Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old May 17th, 2014, 04:01 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: General Socio Economic and Banking Awareness papers

General Socio Economic and Banking Awareness forms the main part of the banking exams papers. The question papers are attached below.

Books:

Bank Of Baroda Socio Economic & Banking Awareness
(Paperback)
Publisher: Kiran Prakashan
Author: Kiran Prakashan

Sample Questions:

7. What is India Pay? – A Payment Processing System

8. What is NFO? – New Fund Offer

9. What is DTC? – Direct Tax Code

10. When the DTC would be implemented all over the country? – from 1st April 2011

11. Which is the largest credit card issuer in India (as on 1st August 2010)? – ICICI Bank

12. With what is the word jingle mail is generally associated? – ‘Banned Mail’

13. Which scheme/system is expected to be the biggest beneficiary of the DTC? – New Pension Scheme

14. World’s first micro-finance bank was – Banko Compartmasse

15. Which Indian company launched India’s first online ULIP? – Bajaj Allianz

16. What is ULIP? – Unit Linked Insurance Plan

17. Exchangeable Bonds could be exchanged with – Share of another company

18. According to latest listings of Fortune 500, which is US’ largest corporate? – Wal Mart

19. ‘Whitewash’ system, which was recently in the news, is associated with – Takeover Code

20. India’s first bank to engage in retailing of physical silver is – HDFC Bank

21. Which is the only commercial bank in India that levies ‘non-usage’ levies on its credit card? – Standard Chartered

22. Golden Moore is associated with discovering which phenomena? – Increase in Computing Speed

23. Compounding period in India’s Post Offices’ Recurring Deposit account is – compounding every 3 months

24. After how much time can a depositor of India’s Post Offices’ Recurring Deposit account can close his account? – after 1 Year

25. India’s largest credit rating agency is – CRISIL

26. Haridas Mundra, famous for securities scam in 1950s, channeled money of which public sector undertaking into stock market? – LIC

27. Who are the regulatory authorities for currency derivatives in India? – RBI and SEBI

28. Who is the regulator if India’s insurance industry? – IRDA

29. IRDA stands for – Insurance Regulatory and Development Authority

30. Who is the regulator of India’s telecom industry? – TRAI

General Socio Economic Paper

1. The first airline to start space tourism in the world is – Virgin Atlantic

2. The first IT company to cross the US $ 100 Billion mark in the world is – HP (Hewlett Packard)

3. World’s largest Silver ETF is? I-Share Silver Trust

4. What is ETF? – Exchange Traded Fund

5. Which country has recently started ‘Social Impact Bond’ – Britain

6. NFO of which ETF has created the record for attracting largest amount of deposits – UTI Sundar

7. What is India Pay? – A Payment Processing System

8. What is NFO? – New Fund Offer

9. What is DTC? – Direct Tax Code

10. When the DTC would be implemented all over the country? – from 1st April 2011

11. Which is the largest credit card issuer in India (as on 1st August 2010)? – ICICI Bank

12. With what is the word jingle mail is generally associated? – ‘Banned Mail’

13. Which scheme/system is expected to be the biggest beneficiary of the DTC? – New Pension Scheme

14. World’s first micro-finance bank was – Banko Compartmasse

15. Which Indian company launched India’s first online ULIP? – Bajaj Allianz

16. What is ULIP? – Unit Linked Insurance Plan

17. Exchangeable Bonds could be exchanged with – Share of another company

18. According to latest listings of Fortune 500, which is US’ largest corporate? – Wal Mart

19. ‘Whitewash’ system, which was recently in the news, is associated with – Takeover Code

20. India’s first bank to engage in retailing of physical silver is – HDFC Bank

21. Which is the only commercial bank in India that levies ‘non-usage’ levies on its credit card? – Standard Chartered

22. Golden Moore is associated with discovering which phenomena? – Increase in Computing Speed

23. Compounding period in India’s Post Offices’ Recurring Deposit account is – compounding every 3 months

24. After how much time can a depositor of India’s Post Offices’ Recurring Deposit account can close his account? – after 1 Year

25. India’s largest credit rating agency is – CRISIL

26. Haridas Mundra, famous for securities scam in 1950s, channeled money of which public sector undertaking into stock market? – LIC

