Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old May 23rd, 2014, 01:00 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Where to Get CDS Sample Question Papers

Here I am giving you question paper for Combined Defence Services examination organized by union public service commission ..

Which one of the following oil fields
of India is the oldest and still producing oil?
(a) Bombay High
b Digboi
(c) Ankleshwar
(d) Naharkatiya

The shaded area in the map given
above is the major producer of which one of the following?
{a) Cotton
(b) Groundnut
(c) Wheat
(d) Mustard

Which one of the following States is the largest producer of black pepper
in India?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Karnataka
(dl Andhra Pradesh

17. The Buddha delivered his first
sermon, known as Turning of the
wheel of law' at
(a) Sanchi
(b) Sarnath
(c) Sravasti
(d) Bodh Gaya

18. Which one of the following is the
longest National Highway in India?
(a) NH 2
(b) NH 7
(c) N H 8
(4 NH 31

19. In human:beings, the opening of the
stomach into the small intestine is
called
(a) caecum
b ileum
(c) oesophagus
(4 P Y ~ O ~ ~ S

20. In which one of the following places
is the Forest Survey of India (FSI), a
national organization engaged in
' forest cover mapping, forest
inventory and training in the field of
remote sensing and GIs, located?
(a) Dehradun
(b) Itanagar
(c) Ahmcdabad
(d) Aizawl

Which one of the following countries
has recently carried out military
operations in Georgia?
(a) USA
(b) Poland
(c) Russia
(d) Kyrgyzstan

37. Which one of the following
Committees/Commissions was
formed to study and suggest pricing
pattern for oil and natural gas
sectors in India?
(a) B. K. Chaturvedi Committee
(b) Sachar Committee
(cJ B. N. Srikrishna Commission
(dl M. Veerapa Moily Commission

1. Outstanding historian Eric Hobsbawm who expired on 1st October, 2012, has authored a large number of books. The title of his famous autobiography is
(a) Bandits
(b) Uncommon People : Resistance, Rebellion and Jazz
(c) The New Century : In Conversation with Antonio Polito
(d) Interesting Times : A Twentieth Century Life

2. Which of the following institutions was/were asked by the Government of India to provide official estimates of black (unaccounted) money held by Indians, both in India and abroad?
1. National Institute of Public Finance and Policy
2. National Council of Applied Economic Research
3. National Institute of Financial Management
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

3. The concept which tries to ascertain the actual deficit in the revenue account after adjusting for expenditure of capital nature is termed as
(a) revenue deficit
(b) effective revenue deficit
(c) fiscal deficit
(d) primary deficit

4. Which one among the following programmes has now been restructured as the National Rural Livelihood Mission?
(a) Swarna Jayanti Shahri Rozgar Yojana
(b) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
(c) Janshree Bima Yojana
(d) Rashtriya Swasthya Bima Yojana

5. Which of the following are included in the category of Direct Tax in India?
1. Corporation Tax
2. Tax on Income
3. Wealth Tax
4. Customs Duty
5. Excise Duty






__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Aakashd; August 10th, 2018 at 10:37 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old October 17th, 2015, 05:39 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Where to Get CDS Sample Question Papers

Hi, I would like to have the sample question papers for CDS, because I am planning to appear for the examination?
Reply With Quote
  #4  
Old October 17th, 2015, 05:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Where to Get CDS Sample Question Papers

As you are planning to appear for the CDS examination, I am providing you with the sample question paper:


Union Public Service Commission conducted Combined Defense Service Exam. The examination is conducted for recruitment to the post of Air Force Academy, Indian Military Academy, Indian Naval Academy, and Officers Training Academy.

