kiddy (d) Stepson.

36. One who is present everywhere-
(a) God (b) Omnipotent (c) Omnipresent (d) Visible

37. An office without salary-
(a) Honorary (b) Slavish (c) Sinecure (d) Voluntary

38. A document written by hand-
(a Script (b) Autobiography (c) Manuscript (d) Autography

39. Government by officials-
(a) Oligarchy (b) Bureaucracy (c) Autocracy (d) Democracy

40. A speech made off hand-
(a) Extempore (b) Maiden (c) Lecture (d) Gibberish
:::Answer:::
1. a, 2. a. 3. c, 4. d, 5. b, 6. c, 7. a, 8. d. 9. c 10. c, 11. b, 12. b, 13. c, 14. b, 15. c, 16. c, 17. d, 18. c. 19. c, 20. b, 21. a, 22. b, 23. c, 24. b, 25. d, 26. c, 27. c, 28. a, 29. c, 30. a 31.b, 32. a, 33. b, 34. b, 35. a, 36. b, 37. a, 38. c, 39. b, 40. a
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old January 27th, 2015, 01:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Previous years SSC Question Papers of Combined Graduation Level?

Hello friend as you want the previous years paper of SSC Combined Graduate Level Exam so here I am providing you the same…..

1. There are three baskets of fruits. First basket
has twice the number of fruits in the 2nd
basket. Third basket has
3
4 th of the fruits in
the first. The average of the fruits in all the
baskets is 30. What is the number of fruits in
the first basket?
(A) 20 (B) 30
(C) 35 (D) 40
2. From my house I walked 5 km towards
North. I turned right and walked 3 km.
Again I went one km to the south. How far
am I from my house?
(A) 7 km (B) 6 km
(C) 4 km (D) 5 km
3. A and B are standing as a distance of 20 km
from each other on a straight East-West road.
A and B start walking simultaneously
eastwards and westwards respectively and
both cover a distance of 5 km. Then A turns
to his left the walks 10 km. B turns to his
right and walks 10 km at the same speed.
Then both turn to their left and cover a
distance of 5 km at the same speed. What
will be distance between them?
(A) 10 km (B) 30 km
(C) 20 km (D) 25 km
4. From the given alternative words, select the
word which cannot be formed using the
letters of the given word:
REFORMATION
(A) REFRAIN (B) MOTION
(C) REFRACT (D) FORMAT
Directions: From the given alternative words,
select the word which can be formed using the
letters of the given word.
5. MANUFACTURE
(A) FRACTURE (B) MANNER
(C) MATTER (D) FACE
6. If in a certain language, PLAYER is coded
as QNDCJX, then how SINGER will be
coded in the same language?
(A) TKQKJX (B) TKJKQX
(C) TKQKXJ (D) TKQXJK
7. If in a certain code, 95789 is written as
EGKPT and 2436 is written as ALUR, the
how will 24539 be written in that code?
(A) ALEUT (B) ALGTU
(C) ALGUT (D) ALGRT

8. A statement is given followed by four
alternative arguments. Select on which is
most appropriate.
Statement : White clothes are
women more often is
summer because
(A) they are thin and cool
(B) they are bad absorbers of heat
(C) they can be easily washed
(D) they are easily available in summer
Directions: In question nos. 9 to 17, select the
related letter/word/number/figure from the
given alternatives.
9. Procession : Route : : Earth : ?
(A) Space (B) Sun
(C) Orbit (D) Highway
10. FERTILIZER : CROPS : : ?
(A) TEACHER : EDUCATION
(B) CHLORINE : WATER
(C) TONIC : BODY
(D) PESTICIDE : RATS
11. LOCKER : KMNPBDJLDFQS : : LEFT : ?
(A) KNCDSGSU (B) KMDFEGSU
(C) KMDFEGUS (D) KMDEFGUS
12. YWUS : BDFH : : WUSQ : ?
(A) DFHJ (B) FHJL
(C) JLNP (D) RTVX
13. ADCB : KNML : : EHGF : ?
(A) DGFE (B) RUST
(C) QRST (D) ZYXW
14. BCDF : GHIK : : LMNP : ?
(A) QRST (B) QRTS
(C) QRSU (D) QRSV
15. IC : 6 : : DP : ?
(A) 14 (B) 10
(C) 12 (D) 16
16. ABCD : WXYZ : : EFGH : ?
(A) STUV (B) ZYXW
(C) VUTS (D)WXZY
17. 83 : 25 : : 29 : ?
(A) 44 (B) 49
(C) 40 (D) 63
Directions: In question nos. 18 to 22, find the
odd number/letters/figures/number pair from
the given alternatives.
18. (A) Ladder
(B) Staircase
(C) Bridge
(D) Escalator
19. (A) Talking (B) Walking
(C) Sleeping (D) Running
20. (A) DWHS (B) BYDW
(C) CWFS (D) EVJQ
21. (A) DHLP (B) TXBF
(C) JNRV (D) YBEH
22. (A) 1 (B) 65
(C) 8 (D) 64
23. Find the number that does not belong to the
group of number for lack of common
property.
(A) 945 (B) 625
(C) 743 (D) 853
24. Find out the set of numbers amongst the four
sets of numbers given in the alternatives
which is mot like the set given in the
question.
Given set: (8, 56, 72)
(A) (7, 56, 63) (B) (3, 15, 24)
(C) (6, 42, 54) (D) (5, 30, 35)
25. In the following question, number of letters
are skipped in between by a particular rule.
Which of the following series observes the
rule?
(A) AEJOTY (B) AFKPUZ
(C) AFKPTY (D) AEINRV

