Go Back   2018-2019 StudyChaCha > >




  #1  
Old March 29th, 2014, 05:22 PM
Sashwat's Avatar
Sashwat
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,842
Default

Will you please share the Sample question papers of Indian Maritime University Common Entrance Test for Merchant Navy Courses???

Here I am sharing the Merchant navy entrance exam Sample question papers:

1. The presence of antiparticle was first
theoretically proposed by

(a) Abdus Salam
(b) John Dalton
(c) PA,M. Dirac
(d) RR Feynman

Ans.c

2. Match List I (Literary work) with
List ll (Author) and select the correct answer
using the codes given below the lists :
List I List II
(Literary work) (Author)
A. Gatha Saptasati 1. Bhadrabahu
B. Mahabhashya 2. Hala
C. Kalpasutra 3. Sarvzuman
D. Katantra 4. Pataniali

Codes .•
(a) A B C D
2 4 l 3
(b) A B C D
l 3 2 4
(c) A B C D
1 4 2 3
(d) A B C D
2 3 1 4

Ans.a

3. Match List I (Urban Centre) with
List II (Product) and select the correct answer
using the codes given below the lists :
List I List II
(Urban Centre) (Product)
A. Ahmadabad l. Handloom
B. Gwalior 2. Woolen Textiles
C. Bangalore 3. Cotton Textiles
D. Coimbatore 4. Silk Textiles

Codes .‘
(a) A B C D
3 1 4 2
(b) A B C D
4 2 3 1
(c) A B C D
4 1 3 2
(d) A B C- D
3 2 4 1

Ans.d

4. Lead paintings and lead articles when
exposed to atmosphere turn black due to
reaction with

(a) Carbon dioxide
(b) Hydrogen sulphide
(c) Oxygen
(d) Sulphur dioxide

Ans.b

5. Which one of the following
Constitutional Amendments bans floor
crossing by a Member elected on a party
ticket to a Legislature ?

(a) 52nd
(b) 54th
(c) 56th
(d) 58th

Ans.a

6. The bacterial cell wall is composed of
layers of

(a) Peptidoglycan
(b) Phospholipid
(c) Chitin
(d) Cellulose

Ans.b

7. Which one of the following is the first
Company managed major port in India

(a) Cochin
(b) Ennore
(c) Tuticorin
(d) Visakhapatnam

Ans.b

8. Babur came to India originally from

(a) Ferghana
(b) Khiva
(c) Khorasan
(d) Seistan

Ans.a

9. _Consider the following statements
regarding the plant fruit :
l. A true fruit is a ripened ovary.
2. Pericarp of a fruit develops from the
wall of the ovary.
3. The fleshy edible part in pear is not the
ripened ovary.
4. The pulpy and juicy edible part of
mango fruit is endocarp.

Which of these statements is/are correct
(a) l only
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans.a

10. The only plant, the genome of which
has completely been mapped is

(a) Arabidopsis
(b) Datura
(c) Maize
(d) Wheat

Ans.b

12. India earns the maximum foreign
exchange from V

(a) Textiles
(b) Gems and Jewellery
(c) Chemicals and related products
(d) Agriculture and allied products

Ans.a

13. Consider the following zones in a fresh
water pond :
1. Sub-littoral zone
2. Littoral zone
3. Profundal zone
Select their correct sequence from the surface
to the bottom using the following codes :
Codex :
(a) 2,1,3
(b) 1,2,3
(c) 3,1, 2
(d) 2,3,1

Ans.b

14. During the Indian freedom struggle, an
unarmed large crowd gathered in the
Jallianwalla Bagh at Amritsar on 13″‘ April
1919 to protest against the arrest of

(a) Dr, Saifuddin Kitchlu and Dr. Satyapal
(b) Swami Shraddhanand and Mazharul- iHaq
(c) Marian Mohan Malaviya and Mohammed Ali Jinnah
(d) Mahatma Gandhi and Abul Kalam Azad

Ans.c

15. Consider the following statements :
1. Tropical cyclones have circular isobars.
2, Tropical cyclones originate entirely
within tropical air mass.
3. The intensity and magnitude of
hurricanes generally exceed those of
typhoons.
4, Tropical cyclones are more destructive
than the western disturbances.
Select the correct answer by using the
following codes :
Codes

(a) 1, 2 and 4
(b) 1 only
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans.a

16. The chance of a vehicle to overturn
while negotiating a circular path depends on

(a) speed of die vehicle only
(b) radius of the circular path only
(c) speed and height of the vehicle; and
radius of the circular path
(d) height of the vehicle only

Ans.c

17. “It is impossible to make an exact
measurement of both the position and
momentum of a particle on the atomic scale,”
Who proposed this

(a) Einstein
(b) Heisenberg
(c) Pauli
(d) Schrodinger

Ans.b

18. The First Five—Year Plan was submitted
to the Parliament in

(a) 1948
(b) 1950
(c) 1952
(d) 1954

Ans.c

19. Consider the following substances :
1. Prothrombin
2. Calcium
3. Vitamin K
4. Actin

Which of these is/are required for the
coagulation of blood ?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 4 only
(d) 1, 2 and 3