1. Outstanding historian Eric Hobsbawm who expired on 1st October, 2012, has authored a large number of books. The title of his famous autobiography is
(a) Bandits
(b) Uncommon People : Resistance, Rebellion and Jazz
(c) The New Century : In Conversation with Antonio Polito
(d) Interesting Times : A Twentieth Century Life

2. Which of the following institutions was/were asked by the Government of India to provide official estimates of black (unaccounted) money held by Indians, both in India and abroad?
1. National Institute of Public Finance and Policy
2. National Council of Applied Economic Research
3. National Institute of Financial Management
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

3. The concept which tries to ascertain the actual deficit in the revenue account after adjusting for expenditure of capital nature is termed as
(a) revenue deficit
(b) effective revenue deficit
(c) fiscal deficit
(d) primary deficit

4. Which one among the following programmes has now been restructured as the National Rural Livelihood Mission?
(a) Swarna Jayanti Shahri Rozgar Yojana
(b) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
(c) Janshree Bima Yojana
(d) Rashtriya Swasthya Bima Yojana

5. Which of the following are included in the category of Direct Tax in India?
1. Corporation Tax
2. Tax on Income
3. Wealth Tax
4. Customs Duty
5. Excise Duty
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2, 4 and 5
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 3, 4 and 5

6. Which one among the following is a fixed cost to a manufacturing firm in the short run ?
(a) Insurance on buildings (b) Overtime payment to workers
(c) Cost of energy (d) Cost of raw materials
Ans : (a)

7. The government can influence private sector expenditure by–
1. taxation 2. subsidies
3. macroeconomic policies 4. grants
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only
Ans : (a)

8. Which of the following occupations are included under secondary sector as per the national income accounts?
1. Manufacturing 2. Construction
3. Gas and water supply 4. Mining and quarrying
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only
Ans : (c)

9. The sharp depreciation of rupee in the Forex market in the year 2011 was due to–
1. flight to safety by foreign investors
2. meltdown in European markets
3. inflation in emerging market economies
4. lag effect of monetary policy tightening
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans : (a)

10. The lower growth of coal production in India during 2011-12 was primarily due to–
1. environmental restrictions
2. non-availability of forestry clearance
3. poor law and order situation in coal-producing States
4. excessive rainfall in coalmining areas
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1 and 4 only
Ans : (b)

11. Human Poverty Index (HPI) developed by UNDP is based on which of the following deprivations ?
1. Income deprivation 2. Literacy deprivation
3. Social services deprivation 4. Employment deprivation
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 2 and 4 only
Ans : (b)

12. In the Gupta age, Varahamihira wrote the famous book, ‘Bribat Sambita’. It was a treatise on–
(a) Astronomy (b) Statecraft
(c) Ayurvedic system of medicine (d) Economics
Ans : (a)

13. The highly polished monolithic Ashokan Pillars were carved out of single pieces of a buff-coloured sandstone, usually mined from the quarries of–
(a) Chunar near Mirzapur (b) Lauriya in Nandangarh
(c) Sarnath near Varanasi (d) Udayagiri near Bhubaneswar
Ans : (a)

14. Which one-among the following statements with regard to the National Security Council (NSC) of India is not correct ?
(a) It is a three-tiered organisation
(b) The Deputy Chairman of the Planning Commission is its member
(c) It is the apex body looking exclusively the security concerns of the country
(d) RAW and Intelligence Bureau (India) report to NSC
Ans : (d)

15.The fortification of Calcutta by the British in 1756 was regarded by the Nawab of Bengal, Sirajud-daulah, as–
(a) growth of large-scale British trade
(b) an attack upon his sovereignty
(c) insecurity of the British in India
(d) British control aver Bengal
Ans : (b)

16. Which one among the following has been included as a parameter far the first time under the National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) based an Central Pollution Control Board and IIT-Kanpur research, WHO guidelines and European Union limits arid practices?
(a) Sulphur dioxide (b) Oxides of nitrogen
(c) Ozone (d) Carbon monoxide
Ans : (c)

17. Fourth BRICS Summit, held in New Delhi in March 2012, deliberated an the challenges faced by India, for sustainable growth. Which one among the fallowing is not a part of the formulated challenges?
(a) Improvements required in public sector management
(b) Inclusive growth
(c) Improvements required in physical infrastructure
(d) Development in the agricultural sector
Ans : (d)

