Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old April 25th, 2014, 05:40 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: IOB Clerical Exam Banking Awareness Question Paper

As per your request here I am sharing the Banking Awareness Model Question Paper of IOB Clerical Exam

IOB Clerical Exam Banking Awareness Model Question Paper---

Who among the following is not an Economist?
Amartya Sen
Muhammad Yunus
Octavio Paz
Peter A Diamond
Dale I Mortesen

Which of the following is not a Negotiable Instrument?
Pay Order
Cheque
Bill of Exchange
Ware House Receipt
All are Negotiable Instrument

What is the main function of International Monetary Fund (IMF)?
Arrange International deposits from banks
Act as private sector lending arm f the World Bank
Help to solve balance of payment problems of member countries
Finance Investment loans to developing countries
None of the above
Which of the following is the biggest borrower in India?

Government of India
Reserve Bank of India
State Governments
Indian Railways
Public Sector Undertakings

Which of the following would result in the fall in asset prices?
High Liquidity in economy
Low Liquidity in economy
RBI increasing the reserve repo rates
RBI allows more banks to play
None of these

Which of the following Organization/ Institution will set up core banking infrastructure for rural banks?
NABARD
RBI
SIDBI
IBA
None of these

Which of the following terms is used in banking field?
Input Devices
Zero Hour
Interest Rate Swap
Sedimentary
Privilege Motion

Which of the following is not a Public Sector Unit?
HPCL
HAL
SAIL
YES Bank
IDBI Bank

Bank branches which undertake foreign exchange business directly are known as ___________ in foreign exchange?
Foreign Dealers
Authorized Dealers
Overseas branches
Approved Branches
Exchange branches

Loans of very small amounts given to low income groups is called -
Cash Credit
Rural Credit
Micro Credit
Simple Overdraft
No Frill Loans
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old September 30th, 2015, 05:07 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: IOB Clerical Exam Banking Awareness Question Paper

Hello sir would you please give me Indian overseas bank Clerical Exam Banking Awareness Question Paper? Please provide me fast….
Reply With Quote
  #4  
Old September 30th, 2015, 05:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: IOB Clerical Exam Banking Awareness Question Paper

Here I am giving you Indian overseas bank Clerical Exam Banking Awareness Question Paper, please have a look…..

Directions (Q. 1-7): Study the following information carefully and answer the given questions. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, facing the centre. Each of them has a different profession, viz doctor, engineer, architect, pilot, banker, teacher, businessman and politician.

The politician sits third to the right ofG. C is an immediate neighbour of G The architect sits second to the right of C. B sits third to the right of H. H is neither a politician nor an architect. Only one person sits between C and the teacher. A and F are immediate neighbours of each other. Neither A nor F is a politician. The doctor sits second to the right of A. Two people sit between D and the engineer. D is not a politician. The pilot is not an immediate neighbour of the politician. The banker sits second to the left of A.

1. Who amongst the following is a businessman?

(1) A

(2) H

(3) C

(4) F

(5) D

Ans: (1)

2. What is the position ofF with respect to the politician?

(1) Immediate right

(2) Third to the left

(3) Second to the right

(4) Fourth to the left

(5) Second to the left

Ans: (3)

3. Who sit (s) exactly between the teacher and the engineer?

(1) C and H

(2) Only the politician

(3) Only the doctor

(4) C and B

Ans: (3)

4. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement ?

(1) D is an immediate neighbour ofG

(2) G is a banker .

(3) The banker and the teacher are immediate neighbours of each other.

(4) The pilot sits exactly between the architect and the businessman.

(5) The doctor sits second to the right of the businessman.

Ans: (5)

5. What is the profession of G?

(1) Businessman

(2) Pilot

(3) Banker

(4) Teacher

(5) Architect

Ans: (2)

