Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #2  
Old March 30th, 2014, 07:09 PM
Sashwat's Avatar
Sashwat
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: SBI Clerk Exam General Awareness Section Prepare

As you want to get study material for General Awareness Section of SBI Clerk Exam, so here I am providing a list of some good books for General Awareness and also provide question papers:

Books for SBI Clerk Exam

Guide to Banking General Awareness and Banking Aptitude Test
Author: RPH Editorial Board

Banking And Financial Awareness (Covering General Banking & Socio-Economic Awareness) IBPS Bank PO/SO/MT,IBPS Clerk,RRBs Office Assistant & Officer Rbi,SBI PO & Clerk
Publisher: Kiran Prakashan

SBI Clerk Grade Exam Practice Work Book: A Complete Book For State Bank Of India & State Bank Associates With 100 Sets
Publisher: Kiran Prakashan

You have to read newspaper daily to cover General Awareness.

SBI Clerk Exam General Awareness Question Paper
1. The Sir C.V .Raman award for 2008 has been awarded to
(a) M.Natarajan
(b) Sanjeev Ramchandra Inamdar
(c) Prof. G.Venkatraman
(d) Dr. Naresh Trehan

2. The 2007 FIFA Woman player of the year is
(a) Birgit Prinz
(b) Christiane
(c) Marta
(d) Sania Mirza

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games is-
(a) Fuwa
(b) Izz
(c) Cobi

4. Which among the following States would observe 2008 as the Year of Education?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Bihar
(d) Karnataka

5. Who has written Superstar India : From Incredible to unstopable ?
(a) Shobha De
(b) Kiran Desai
(c) Arundhati Roy
(d) Khushwant Singh

6. Who is the author of "The Kalam effect: My years with the president"?
(a) P.M.Nayar
(b) Sonia Gandhi
(c) L.K.Adwani
(d) Arun Shaurie
ANS (a)

7. Who is the author of the book "Superstar India : From Incredible to Unstopable"?
(a) L.K.Adwani
(b) Arundhati Roy
(c) Shobha De
(d) Vikram Seth
ANS (c)

8. The Sanskrit poet called as the Indian Shakespeare?
(a) Kalidasa
(b) Thulasidas
(c) Sudraka
(d) Kautilya
ANS (a)

9. Mulk Raj Anand is the author of
(a) The Post Office
(b) Gora
(c) India Wins Freedom
(d) Coolie
ANS (Try Yourself)

10. Who is the author of the book 'My other two daughters'?
(a) Lalu Prasad Yadav
(b) Surjit Singh Barnala
(c) E.M. Forster
(d) Paul Kennedy
ANS (b)

11. A major Public Sector Bank raised interest rates on loans by 25 basis points–was news in some major financial newspapers recently. This means bank has raised interest by 25 basis points of–
(A) Savings Bank Interest Rate
(B) Base Lending Rate
(C) Repo Rates
(D) Present Rates on Deposits
(E) Discounted Rates of Interest
Ans : (B)

12.The Finance Minister of India in one of his press conferences said that inflationary pressure is likely to continue following recent increase in rates of some commodities in international markets. Which of the following commodities was he referring to as it gets frequent increase at international levels and disturbs our Home Economy substantially ?
(A) Gold and Silver
(B) Petroleum products
(C) Tea and Coffee
(D) Sugar
(E) Jute and Jute products
Ans : (B)

13. Immediately prior to change in the measure of Food Inflation, which of the following indexes was being used for measuring it?
(A) Wholesale Price Index
(B) Consumer Price Index
(C) Interest Rates offered by banks on deposits
(D) Sensex and Nifty
(E) None of these
Ans : (B)

14. What is the full form of ‘FINO’ a term we see frequently in financial newspapers ?
(A) Financial Investment Network and Operations
(B) Farmer’s Investment in National Organisation
(C) Farmers Inclusion News and Operations
(D) Financial Inclusion Network and Operations
(E) None of these
Ans : (E)

15. Which of the following is / are commodity/ies on which subsidy is given to farmers / poor in India ?
1. Fertilizer
2. Kerosene
3. LPG
(A) Only1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

16. ‘Bhagyam Oilfields’ which were recently in news are located in which of the following states in India ?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Assam
(D) Maharashtra
(E) Karnataka
Ans : (A)

17.The Finance Minister of India recently decided to review the position of ‘Bad Debts’ in priority sector. Which of the following is/are the reason(s) owing to which PM took this decision ?
1. Bad Debt in agriculture is still rising substantially every year despite special treatment to it.
2. Bad Debt in other areas of priority sector is almost nil now,
3. Govt. is planning to disburse another installment of Rs. 1,60,000 crore
which will bring ‘Bad Debts’ almost at ‘Nil level’ and no special
treatment will be needed in next fiscal year.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

18. Which amongst the following countries is not a member of the TAPI pipe line project, which was in news recently ?
(A) India
(B) Afghanistan
(C) Portugal
(D) Pakistan
(E) Turkmenistan
Ans : (C)

19.An agreement on Arms Reduction popularly known as ‘START’ is one of the major issues in the way of smooth relations between which of the following two countries ?
(A) India–Pakistan
(B) India–China
(C) China–Japan
(D) USA–Russia
(E) Russia–Iran
Ans : (D)

20. The International WWW Conference-2011 was organized in which of the following places in March 2011 ?
(A) London
(B) Paris
(C) Vienna
(D) Manila
(E) Hyderabad
Ans : (E)

21.Which of the following international agencies/ organizations had initiated an “International Convention for the ‘Protection of All
Persons from Enforced Disappearance’ , which came into effect recently ?
(A) World Health Organisation (WHO)
(B) International Court of Justice
(C) International Maritime Organisation
(D) International Atomic Energy Agency
(E) United Nations organization
Ans : (E)

22. ’BRIC’ which was the Organisation of 4 nations namely Brazil, Russia, India and China has now become ‘BRICS’. Which is the fifth nation included in it ?
(A) South Korea
(B) Sp Lanka
(C) Singapore
(D) Spain
(E) South Africa
Ans : (E)

23.The process of acquisition of agricultural land and its compensation to farmers recently came up as a major issue in which of the following states ? (It also created law and order problem in the State)
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
(E) Punjab
Ans : (C)

24. What does the letter ‘L’ denote in term ‘LAF’ as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI ?
(A) Liquidity
(B) Liability
(C) Leveraged
(D) Longitudinal
(E) Linear
Ans : (A)

25. BP Pic which was in news recently is a major international company in field of–
(A) Heavy Machinery
(B) Oil exploration and processing
(C) Atomic Energy
(D) Information Technology
(E) None of these
Ans : (B)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.