26. Insert the correct missing number from the
choices given below:
2 cm 7 cm 9 cm 18 cm 36 cm 72 cm
157 150 141 123 87 ?
(A) 36 (B) 15
(C) 51 (D) 69
Directions: Arrange the following words as per
order in the dictionary.
27. 1. Noble 2. Nobilitary
3. Noblesse 4. Nobility
5. Nobble
(A) 1, 4, 3, 2, 5 (B) 3, 4, 1, 2, 5
(C) 5, 2, 4, 1, 3 (D) 2, 4, 3, 5, 1
28. Which one of set of letters when sequentially
placed at the gaps in the given letter series
shall complete it?
an _ nn _ ana _ na _ nan _ a
(A) Annan (B) Aanan
(C) Nanna (D) Naana
Directions: In question nos. 29 to 33, a series is
given with one/two term missing. Choose the
correct alternative from the given ones that will
complete the series.
29. MNOABCPQRDEFST ??
(A) GK (B) UV
(C) GH (D) UG
30. 5 9 ? = 84
8 6 4 = 56 7 3 7 = 70
(A) 4 (B) 7
(C) 5 (D) 6
31. 9, 8, 10, 16, 11, ? 12, 64
(A) 28 (B) 36
(C) 25 (D) 32
32. 34, 18, 10, ?
(A) 8 (B) 5
(C) 7 (D) 6
33. Find the wrong number in the series.
7, 28, 63, 124, 215, 342
(A) 28 (B) 63
(C) 124 (D) 342
34. In a class Rajan got the 11th rank and he
was 31st from the bottom of the list of boys
passed. Three boys did not take the
examination and one failed. What is the total
strength of the class?
(A) 32 (B) 42
(C) 45 (D) 46
35. In a family, mother’s age is twice that of
daughter’s age. Father is 10 years older than
mother. Brother is 20 years younger than his
mother and 5 years older than his sister.
What is the age of the father?
(A) 62 years (B) 60 years
(C) 58 years (D) 55 years
36. Rahul and Robin are brothers. Pramod is
Robin’s father. Sheela is Pramod’s sister.
Prema is Pramod’s niece. Shubha is Sheela’s
granddaughter. How is Rahul related to
Shubha?
(A) Brother (B) Cousin
(C) Uncle (D) Nephew
37. In a survey of a town, it was found that 65%
of the people surveyed watch the news on
T.V., 40% read a newspaper and 25% read a
newspaper and watch the news on T.V.
What per cent of the people surveyed neither
watch the news on T.V. nor read a
newspaper?
(A) 5% (B) 10%
(C) 20% (D) 15%
38. In the year 1996, the Republic Day was
celebrated of Friday. On which day was the
Independence Day celebrated in the year
2000?
(A) Tuesday (B) Monday
(C) Friday (D) Saturday


Rest of the questions here I am attaching a pdf file please download it…..
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Previous years SSC Question Papers of Combined Graduation Level-1.pdf (121.7 KB, 16 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 02:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8