1. As we all know rise of the ‘BRICs’ has left a vast impact on almost all aspects of the global
economy. However, which of the following cannot be called as the direct effect(s) of ‘Rise of the
BRICs’ on global/other powerful economy/economies ?
1. Countries like China wish to learn more about outsourcing from India.
2. It has made countries to suffer from Sub-prime Crisis.
3. EURO has become a powerful currency and many non-Euro countries are in ‘Swap Agreement’ with
various nations.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
2. As per the reports published in the newspapers/journals how much amount the Govt. of India is
planning to infuse in Public Sector Banks to make them competitive and strong globally ?
About—
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 15,000 crore
(C) Rs. 20,000 crore
(D) Rs. 25,000 crore
(E) Rs. 30,000 crore
3. What is the maximum stake the Govt. of India has in any public sector bank at present ?
(A) 40%
(B) 49%
(C) 50%
(D) 64%
(E) 74%
4. Which of the following is not a major highlight of the Union Budget 2008-09 ?
1. A target of Rs. 2.80 lakhs crore is fixed for providing credit to agriculture sector.
2. Limit of the Banking Cash Transaction Tax is raised from present 1% to 1•5%.
3. PAN requirement is not mandatory for financial transactions. Other Ids are also acceptable.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
5. As per the news in major financial newspapers a ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ is launched in
Delhi and Haryana States for members of unorganized sectors. Under the scheme each family is likely
to get the benefit of Rs.………
(A) 15,000
(B) 20,000
(C) 25,000
(D) 30,000
(E) 50,000
6. As proposed in the Union Budget 2008-09 a ‘Risk Capital Fund’ is set up by the Govt. of India. Who
amongst the following will maintain and operate that fund ?
(A) NABARD
(B) SIDBI
(C) ECGC
(D) RBI
(E) None of these
7. As per the Economic Survey 2007-08 presented in the Lok Sabha in February 2008, what has been
the percentage growth in Bank credit ? About—
(A) 10%
(B) 15%
(C) 18%
(D) 21%
(E) 26%
8. As per the budget of the Indian Railways for 2008-09 the operating ratio of the railways has—
(A) Improved only by 0•5%
(B) Decreased by 0•5%
(C) Remained at the same level on which it was in 2007-08
(D) Reached at the level of 81%
(E) Reduced to the level of 63% which was the level of 2000-01
9. The government of India has launched a new scheme for the ‘Girl Child’. What is the name of the
scheme ?
(A) Raj Lakshmi
(B) Rani Bitia
(C) Dhan Lakshmi
(D) Aanandita
(E) None of these
10. The President of India recently signed the much-awaited notification for the implementation of the
suggestions made by the ‘Delimitation Commission’.
What will be the effect of this notification ?
(A) Parliamentary and Assembly constituencies will be redefined
(B) Candidates from SC/ST categories will get all benefits for another 15 years’ time
(C) The boundaries of the National Capital, New Delhi will be extended further
(D) Operations of the Cooperative Banks and Societies will not be limited to the state of their origin.
They will also be like Public Sector Banks
(E) None of these
11. As per the new policy the number of Judges in the Supreme Court would be now—
(A) 21
(B) 25
(C) 26
(D) 30
(E) 31
12. As per the reports published in the newspapers the banks, particularly public sector banks are tying
up with various rating agencies for providing a qualitative assessment of the credit needs of the
borrowers. Which amongst the following is/are such credit rating agencies in India ?
1. CARE
2. CRISIL
3. ULIP
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) 1 and 2 only
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3
13. As per the newspaper reports the RBI is planning to introduce ‘Plastic Currency Notes’. What is/are
the benefits of ‘Plastic Notes’ ?
1. Their Shelf life will be longer.
2. It will replace plastic money or credit, debit cards which are giving birth to many fraudulent
practices.
3. Printing will be cheaper.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
14. ‘Sub Prime Lending’ is a term applied to the loans made to—
(A) Those borrowers who do not have a good credit history
(B) Those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets
(C) Those who have a good credit history and are known to bank since 10 years
(D) Those borrowers who are most preferred customers of the Bank
(E) None of these
15. As per the reports published in various journals and newspapers the ‘small borrowers’ in rural areas
still prefer to take informal route for their credit needs. Which of the following is the ‘informal route’ of
credit in financial sector ?
(A) Credit cards
(B) Loan against gold from financial institute
(C) Debit cards
(D) Money lender
(E) None of these
