Go Back   2018-2019 StudyChaCha > >




  #1  
Old April 2nd, 2014, 11:00 AM
Kesari
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 21,888
Default

please provide me question paper for WBSEDCL Assistant Engineer Electrical examination ?

Here I am giving you question paper for WBSEDCL Assistant Engineer Electrical examination in PDF file with it .. so you can get it easily..

Paper Pattern
The WBSEDCL objective question paper has following divisions
Quantitative aptitude
Logical reasoning
Current affairs
Professional knowledge
English

NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS
1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? x114=8208
(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these
6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these
7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240
(E) None of these
8.384×12×2=?

(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these
9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these
10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these
11.2536+4851—?=3450+313
(A)3961
(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these
12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these
13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these
14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these
15. 486+32×25—59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these

16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these
17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these
18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18
(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these
19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these
20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these
21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these
22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these
23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788

(D) 6878
(E) None of these
24. 22 x4+(?)2=(13)2
(A) 81
(C) 27
(B) 9
(D) 64
(E) None of these
25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475
(C)481
(D) 469
(E) None of these
26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of
the first and third numbers is more than the second number by 52, then
which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of
8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount
and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length
is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the
area of the new rectangle will be the same as the area of the original
rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these
29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number
formed by reversing the digits is greater than the original number by 54,
then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator.
If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the
resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these
31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number.
What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs
were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12
each. What will be the percentage
profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
33. What should come in the place of question mark (?) in the number
series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these
34. What number should replace both the question marks (?) in the
following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these
35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of
the smallest and the largest numbers?
(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on
travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved.
What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these
37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be
arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these
38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a
flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of
the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these
39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost
of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540,
then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these
40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order
of their values, which one will be fourth?
(A)4/5
(B)5/4
(C)9/5
(D)8/5
(E) 7/2
41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7
respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14
respectively. What is the difference between their ages?
(A)9 years
(B) 4 years
(C)5 years
(D) 7 years
(E) None of these

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many
days will 18 men complete the same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these
43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the
circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay
joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush
joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they
made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
45. What is the average age of a family of five members, whose ages are
42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A)60 years
(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these
46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes
and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom
which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty
initially, how much time will both the taps take to fill the tank
(leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these
47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25
persons, then how much would each person get?

(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these
49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are
drawn at random, then what is the probability that only one ball is
white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what
will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
ANSWERS:
1 - D 2 - C 3 - B 4 - A 5 - D 6 - A 7 - E 8 - B 9 - E 10 - B 11 - C 12
- D 13 - D 14 - A 15 - B
16 - B 17 - A 18 - C 19 - E 20 - B 21 - A 22 - C 23 - E 24 - B 25 - A 26
- A 27 - B 28 - C 29 - C 30 - D 31 - B 32 - D 33 - A 34 - D 35 - C 36 -
A 37 - E 38 - A 39 - D 40 - B 41 - E 42 - C 43 - C
44 - A 45 - B 46 - A 47 - A 48 - B 49 - E 50 - D

Last edited by Aakashd; Yesterday at 01:44 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
MAHADISCOM Sub-engineer (Electrical) Exam Papers
SSC Junior Electrical Engineer Exam papers
WBSEDCL Assistant engineering previous years question papers
Junior Personal Assistant - Sample question Papers
SSC Junior Electrical Engineer Previous Papers
Assistant Executive Engineer Civil Exam Question Papers
Assistant Engineer Kerala PSC question papers?
WBSEDCL Assistant Engineer Syllabus
Previous Paper For NPTI Assistant Electrical Engineer Exam
TNPSC Assistant Electrical Engineer exam Answer key
Reserve Bank of India Assistant Sample question papers
WBSEDCL Syllabus Assistant Electrical Engineer
Sample question papers for Mahagenco Sub engineer exam of electronics branch
WBSEDCL Assistant Engineer (IT&CS.) Syllabus
TNPSC Assistant engineer PWD electrical paper
Am I eligible for Junior Electrical Engineer job after Diploma in Electrical Engineer
Junion Engineer Electrical question papers of Railway Recruitment Board Gorakhpur
Odisha State Assistant Revenue Inspector Exam Sample question papers
All India Radio Assistant Engineer exam previous year question papers
NPTI Assistant Electrical Engineer Exam Syllabus






