Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old April 2nd, 2014, 05:00 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Previous Question Paper for SBI Clerk Exam

State Bank of India Clerk question paper has question from following topics:

General Awareness,
Quantitative Aptitude,
Reasoning Ability,
General English and Marketing/Computer Knowledge

The SBI Clerk Question Paper 2013 will be with 200 questions (Objective type) for 200 marks.
For each right/ correct answer 1 mark will be awarded.

Question paper:

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the

questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold

to help you locate them while answering some of the questions.


Once upon a time, there was a royal elephant which used to reside in the

premises of the king’s palace. The elephant was very dear to the king, so

he was well-fed and well-treated. There was also a Dog who lived near the

Elephant’s shed. He was very weak and skinny. He was always fascinated by

the smell of rich sweet rice being fed to the royal elephant.

One day, the Dog could no longer resist the aroma of the rice and somehow

managed to sneak into the Elephant’s shed. He ate the grains of sweet

rice that fell from the Elephant’s mouth. He liked the rice so much, that

he started going there daily to eat the rice. For days, the huge Elephant

didn’t notice the small dog as he was busy enjoying the delicious food.

Gradually, the Dog grew bigger and stronger eating such rich food.

Finally, the Elephant noticed him and allowed him access to the food.

The Elephant enjoyed the company of the Dog and started sharing his food

with him. They also started spending time with each other and soon became

good friends. They ate together, slept together and played together.

While playing, the Elephant would hold the Dog in his trunk and swing him

back and forth. Soon neither of them was happy without the other. They

became great friends and didn’t want to be separated from each other.

Then one day, a man saw the Dog and asked the Elephant-keeper, “I want to

buy this Dog. What price do you want for it ?” The Elephant-keeper didn’t

own the Dog but sold it and extracted a sum of money from this deal. The

man took the Dog to his home village, which was quite far away. The

King’s Elephant became very sad after this incident. He missed his friend

a lot and started neglecting everything. He didn’t want to do anything

without his dear friend, so he stopped eating, drinking and even bathing.

Finally, the Elephant-keeper reported this to the King; however he didn’t

mention anything about the Dog. The King had a wise minister, who was

known for his keen understanding of animals. The King ordered the

minister, “Go to the Elephant shed and find out the reason for the

Elephant's condition”. The intelligent minister went to the Elephant shed

and found the Elephant very sad. He examined the Elephant and asked the

Elephant-keeper. “There is nothing wrong with this Elephant’s body, then

why does he look so sad ? I think this Elephant is grief stricken,

possibly due to the loss of a dear friend. Do you know if this Elephant

shared a close friendship with anyone ?”



The Elephant-keeper said, “There was a Dog who used to eat, sleep and

play with the Elephant. He was taken by a stranger three days ago”. The

minister went back to the King and said, “Your majesty, in my opinion,

the royal Elephant is not sick, but he is lonesome without his dear

friend, the Dog”. The King said, “You’re right, friendship is one of the

most wonderful things of life. Do you know where that Dog is ?’





The Minister replied, “Elephantkeeper has informed me that a stranger

took him away and he doesn’t know his whereabouts”. The King asked, “How

can we bring back my Elephant’s friend and make him happy again ?” The

Minister suggested, “Your Majesty, make a declaration, that whoever has

the dog that used to live at the royal Elephant’s shed will be

penalized”. The King did the same and the man who had taken the dog,

instantly turned him loose when he heard the proclamation.



As soon as he was freed, the Dog ran back as fast as he could to the

Elephant’s shed. The Elephant was so delighted to see the Dog that he

picked his friend up with his trunk and swung him back and forth. The Dog

wagged his tail, while the Elephant’s eyes sparkled with happiness. The

King was content to see the Elephant happy once again and rewarded the

minister for his wise judgement.



1. What was the Minister’s diagnosis of the Elephant’s condition ?

(A) The Elephant hated his keeper

(B) The Elephant was lonely

(C) The Elephant was starving

(D) The Elephant had hurt his leg and was in pain

(E) None of these

Ans : (B)



2. What method did the Minister suggest to the King to get back the Dog ?

(A) To declare that whoever had that particular Dog would be punished

(B) To keep a bowl of rice for the Dog in the Elephant’s shed so that he

could be lured back to the palace

(C) To command the Elephant keeper to look for the Dog in the village

(D) To persuade the Elephant to call out to the Dog

(E) None of these

Ans : (A)



3. Why had the Elephant become very sad ?

(A) He no longer got his daily bowl of rice

(B) He was unhappy with the King for having sold the Dog

(C) He missed his friend the Dog

(D) He was sold to an unknown man by his keeper

(E) None of these

Ans : (C)





4. What did the Elephant-keeper do to the Dog ?

(A) He sold the Dog to an unknown man for a price

(B) He hit the Dog as the Dog was eating the Elephant’s food

(C) He killed the Dog

(D) He complained to the King about the Dog

(E) None of these

Ans : (A)



5. Which of the following would be the most appropriate title for the

passage ?

