Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old April 27th, 2014, 01:26 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Previous Year Question Papers for RRB Exam

Please provide me question paper for Railway Recruitment Board examination ?

Here I am giving you question paper for Railway Recruitment Board examination .

RRB TECHNICAL EXAM PAPER
Railway Engineering

1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train
wheels in their proper routes are known as:
(a) lead rail (b) point rail (c) wing rail (d) splice rail
Ans:- C
2.The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal (b) station (c) rail-head (d) base
Ans:- C
3.The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar (b) Sheesham (c) Teak (d) Sal
Ans:- C
4.Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years (b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years (d) 5 to 8 years
Ans:- B
5.The gradual or tapered widening of the flangeway which is formed by bending and splaying the end
of check rail or wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare (b) Toe (c) Heel (d) Loop
Ans:- A
6.The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm (b) 30 cm (c) 100 cm (d) 60 cm
Ans:- D
7.The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under
the ........ edge of the sleeper.
(a) upper (b) middle (c) inner (d) outer
Ans:- C
8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 10 (c) 1 in 20 (d) 1 in 25
Ans:- C
9.The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is
known as:
(a) anchors (b) ballast (c) subgrade (d) chairs
Ans:- B
10.Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails (b) flat footed rails
(c) bull headed rails (d) all above are correct
Ans:- B

11.The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge
distance apart are known as:
(a) fastenings (b) sleepers (c) ballast (d) fish plate
Ans:- B
12.The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm (b) 136.5 mm (c) 66.7 mm (d) 70 mm
Ans:- B
13.The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits (b) Inspection pits
(c) Drop pits (d) Siding pits
Ans:- C
14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent
lateral movement of the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 20 (c) 1 in 10 (d) 1 in 15
Ans:- B
15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines (d) outer faces
Ans:- A
16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels (b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance (d) air or wind resistance
Ans:- A
17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding (b) Gas welding
(c) Arc welding (d) MIG welding
Ans:- A
18. Steel sleepers are ..... shaped in section.
(a) oval (b) rectangular (c) trough (d) semi-spherical
Ans:- C
19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18 (b) 30 (c) 12 (d) 24
Ans:- A
20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the
bridge are known as:
(a) Stock rails (b) Guard rails (c) Check rails (d) Wing rails
Ans:- B
21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping (b) creeping (c) bulging (d) buckling
Ans:- D
22. Creep is the ..... movement of rails.

(a) longitudinal (b) diagonal (c) horizontal (d) vertical
Ans:- A
23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand (b) Gravel (c) Quartzite (d) All the above
Ans:- C
24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails (b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains (d) All of the above
Ans:- D
25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans:- D
26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion(b) Nosing motion
(c) Lurching motion(d) Vibration
Ans:- B
27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form
of motion is called:
(a) rolling stock (b) railway (c) wagon (d) locomotive
Ans:- D
28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai (b) Bangalore (c) Jamshedpur (d) Mumbai
Ans:- A
29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans:- C
30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is
introduced between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate(b) Chair
(c) Saddle plate (d) Bearing plate
Ans:- D
31. Generally the rail sections used in India is:
(a) flat footed (b) double headed
(c) bull headed (d) all above
Ans:- A
32. The arrangement consisting of three tracks used for changing the direction of engine is called:

(a) three ladder track (b) turn table
(c) three throw switch (d) triangle
Ans:- B
33. The length of a wooden sleeper for broad gauge track is:
(a) 1.83 m (b) 1.52 m (c) 2.74 m (d) 1.676 m
Ans:- C
34. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organisation of Indian
Railways is called:
(a) Permanent Way Inspector
(b) Gangmate
(c) Assistant Permanent Way Inspector
(d) None of these are correct
Ans:- C
35. The depth of ballast section under sleeper for broad gauge track as per Indian standard should
be:
(a) 250 to 300 mm (b) 200 to 250 mm
(c) 150 to 200 mm (d) 150 mm
Ans:- B
36. The completed and finished railway line on which wheeled vehicles are drawn by locomotive is
known as:
(a) steel way (b) rails (c) railway (d) permanent way
Ans:- D
37. The horse power to weight ratio steam engine is generally of the order of:
(a) 10-15 kg/HP (b) 60-80 kg/HP
(c) 20-30 kg/HP (d) 100-150 kg/HP
Ans:- B
38. The cause of formation of kinks in a rail is:
(a) Loose packing at joints
(b) Defect in gauge and alignment
(c) Defect in cross level joints
(d) Any of the above
Ans:- D
39. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called:
(a) lift (b) site distance (c) rail-head (d) lead
Ans:- D
40. On curves, to counteract the effect of centrifugal force, the level of outer rail is raised above the
inner rail by a certain amount. This is called:
(a) Track gradient (b) Track slope
(c) Super elevation (d) Horizontal gradient
Ans:- C
41. The measure of stiffness of track required to produce a unit depression in the track is known as:
(a) Tractive force(b) Load capacity