27. Who are the regulatory authorities for currency derivatives in India? – RBI and SEBI

28. Who is the regulator if India’s insurance industry? – IRDA

29. IRDA stands for – Insurance Regulatory and Development Authority

30. Who is the regulator of India’s telecom industry? – TRAI

31. TRAI stands for- Telecom Regulatory Authority of India

32. P/E Ratio stands for – Profit Earning Ratio

33. Which ETF is not existent in any market of the world? – Diamond ETF

34. World largest IPO was successfully done by which company? – PetroBas

35. India’s largest IPO was successfully done by – Coal India

36. IPO stands for – Initial Public Offer

37. In Economics Malthus’ theory is related with – Increase in Population

38. As on 30th September, which was India’s smallest mutual fund (based on manageable fund value)? – Shinshei

39. Which leading private sector bank has recently disclosed its plan to invest heavily in the education sector of the country? – HDFC Bank

40. Axis Bank was instituted by which mutual fund group? – UTI

41. Which bank acquired ENAM group’s Investment Banking and Institutional Broking division – Axis Bank

42. A new sedan by the name of ETIOS was launched by which automaker in India? – Toyota

43. Toyota is in joint venture with which Indian company of India? – Kirloskar
General Socio Economic and Banking Awareness paper

Bank of Baroda PO Solved General Socio Economic & Banking Awareness

1.RBI’s open market operation transactions are carried out with a view to regulate
(A) Liquidity in the economy
(B) Prices of essential commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above

2.When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these

3.Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these

4.The bank rate means—
(A) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases or rediscounts bills of exchange of commercial banks
(E) None of these

5.What is an Indian Depository Receipt?
(A) A deposit account with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any of Depositories in India
(C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
(D) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
(E) None of these

6.An instrument that derives its value from a specified underlying (currency, gold, stocks etc.) is known as—
(A) Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding

7.Fiscal deficit is—
(A) total income less Govt. borrowing
(B) total payments less total receipts
(C) total payments less capital receipts
(D) total expenditure less total receipts excluding borrowing
(E) None of these

8.In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to—
(A) purchase of securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above

9.Reverse repo means—
(A) Injecting liquidity by the Central Bank of a country through purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
(C) Balancing liquidity with a view to enhancing economic growth rate
(D) Improving the position of availability of the securities in the market
(E) Any of the above

10.The stance of RBI monetary policy is—
(A) inflation control with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the Banks
(C) strengthening credit delivery mechanism
(D) supporting investment demand in the economy
(E) Any of the above

11. Currency Swap is an instrument to manage—
(A) Currency risk
(B) interest rate risk
(C) currency and interest rate risk
(D) cash flows in different currencies
(E) All of the above

12.‘Sub-prime’ refers to—
(A) lending done by banks at rates below PLR
(B) funds raised by the banks at sub-Libor rates
(C) Group of banks which are not rated as prime banks as per Banker’s Almanac
(D) lending done by financing institutions including banks to customers not meeting with normally required credit appraisal standards
(E) All of the above

13. Euro Bond is an instrument—
(A) issued in the European market
(B) issued in Euro Currency
(C) issued in a country other than the country of the currency of the Bond
(D) All of the above
(E) None of these

14. Money Laundering normally involves—
(A) placement of funds
(B) layering of funds
(C) integration of funds
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)

15. The IMF and the World Bank were conceived as institutions to—
(A) strengthen international economic co-operation and to help create a more stable and prosperous global economy
(B) IMF promotes international monetary cooperation
(C) The World Bank promotes long term economic development and poverty reduction
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)

16.Capital Market Regulator is—
(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI

17.In the term BRIC, R stands for—
(A) Romania
(B) Rajithan
(C) Russia
(D) Regulation
(E) None of these

18.FDI refers to—
(A) Fixed Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these

19.What is Call Money?
(A) Money borrowed or lent for a day or over night
(B) Money borrowed for more than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more than one day but upto 14 days
(E) None of these

20.Which is the first Indian company to be listed in NASDAQ?
(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
(E) None of these

