Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old April 26th, 2014, 11:27 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: VAO exam previous year question papers

As you want to get the previous year question papers of general knowledge of exam of VAO of Tamil Nadu Public Service Commission so here is the information of the same for you:

Q.1) Which of the following metals was not known to the Indus people?
(1) tin (2) copper
(3) iron (4) lead

Q.2) Which one of the following emergencies can be declared by the President on his own?
(1) emergency due to external aggression or internal disturbances
(2) emergency due to failure of the constitutional machinery in a state.
(3) emergency due to threat to the financial stability or credit of India.
(4) None of these.

Q.3) Which of the following is not an objective of the Monetary Policy of RBI?
(1) Boost economic development
(2) Direct credit in desirable direction
(3) Control inflationary pressure
(4) Ensure social justice

Q.4) One of the disadvantages of the Wholesale Price Index in India is that:
(1) It does not cover the services sector.
(2) It is not available for individual commodities.
(3) It is available only on monthly basis.
(4) It is available only at constant prices.

Q.5) The National Chemical Laboratory is situated in:
(1) New Delhi (2) Bangalore
(3) Pune (4) Chennai

Q.6) The most commonly used metal in the pure form or as an alloy in domestic appliances is:
(1) aluminum (2) iron
(3) copper (4) zinc

Q.7) The process in which solid substance, on being heated, changes directly into the gaseous form known
as:
(1) dissociation (2) dissolution
(3) sublimation (4) evaporation

Q.8) Match the following:
List I List II
a. Surya Sen 1. Communist Party of India
b. NM Joshi 2. Indian Republican Army
c. PC Joshi 3. Radical President of Congress
d. SC Bose 4. All India Trade Union Federation

a b c d
(1) 2 4 1 3
(2) 2 3 4 1
(3) 2 1 3 4
(4) 2 4 3 1

Q.9) The gas used for artificial ripening of green fruit is:
(1) ethylene (2) ethane
(3) carbon dioxide (4) acetylene

Q.10) In human systems, vitamins cannot:
(1) help in digestion (2) help in metabolizing drugs (3) help in growth (4) supply energy

Q.11) A person weighs more in a life, which is:
(1) moving up with a constant velocity.
(2) moving down with a constant velocity.
(3) accelerating upward.
(4) accelerating downward.

Q.12) With what is ‘blue revolution’ associated?
(1) agriculture (2) iron and steel industry
(3) irrigation (4) fishing

Q.13) The excavation in the Indus Valley have pushed the antiquity of Indian History to:
(1) 5000 BC (2) 4000 BC
(3) 2500 BC (4) 1000 BC

Q.14) What distinguishes economic growth from economic development is that the latter implies:
(1) an increase in per capita income
(2) changes in institutions and attitudes
(3) concern for ecology and environment
(4) All of the above.

Q.15) What of the following figures has the longest perimeter?
(1) a square of side 10 cms
(2) a rectangle of sides 12 cms and 9 cms
(3) a circle of radius 7 cms
(4) a rhombus of side 9 cms

Q.16) Match the following Viceroys with the event and occurred during their respective tenures:
List I List II
a. Wavell 1. First demand for Pakistan
b. Reading 2. The Moplah Revolt
c. Willington 3. Simla Conference
d. Linlithgow 4. Communal Award

a b c d
(1) 3 2 4 1
(2) 4 1 3 2
(3) 3 4 2 1
(4) 1 2 4 3

Q.17) The most literate union territory in India is:
(1) Delhi (2) Puducherry
(3) Chandigarh (4) Lakshadweep

Q.18) The bacteria responsible for ‘nitrogen fixation’ is found in the roots of:
(1) grass (2) citrus plants
(3) leguminous plants (4) neem tree

Q.19) A chemical reaction that takes place with the evolution of heat is called a/an:
(1) reversible reaction (2) endothermic reaction
(3) thermal reaction (4) exothermic reaction

Q.20) Match Lists I and II and select the correct answer from the codes given below:
List I (People) List II (State)
a. Lepcha 1. Uttaranchal b. Maria 2. Sikkim
c. Urali 3. Chattisgarh
d. Khasa 4. Kerala

a b c d
(1) 2 3 1 4
(2) 3 4 2 1
(3) 2 3 4 1
(4) 3 2 4 1

Q.21) Antarctic Treaty was signed in:
(1) 1960 (2) 1954
(3) 1958 (4) 1959

Q.22) The concept of Total Fertility Rate (TFR) in population means:
(1) the average number of children born to a women during her lifetime.
(2) the average number of children born to an adult male during his lifetime
(3) the average number of children born in family
(4) the average rate of growth of population

Q.23) Consider the following statements:
(a) Human Development Report is an authoritative annul publication brought out by the World Bank.
(b) It measures longevity by life expectancy at birth.
(c) Knowledge is measured by adult literacy rate.
(d) Standard of living is measured by GDP per capita (US $ PPP).