(c) Gauge(d) Track modulus
Ans:- D
42. The head of a gang in maintenance organisation of railway is called:
(a) P.W.I (b) Keyman (c) Ganger (d) A.P.W.I
Ans:- C
43. The fixed rail in a railway track against which the tongue rail fits s known as:
(a) wing rail (b) stock rail (c) lead rail (d) point rail
Ans:- B
44. The standard length of rail for Broad Gauge track in India is:
(a) 19.2 m (b) 25.6 m (c) 11.8 m (d) 12.8 m
Ans:- D
45. The thickness of fish plate generally used in Indian Railway is:
(a) 16 mm (b) 10 mm (c) 25 mm (d) 20 mm
Ans:- D
46. Thermal efficiency of a diesel engine may be expected to be in the range of:
(a) 50-65% (b) 25-35% (c) 15-20% (d) 10-15%
Ans:- B
47. Wear on top or head of rail occurs due to:
(a) Abrasion of rolling wheels
(b) Heavy axle load
(c) Constant brake application
(d) Any or all of the above
Ans:- D
48. Any movement of the locomotive in different planes, e.g., vertical, longitudinal, transversal etc.,
is known as:
(a) Oscillating motion(b) Lurching motion
(c) Shutting motion(d) Vibration
Ans:- A
49. In rainy season the dust in the ballast becomes mud and comes up by suction from below the rail
joint. Such joint is called:
(a) Wet joint (b) Water joint
(c) Pumping joint (d) Blowing joint
Ans:- C
50. Accidents can be avoided by adopting:
(a) interlocking (b) C.T.C. system
(c) pilot guard system (d) A.T.C. system
Ans:-A

RRB Junior Engineer (Electrical) Model Question Papers
1. A resistance of 10 ohm is connected across a supply of 200V. If resistance R is now connected in parallel with a 10
ohm resistance, the current drawn from the supply gets doubled. The value of unknown resistance R is
(a) 5 ohm
(b) 20 ohm
(c) 10 ohm
(d) 15 ohm
Ans : c
2. Kirchhoff’s first law is also called as
(a) voltage law
(b) Current law
(c) Mesh Current law
(d) All the above
Ans : b
3. Find the total resistance when four 3 Ohm resistance are connected in series
(a) 3 ohm
(b) 12 ohm
(c) 14 ohm
(d) 8 ohm
Ans : b
4. The practical unit of power is
(a) Joule
(b) Ampere
(c) Watt
(d) Weber

Ans : c
5. Form factor of a sine wave is
(a) 1.414
(b) 1
(c) 0
(d) 1.11
Ans : d
6. The unit of resistance is
(a) Mho
(b) ohm-m
(c) Ohms
(d) Amps
Ans :c
7. Unit of impedance is
(a) Ampere
(b) Volt
(c) Ohm
(d) mho
Ans : c
8. The close path of the flux around any current carrying circuit is referred as
Circuit.
(a) Magnetic
(b) Electric
(c) Electromagnetic

(d) None of these
Ans : a
9. The current flowing in an electrical circuit is due to the existence of
(a) mmf
(b) emf
(c) Resistance
(d) Reluctance
Ans : b
10. The magnetic flux flow through a magnetic circuit is due to
(a) mmf
(b) emf
(c) Resistance
(d) Reluctance
Ans : a
11. The on-line UPS is also called as
a. Stand-by UPS
b. Line Interactive UPS
c. Off line UPS
d. Current line UPS
Ans. b
12. ________ is used to convert alternating current to direct current.
a. Transformer
b. Diode
c. Resistor
d. Transistor

Ans. b
13. The supply voltage varies sinusoid ally and has a frequency __________ Hz.
a. 60
b. 50
c. 20
d. 10
Ans. b
14. Expression for magneto-motive force is
(a) N/I
(b) 1/NI
(c) I/N
(d) IN
Ans : d
15. Unit of mmf is
(a) Ampere /Volt
(b) Ampere- turns
(c) Volt
(d) Volt/Ampere
Ans : b
16. Magnetic field strength is equal to
(a) mmf. L
(b) L/ mmf
(c) mmf/ L
(d) 1/mmf.L

