Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old May 14th, 2014, 12:26 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,856
Default Re: Zensar Technologies Placement Paper of Aptitude Test

As you need the Zensar Technologies Placement Paper of Aptitude Test, here I am sharing the same:

Sir: What are pointers? Advantages of pointers?
What is struct? What is the difference between stack and queue?
Write me a data structure for queue.
What is data structure?What is heap?
What is binary tree?
Write me a program for swapping 2 numbers using 2 variables only.
Write me a program for printing 2 numbers after multiplication.
Write me a program for a prime number
What is tower of Hanoi?

1) General aptitude (consisting of english, Quantitative and reasoning) 30 questions for 30 mins
2) C and SQL technical section for 20 mins and 10 mins respectively.

The general aptitude section was comparatively easy. Please do the last 5 years papers of this company. It helps a lot. Do english and verbal and non verbal reasoning a lot, because the quantitative section was quite easy. You should have basic mathematics formulae by-heart and you should be good in English. C and Sql sections consisted of questions on pointers, database related questions, foreign key, primary key etc.

They took 1 hour to get the results out and 63 students were shortlisted in this round.

The second round was Group discussion. We were made into a batch of 15 students each. The topics can be socio-political or completely dependent on the current news.

My topic was "India's obsession with cricket is driving out all the other sports in the country". Please remember:

GD does not mean that you will shout and keep talking. Speak less, to the point, ineract with everybody, give everyone a fair chance to speak, and give valid points, if you do not agree with someone challenge that point and give justification for it.

The results were announced at 5.30 pm and I was selected along with few of my friends. The technical round started at 6.30 pm.

They asked me my most proficient language. I said C.

Sir: What is C? what exactly do you mean by C?
Me: C is a middle level language.

Sir (interrupting): What is a middle level language?
Me: Explained.
Sir: What are pointers? Advantages of pointers?
* What is struct? What is the difference between stack and queue?
* Write me a data structure for queue.
* What is data structure?What is heap?
* What is binary tree?
* Write me a program for swapping 2 numbers using 2 variables only.
* Write me a program for printing 2 numbers after multiplication.
* Write me a program for a prime number
* What is tower of Hanoi?

Then he switched to SQL.

1) What is foreign key and primary key?

2) Explain with example. Draw 2 tables of student and College and show the relationship between them.

3) What is the difference between DBMS and RDBMS?

4) Explain joins. What are the types of joins? Explain natural join and semi join.

These are the only ones I can recall. My technical interview went on for 45 mins.

Please remember: If you do not know the answer to something, say Im sorry Sir I cannot recall it right now.
Be honest.

The HR round was of 15 mins.

Basic questions were asked.

1) Tell me about yourself (advertise yourself as much as you can)
2) Why Zensar?
3) What is your weakness?
4) What are your hobbies?
5) Why do you think we should hire you?
6) Do you have any questions?

Note: Please ask questions. Prepare something beforehand if you want. Watch and listen to their pre placement talk very carefully. They can ask questions on that.

Finally at 10.45 pm, we heard our results. I, along with 10 of my friends were selected.

Be confident and smart, dress well and be polite. That is the key for cracking the HR related rounds.

1. Which command will delete all data from a table and will not write to the rollback segment?

(A) DROP

(B) DELETE

(C) CASCADE

(D) TRUNCATE

2. Which of the following can be a valid column name?

(A) Column

(B) 1966_Invoices

(C) Catch_#22

(D) #Invoices


3. Which character function can be used to return a specified portion of a character string?

(A) INSTR

(B) SUBSTRING

(C) SUBSTR

(D) POS

4. For what values if i the output will be 5?

main()
{
int i,j=2;
if(i%j !=0)
j=5;
printf(?%d?,j);

}
a)when i is even
b)odd
c)prime
d) for all

5. complexity of merge sort .?

6. which sorting also will use to sort {1,2,3,4,5} ?

7. which cpu register holds the address of next instruction?

8. Write the output ?
Main()
{
Char *p[]=?pradeep mani?;
Printf(?%c%c%c%c?,p[i],i[p],(*p+1),*(p+1));
}

9. Find the output?
char *p[]=?rachit and devender?;
printf(?%C?,++(p[4]));

10.Find the output?
const char *p[]=?abhishek and Ankur?;

char k=?a?;
p[1]=k;

printf(?%s?,p);

11. What is the output of the program?

main(){

extern int i;

i=5;

printf(?%d?,i);

}

12. What is the output of the program
#include
#include
void main()
{
int i=1*4/3-27%3^2+100*0.5-(4>3?1:2);
clrscr();
printf("%d",i);
getch();
}
A. 49
B. compile error
C. 51
D. 48
Ans: B

13.What is the output of the program?
main()
{
int x=5, y;
y= x*x++ * ++x ;
// print x and y
}


14.what will be output of the above programme?
.int a=1.1
float b=1.1
if (a==b)
{
printf("both are same")
}
else
{
printf("both are differnt")
}

15.what is the priority level of (),++,/,(),/,++ 2.++.(),/

ans-1

16. what is meant by int (* xyz)[13]

17. what is true from

a. base call reference is compatible with child class
b. child class reference is compatible with base class
c. no reference to class
d. ??