(A) Friends and Enemies

(B) The Playful Dog

(C) The King and the Minister



(D) The Elephant-keeper

(E) The Bond of Friendship

Ans : (E)



6. Why was the Elephant taken care of ?

(A) He was a very special Elephant as he could talk to Dogs

(B) He was a very loyal Elephant

(C) He was the strongest Elephant in the Kingdom

(D) He was weak and the King had a lot of sympathy for him

(E) None of these

Ans : (E)



7. Why did the Dog start going to the Elephant’s shed everyday ?

(A) He liked the Elephant a lot and wanted to become friends with him

(B) He was being fed by the King everyday

(C) He was fond of the Elephant’s shed

(D) He liked the taste of the rice being fed to the Elephant

(E) None of these

Ans : (D)



8. What did the Dog do once he was set free ?

(A) He ate rice to his heart’s content

(B) He thanked the King for his kindness

(C) He ran away from the Kingdom to a place far away

(D) He ran back to his friend the Elephant

(E) None of these

Ans : (D)



9. What of the following can definitely be said about the Elephantkeeper

?

(1) He was greedy

(2) He was insensitive

(3) He was brave

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 1 and 2

(D) Only 2 and 3

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (A)



10. Which of the following can definitely be said about the King ?

(1) He was compassionate.

(2) He was deceitful.

(3) He loved animals.

(A) Only 1

(B) Only 1 and 3

(C) Only 1 and 2

(D) Only 2

(E) All the three 1, 2, and 3

Ans : (C)



Directions—(Q. 11–13) Choose the word/group of words which is most

similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in

the passage.





11. EXTRACTED

(A) pulled

(B) inserted

(C) wring

(D) dug out

(E) received

Ans : (E)



12. DECLARATION

(A) pact

(B) praise

(C) announcement

(D) writ

(E) resolve

Ans : (C)



13. KEEN

(A) shallow

(B) urgent

(C) concentrated

(D) deep

(E) eager

Ans : (D)



Directions—(Q. 14–15) Choose the word/group of words which is most

opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in

the passage.



14. RESIST

(A) give in

(B) please

(C) struggle

(D) try out

(E) defy

Ans : (A)



15. SEPARATED

(A) stuck

(B) united

(C) estranged

(D) bound

(E) joined

Ans : (B)



Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given

below each sentence should replace the phrase printed in bold in the

sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as

it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.



16. Trisha could not solve the problem at all and was at her wit’s

ending.

(A) her wit’s end

(B) the wit ends



(C) her witty end

(D) the wit end

(E) No correction required

Ans : (A)



17. It’s a small theatre and the seats are uncomfortable, but the saving

grace is that the air conditioning is good.

(A) grace to save

(B) gracing save

(C) saver grace

(D) save to grace

(E) No correction required

Ans : (E)



18. Tarun had to prepare the document for his meeting urgently but he was

hardly pressed for time.(A) hard pressed for timely

(B) hard pressed for time

(C) hardly press to time

(D) hard pressing to timely

(E) No correction required

Ans : (B)



19. Suraj lied from his teeth to get out of the tense situation with his

boss.

(A) lies for his teeth

(B) lie to his teeth

(C) lied through his teeth

(D) lied from his tooth

(E) No correction required

Ans : (C)



20. Satish lay in bed wide awaken as he was worried about his exams

starting the next day.

(A) widen awakening

(B) widely awake

(C) wide and awake

(D) wide awake

(E) No correction required

Ans : (D)



Directions—(Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words

printed in bold type is given. These are numbered as (A), (B), (C) and

(D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt

or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which

is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is

your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and

also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All

correct’ as your answer.



21. People went crazy (A) when the musician along with his friend, (B)

took to the staging (C) and belted out popular (D) tracks. All correct

(E)

Ans : (C)





22. For a growing number of coupals, (A) adoption is not a helpless

compulsion (B) but a deliberate, (C) vand often noble, (D) choice. All

correct (E)

Ans : (A)



23. On two consecutive (A) nights the two greatest icones (B) of show-
business were honoured with unprecedented (C) affection. (D) All correct

(E)

Ans : (B)



24. We are so busy looking at mediocrity (A) that when a truly

outstanding achievement (B) stares us in the face we resort (C) to the

same terms of praise. (D) All correct (E)

Ans : (E)



25. The unlikely migration (A) was officially (B) explained as a move to

meet expanding (C) business oportunities. (D) All correct (E)

Ans : (D)



Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2),

(3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful

paragraph, then answer the questions given below them.

(1) He immediately acknowledged Mohan’s good work and invited him to his

home for dinner.

