Download Sample Question Papers of NTSE - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old April 21st, 2014, 05:29 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Download Sample Question Papers of NTSE

Can you give me question paper for National talent search examination ??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old April 22nd, 2014, 12:55 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,294
Default Re: Download Sample Question Papers of NTSE

Here I am giving you question paper for National talent search examination in PDF file attached with it so you can get it easily..

Sample Questions in Social Sciences
Q1. The process of Transcription is involved in the ?
(a) Conversation of RNA & DNA
(b) Movement of RNA from nucleus
(c) Formation of RNA & DNA
(d) None of these
Ans. (c)
Q2. Persons who received Nobel Prize for their work on green plants are
(a) Carsan & Van – U.San
(b) Calvin & Borlang
(c) Beadle & Tcrick
(d) None of these
Ans. (b)
Q3. Genes are made of
(a) Hristones
(b) Poly nucleotides
(c) Hydrocarbon
(d) Lipoproteins
Ans. (b)
Q4. The cell membrane is made of
(a) Phospho Proteins
(b) Proteins
(c) Phospholipid Proteins
(d) None of these
Ans. (c)
Q5. Which of the following diseases are sex – linked
(a) Maliganancy (b) Levnemia
(c) Blood ness (d) Hepatitis
Ans. (c)
Q6. Which vitamin deficiency caused the cracking of lips of the patient at corner ?
(a) Vitamin A (b) Vitamin C
(c) Vitamin B2 (d) None of these
Ans. (c)
Q7. What is weed ?
(a) Unwanted plant along with crops
(b) The root protein of the plants
(c) The disease cause to plants
(d) None of these
Ans. (a)
Q8. The protein part of an enzyme is termed as
(a) Holoenzyme
(b) Ribosome
(c) Prostetic group
(d) Apoenzyme
Ans. (d)
Q9. Fungi resemble human beings in
(a) Their mode of nutrition
(b) Their requirement of oxygen for respiration
(c) Their stored food
(d) All of the above
Ans. (d)
Q10. Quinine is obtained from
(a) Roots of Ravoltia Serpentine
(b) Bark of Cinchona
(c) Stigmas of Crocus
(d) None of these
Ans. (b)
Q11. The first event in Photosynthesis is
(a) Photolysis of water
(b) Release of water
(c) Formation of ATP & NADPH
(d) Photoexitation of Chlorophyll & ejection of an electron
Ans. (d)
Q12. Plants are made disease resistance by
(a) Crossing them with their wild relatives
(b) Crossing them with new varieties
(c) Giving x – rays in restricted doses
(d) None of these
Ans. (a)
Q13. The total number of Amino acids in natural is
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 200
Ans. (d)
Q14. Protein catalysts of chemical reactions in biological systems are
(a) Hormones
(b) Enzymes
(c) Vitamins
(d) Both Harmones & enzymes
Ans. (b)
Q15. Carbohydrates may be defined chemically as
(a) Aldehyde or Ketone derivatives of the polyhedric alcoholes
(b) Compounds which yield as are derivatives on Hydrolysis
(c) Both a & b
(d) None of these
Ans. (a)
Q16. Lipids are important dietary constituents because of
(a) High energy volume
(b) Fat – soluble vitamins
(c) Essential fatty acids
(d) All of the above
Ans. (d)
Q17. Which of the following crops would require minimum quantity of urea of NPK for its growth
(a) Sugarcane (b) Paddy
(c) Groundnut (d) Black – gram
Ans. (d)
Q18. Which of the following are non – biogradable
(a) Egg shell
(b) Butter
(c) Detergents
(d) Leather
Ans. (c)
Q19. Symptoms of food poisoning
(a) Nausea & abdominal pain
(b) Head & body etching
(c) Loose motion
(d) All of the above
Ans. (a)
Q20. A doctor noticed that the patient is pale & loosing weight with tiredness physically. What is its
cause ?
(a) This disease is due to Iron deficiency & Vitamin B12
(b) This disease is due to deficiency of Vitamin C
(c) This disease is due to deficiency of Vitamin D& E
(d) All of the these
Ans. (a)
Q21. Spiracles of cockroach is known as
(a) 2 pairs
(b) 8 pairs
(c) 10 pairs
(d) None of these
Ans. (c)
Q22. Benign tertian liver in man is caused
(a) P. Vivax
(b) P – malaria
(c) P. Faclic prumbra
(d) P. ovale
Ans. (a)
Q23. Water balance in fresh water protozoans is maintained by
(a) Food vacuoles
(b) Diffusion
(c) Nucleus
(d) Contractile Vacuoles
Ans. (d)
Q24. Which is the most widely accepted theory of locomotion in Amoeba ?
(a) Sol – gel theory
(b) Rolling movement theory
(c) Walking movement theory
(d) None of these
Ans. (b)
Q25. Urea is produced in the body of man in a
(a) Kidney
(b) Urinary bladder
(c) Liver
(d) Blood
Ans. (c)
Q26. Rabbit is classified as a mammal because it posses
(a) Mammary glands & hair & pinna
(b) Mammary glands, hair, pinna & cochlea
(c) Hair, pinna, cochlea & teeth
(d) None of these
Ans. (a)
Q27. In Kidney, glucose is mainly absorbed in the
(a) Bowman's capsule
(b) Distal Convoluted tubule
(c) Loop of Henle
(d) Proximal convoluted tubule
Ans. (d)
Q28. What will happen to the body of an adult human being if spleen is removed ?
(a) RBC production will be reduced
(b) Antibody production will less
(c) WBC production lowered
(d) Filtration of dead RBC will not be possible
Ans. (d)
Q29. Maligant fever is caused by speci
(a) Vivax
(b) Malaria
(c) Ovale
(d) Falciparum
Ans. (d)
Q30. Malaria is transmitted by
(a) Male anopheleles
(b) Female anopheleles
(c) Anopheleles
(d) Mosquitoes
Ans. (b)