16. The Planning Commission of India has set up a 12 member committee on financial sector reforms.
Who is the Chairman of the Committee ?
(A) Janki Raman
(B) Raghuram Rajan
(C) Rakesh Mohan
(D) K. V. Kamath
(E) None of these
17. Basel-II norms are associated with which of the following aspects of the banking industry ?
(A) Risk management
(B) Manpower planning
(C) Retirement benefits for the employees
(D) Corporate Governance
(E) None of these
18. What is meant by ‘Underwriting’ the term frequently used in financial sector ?
(A) Under valuation of the assets
(B) The Act of taking on a risk for a fee
(C) Giving a Guarantee that a loan will not become a bad loan
(D) The act of permission to float an IPO
(E) None of these
19. The government of India recently constituted the New Finance Commission (13th). What are its
major functions ? To decide—
1. The salary structure of the employees of the Central Government.
2. The distribution of the net proceeds of taxes between states and Central Govt.
3. Rate of Income Tax and other taxes collected by the Union Govt.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
20. Who amongst the following was the Captain of the Indian cricket team which registered its victory
in tri-series ODI matches against Australia played in March 2008 ?
(A) M.S. Dhoni
(B) Anil Kumble
(C) Rahul Dravid
(D) Saurav Ganguly
(E) Sachin Tendulkar
21. Mr. Nicolas Sarkozy who was the chief guest during the Republic Day Function 2008 is the—
(A) President of Brazil
(B) Prime Minister of Brazil
(C) President of France
(D) Prime Minister of France
(E) Foreign Secretary of USA
22. Who amongst the following has taken over as the President of Serbia after the General elections
held there in February 2008 ?
(A) Boris Tadic
(B) Tomislav Nicolic
(C) Samak Sundaravej
(D) Novak Djokovic
(E) None of these
23. Indra K. Nooyi who was elected as the Chairperson of the US-India Business Council is the CEO of
which of the following Companies ?
(A) Pepsi Co.
(B) Infosys
(C) Tata Consultancy Services
(D) NIIT
(E) None of these
24. Maria Sharapova won the Australian Open 2008 Women’s singles by defeating—
(A) Shahar Peer
(B) Kateryna Bondarenko
(C) Sania Mirza
(D) Victoria Azarenka
(E) Ana Ivanovic
25. Saina Nehwal won the Seniors’ Championship match of which of the following games held in Goa
in January 2008 ?
(A) Golf
(B) Tennis
(C) Table tennis
(D) Archery
(E) Badminton
26. As per the news published in some newspapers magazines two PSUs National Thermal Power
Corporation and Coal India Ltd. are going to float a joint venture ‘SPV’. What is the full form of ‘SPV’
?
(A) Small Power Venture
(B) Special Purpose Vehicle
(C) Special Power Venture
(D) Small Purpose Vehicle
(E) None of these
27. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) recently agreed to allow foreign direct
investment in the field of mobile television services. Upto what extent FDI is allowed in this field ?
(A) 50%
(B) 60%
(C) 64%
(D) 70%
(E) 74%
28. As per the performance assessment data released by the Economic Advisory Council (EAC) in
January 2008. Which of the following sectors registered a growth of 3•6 per cent ?
(A) Agriculture Sector
(B) Banking Sector
(C) Tourism Sector
(D) Aviation Services Sector
(E) None of these
29. Which of the following is the name of very violent and serious types of winds which bring lot of
disaster ?
(A) Trade winds
(B) Hurricane
(C) Cirrus
(D) Stratus
(E) None of these
30. The Global Employment Trends Report 2008 published by the International Labour Organization
has indicated that there may be increase in global unemployment. What according to them is/are the
major reasons of this possibility ?
1. Turmoil in Credit Markets all over the world.
2. Rise in oil prices in international market.
3. Civil unrest in some under and undeveloped nations.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) None of these
31. As we have noticed many banks of Indian origin are opening offices/branches in foreign countries.
Why is this trend emerging at a very fast pace ?
1. These Banks wish to provide banking facilities to foreigners as banking facilities are not plenty in
many foreign countries. India wants to take an advantage of the situation.
2. These banks wish to help Indian firms to acquire funds at internationally competitive rates.
3. These banks wish to promote trade and investment between India and other countries.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 2 and 3
32. Many economists, bankers and researchers in India often advocate that banks should equip
themselves for new challenges. These challenges are in which of the following shapes/forms ?
1. As Indian economy is getting increasingly integrated with the rest of the world the demand of the
Corporate banking is likely to change in terms of size, composition of services and also the quality.
2. The growing foreign trade in India will have to be financed by the local banks.
