Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old April 25th, 2014, 12:39 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Naval Command LDC clerk exam question papers

I want to give the exam of Western Naval Command LDC clerk so I want to get the type of questions that are asked in this exam so can you provide me that?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
LD Clerk Exam Question Papers
Naval Western Command LDC Exam Previous year Paper
SBI Clerk Exam Sample Question Papers
SBI Clerk Exam Previous year Question Papers
Question papers for law division clerk exam
Western Naval Command result
SBI Clerk Exam Question Papers
Model Question Papers for IBPS clerk exam especially in GK
Question papers for IBPS clerk exam
Eastern Naval command visakhapatnam LDC exam
SBI Clerk exam question papers with answers
PNB Clerk Exam question papers
SBI Clerk Exam solved Question Papers
SBI Clerk Exam Solved Question Papers
BOI Clerk Exam Question Papers
Previous year papers of Western Naval Command LDC Clerk exam
Books to refer for Western Naval Command LDC Clerk exam
SBI clerk exam Question papers
SBI Clerk Exam Question Papers
SBI Clerk Exam Model Question Papers






  #2  
Old April 26th, 2014, 11:48 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,856
Default Re: Naval Command LDC clerk exam question papers

As you want to get the type of questions that are asked in the exam of Western Naval Command LDC clerk so here is the information of the same for you:

1. How many such pairs of letters are in the word DOUBTS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(1) None' (2) One (3) Two (4) Three (5) None of these

2. How many meaningful English words can be made with the letters ESDO using each letter only once in each word?
(1) None (2) One (3) Two (4) Three (5) More than three

3. In a certain code GUIDE is written as 49132 and BEAM Is written as '8257. How is IMAGE written in that code?
(1) 17542 (2) 15742 (3) 27541 (4) 18542 (5) None of these

4. What should come next in the following letter series? HGFEDCBAHGFEDCB AHFEDCBAH
(1) G (2) E (3) F (4) I (5) None of these

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that docs not belong to that group?
(1) Mustard (2) Jowar (3) Wheat (4) Paddy (5) Bajra

English:
Which of the following will best replace the bold word.

1. the court questioned the veracity of the petition made.
a. right b. truthfulness c. argument d. basis

Fill in the blank:
2. Rohit ___cricket once or twice a month.
a. is playing b. is usually playing c. usually plays d. plays usually

Sentence improvement
3. I have seen the movie yesterday.
a. saw b. had seen c. was seeing d. no improvement.

Spotting the error:
4. The property/A was divided/B among the two brothers/C No error/D

Antonyms:
5. Plethora
a. Scarcity b. Prevention c. prejudice d. able

English Answers. 1. b. 2. c. 3. a 4. c. 5. a

GK:
What is mascot of Delhi Common Wealth Games
a. Veera b. Sheru c. sheera d. Tiger

2. Moon light take how much time to reach Earth.
a. 1.3 second b. 2.1 seconds c. 3.2 seconds d. 6.2 seconds

3. The most abundant element found on Earth is?
a. nitrogen b. oxygen c. silicon d. hydrogen

4. The president of USA is elected after every
a. 3 years b. 4 years c. 5 years d. 6 years

5. Teachers' Day is celebrated in the memory of?
a. PN Nehru b. Mahatama Gandhi c. Dr Sarvepalli Radhakhrishnan d. Lok Nayak

Dr Sarvepalli Radhakhrishnan

GK answers: 1. 2, 2. a, 3. a 4. b 5. c

Reasoning:

1. How many such pairs of letters are in the word DOUBTS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(1) None' (2) One (3) Two (4) Three (5) None of these

2. How many meaningful English words can be made with the let¬ters ESDO using each letter only once in each word?
(1) None (2) One (3) Two (4) Three (5) More than three

3. In a certain code GUIDE is writ¬ten as 49132 and BEAM Is writ¬ten as '8257. How is IMAGE written in that code?
(1) 17542 (2) 15742 (3) 27541 (4) 18542 (5) None of these

4. What should come next in the following letter series? HGFEDCBAHGFEDCB AHFEDCBAH
(1) G (2) E (3) F (4) I (5) None of these

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that docs not belong to that group?
(1) Mustard (2) Jowar (3) Wheat (4) Paddy (5) Bajra

Answers: 1. 3, 2. 3 3. 1. 4. 2, 5. 1.