  #2  
Old January 8th, 2015, 05:48 PM
prabha1978
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 1
Default previous year question paper of ae exam wbsedcl

looking for previous year question paper of ae exam wbsedcl
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old January 19th, 2015, 03:50 PM
pritam6012
Guest
 
Posts: n/a
Post Re: Sample Question Papers for WBSEDCL Assistant Engineer Electrical

please give me the previous 5 years electrical theory questions of wbsedcl for the post of assistant engineer, electrical dept.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old January 21st, 2015, 02:47 PM
poulami mandal
Guest
 
Posts: n/a
Question Re: Sample Question Papers for WBSEDCL Assistant Engineer Electrical

i want previous question for assistant engineering post for electrical.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 10th, 2015, 12:28 PM
AdityaV
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 28,551
Default Re: Sample Question Papers for WBSEDCL Assistant Engineer Electrical

Here I am giving you Syllabus and Sample Question Papers of WBSEDCL Electrical Assistant Engineer Exam.

WBSEDCL Assistant Exam Pattern:
Total marks in Written test – 150 marks
Total marks in objective section Written test – 140 marks
Total marks in descriptive section Written test – 10 marks
Total questions in objective section Written test – 140
Total questions in descriptive section Written test – 1

General Awareness – 15 questions
Reasoning – 15 questions
Numerical Analysis – 15 questions
English – 15 questions
Domain knowledge – 80 questions


WBSEDCL Assistant Exam Syllabus:
Quantitative aptitude
Logical reasoning
Current affairs
Professional knowledge
English

Quantitative aptitude:
Profit and Loss
Percentage,Average and Mixture problems
Simple Algebric Equations
Speed and Time,Work and Time
Interest rate problems
Trigonometry

Logical reasoning:
Round Table problems
Sequencing problems (Queue problems)
Data Analysis problems

Current affairs:
General Awareness
Current Affairs

English:
Antonyms
Synonyms
Sentence Correction
Spotting Errors
Comprehension

Professional knowledge:
Syllabus is based on core technical subjects covered in 2nd year and 3rd year of Engineering or Diploma courses.


Sample Question Papers of WBSEDCL Electrical Assistant Engineer Exam:

WBSEDCL Electrical Assistant Engineer Exam Question Paper
1. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg.
with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many
kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.
2. A wizard named Nepo says “I am only three times my son’s age. My
father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are
a mere 1240 years old.” How old is Nepo?
Ans. 360 years old.
3. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The
other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?
Ans. Three.
4. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the
previous day. How many bananas did he eat on the first day?
Ans. Eight.
5. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to
boil four eggs?
Ans. Five minutes.
6. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and
container A is full of water while the other two are empty. If from
container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and
into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in
container A?
7. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC
= 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.
8. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B
respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm,
and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the
chord BC?
Ans. BC = 4 cm.
9 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find
the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.
10. A number of cats got together and decided to kill between them 999919
mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice
than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.
11. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x
be?
Ans. x = e2 or e3.
12. The square of a two digit number is divided by half the number. After
36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of
the resulting number are the same as those in the original number, but
they are in reverse order. The ten’s place of the original number is
equal to twice the difference between its digits. What is the number?
Ans. 46
13.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be
total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1
twenty-five paise coins.
14.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft.
and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the
top?
Ans.18 hours.
15. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9
16. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64
minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?
Ans. 32 8/11 minutes.
17. Solve for x and y: 1/x – 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.
Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.
18. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was
Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption
so as to keep the expenditure fixed?
Ans. 20 %.
19. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Ans. 10.
20. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?
Ans. Friday.
21. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a
rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives
and it was found that now the provisions will last 8 days less, when
given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?
Ans. 1700 men.
22. From 5 different green balls, four different blue balls and three
different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking
at least one green and one blue ball?
Ans. 3720.
23. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in
20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A,
B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the
tank be filled?
Ans. 167 minutes.
24. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is
his usual time?
Ans. 3 hours 20 minutes.
25. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He
found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach
the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18
seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the
top step begins to descend to the time he steps off the last step at
the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans.46 steps.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.