(2) One day a wealthy merchant sent his son’s bicycle to the shop for

repair.

(3) The next day the merchant came to claim the bicycle and noticed that

it was shiny.

(4) After repairing the bicycle, Mohan cleaned it up and made it look

new.

(5) Once upon a time, there was a boy named Mohan who worked as an

apprentice in a bicycle shop.

(6) Other apprentices in the shop laughed at Mohan for doing unnecessary

work.



26. Which of the following should be the second sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 6

Ans : (B)



27. Which of the following should be the third sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

Ans : (D)





28. Which of the following should be the first sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

Ans : (E)



29. Which of the following should be the last (sixth) sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 4

(D) 5

(E) 6

Ans : (A)



30. Which of the following should be the fourth sentence after

rearrangement ?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

(E) 6

Ans : (E)



Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any

grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in

one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there

is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)



31. In about five minutes, they would (A) / cover the distance from the

road to the point (B) / where the waves would v/ begin lick their feet.

(D) No error (E)

Ans : (D)



32. The devastating experiences (A) / of many wars taught some countries

(B) / the necessary of pursuing peace (C) / at the expense of nationalist

egos. (D) No error (E)

Ans : (C)



33. The former superstar recently (A) / visit an orphanage (B) / fuelling

speculation that (C) / she is planning to adopt a child. (D) No error (E)

Ans : (B)



34. Accordance to a new study (A) / taking steps to remain healthy any

young (B) / may help delay (C) / the onset of Alzheimer’s disease. (D) No

error (E)

Ans : (A)



35. A day after he was diagnosed with (A) / swine flu, preventive

measures were put in place (B) / to ensure that others were not v/

affected by the dreaded virus. vNo error (E)



Ans : (A)



36. The administration has conclusive (A) / that it is retailers who are

(B) / responsible for upsetting (C) / the city’s household budget. (D) No

error (E)

Ans : (A)



37. The assurances, unfortunately, (A) / remained on paper, as (B) /

neither the Centre or the state initiated steps (C) / for the development

of the backward region. (D) No error (E)

Ans : (C)



38. Sediment deposit along the coast (A) / may be the primary reason for

(B) / the change in conditions, (C) / but a lot more remains to be

understand. (D) No error (E)

Ans : (D)



39. A committee will be set-up (A) / to explore pros and cons by (B) / a

common fee structure, and will (C) / take a final decision on it within a

week. (D) No error (E)

Ans : (B)



40. The infection which causes (A) / gums to bleed and teeth to fall out

v/ results from the build-up of (C) / a particular bacteria that is

common to most mouths. (D) No error (E)

Ans : (D)



Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of

which has been numbered. These numbers are printed below the passage and

against each, five words are suggested, one of which fits the blank

appropriately. Find out the appropriate word in each case.



Once upon a time there was a prince who wanted to marry a princess; but

she would have to be a real princess. He …(41)… all over the world to

find one, but nowhere could he get what he wanted. One evening during a

terrible storm; there was thunder and lightning and the rain poured down

in torrents. Suddenly a knocking was …(42)… at the palace door and the

old king went to open it. It was a princess standing out there. But, good

gracious ! What a sight the rain and the wind had made her look. The

water ran down her hair and clothes; into the toes of her shoes and out

again at the heels. And yet she insisted that she was a real princess.

Well, we’ll soon …(43)… out, thought the old queen. But she said nothing,

went into the bedroom, took all the bedding off the bedstead and …(44)… a

pea on the bottom, then she took twenty mattresses and laid them on the

pea, and then twenty quilts on …(45)… of the mattresses. On this the

princess had to lie all night. In the …(46)… she was asked how she had

slept. “Oh, very badly !” said she. “I scarcely closed my eyes all night.

Heaven only knows what was in the bed, but I was lying on something hard,

as a …(47)… I am black and blue all over my body. It’s horrible !” Now

they knew that she was a real princess because she had …(48)… the pea

right through the twenty mattresses and the twenty quilts. Nobody but a

real princess could be as …(49)… as that. So, the prince took her for his

wife, for now he …(50)… that he had a real princess.