Maths:

1. If 6 is 24% of a number, what is 40% of the same number?
A. 8
B. 10
C. 15
D. 20

2. If 8x + 5x + 2x + 4x = 114, the 5x + 3 =

A. 12
B. 25
C. 33
D. 47

3. 3/56 x1736 + 358=
a. 553 b. 351 C 451 d. 463

4. 8963-5413 - 289
a. 861 b. 663 c. 681 d. 654

5. ? x54= 6588
a. 132 b. 1084 c. 1960 d. 1024

Answer: 1. b 2. c 3. c 4. c 5. d
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old February 25th, 2015, 10:48 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 28,553
Default Re: Naval Command LDC clerk exam question papers

As you want to get Naval Command LDC clerk exam question paper so here I am giving you some questions of that paper:

1. Externality theory is the basic theory of the following branch of Economics–
(A) Macro Economics (B) Environomics
(C) Fiscal Economics (D) International Economics
Ans : (D)

2. Diamonds are priced higher than water because–
(A) consumers do not buy them at lower prices.
(B) they are sold by selected firms with monopolistic powers.
(C) their marginal utility to buyers is higher than that of water.
(D) their total utility to buyers is higher than that of wafer.
Ans : (C)

3. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by–
(A) Nitrogen oxide and sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Carbon dioxide (D) Hydrocarbon
Ans : (A)

4. “Functional Finance” is associated with–
(A) Abba ‘P’ Lerner (B) Adolph Wogner
(C) Adam Smith (D) Adams
Ans : (A)

5. Of the following land uses, which is restricted to Special Economic Zones?
(A) Information Technology Companies (B) Educational Institutions
(C) Free Trade Centres (D) Marketing Centres
Ans : (C)

6. Who among the following enjoys the rank of Cabinet Minister in Union Cabinet?
(A) Deputy Chairman of Planning Commission
(B) Judge of Supreme Court
(C) Secretary to Government of India
(D) Political Advisor to PM
Ans : (A)

7. Who gave the title of ‘Mahamana’ to Madan Mohan Malaviya ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Nauroji
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi
Ans : (D)

8. The vacancy of the office of the President must be filled within–
(A) 3 months(B) 6 months
(C) 12 months (D) 1 month
Ans : (B)

9. In which part of the Indian Constitution, the Fundamental Duties are enshrined?
(A) IV (B) IV-A
(C) IV-B(D) V
Ans : (B)

10. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage?
(A) B. R. Ambedkar (B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad (D) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans : (D)

11. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?
(A) Lord Irwin (B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell (D) Lord Linlithgow
Ans : (D)

12. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(A) G. K. Gokhale (B) B. G. Tilak
(C) Chittaranjan Das (D) M. K. Gandhi
Ans : (C)

13. What is the first sermon of Buddha called as ?
(A) Mahaparinirvansutta (B) Brahmajalasutta
(C) Dhammachakkapabattanasutta (D) Kachchayanagottasutta
Ans : (C)

14. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans for financing “The Hindustan Times” ?
(A) State Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) Bank of Maharashtra (D) Bank of Baroda
Ans : (B)

15. Who wrote the book “Why Socialism” ?
(A) Jayaprakash Narayan (B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Narendra Dev (D) M .N. Roy
Ans : (A)

16. Multi-purpose river valley projects are the “New temples of modern India”.
The above statement is made by–
(A) Jawaharlal Nehru (B) Motilal Nehru
(C) Mahatma Gandhi (D) Rajiv Gandhi
Ans : (A)

17. Where are the Todas found?
(A) Madhya Pradesh (B) Tamil Nadu
(C) Rajasthan (D) Arunachal Pradesh
Ans : (B)

18. The eastward continuation of the Brazil current is called–
(A) North Atlantic drift (B) South Atlantic drift
(C) Counter Equatorial drift (D) West Atlantic drift
Ans : (B)

19. Which of the following is an endemic species?
(A) Nicobar pigeon (B) Horn bill
(C) Indian Rhino (D) Pink-head duck
Ans : (A)

20. The natural disaster in which carbon-dioxide suddenly erupts from a deep lake water is known as–
(A) Liminic (B) Lacaustrine
(C) Fluvial (D) Glacial
Ans : (A)

21. Blood group was discovered by–
(A) Alexander Fleming (B) William Harvey
(C) Landsteiner (D) Pavlov
Ans : (C)

22. Pick out the correct match–
(A) Egg yolk – Protein and Fat (B) Fleshy food – Calcium and Protein
(C) Fish – Starch and Vitamin (D) Milk – Fibre and Mineral
Ans : (A)

23. Blood is a–
(A) reproductive tissue (B) connective tissue
(C) epithelial tissue (D) muscular tissue
Ans : (B)

24. DPT vaccine is administered to prevent diseases like–
(A) Diphtheria, Pertussis and Typhoid
(B) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
(C) Dengue, Pertussis and Typhoid
(D) Dengue, Polio and Tetanus
Ans : (B)