Which of the above statements is not correct?
(1) (a) (2) (b)
(3) (c) (4) (d)

Q.24) The most abundant source of iron is:
(1) milk (2) green vegetables
(3) eggs (4) beans

Q.25) The latitude and longitude of the two cities A and B are as follows:
A B
Latitude 120
N 210
N
Longitude 800
-30’E 90
-30’W

When the clock in city A shows 0800 hours UTC, what will be the time (UTC) in city B?
(1) 0200 (2) 0230
(3) 0100 (4) 0238


ANSWERS

1. (3) 2. (4) 3. (4) 4. (1) 5. (2) 6. (1) 7. (3) 8. (1) 9. (4) 10. (4) 11. (3) 12. (4) 13. (3) 14.(2)15.(3) 16. (1) 17. (4) 18. (3) 19. (4) 20. (3) 21. (4) 22. (1) 23. (1) 24. (2) 25. (1)

Q.1) ‘Threat of global warming’ is increasing due to increasing concentration of:
(A) Ozone (B) Nitrous oxide
(C) Sulphur dioxide (D) Carbon dioxide

Q.2) When a body is taken from the earth to the moon :
(A) Its weight increases
(B) Its weight decreases
(C) Its weight remains unchanged
(D) It becomes completely weightless

Q.3) Expansion during heating :
(A) Occurs only in solid
(B) Increases the weight of the material
(C) Decreases the density of the material
(D) Occurs at the same rate for all liquids and solids

Q.4) The Finance Commission is primarily concerned with recommending to the President about :
(A) The principle governing grants-in-aid to be given to the States
(B) Distributing the net proceeds of the taxes between the Centre and the States
(C) Neither (A) nor (B)
(D) Both (A) and (B)

Q.5) The Parliament can make law for the whole or any part of India for implementing International
Treaties :
(A) With the consent of all the States
(B) With the consent of majority of States
(C) With the consent of the State concerned
(D) Without the consent of any State

Q.6) Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum
period of :
(A) One month (B) One year
(C) Seven days (D) Fourteen days

Q.7) The First day session of Indian Constituent Assembly was chaired by :
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Pandit Jawahar Lal Nehru
(C) Dr. B.R.Ambedkar (D) Dr. Sachchidanand Sinha

Q.8) Which one of the following is not a department in the Ministry of Human Resource Development?
(A) Department of Elementary Education and Literacy
(B) Department of Secondary Education and Higher Education
(C) Department of Technical Education
(D) Department of Woman and Child Development

Q.9) Who is known a the first Law Officer of India?
(A) Chief Justice of India
(B) Law Minister of India
(C) Solicitor General of India
(D) Law Secretary

Q.10) The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :
(A) By the President
(B) On an address from both Houses of Parliament (C) By the Supreme Court
(D) On the recommendation of the President by the Supreme Court

Q.11) Nathu La Pass is situated in which state?
(A) Arunachal Pradesh (B) Assam
(C) Meghalaya (D) Sikkim

Q.12) Who will decide the Office of Profit?
(A) President and Governor
(B) Union Parliament
(C) Supreme Court
(D) Union Public Service Commission

Q.13) To be officially recognized by the Speaker of Lok Sabha as an Opposition Group, a party or Coalition
of Parties must have at least :
(A) 50 members (B) 60 members
(C) 80 members (D) 1
3
of total members of the Lok Sabha

Q.14) Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy?
(A) Prohibition of liquor
(B) Right to work
(C) Equal wage for equal work
(D) Right to information

Q.15) Right to Education to all children between the age of 6 to 14 years is :
(A) Included in the Directive Principles of State Policy
(B) A Fundamental Right
(C) A Statutory Right
(D) None of the above

Q.16) How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
(A) 5 times (B) 4 times
(C) Once (D) Never

Q.17) The annual growth rate of the Indian Economy at 1999-2000 prices during 2005-2006 has been
estimated between :
(A) 8 to 9 per cent (B) 7 to 8 per cent
(C) 6 to 7 per cent (D) 5 to 6 per cent

Q.18) Which one of the following motions can the Council of Ministers in India move?
(A) No Confidence Motion
(B) Censure Motion
(C) Adjournment Motion
(D) Confidence Motion

Q.19) Which one of the following on the Consolidated Fund of India?
(A) Salary and allowances of the President of India.
(B) Salary and allowances of the Vice President of India.
(C) Salary and allowances of the Justices of the Supreme Court of India.
(D) Salary and allowances of the Speaker of the Lok Sabha.

Q.20) Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the
Parliament?
(A) 14 days (B) 1 month (C) 3 months (D) 6 months

Q.21) Given below are two statements :
Assertion (A) : Powers for conducting elections to the Parliament and State Legislatures in a free and
fair manner have been given to an independent body i.e. the Election Commission.
Reason (R) : Powers of removal of Election Commissioners is with the executive.

In the context of above, which one of the following is correct?
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.

Q.22) Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government?
(A) Full employment
(B) Price stability
(C) Regulation of inter-State trade
(D) Equitable distribution of wealth and income.

Q.23) Hindu Rate of growth refers to the rate of growth of :
(A) GDP (B) Population
(C) Foodgrains (D) Per capita income

Q.24) As per recommendations of the Twelfth Finance Commission, percentage share of States of the
shareable central taxes is?
(A) 28.5 (B) 29.5
(C) 30.5 (D) 32.4

Q.25) In India, national income is estimated by :
(A) Planning Commission
(B) Central Statistical Organization
(C) Indian Statistical Institute
(D) National Sample Survey Organization


ANSWERS

1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (D) 5. (D) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (C) 10. (A) 11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (B) 16. (D) 17. (A) 18.(D)19. (B) 20. (B) 21. (B) 22. (C) 23. (A) 24. (C) 25. (B)


Contact Details:
Tamil Nadu Public Service Commission
Frazer Bridge Rd,
Esplanade, George Town,
Chennai,
Tamil Nadu 600003 ‎
044 2530 0300
India

Map Location:

__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old December 13th, 2014, 10:31 AM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: VAO exam previous year question papers

Here I am providing the information regarding the TNPSC VAO Entrance Exam Question Paper for your idea .

Time Allowed: 3 hrs

Maximum Marks :300 marks

For the question paper , here is the attachment

TNPSC VAO Entrance exam books











Attached Files Available for Download
File Type: pdf TNPSC VAO Entrance exam paper.pdf (1.04 MB, 21 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6. The time now is 07:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8