3. Foreigners are habitual of the comforts provided by the technology. India has to do a lot in this
reference.
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Only 3 is correct
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these
33. As per the reports published in the newspapers Indian Rupee is now fully accepted in Asian
countries like, Singapore, Hong Kong, Malaysia etc. What does it really mean ?
1. Anybody from Asian country can purchase Indian Rupee and keep it in his/her bank account in
his/her country without any restrictions.
2. Now people in these nations are not required to go for a double conversion first in dollar and then in
rupee.
3. People travelling European/Asian countries can make their payments in rupee anywhere without any
problem.
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Only 3 is correct
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these
34. Which of the following is not a banking/finance related term ?
(A) Credit wrap
(B) EMI
(C) Held to Maturity
(D) Exposure limit
(E) Diffusion
35. Very often we read about the Doha Ministerial Conference 2001 in reference to WTO negotiations.
What were the major issues over which nations were of different opinions ?
1. Providing subsidy to agriculture.
2. Export of patented drugs/medicines by developed nations.
3. Restriction on natural movement of people from one nation to other.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) None of these
36. The Technology Mission on Cotton was launched during Xth plan. The scheme was designed to get
increase in production of cotton by which of the following levels by the end of the plan ?
(A) 100 lakh bales
(B) 150 lakh bales
(C) 175 lakh bales
(D) 200 lakh bales
(E) None of these
37. A National Development Fund was created by the Government of India a few years ago. What was
the purpose of the fund ?
1. Boost investment in social sector projects to promote education, healthcare and
employment.
2. Capital investments in selected profitable PSEs to yield adequate returns.
3. To fund revision in pay structure of Central Government employees.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) None of these
38. Olympic 2008 are scheduled to be held in—
(A) Paris
(B) Tokyo
(C) London
(D) Moscow
(E) None of these
39. The general elections took place in which of the following countries in March 2008 ?
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Afghanistan
(D) Myanmar
(E) Sri Lanka
40. Who amongst the following is the author of the book ‘Economic Nightmare of India’ ?
(A) Morarji Desai
(B) K. Rajeshwar Rao
(C) Charan Singh
(D) Jyoti Basu
(E) None of these
41. As per the targets for 11th plan educated unemployment is to be reduced to which of the following
levels ?
(A) 5%
(B) 6%
(C) 7%
(D) 8%
(E) 9%
42. ‘Long Walk’ to Freedom’ is a book written by—
(A) Sonia Gandhi
(B) L. K. Advani
(C) Nelson Mandela
(D) Benazir Bhutto
(E) Nawaz Sheriff
43. India recently signed a pact with which of the following countries on solving the problems of
Indian labour in that country ?
(A) Iran
(B) UAE
(C) Malaysia
(D) Kuwait
(E) None of these
44. Which of the following countries is trying to launch a Satellite to study the sun ?
(A) USA
(B) India
(C) Russia
(D) China
(E) None of these
45. Jang Hyun Jong who was adjudged as the ‘Asian Hockey Player of the year’ is from—
(A) China
(B) Singapore
(C) South Korea
(D) India
(E) None of these
46. Who amongst the following is the winner of Padma Vibhushan Awards given away recently ?
(A) Rahul Gandhi
(B) Priya Dutt
(C) Vinod Dua
(D) Ratan Tata
(E) None of these
47. Which of the following films was adjudged ‘Best Film’ in 14th Star Screen Awards given away in
January 2008 ?
(A) Om Shanti Om
(B) Guru
(C) Taare Zameen Par
(D) Jab We Met
(E) Chak De India
48. A meeting of the European Leaders was held in January 2008 at which of the following places to
discuss ‘Global Economic Turmoil’ ?
(A) London
(B) New Delhi
(C) New York
(D) Tokyo
(E) Milan
49. Castro Sibling is the new President of—
(A) Romania
(B) Cuba
(C) Israel
(D) Venezuela
(E) None of these
50. Kosovo declared itself independent from which of the following countries ?
(A) Ukraine
(B) Croatia
(C) Serbia
(D) Russia
(E) None of these

Answers with Hint
1. (B) 2. (C) 3. (E) 4. (A) 5. (D) 6. (B)
7. (D) According to Economic Survey 2007-08, the percentage growth in bank credit is 21.5%.
8. (D) 9. (C) 10. (A) 11. (E) 12. (A)
13. (C) 14. (A) 15. (D) 16. (B) 17. (A)
18. (A) 19. (B) 20. (A) 21. (C) 22. (A)
23. (A) 24. (E) 25. (E) 26. (B) 27. (E)
28. (A) 29. (B) 30. (D) 31. (E) 32. (A)
33. (D) 34. (E) 35. (A) 36. (D) 37. (A)
38. (E) 39. (A) 40. (C) 41. (A) 42. (C)
43. (D) 44. (A) 45. (C) 46. (D) 47. (E)
48. (A) 49. (E) 50. (E)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 12:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8