Go Back   2018-2019 StudyChaCha > >




  #2  
Old April 25th, 2014, 05:45 PM
Sashwat's Avatar
Sashwat
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,716
Default Re: IOB Clerical Exam General Awareness Previous Years Solved Questions

As per your request here I am sharing the IOB Clerical Exam Solved Question paper of General Awareness Section

26. As per the news published in some newspapers magazines two PSUs National Thermal Power Corporation and Coal India Ltd. are going to float a joint venture ‘SPV’. What is the full form of ‘SPV’ ?
(A) Small Power Venture
(B) Special Purpose Vehicle
(C) Special Power Venture
(D) Small Purpose Vehicle
(E) None of these

27. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) recently agreed to allow foreign direct investment in the field of mobile television services. Upto what extent FDI is allowed in this field ?
(A) 50%
(B) 60%
(C) 64%
(D) 70%
(E) 74%

28. As per the performance assessment data released by the Economic Advisory Council (EAC) in January 2008. Which of the following sectors registered a growth of 3•6 per cent ?
(A) Agriculture Sector
(B) Banking Sector
(C) Tourism Sector
(D) Aviation Services Sector
(E) None of these

29. Which of the following is the name of very violent and serious types of winds which bring lot of disaster ?
(A) Trade winds
(B) Hurricane
(C) Cirrus
(D) Stratus
(E) None of these

30. The Global Employment Trends Report 2008 published by the International Labour Organization has indicated that there may be increase in global unemployment. What according to them is/are the major reasons of this possibility ?
1. Turmoil in Credit Markets all over the world.
2. Rise in oil prices in international market.
3. Civil unrest in some under and undeveloped nations.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) None of these

31. As we have noticed many banks of Indian origin are opening offices/branches in foreign countries. Why is this trend emerging at a very fast pace ?
1. These Banks wish to provide banking facilities to foreigners as banking facilities are not plenty in many foreign countries. India wants to take an advantage of the situation.
2. These banks wish to help Indian firms to acquire funds at internationally competitive rates.
3. These banks wish to promote trade and investment between India and other countries.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 2 and 3

32. Many economists, bankers and researchers in India often advocate that banks should equip themselves for new challenges. These challenges are in which of the following shapes/forms ?
1. As Indian economy is getting increasingly integrated with the rest of the world the demand of the Corporate banking is likely to change in terms of size, composition of services and also the quality.
2. The growing foreign trade in India will have to be financed by the local banks.
3. Foreigners are habitual of the comforts provided by the technology. India has to do a lot in this reference.
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Only 3 is correct
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these

33. As per the reports published in the newspapers Indian Rupee is now fully accepted in Asian countries like, Singapore, Hong Kong, Malaysia etc. What does it really mean ?
1. Anybody from Asian country can purchase Indian Rupee and keep it in his/her bank account in his/her country without any restrictions.
2. Now people in these nations are not required to go for a double conversion first in dollar and then in rupee.
3. People travelling European/Asian countries can make their payments in rupee anywhere without any problem.
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Only 3 is correct
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these

34. Which of the following is not a banking/finance related term ?
(A) Credit wrap
(B) EMI
(C) Held to Maturity
(D) Exposure limit
(E) Diffusion

35. Very often we read about the Doha Ministerial Conference 2001 in reference to WTO negotiations. What were the major issues over which nations were of different opinions ?
1. Providing subsidy to agriculture.
2. Export of patented drugs/medicines by developed nations.
3. Restriction on natural movement of people from one nation to other.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) None of these

36. The Technology Mission on Cotton was launched during Xth plan. The scheme was designed to get increase in production of cotton by which of the following levels by the end of the plan ?
(A) 100 lakh bales
(B) 150 lakh bales
(C) 175 lakh bales
(D) 200 lakh bales
(E) None of these

37. A National Development Fund was created by the Government of India a few years ago. What was the purpose of the fund ?
1. Boost investment in social sector projects to promote education, healthcare and
employment.
2. Capital investments in selected profitable PSEs to yield adequate returns.
3. To fund revision in pay structure of Central Government employees.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) None of these

38. Olympic 2008 are scheduled to be held in—
(A) Paris
(B) Tokyo
(C) London
(D) Moscow
(E) None of these

39. The general elections took place in which of the following countries in March 2008 ?
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Afghanistan
(D) Myanmar
(E) Sri Lanka

40. Who amongst the following is the author of the book ‘Economic Nightmare of India’ ?
(A) Morarji Desai
(B) K. Rajeshwar Rao
(C) Charan Singh
(D) Jyoti Basu
(E) None of these

41. As per the targets for 11th plan educated unemployment is to be reduced to which of the following levels ?
(A) 5%
(B) 6%
(C) 7%
(D) 8%
(E) 9%

42. ‘Long Walk’ to Freedom’ is a book written by—
(A) Sonia Gandhi
(B) L. K. Advani
(C) Nelson Mandela
(D) Benazir Bhutto
(E) Nawaz Sheriff

43. India recently signed a pact with which of the following countries on solving the problems of Indian labour in that country ?
(A) Iran
(B) UAE
(C) Malaysia
(D) Kuwait
(E) None of these

44. Which of the following countries is trying to launch a Satellite to study the sun ?
(A) USA
(B) India
(C) Russia
(D) China
(E) None of these

45. Jang Hyun Jong who was adjudged as the ‘Asian Hockey Player of the year’ is from—
(A) China
(B) Singapore
(C) South Korea
(D) India
(E) None of these

46. Who amongst the following is the winner of Padma Vibhushan Awards given away recently ?
(A) Rahul Gandhi
(B) Priya Dutt
(C) Vinod Dua
(D) Ratan Tata
(E) None of these

47. Which of the following films was adjudged ‘Best Film’ in 14th Star Screen Awards given away in January 2008 ?
(A) Om Shanti Om
(B) Guru
(C) Taare Zameen Par
(D) Jab We Met
(E) Chak De India

48. A meeting of the European Leaders was held in January 2008 at which of the following places to discuss ‘Global Economic Turmoil’ ?
(A) London
(B) New Delhi
(C) New York
(D) Tokyo
(E) Milan

49. Castro Sibling is the new President of—
(A) Romania
(B) Cuba
(C) Israel
(D) Venezuela
(E) None of these

50. Kosovo declared itself independent from which of the following countries ?
(A) Ukraine
(B) Croatia
(C) Serbia
(D) Russia
(E) None of these

Answers from 26 to 50 are as follows,

26. (B) 27. (E),28. (A) 29. (B) 30. (D) 31. (E) 32. (A)
33. (D) 34. (E) 35. (A) 36. (D) 37. (A),38. (E) 39. (A) 40. (C) 41. (A) 42. (C)
43. (D) 44. (A) 45. (C) 46. (D) 47. (E),48. (A) 49. (E) 50. (E).
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.