18. class b class a
{ friend class b }
then what is true

a. a can access all protected and public members in b
b. b can access all protected and public members in a
c. a can access all members of a
d. b can access all members of b

19 : what is the output?

#include
main()
{ int n=0; int i; i=2; switch(1)
{ case 0:do{ case 1:n++; case 2:n++; } while(--i>0); } printf(\"n=%d\",n); }

a. compile error
b. 4
c. 1
d. 0

20. #define sqr(x) x*x, what is value of j if j = 2 * sqr(3 + 4)

21. #define FILENAME(extension) test_##extension, how will it print FILENAME(back)

a. test_back
b. test_#back
c. test_##back
d. ??

22. char *p = \"hello world\"
p[0] = \'H\', what will be printf(\"%s\", p);

a. Hello world
b. hello world
c. H
d. compile error

23. int fun(), how do u define pointer to this function ??

19. select * from dual ; output..?

20. which is the fastest ?
A) FTP
B)TELNET
C)TCP

21. Find the output ?
main(){
int x=20 ,y=35;
x= x++ + y++;
y = ++x + ++y;
printf(?%d %d?,x,y);
}

22. if(fp = fopen(\"dfas\",\"r\") == NULL), what is the value of fp

a. NULL
b. 0
c. 1
d. 0 or 1
23. calculating the no of bits required for the error detection & the error correction for the given
codeword set.
codeword a:
A)0000
B)0001
D)0011
C)1111
codeword b:
101111
.
.
.
.
110101

24. State the object oriented language?
a ) C++
b) Java
c) Eiffel
d) All of the above
Ans: D

25.Which of the following is/are storage class
a) Automatic
b) Static
c) Allocated
D) All of above
Ans: D
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old December 21st, 2014, 11:24 AM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 19,419
Default Re: Zensar Technologies Placement Paper of Aptitude Test

Here is the list of few questions of Zensar Technologies Placement Aptitude exam question paper which you are looking for .

1. A, B and C contract a work for Rs. 550. Together A and B are supposed to do 7/11th of the work. How much does C get?

(a) Rs. 270
(b) Rs. 200
(c) Rs. 310
(d) Rs. 175
(e) None of these

Ans: ( b ) Rs. 200

2. What is the output of the program
#include
#include
void main()
{
int i=1*4/3-27%3^2+100*0.5-(4>3?1:2);
clrscr();
printf("%d",i);
getch();
}
// A. 49
// B. compile error
// c. 51
// D. 48
Ans: b


3. How many meaningful English word can be formed by using the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word APPROPRIATION, each only once, but in different sequence ?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None of these
(e) More than three

Ans: ( a ) One

4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?

(a) 21
(b) 35
(c) 49
(d) 63
(e) 56

Ans c ) 49

5. one que like
main()
{
int x=5, y;
y= x*x++ * ++x ;
// print x and y
}

6. calculating the no of bits required for the error detection & the error correction for the given
codeword set.
codeword a:
0000
0001
0011
1111
codeword b:
101111
.
.
.
.
110101

7. one bottle is half-full of oil and another bottle with twice the capacity is one quarter full of oil. if water is added so that both the bottles are full and the contents of both are then poured into a third bottle that is empty and large enough to hold the contents of both, what fractions of the contents in the third bottle is oil?

a)1/4 b)1/3 c)3/8 d)2/3

ans:b)1/3

8. don and his wife each receive an 8 percent annual raise. if don receives a raise rs.800 and his wife receives a raise of rs. 840, what is the difference between their annual income after their raises?

a)40 b)460 c)500 d)540

ans:d)540

9. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?

(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125

Ans :B)50

10. a man is standing on the bridge 180 mtr long. Man observes that train passes him 8 sec. while it crosses bridge in 20 sec. find the length of the train.

Ans=120 mtr.

.what is the priority level of (),++,/

11.(),/,++ 2.++.(),/ like that

ans-1

12.int a=1.1
float b=1.1
if (a==b)
{
printf("both are same")
}
else
{
printf("both are differnt")
}
what will be output of the above programme?

13. pqrs is a rectangle having area 50. rx=1/4sr.what is the area of pqxs?
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9