Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old May 15th, 2014, 03:37 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: How to prepare for KVS Preliminary exam

In the preparation of the KVS Preliminary exam you should go through the complete syllabus. Try to start studies as earlier as you can do.

You should solve previous year question papers and many more sample papers that will give you basic idea about the paper pattern.

Use only standard books for the preparation. Following books are highly considered in the examination preparations.



KVS Teachers (PGT) Computer Science Guide 1st Edition (Paperback) by RPH Editorial Board
Rs. 147

__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old September 25th, 2015, 03:51 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: How to prepare for KVS Preliminary exam

Hey.! Buddy please help me here to get the study material and exam paper so that I can start preparing for KVS Preliminary Exam?
Reply With Quote
  #4  
Old September 25th, 2015, 03:53 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: How to prepare for KVS Preliminary exam

I will help you here to get the study material and exam paper to start preparing for the KVS Preliminary Exam so that you can easily crack the exam.

Here is the paper to prepare for the KVS Preliminary Exam

1. Among the following Indian cities, which one is located most southward?
(1) Hyderabad
(2) Vishakhapatnam
(3) Panaji
(4) Belgaum
Ans. (3)
2. Match List- I (National Highway) with List-II (Connected Cities) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(National Highway) (Connected Cities)
A. NH 3 1. Delhi -Lucknow
B. NH 4 2. Agra-Bikaner
C. NH 11 3. Agra-Mumbai
D. NH 24 4. Chennai-Thane (Mumbai)
Code:
A B C D
(1) 3 1 2 4
(2) 2 4 3 1
(3) 3 4 2 1
(4) 2 1 3 4
Ans. (3)
3. Match List- I (Defense Institute) with List- II (City) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(Defense Institute) (City)
A. College of Defense Management 1. Pachmarhi
B. Army Air Defense College 2. Bangalore
C. Army Supply Corps (ASC) Centre and College 3. Secunderabad
D. Army Education Corps (AEC) Training College and Centre 4. Gopalpur
Code:
A B C D
(1) 3 4 2 1
(2) 1 2 4 3
(3) 3 2 4 1
(4) 1 4 2 3
Ans. (2)
4. Which of the following are Defense Public Sector Undertakings?
1. Goa Shipyard Limited
2. The Bharat Dynamics Limited
3. Mishra Dhatu Nigam Limited
Select the correct answer using the code given below.
(1) 1 and 2
(2) 2 and 3
(3) l and 3
(4) 1, 2 and 3
Ans. (1)
5. Match List- I (Young Indian Player) with List- II (Game/Sport) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(Young Indian Player) (Game/Sports)
A. Armaan Ebrahim 1. Squash
B. Joshna Chinnappa 2. Hockey
C. Adrian D’Souza 3. Lawn Tennis
D. Karan Rastogi 4. Auto racing
5. Swimming
Code:
A B C D
(1) 2 3 5 1
(2) 4 1 2 3
(3) 2 1 5 3
(4) 4 3 2 1
Ans. (2)
6. Match List- I (Person) with List- II (Organization) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(Person) (Organization)
A. Shiv Nadar 1. Satyam Computers
B. Kumaramangalam Birla 2. Tata Consultancy Services
C. R. Raju 3. Grasim Industries
D. S. Ramadorai 4. HCL Technologies
Codes:
A B C D
(1) 2 3 1 4
(2) 4 1 3 2
(3) 2 1 3 4
(4) 4 3 1 2
Ans. (4)
7. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(1) Gol Gumbaz : Hyderabad
(2) Tomb of Itmad-ud-daula : Agra
(3) Tomb of Sher Shah : Sasaram
(4) Tomb of Rani Rupmati : Ahmedabad
Ans. (1)
8. Where is the Baglihar Hydroelectric Project located?
(1) Ferozepur District of Punjab
(2) Doda District of Jammu and Kashmir
(3) Faridkot District of Punjab
(4) Baramulla District of Jammu and Kashmir
Ans. (2)
(For the next Five Items)
ABC Ltd. presently has three Accounts Assistants (A. B and C) and five Accounts Officers (D, E, F, G and H). Its management is planning to-open a new office in another city using 3 Accounts Officers and 2 Accounts Assistants from its present staff. The following guidelines have been established to set up the new: office.
1. A and C are constantly finding faults with each other and should not be sent as members of the same team.
2. C and E function well alone but not as a team. They should not be sent as members of the same team:
3. D and G do not enjoy good relations. They should not be sent as members of the same team
4. Since D and F have been competing for a promotion, they should not be sent as members of the same team.
Based upon the above, answer the next five items:
9. If C and F are moved to the new office, what is the number of different teams that can be formed?
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4
Ans. (1)
10. If C is sent to the new office which member of the staff can not go with C?