21.Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of these

22.Who is Brand Endorsing Personality of Bank of Baroda?
(A) Juhi Chawla
(B) Kiran Bedi
(C) Amitabh Bachchan
(D) Kapil Dev
(E) None of these

23.The branding line of Bank of Baroda is—
(A) International Bank of India
(B) India’s International Bank
(C) India’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these

24.The logo of Bank of Baroda is known as—
(A) Sun of Bank of Baroda
(B) Baroda Sun
(C) Bank of Baroda’s Rays
(D) Sunlight of Bank of Baroda
(E) None of these

25.Which of the following statements(s) is/are True about the exports of China which is a close competitor of India?
(i) China’s economic success is basically on the fact that it exports cheaper goods to rich nations like
the USA, etc.
(ii) In the year 2007 China’s exports became almost 40% of its GDP.
(iii) When compared to India China’s share in the World Exports is more than 30% whereas India’s share is mere 6% of the global exports.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

26.One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/norms are launched by the banks to prevent money laundering in general?
(A) Know Your Customer Norms
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
(E) None of these

27.Lot of Banks in India these days are offering M-Banking Facility to their customers. What is the full form of ‘M’ in ‘M-Banking’?
(A) Money
(B) Marginal
(C) Message
(D) Mutual Fund
(E) Mobile Phone

28.Which of the following is/are true about the ‘Sub-Prime Crisis’ ? (The term was very much in news recently.)
(i) It is a mortgage crisis referring to credit default by the borrowers.
(ii) Sub-Prime borrowers were those borrowers who were rated low and were high risk borrowers.
(iii) This crisis originated because of negligence in credit rating of the borrowers.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

29.Which of the following is not the part of the structure of the Financial System in India?
(A) Industrial Finance
(B) Agricultural Finance
(C) Government Finance
(D) Development Finance
(E) Personal Finance

30.Which of the following is not the part of the scheduled banking structure in India?
(A) Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Co-operative Banks

31.As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt.?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these

32.We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives?
(i) To attract foreign investment directly.
(ii) To protect domestic market from direct competition from multinationals.
(iii) To provide more capital to agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

33.Which of the following groups of countries has almost 50% share in global emission of carbon every year?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these

34.Which of the following correctly describes the concept of ‘Nuclear Bank’ floated by International Atomic Energy Agency?
(i) It is a nuclear fuel bank to be shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will keep a close vigil on the nuclear programme of all the nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only

35.Many times we read about Future Trading in newspapers. What is ‘Future Trading’?
(i) It is nothing but a trade between any two stock exchanges wherein it is decided to purchase the stocks of each other on a fixed price throughout the year.
(ii) It is an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future at a
predetermined price.
(iii) It is an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each other under any circumstances in future or for a given period of time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

36.Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators?
(A) Cost of Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these

37.As per the reports published in the newspapers a section of society staged a demonstration at the venue of the G-8 Summit recently. What was/were the issues towards which these demonstrators were trying to draw the attention of G-8 leaders?
(i) Food shortage which has taken 50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up substantially across the Globe.
(iii) USA’s consistent presence in Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these

38.Hillary Clinton formally suspended her campaign to ensure election of who amongst the following for the next President of USA?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these

39.Hugo Chavez whose name was recently in news is the—
(A) President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these

40.The Govt. of India has raised the amount of the Loan Waiver to the farmers by 20%. Now the amount is nearly—
(A) Rs. 60,000 crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore

41.Delimitation Commission has made a recommendation that next Census should be Panchayat-wise.When is the next Census due?
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013
(E) 2015

42.The World Health Organisation has urged that advertisements of which of the following should be banned to protect youth from bad effects of the same?
(A) Tobacco
(B) Alcoholic drinks
(C) Junk Food
(D) Soft drinks with chemical preservatives
(E) None of these

43.Which of the following countries has allocated a huge amount of US $ 10 billion to provide relief to its earthquake victims?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) South Africa
(E) None of these

44.India and Nepal have many agreements on sharing of the water of various rivers. Which of the following rivers is not covered under these agreements?
(A) Kosi
(B) Gandak
(C) Ganga
(D) Mahakali
(E) All these rivers are covered

45.Which of the following names is not closely associated with space programme of India or any other country?
(A) CARTOSAT
(B) NLS - 5
(C) RUBIN - 8
(D) GSLV
(E) SCOPE