18. ONGC Videsh (the State-owned oil and gas company of India) recently (September 2012) signed a definitive agreement with–
(a) Russia (b) Azerbaijan
(c) Iran (d) South Sudan
Ans : (b)

19. Which one among the following regarding G-20 is not correct ?
(a) A group of developed countries
(b) An integral part of the United Nations
(c) Outside the World Bank and IMF
(d) An offshoot of G-7
Ans : (b)

20. Which one among the following countries initiated the process of Fourth Wave of Democratic Transition ?
(a) Libya (b) Afghanistan
(c) Tunisia (d) Morocco
Ans : (c)

21. Some atheists, skeptics and non- believers called to celebrate 'December 25' as Newtonmas Day instead of observing Christmas Day. The reason they propose that
(a) both Isaac Newton and Jesus Christ were great
(b) Isaac Newton was born on 25th December
(c) 'Skeptic Society' was founded on 25th December
(d) Isaac Newton was a deep believer of Christianity
Ans : (b)

22. European Union's Annual Sakharov Prize for Freedom of Thought for 2012 has been won by–
(a) Guillermo Farinas from Cuba
(b) Nasrin Sotoudeh and Jafar Panahi from Iran
(c) Ali Farzat from Syria and Mohamed Bouazizi from Tunisia
(d) Asmaa Mahfouz and Ahmed al-Senussi from Egypt and Libya respectively
Ans : (b)

23. The Rohingya are the minorities of–
(a) South Africa (b) Canada
(c) Myanmar (d) Bhutan
Ans : (c)

24. Consider the following statements :
During the last week of November 2012, Palestinian engineers dug up the tomb of Yasser Arafat. This was done primarily to–
1. place the remains of Yasser Arafat in a mosque compound
2. confirm the prevailing suspicion that Israel had poisoned him
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (b)

25. Rafael Nadal won the French Open Tennis Title, 2012. He defeated–
(a) Andy Murray (b) Roger Federer
(c) Novak Djokovic (d) David Ferrer
Ans : (c)

26. Which one among the following was added in the year 2012 in the list of World Heritage Sites of the UNESCO?
(a) Western Ghats (b) Agra Fort
(c) Ajanta Caves (d) Meenakshi Temple
Ans : (a)

27. Which one among the following is not a salient feature of the Companies Bill as amended in the year 2012 ?
(a) For spending the amount earmarked for corporate social responsibility, the company shall give preferences to local areas where it operates
(b) Punishment for falsely inducing a person to enter into an agreement with bank or financial institution with a view to obtaining credit facilities
(c) There is no limit in respect of companies in which a person may be appointed as auditor
(d) ‘Independent directors’ shall be excluded for the purpose of computing 'one-third of retiring directors'
Ans : (c)

28. FDI in Multi-Brand Retail Trade (MBRT) in all products is now permitted in India subject to–
1. a ceiling of 51%
2. minimum amount to be brought in as FDI by the foreign investor' is US $ 100 million
3. at least 50% of the procurement of manufactured/processed products should be sourced from 'small industries'
4. retail sales locations set up only in cities with a population of mote than 10 lacs
Select the correct condition/ conditions using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1 and 4 only
(c) 2 only (d) 1, 2 and 4 only
Ans : (d)

29. Why was Kaushik Basu, the ex-economic advisor to the Prime Minister of India, in news recently ? He was appointed as–
(a) the President of the IMF
(b) the President of the World Bank
(c) the Economic Advisor of the United Nations
(d) the Chief Economist of the World Bank
Ans : (d)

30. Who among the following was selected for the prestigious Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, 2012 ?
(a) Ellen Johnson Sirleaf (b) Ela Bhatt
(c) Luiz Inacio Lula da Silva (d) Sheikh Hasina
Ans : (a)

31. Between 1309 and 1311, Malik Kafur led two campaigns in South India. The significance of the expeditions lies in it that–
1. they reflected a high degree of boldness and spirit of adventure on the part of the Delhi rulers
2. the invaders returned to Delhi with untold wealth
3. they provided fresh geographical knowledge
4. Ala-ud-din promoted Malik Kafur to the rank of Malik-naib or Vie Regent of the Empire
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans : (c)