(1) H
(2) G
(3) F
(4) D
Ans. (4)
11. Under the guidelines developed, which of the following must go to the office?
(1) B
(2) D
(3) E
(4) G
Ans. (1)
12. Under the guidelines developed, which one of the following is the possible number of different teams, which can be sent to the new office?
(1) 15
(2) 12
(3) 8
(4) 6
Ans. (4)
13. If D goes to the new office which of the following is/are correct?
1. C cannot go.
2. A cannot go.
3. H must also go.
Select the correct answer using the code given below:
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) l and 2
(4) 1 and 3
Ans. (4)
14. Consider the following statements
1. Megabyte (MB) is exactly equal to 2 20 bytes.
2. A byte is a unit of data that is eight binary digits long.
3. A bit has a single binary value, either 0 or 1.
Which of the statements given above is are correct?
(1) 2 only
(2) 3 only
(3) 1 and 2
(4) 1, 2, and 3
Ans. (4)
15. Consider the following statements.
1. Bluetooth technology uses simulation of a given environment.
2. Virtual reality uses short-range wireless connection for connecting mobile phones, computers with each other.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (4)
16. Match List -I (Temple/Cathedral) with List-II (Place) and select the correct answer using the code given below the list:
List-I List-II
(Temple/Cathedral) (Place)
A. Brihadeswara Temple 1. Guwahati
B. Vishwanatha Temple 2. Chennai
C. Kamakhya Temple 3. Thanjavur
D. Santhome Cathedral 4. Khajuraho
Codes:
A B C D
(1) 3 2 1 4
(2) 1 4 3 2
(3) 3 4 1 2
(4) 1 2 3 4
Ans. (3)
17. Match List -I (Scholar) with List- II (Work) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(Scholar) (Work)
A. Panini 1. Brihatsamhita
B. Varahamihira 2. Vedanga Jyotisha
C. Lagdhacharya 3. Rajatragani
D. Kalhana 4. Asthadhyayi
Codes:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 3 2 1 4
(3) 4 2 1 3
(4) 3 1 2 4
Ans. (1)
18. Match List -I (World Heritage Site) with List- II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(World Heritage Site) (State)
A. Manas Wildlife Sanctuary 1. Bihar
B. Mahabodhi Temple Complex 2. Uttranchal
C. Group of Monuments, Pattadakal 3. Assam
D. Nandadevi National Park 4. Karnataka
Codes:
A B C D
(1) 2 4 1 3
(2) 3 1 4 2
(3) 2 1 4 3
(4) 3 4 1 2
Ans. (2)
(For the next THREE items)
In a group of six men and women—A, B, C, D, and F there are two housewives who have not taken up a any job one lecturer, one architect, one accountant and one lawyer. Further,
1. There are two married couples in the group.
2. The lawyer is married to D who is a housewife and she has not taken up any job
3. No lady in the group is either an accountant or an architect
4. C who is an accountant is married to F who is a lecturer
5. A is married to D and E is not one of the two non-working housewives.
Based on the above, answer the next THREE items:
19. Which of the fo1loing is a married couple?
(1) A-B
(2) A-F
(3) C-E
(4) None of the above.
Ans. (4)
20. What is E-working as?
(1) Lawyer
(2) Architect
(3) Lecturer
(4) Accountant
Ans. (2)
21 How many members of the group are males?
(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) Cannot be determined
Ans. (2)
22. Consider the following statements:
1. Black soils occur mainly in Maharashtra, Western Madhya Pradesh, and Gujarat.
2. Alluvial soils are confined mainly to the Northern plains
Which of the statements given above is/are correct?
(1) l only
(2) 2 only
(3) Both l and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (3)
23. Consider the following statements:
1. India has an installed e1ectrlc power generation’ capacity of more than 1 lakh MW.
2. The total hydroelectric power potential of India is estimated around. 1, 50,000MW.
Which of the statements given above is/ are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)
24. Match List –I (Ore) with List-II (Metal) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(Ore) (Metal)
A. Magnetite 1. Lead
B. Galena 2. Zinc
C. Bauxite 3. Iron
D. Sphalerite 4. Aluminum
Codes:
A B C D
(1) 3 4 1 2
(2) 2 1 4 3
(3) 3 1 4 2
(4) 2 4 1 3
Ans. (3)
25. Who among the following is the first to have taken 600 test cricket wickets?
(1) Courtney Walsh
(2) Glenn McGrath
(3) Shane Warne
(4) M. Murlitharan
Ans. (3)
26. Match List- I (Person) with List-II (Organization) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I List-II
(Person) (Organization)
A. E. Shreedharan 1. SEBI
B. M. Damodaran 2. Atomic Energy Commission
C. A. Kakodkar 3. Nuclear Power Corporation of India
D. S. K. Jain 4. Delhi Metro Rail corporation
Code:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 2 3 4 1
(3) 4 3 2 1
(4) 2 1 4 3
Ans. (1)