46.Vijay Hazare Trophy is associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Football
(E) Golf

47.Which of the following was the theme of the Olympic Torch?
(A) Journey of Harmony
(B) Green World Clean World
(C) Journey of Peace
(D) Journey for Hunger-free World
(E) None of these

48.Which of the following schemes is not a social development Scheme?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Mid Day Meal
(C) Bharat Nirman Yojana
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) All are social schemes

49.Which of the following is not a member of the ASEAN?
(A) Malaysia
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Britain
(E) Singapore

50.Which of the following Awards are given for excellence in the field of Sports?
(A) Kalinga Prize
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Arjun Award
(D) Pulitzer Prize
(E) None of these


Answers :
1. (E) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (E) 11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16. (E) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (D)21. (D) 22. (E) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (D) 29. (E) 30. (A) 31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A) 41. (B) 42. (A) 43. (C) 44. (C) 45. (E) 46. (B) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (C)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old February 23rd, 2015, 02:32 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: General Socio Economic and Banking Awareness papers

As you want I am here providing you sample paper of the General Socio Economic and Banking Awareness paper of the bank exam.

Sample paper:

Full form of CTS- Cheque Truncation System
Who won the Best Actress award in 85th Academy Awards – Jennifer Lawrence
Pandit Ravi Shankar Received which award after his death- Grammy
What are memory of computer -RAM and ROM
What do you mean by ‘ To close a call’ -
In Mid Quarter Policy Review Reserve Bank of India changed which rate? Repo and Reserve Repo
EMV stands for – EuroPay, Master, Visa
What is the feature which often prompt in ms office to offer help – office assistant
What is the Tenure of 12th five year plan in India? – 2012-2017
Australia won the Women’s cricket world cup by defeating which country? – West Indies
Former governor of Reserve Bank of India Y V Reddy recently appointed as the chairman of ? – 14th Finance commission.
Vargheese Kurien is associated with – White Revolution.
On February 28, 2013 Finance Minister P. Chidambaram presented Union Budget in Parliament where he allotted what amount to set up India’s first all woman bank? – 1000Cr
Who is present China premier – Xi Jinping
What is the full of AA in GAAR - General Anti Avoidance Rules
Speaker in a computer is used to – Output Sound and Music.
What is the mission of JNNURM
Who is the present Managing Director (MD) of International Monetary Fund (IMF) ?
TATA is now associated with which airlines? – Air Asia
Limited liability partnership (LLP) consist of how many partners.?
Income deduction limit under article 80c of IT act on investment
KYC Forms used for – Know Your Customer
Two types of budget plans, one given planned budget and asking for other plan – Non-Plan expenditure budget
What is market penetration?
What is the meaning of Lead?
In Union Budget 2013, tax credit of Rs 2000 given to an individual who has an income up to – 5 lakh
What is the cross selling means? – Selling additional products and services to an existing customer
Target group for savings account – Any Individual
What is file in Computer – A Computer File is a resource for storing information
What is used in optical mouse – Light
According to the guideline issued by RBI for new banks, the new private sector banks to get banking licence shall open how much of it’s branch in un-banked rural areas? – 25%
What is Reverse Repo Rate?
According to the guideline issued by RBI for new banks, the new private sector banks to get banking licence shall maintain minimum capital adequacy ratio?
What is Captive Marketing
Target Group for Personal Loan

Playing to win book written by
Saving account rates decided by
IT company that recently spread in other countries
The amount a bank have to keep at RBI is
Joystick is used in
Work after sale is
Memory, control unit n …………… An integral part of cpu
Person awarded in Bangladesh Md. Yunus due to
The rate below that no bank can provide loan is called
Central govt provided SBI
Bombay stock exchange is now known as
Small and medium savings concerned with
One of the condition of opening branch for licensing how much in rural areas?
The currency of European union is
Word related with cricket
A time period for which not interest is charged called
In term CPU, C means for
Which of the following is not related to memory?
USP Means
DSA work’s quality depends on
Target market of debit card is
The character of a good sales person is
Mulya yojit seva means
Data backup helps in
Captain of Australia team played in march
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 08:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8