41. (A) called

(B) tour

(C) sent

(D) saw

(E) travelled

Ans : (E)



42. (A) made

(B) felt

(C) heard

(D) seen

(E) sounded

Ans : (C)



43. (A) assure

(B) find

(C) judge

(D) mark

(E) try

Ans : (B)



44. (A) drew

(B) flung

(C) placed

(D) cooked

(E) stitch

Ans : (B)



45. (A) top

(B) head

(C) bottom

(D) between

(E) middle

Ans : (A)



46. (A) morning

(B) dinner

(C) room

(D) fields

(E) dark

Ans : (A)



47. (A) vengeance

(B) price

(C) cause

(D) result

(E) time

Ans : (D)

48. (A) slept

(B) felt

(C) located

(D) carried

(E) found

Ans : (B)



49. (A) worried

(B) rough

(C) irritable

(D) sensitive

(E) pretty

Ans : (D)



50. (A) trust

(B) assured

(C) wanted

(D) think

(E) knew

Ans : (E)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old February 19th, 2015, 04:38 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: Previous Question Paper for SBI Clerk Exam

As you want to get Previous Question Paper for SBI Clerk Exam so here I am giving you some questions of that paper:

1. A keyboard is this kind of device—
(A) black
(B) input
(C) output
(D) word Processing
(E) None of these
Ans : (B)

2. IT stands for—
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
Ans : (B)

4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
(A) disk
(B) data
(C) file
(D) floppy
(E) None of these
Ans : (C)

5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
(A) pulling
(B) pushing
(C) downloading
(D) transferring
(E) None of these
Ans : (C)

6. Which part of the computer helps to store information ?
(A) Disk drive
(B) Keyboard
(C) Monitor
(D) Printer
(E) None of these
Ans : (A)

7. ………………is the process of carrying out commands.
(A) Fetching
(B) Storing
(C) Executing
(D) Decoding
(E) None of these
Ans : (C)

8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct hardware and software.
(A) computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these
Ans : (B)

9. Which of the following groups consist of only output devices ?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
Ans : (D)

10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
(A) title bar
(B) button
(C) dialog box
(D) window
(E) None of these
Ans : (D)

11. A(n)………contains commands that can be selected.
(A) pointer
(B) menu
(C) icon
(D) button
(E) None of these
Ans : (B)

12. An error is also known as—
(A) bug
(B) debug
(C) cursor
(D) icon
(E) None of these
Ans : (A)

13. Arithmetic Operations—
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication and division
(E) None of these
Ans : (D)

14. Sending an e-mail is similar to—
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
Ans : (C)

15. Promotion in Marketing means—
(A) passing an examination
(B) elevation from one grade to another
(C) selling the products through various means
(D) selling the product in specific areas
(E) None of these
Ans : (C)

16. Microsoft Word is an example of—
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
Ans : (B)

17. Sources of Sales Leads are—
(A) Data Mining
(B) Market Research
(C) Media Outlets
(D) Promotional Programs
(E) All of these
Ans : (E)

18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—
(A) storage
(B) output
(C) input
(D) information
(E) None of these
Ans : (A)

19. Which part of the computer displays the work done ?
(A) RAM
(B) printer
(C) monitor
(D) ROM
(E) None of these
Ans : (C)

20. One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

21. Market Expansion means—
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)

22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)

23. Effective marketing helps in—
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

24. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)

25. A Call in Marketing means—
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)

26. Delivery Channel means—
(A) maternity wards
(B) handing over the products to the buyers
(C) places where products are made available to the buyers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

27. Processing involves—
(A) inputting data into a computer system
(B) transforming input into output
(C) displaying output in a useful manner
(D) providing relevant answers
(E) None of these
Ans : (B)

28. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
(A) All the customers
(B) All the educated customers
(C) All the computer educated customers
(D) Only creditors
(E) All of these
Ans : (C)

29. Innovation mean—
(A) Product Designing
(B) New ideas
(C) Impulse
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (D)

30. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
(A) All the customers
(B) Students
(C) Only poor students
(D) Students having promising educational track record
(E) All of these
Ans : (B)

31. Service after sale is not the function of—
(A) Marketing staff
(B) Seller
(C) Director of the company
(D) Employees of the company
(E) All of the above are wrong
Ans : (A)

32. If done through………the rural marketing would be more effective.
(A) fairs
(B) village fairs
(C) door to door campaign
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

33. Market Survey means—
(A) Market Research
(B) Market Planning
(C) Marketing Strategies
(D) Market Monitering
(E) All of these
Ans : (A)

34. ………can be done through digital Banking ?
(A) Mobile phone
(B) Internet
(C) Telephone
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

35. A good seller should have the following quality/qualities ?
(A) Devotion to the work
(B) Submissive
(C) Sympathy
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

36. The rural marketing is not required because—
(A) rural people do not understand marketing
(B) its not practical from the cost point of view
(C) it is sheer wastage of time
(D) All are wrong
(E) All are correct
Ans : (D)

37. Planned-cost service means—
(A) Costly products
(B) Extra profit on the same cost
(C) Extra work by seller
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

38. Internet marketing means—
(A) Self-marketing
(B) Core Groups monitering
(C) Employees marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (E)

39. The aim of successful marketing is—
(A) to increase the sale
(B) to increase the profit
(C) to increase the output of sellers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

40. The networking becomes……through networking.
(A) very difficult
(B) dull
(C) easy
(D) has no role in marketing
(E) None of these
Ans : (C)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9