27. Three persons A, B, and C wore shirts of black, blue, and orange colours (not necessarily in that order) and pants of green, yellow arid orange colours (not necessarily in that order). No person wore shirt and pant of the same colour. Further, it is given that
1. A did not wear shirt of black colour.
2. B did not wear shirt of blue colour.
3. C did not wear shirt of orange colour.
4. A did not wear pant of green colour.
5. B wore pant of orange colour. What were the colours of the pant and shirt worn, by C, respectively?
(1) Orange and black
(2) Green and blue
(3) Yellow and blue
(4) Yellow and black
Ans. (2)
28. A cube whose two adjacent faces are colored as cut into 64 identical small cubes. How many of these small cubes are not colored at all?
(1) 24
(2) 36
(3) 48
(4) 60
Ans. (2)
29. Match List -I (Temple) with List- II (Built Under) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Temple) List-II (Built Under)
A. Badami Cave temples 1. Chalukyas
B. Ellora 2. Chandellas
C. Khajuraho 3. Pallavas
D. Mahabalipuram 4. Rashtrakutas
Codes:
A B C D
(1) 2 3 1 4
(2) 1 4 2 3
(3) 2 4 1 3
(4) 1 3 2 4
Ans. (2)
30. At which one of the following places did Gautama Buddha attain Par nirvana?
(1) Gaya
(2) Kushinagar
(3) Rajgir
(4) Shravasti
Ans. (2)
31. Consider the following statements:
1. Nadir Shah invaded India during the rule of the Mughal Emperor Muhammad Shah.
2. The Third Battle of Panipat was fought during the reign of Akbar Shah II.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both l and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)
32. Who among the following was a contemporary of the famous poet Amir Khusro?
(1) Iitutmish
(2) Ala-ud-din Khalji
(3) Ibrahim Lodi
(4) Akbar
Ans. (2)
33. Who among the following Delhi Sultans made Agra the capital of his Empire?
(1) Iitutmish
(2) Balban
(3) Feroz Shah Tughluq
(4) Sikander Lodi
Ans. (4)
34. Which one of the following wars was fought earliest?
(1) First Anglo-Burmese War
(2) First Anglo-Afghan War
(3) First Anglo-Maratha War
(4) First Anglo-Sikh War
Ans. (2)

Here I have some name of the books which also helps you to prepare for the exam.

KVS: Teachers (PGT): English Guide



KVS: Teachers PGT Exam Guide (Popular Master Guide)



KVS (Kendruya Vidyalaya Sangathan) PGT (Post Graduate Teacher) Selection Examination

__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8