Q1. A sheet of paper is placed on a table and a jug full of water is kept on it while pulling the paper
suddenly, it is observed that the water does not spill out of jug. It is due to the inertia of the
(a) paper sheet
(b) jug & water in it
(c) hard
(d) table
Ans. (b)
Q2. “Every Action has equal & opposite reaction” was discovered by
(a) Pascal
(b) Newton
(c) Edison
(d) Copernicus
Ans. (b)
Q3. If a car travels a distance of 100 km & it takes 25 minutes to reach its destination , the speed of
the car is
(a) 4 km/min
(b) 4 mt/min
(c) 400 mt/min
(d) None of these
Ans. (a)
Q4. Name of scienctist who gave a relationship between mechanical energy & heat energy
(a) Darwine
(b) Jameswatt
(c) James precot joule
(d) sir Isac Newton
Ans. (c)
Q5. A 1500 w electric geyser used every day for 2 hrs. Calculate the energy consumed ?
(a) 90 kwh
(b) 30 kwh
(c) 750 kwh
(d) None of these
Ans. (a) Power of Geyser = 1500 W
Used time = 30 x 2 = 60
Energy Power x Time = 1500 x 60 / 1000 = 90 kwh
Q6. As per Law of Conservation of energy during a process or system of transformation of energy,
the energy is
(a) always lost
(b) always gained
(c) (c) neither gain nor lost
(d) (d) only gets converted for heat to mechanical energy
Ans. (c)
Q7. An engine supplies 196 joules of energy. If the energy is supplied to a weight of 500 gms. How
high can it be lifted
(a) 38.2 (b) 39.2
(c) 40.2 (d) 42
Ans. (b) Energy supplied to the engine = 196 J
Mass of water = 500 gm = 500/1000 = ½ kg
Acceleration due to ground (g) = 10 mt/sec2.
Energy required for lifting water = mgh
H = energy supplied / m x g = 196 x 2 / 1 x 10 = 39.2 mt.
Q8. Which of the following force is responsible for taking a gas ballon upwards ?
(a) Gravitational force (b) Muscular force
(c) Bouyant force (d) Magnetic force
Ans. (c)
Q9. When white light is passed through a prism, it is observed that violet light bends more than the
red light. This is because
(a) Velocity of red light in glass is less than that of violet light
(b) Refractive Index of glass is more for violet light
(c) wave length of violet light is less than that of red light
(d) It is the properties of these colours.
Ans. (b)
Q10. Pascal’s law hold good for
(a) gases only (b) liquid & fluid
(c) solids only (d) for all
Ans. (d)
Q11. The Instrument for measuring electric current is known as
(a) Ammeter (b) Voltameter
(c) Galvanometer (d) Chronometer
Ans. (a)
Q12. Find at what temperature, the velocity of sound in air is 1.5 times the velocity at 700 C
(a) 357°C (b) 387°C
(c) 350°C (d) 290°C
Ans. (a) we know that 273
373 t
Vo
Vt 