32. Ibn Batuta’s work, Rihla, completed in 1355, is–
(a) an autobiography
(b) an account of the Delhi Sultans from Aibek to Ghiyas-ud-din Tughluq
(c) a religious text
(d) an account of trade with Morocco
Ans : (a)

33. Several socio-political organisations were formed in the 19th and 20th Centuries in India. Anguman-e-Khawatin-e-Islam, founded in the year 1914 was–
(a) All India Muslim Ladies Conference
(b) a radical wing of the All India Muslim League
(c) All India Muslim Students’ Conference
(d) All India Islamic Conference
Ans : (a)

34. British colonialism in India saw the emergence of new cities. Calcutta (now Kolkata) was one of the first cities. Which of the following villages were amalgamated to form the city of Calcutta?
(a) Midnapur, Chittagong, Burdwan
(b) 24-Parganas, Kalikata, Thakurgaon
(c) Sutanuti, Kalikata, Gobindapur
(d) Midnapur, Thakurgaon, Gobindapur
Ans : (c)

35.What was ‘Ziyarat’ in the language of the Sufis ?
(a) Pilgrimage to the tombs of Sufi saints for seeking barkat (spiritual grace)
(b) Reciting divine name
(c) Offering free kitchens run on futub (unasked for charity)
(d) Setting up of auqaf (charitable trusts)
Ans : (a)

36. Which of the following was /were not related to Buddha’s life ?
1. Kanthaka 2. Alara Kalama
3. Channa 4. Goshala Maskariputra
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 4 only
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4
Ans : (b)

Directions (Qs. 37-42) : The following six (6) items consist of two statements, Statement I and Statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below :
Code:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true

37.Statement I :
There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga Valley towards the end of Chandragupta’s reign
Statement II :
Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.
Ans : (a)

38.Statement I :
Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.
Statement II :
The sect was founded 200 years earlier by Parsva.
Ans : (a)

39. Statement I :
Lornash Rishi and Sudama caves in the Barabar Hills, modelled on wooden architectural prototypes, are examples of the earliest cave architecture in India.
Statement II :
Barabar Hills caves were dedicated by Chandragupta Maurya to Ajivika monks.
Ans : (a)

40. Statement I :
Sculptures of the Gandhara School stylistically are typically linked to the Graeco-Roman and the Parthian art of Iran.
Statement II :
The earliest stone Buddha images in the Swat Valley pre-dated the Kushana period which suggests that certain iconographic conventions were already well-established in the pre-Kushana period.
Ans : (b)

41. Statement I :
The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.
Statement II :
The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.
Ans : (a)

42. Statement I :
Chlorine radicals (Cl) initiate the chain reaction for ozone depletion.
Statement II :
Gaseous hypochlorous acid and chlorine are photolysed by sunlight.
Ans : (b)

43. Which chemical was an important symbol in our struggle for freedom?
(a) Glucose (b) Fertiliser
(c) Medicine (d) Sodium chloride
Ans : (d)

44. Which one among the following is responsible for the expansion of water in the ocean?
(a) Carbon dioxide (b) Nitrogen dioxide
(c) Carbon monoxide (d) Sulphur dioxide
Ans : (a)

45. Food cans are coated with tin but not with zinc because–
(a) zinc is costlier than tin (b) zinc has a higher melting point than tin
(c) zinc is more reactive than tin (d) tin is more reactive than zinc
Ans : (c)

46. Consider the following statements about Malala Yousafzai–
1. In November 2012, she was awarded with the Bravery Award by the World Peace and Prosperity Foundation.
2. The United Nations declared November 10 as ‘Malala Day’ in honour of her contribution in the field of girls’ education.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