25. The disease that has been eradicated from the world is–
(A) Smallpox (B) Leprosy
(C) Poliomyelitis (D) Chickenpox
Ans : (A)

26. In dicots the pollen-grains possess–
(A) one germ pore (B) two germ pores
(C) three germ pores (D) four germ pores
Ans : (C)

27. ‘Farad’ is the unit of–
(A) Conductance (B) Capacitance
(C) Inductance (D) Resistance
Ans : (B)

28. Steel is more elastic than rubber because it–
(A) is harder than rubber (B) requires larger deforming force
(C) is never deformed (D) is deformed very easily
Ans : (B)

29. Communication satellites are used to–
(A) transmit communication signal only
(B) receive communication signal only
(C) receive and redirect communication signal
(D) provide information of natural resources only
Ans : (C)

30. What type of information system would be recognised by digital circuits ?
(A) Hexadecimal system (B) Binary system
(C) Both hexadecimal and binary system (D) Only Roman system
Ans : (B)

31. Which of the following is an impact printer?
(A) Daisy wheel printer (B) Ink-jet printer
(C) Bubble-jet printer (D) Laser printer
Ans : (A)

32. Identify the odd term amongst the following group–
(A) Coaxial cable (B) Optical fibre
(C) Twisted pair wire (D) Microwaves
Ans : (D)

33. Stains of rust on clothes can be removed by–
(A) H2O2 (B) Oxalic acid
(C) Petrol (D) Alcohol
Ans : (B)

34. The percentage of nitrogen present in ammonia sulphate is–
(A) 18% (B) 21%
(C) 25% (D) 30.5%
Ans : (B)

35. Ethanol containing 5% water is known as–
(A) Absolute alcohol (B) Dilute alcohol
(C) Power alcohol (D) Rectified spirit
Ans : (D)

36. The hormone used as an oral contraceptive is–
(A) Aldesterone (B) Cortisone
(C) Progesterone (D) Testosterone
Ans : (C)

37. Expand the term IPCC–
(A) International Pollution Control Council
(B) International Panel of Climate Control
(C) Interim Panel of Climate Change
(D) Intergovernmental Panel on Climate Change
Ans : (D)

38. The “One Straw Revolution” was written by–
(A) Masanobu Fukuoka (B) Richael Carlson
(C) M. S. Swaminathan (D) Norman Borlaug
Ans : (A)

39. Acceptable “Noise Pollution Level” in India ranges between–
(A) 10 - 15 dec (B) 16 - 35 dec
(C) 40 - 45 dec (D) 70 - 100 dec
Ans : (C)

40. Endosulfan spray on cashew crop resulted in the pollution to the tune of tragedy in–
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Andhra Pradesh (D) Karnataka
Ans : (B)

41. Aung San Suu Kyi is a native to–
(A) Tibet (B) China
(C) Myanmar (D) Arunachal Pradesh
Ans : (C)

42. India and Japan inked two agreements during November 2012 to enable Tokyo to import from India–
(A) Leather goods (B) Rare earth minerals
(C) Basmati type rice (D) Rubber-based products
Ans : (B)

43. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on–
(A) January 7 (B) January 9
(C) January 17 (D) January 19
Ans : (B)

44. ‘‘Whether I earned your vote or not, I have listened to you, I have learned from you. You have made me a better President”, was said by–
(A) Pranab Mukherjee (B) Barack Obama
(C) George Bush (D) APJ Abdul Kalam
Ans : (B)

45. First Hindu-American to enter in the US House of Representative as senator is–
(A) Tulsi Gabbard (B) Sunita Williams
(C) Jyoti Sengupta (D) Ami Bera
Ans : (A)

46. Who was not a politician?
(A) H. N. Bahuguna (B) I. K. Gujral
(C) S. L. Bahuguna (D) J. Jayalalithaa
Ans : (C)

47. The WISE Prize-2012, also known as the “Nobel Prize for Education”, was conferred by the WISE Summit in Doha on–
(A) Dr. APJ Abdul Kalam (B) Dr. Madhav Chavan
(C) Dr. Yash Pal (D) Dr. M. S. Swaminathan
Ans : (B)

48. The most powerful woman in business in India as rated by the” “Fortune” for the year 2012 is–
(A) Chanda Kochhar (B) Prabha Parameswaran
(C) Debjani Ghosh (D) Anjali Bansal
Ans : (A)

49. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development - 2012 was awarded to–
(A) Tereza Fajksova (B) Sunita Williams
(C) Chanda Kochhar (D) Ellen Johnson Sirleaf
Ans : (D)

50. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in–
(A) Snakes (B) Frogs
(C) Human beings (D) Lizards
Ans : (C)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9