& 2
3
280
373 

t
Vo
Vt
⇒t = 357°C
Q13. If m1 & m2 be the masses of two bodies, d be the distance between them, the force of attraction
(F) as per the universal law of gravitation is
(a) F = 2
2 1d
m m
(b) F = G 2
2 1d
m m
(c) F = G d
m m 2 1
(d) F = G 2
2
2
2
1d
m m
Ans. (c)
Q14. The acceleration due to gravity is zero at
(a) Poles
(b) equator
(c) center of earth
(d) None of these
Ans. (c)
Q15. The energy of an electron in n the orbit of a hydrogen atom is given by
(a) En = – 13.6 / n2 ev.
(b) En = – 13.6 / n3 ev.
(c) En = + 13.6 / n2 ev.
(d) En = + 13.6 / n3 ev.
Ans.
Q16. The size of an atom is nearly
(a) 10 – 5 m
(b) 10 – 8 m
(c) 10 – 15 m
(d) 10 – 10 m
Ans. (d)
Q17. The force of repulsion between two parallel wires is ‘f’ when each one of them carries a certain
current ‘ I ‘. If the current in each is doubled, the force between them would be
(a) 2f
(b) 3f
(c) 4f
(d) f / 4
Ans. (c)
Q18. A fuse wires has eventially
(a) High resistance & high melting point
(b) Low resistance & high melting point
(c) Low resistance 7 low melting point
(d) None of these
Ans. (d) it has high resistance & low melting point
Q19. The emf of 3 identical cells connected in series in 6 V. The emf of each is
(a) 6 V (b) 2 V
(c) 3 V (d) None of these
Ans. (b)
Q20. One weber/mt 2 is equal to
(a) 10 – 3 gram (b) 10 – 4 gram
(c) 104 gram (d) None of these
Ans. (b)
Q21. A person using convex lense must be suffering from
(a) Myopia
(b) Astigmatism
(c) Hypermyopia
(d) None of these
Ans. (c)
Q22. If there is no atmosphere, then the duration of daylight on earth will
(a) Increase
(b) decrease
(c) remain same
(d) (d) None of these
Ans. (b)
Q23. The critical angle of liquid is 300. Its refractive Index will be
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 0.5
Ans. (b) r = 1/ Sin C, Here C = 300.
So r = 1 / Sin 300 = 2.00
Q24. A hygrometer measures
(a) The constant of Hydroscopic substance
(b) Relataive density of solids
(c) Relative density of liquids
(d) amount of water vapour in air
Ans. (a)
Q25. Which of the given samples of equal volumes of Hydrogen & Oxygen at NTP has a larges
number of molecules.
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Both have the same number of molecules
(d) None of these
Ans. (b)
Q26. A sample of gas is at 00. What is the requirement of temperature for increasment to double the
r.m.s. speed of molecules ?
(a) 2730
(b) 10000
(c) – 2730
(d) 10920
Ans. (a)
Q27. (Equal volume of all gases, measured under the same condition of pressure & temperature
contain the same number of molecules. This is known as
(a) Boyle’s law
(b) Charle’s law
(c) Avogradous law
(d) Ottovan law
Ans. (a)
Q28. The value of plank’s Constant
(a) depends upon frequency
(b) is always same
(c) depends upon energy
(d) depends on wavelength
Ans. (b)
Q29. Doping is a process of
(a) purifying the semiconductor
(b) making the material crystalline
(c) adding controlled impurities into the material
(d) making the material an insulator
Ans. (c)







__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
CBSE X Sample Papers Download
NTSE Standard VIII Question Papers
NTSE Exam Sample Papers
FIITJEE Sample Question Papers Download
NTSE exam Sample question papers of class 8th
NTSE Question papers
Sample Question Paper for NTSE
NTSE Model Question Papers
NTSE Previous Year Question Papers
NTSE Question papers in Maths Subject
IIT Sample Papers Download
Download TET Sample Question Papers
NTSE 8th class previous year question papers
NTSE Exam Sample Papers Download
RBI sample papers download
NTSE science exam sample papers
AIEEE Sample Papers Download
CDS Sample Papers Download
IIFT Sample Papers Download
NID Sample Papers Download






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9