47. The President of India on 20th November, 2012 released a commemorative postage stamp on the occasion of Ramgopal Maheswari’s birth centenary year celebration. Which of the following statements regarding Ramgopal Maheswari is/are correct?
1. He is regarded as a doyen of journalism in India.
2. He was a trusted aid of Netaji Subhas Chandra Bose and helped him in mobilising the forces of Indian National Army in Kohima.
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

48. Mention the odd man out.
(a) Didier Drogba (b) Oliver Kahn
(c) Lionel Messi (d) Cristiano Ronaldo
Ans : (b)

49. Why was Australian cricketer Michael Clarke in news recently ?
(a) He scored three triple hundreds in the year 2012
(b) He broke Sir Don Bradman and Ricky Panting’s records by scoring four 200 plus runs in Test cricket in a calendar year
(c) He remained not out in his test appearances in the year 2012
(d) He had four double-century partnerships in his last four consecutive test appearances in the year 2012
Ans : (b)

50. The Government of India has recently made it mandatory for oil marketing companies to blend 5% ethanol with petrol. Which of the following is/are the likely consequence/ consequences of the policy ?
1. Lower India’s dependence on fossil oil
2. Reduce fuel import bill
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

51. Consider the following statements regarding e-courts, launched recently in India :
1. They will facilitate hearing of cases via video-conferencing.
2. They will follow the same procedures that are laid out for the bench for hearing appeals in an open court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (a)

52. Who among the following is the author of the book, ‘Sachin : Born to Bat—the Journey of Cricket’s Ultimate Centurian’?
(a) Khalid A. H. Ansari (b) Boria Majumdar
(c) Kiran Nagarkar (d) Ed Hawkins
Ans : (a)

53. Who among the following is/are the Indian writer(s) short-listed for the DSC Prize for South Asian Literature for the year 2013 ?
1. Amitabh Ghosh 2. Jeet Thayil 3. Uday Prakash
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1 only
Ans : (c)

54. Consider the following statement: “Rich countries have largely cheated the developing countries of the 30 billion dollar of funds they had committed to transfer to the poor ones between 2010 and 2012.”
Which one among the following relating to the above statement is not correct?
(a) The above statement is a report out of Oxfam research
(b) The developed nations only provided one-third of the total funding
(c) Green Peace International stated that it is a ‘false start’ than a ‘fast start’
(d) Oxfam’s research report says that levels of public climate finance are set to fall in the year 2013 compared to past three years
Ans : (*)

55. Which one among the following statements about Barack Obama is not correct ?
(a) In the year 2012, he was elected as the President of USA for the second time defeating the Republican candidate Mitt Romney
(b) He is the first African-American, President of USA
(c) He is the first Democratic President since Franklin D. Roosevelt to twice win the majority of the popular vote in CSA presidential election
(d) He is the only American President who won the Nobel Peace Prize
Ans : (d)

56. During the last part of November 2012, there was a severe fire accident which took away the lives of more than hundred people in Bangladesh. The accident occurred inside a–
(a) textile factory (b) jute factory
(c) polythene manufacturing factory
(d) cement factory
Ans : (a)

57. Who among the following was declared as the immediate future President of China, in the 18th National Congress of the Communist Party of China held in November 2012 ?
(a) Zhang Dejiang (b) Xi Jinping
(c) Liu Yunshan (d) Li Keqiang
Ans : (b)

58. Which one among the following statements about Grigori Perelman is not correct?
(a) He is a genius from Russia
(b) He rejected the offer of professorship in Princeton and Stanford University
(c) He works in the area of Cosmology
(d) He has refused to accept the ‘Fields Medal’ and the ‘Millennium Prize’ recently
Ans : (c)

59. Nobel Prize in Chemistry for the year 2012 was given for the work on–
(a) G-protein coupled receptors (b) human stem cell cloning
(c) antimalarial vaccine (d) neurotransmitters
Ans : (a)

60. ‘Global Dimming’ means–
(a) gradual increase of the temperature of ionosphere
(b) gradual loss of biodiversity hot spots
(c) gradual reduction in the amount of global direct irradiance at the earth surface
(d) gradual increase in the melting of ice in polar regions
Ans : (c)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 03:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8