Ans : c
17. Peak inverse voltage of bridge rectifier is as that of centre-tap circuit.
a. Same
b. Twice
c. Half
d. Four times
Ans. c
18. Peak Resistance of the diode is increased when
a. Forward biased
b. Reverse biased
c. Both forward and reverse biased
d. Either a or b
Ans. b
19. The number of lines of force passing through the secondary coil S when unit current changes in the primary coil P
are called
(a) Self inductance
(b) Mutual inductance
(c) Self induction
(d) Mutual induction
Ans : c
20. Unit of flux
(a) Amp- turns
(b) Weber
(c) Volts
(d) Amps

Ans : b

Last edited by Aakashd; February 29th, 2020 at 04:49 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
CDS Exam Previous Year Question Papers
CAT Exam Previous Year Question papers
Previous year NDA Exam Question Papers with solutions
NDA Exam Previous Year Question Papers
KV PGT exam previous year question papers
IIT-JAM Exam Previous year Question Papers
Previous year MAT Exam Question Papers
IIT JAM exam previous year question papers
IES exam Previous Year Question Papers
Question papers of IES Exam Previous year
VAO exam previous year question papers
MAT Exam previous Year Question Papers
KVS PRT exam previous year question papers
CLAT LLM Exam Previous year Question Papers
FCI Exam Previous year Question Papers
IAS Exam Previous Year question papers
SBI PO Exam previous year question papers
SI Exam Question Papers of Previous year
RRB Exam Previous year Question Papers
Previous year Question Papers of CDS Exam






  #2  
Old October 22nd, 2015, 04:17 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous Year Question Papers for RRB Exam

Hello sir I am preparing for RRB exam as it is my first time so didn’t have much knowledge about this so can you please provide me Previous Year Question/ Sample Papers of this Exam??
Reply With Quote
  #3  
Old October 22nd, 2015, 04:18 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: Previous Year Question Papers for RRB Exam

Railway recruitment board conducts the recruitment examination every year and huge number of candidates participating in the exams.
Topics cover under RRB Exams:
General Awareness
Arithmetic
Technical Ability
Reasoning Ability
General Intelligence
Sample question with answer of RRB Exam:
Ques.1) When was the first underground railway (Metro Railway) started?
a) 1982
b) 1989
c) 1984
d) 1992
Answer: C

Ques.2) Shatabdi Express train was started in
(a) 1984
(b) 1988
(c) 1990
(d) 1985
Answer: B

Ques.3) . At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur
(b) Patiala
(c) Perambur
(d) Varanasi
Answer: B

Ques.4). Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway
(b) Northern Railway
(c) Eastern Railway
(d) Western Railway
Answer: C

Ques.5). The railway station situated in the extreme south is?
(a) Chennai
(b) Cochin
(c) Kanyakumari
(d) Trivandrum
Answer: C

Ques.6). A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) dock platform
(b) passenger platform
(c) island platform
(d) goods platform
Answer: C

Ques.7). When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1954
Answer: B

Ques.8). In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954
(b) 1957
(c) 1959
(d) 1967
Answer: B

Ques.9). Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore
(b) Secundrabad
(c) Chennai
(d) Vadodara
Answer: D

Ques.10). Where is the Research, Design and Standard Organization situated?
(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) New Delhi
Answer: A

Ques.11). Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway – Secunderabad
(b) Central railway – Bhopal
(c) South Railway – Chennai
(d) North Railway – New Delhi
Answer: B

Ques.12). Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) From Calcutta to Delhi
(b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat
(d) From Mumbai to Madras
Answer: B

Ques.13) Srinagar is situated on the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab
Answer: C

Ques.14) The Shompens are the tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Answer: B

Ques.15). In India, Plan holiday was after
(a) China-India war of 1962
(b) Draught of 1966
(c) Pakistan war of 1971
(d) Pakistan war of 1965
Ans: B

Ques.16) The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) Mumbai (V.T)
Answer: A

Ques.17). The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Mumbai
Answer: B

Ques.18). In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B

Ques.19). Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage
(b) Isaac Newton
(c) James Watt
(d) George Stephenson
Answer: D
Ques.20). Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institute situated?
(a) Nasik
(b) Baroda
(c) Jamalpur
(d) Pune
Answer: C
RRB Preparation Books
G K P
R. Gupta’s
S R. Gupta
Chandresh Agrawal
Rph Editorial Board
Editorial Board – Pratiyogita Darpan
Kiran Prakashan
V. V. K. Subburaj
Upkar
Mittal
R. Gupta’s
RS Aggarwal
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8