Ans.d

20. 1ndia’s position in the world in Purchasing Power Parity is

(a) Sixth
(b) Fifth
(c) Fourth
(d) Third

Ans.b

21. Power production capacity (Thermal
and Hydro) in India is approximately

(Thermal) (Hydra)
(a) 25,000 MW 68,000 MW
(b) 70,000 MW 23,000 MW
(c) 50,000 MW 40,000 MW
(d) 45,000 MW 45,000 MW

Ans.b

22. Ms. Amrita Pritam is a

(a) journalist
(b) litterateur
(c) musician
(d) industrialist

Ans.b

23. ln India, the service tax was first introduced in the year

(a) 1998
(b) 1996
(c) 1994
(d) 1992

Ans.c

24. Which one of the following pairs is not correctly matched
(Plastic) (Type)

(a) Nylon Thermoplastic
(b) PVC Thermosetting
(c) Phenol Thermoplastic Formaldehyde
(d) Polypropylene Thermoplastic

Ans.b

25. Thuricide, a commercial bioinsecticide
developed for the management of insect pests
of agriculture and forestry is obtained from a
species of

(a) Bacillus
(b) Erwinia
(c) Pseudomonas
(d) Xanthcmomrs

Ans.a

26. Garia dance is performed by the tribal’s of

(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Tripura

Ans.d

28. The Mahzar or attested statement
signed by seven leading Ulamas was issued
by

(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Humayun
(d) Shahjahan

Ans.a

30. The main constituent of cosmic rays is

(a) high energy proton
(b) high energy electron
(c) high energy infra-red radiation
(d) high energy ultraviolet rays

Ans.c

Last edited by Aakashd; May 17th, 2019 at 01:58 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Merchant Navy Entrance Exam Application Form
Merchant Navy Entrance Exam date
Mass Communication Entrance exam Sample question papers
Sample question papers of MSc Botany entrance exam
Sample question papers of FIIT JEE FTRE entrance exam?
Merchant navy exam
Merchant Navy Result of Entrance Exam
Merchant Navy Entrance Exam Syllabus
Entrance Exam Application form of Merchant navy for cadet course
BHU Allahabad MSC Maths Entrance Exam Sample question papers
Merchant Navy Entrance Exam Preparation
TOEFL entrance exam Sample question papers
UPSC entrance exam Sample question papers
List of Merchant Navy entrance exams
Date of sale of forms for Merchant Navy Entrance Exams
Sample question papers of JNU biotechnology entrance exam
Merchant navy entrance exam Sample question papers
MBA Entrance Sample Question Papers
KVS TGT entrance exam Sample question papers
Navy Entrance Exam Sample Papers






  #2  
Old March 31st, 2014, 05:51 PM
Vinodt
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,223
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of the above

3 What would be the simple interest obtained on an amount of Rs. 5760 at
the rate of 6 5 p.a after 3 years ?
A. 1036.80
B. 1666.80
C. 1336.80
D. 1063.80

Economics

1
Inflation:
A. Reduces the cost of living
B. Reduces the standard of living
C. Reduces the price of products
D. Reduces the purchasing power of a pound

2
Economic growth can be shown by:
A. An inward shift of the production possibility frontier
B. A movement down the production possibility frontier
C. An outward shift of the production possibility frontier
D. A movement up the production possibility frontier

3
The resources in the economy do not include:
A. Demand
B. Land
C. Labour
D. Capital

Accountancy

1 1. The accounting equation is satisfied by:
a. Capital = Assets + Liabilities
b. Liabilities = Assets + Capital
c. Liabilities = Capital - Assets.
d. Capital = Net Assets.

2 Market value of investments is shown as a footnote according to :
a. Consistency concept
b. Disclosure concept
c. Conservatism concept
d. Going concern concept.
3 Depreciation Account is:
a. Simply deducted from the asset in the Balance sheet
b. Transferred to Depreciation account
c. Transferred to Profit and Loss account
d. The salvage value of a fixed asset

Maritime Affairs

1 Which country produces maximum sugar in the world
A. U.S.A
B. India
C. Cuba
D. Brazil

2 Which one of the following is the Port City of India ?
A. Bhopal
B. Delhi
C. Hyderabad
D. Kolkata

3 A cyclone is a system of wind in which the wind blows spirally?
A. towards the centre of low pressure
B. towards the centre region of high pressure
C. towards the region of low pressure
D. outwards from a centre region of high pressure
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old April 20th, 2014, 02:49 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Merchant navy entrance exam Sample question papers

Any buddy, please provide me the Merchant navy entrance exam Sample question papers……….
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old May 10th, 2015, 09:03 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

[QUOTE=Vinodt;561964]Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of th
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old May 21st, 2015, 03:16 PM
sandeshpatil570
Junior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 1
Default Question paper

Sample question paper of navy entrance exam
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old June 23rd, 2015, 03:04 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

[QUOTE=Unregistered;745971]
Quote:
Originally Posted by Vinodt View Post
Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of th
D.None of these
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old July 28th, 2015, 12:20 PM
prashant prabhakar
Guest
 
Posts: n/a
Default

[QUOTE=Unregistered;745971]
Quote:
Originally Posted by Vinodt View Post
Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of th
ans-d
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old August 11th, 2015, 05:01 PM
ajinkyapatil
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 1
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

Will you please share the information about the preparation for GME exam ???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old September 16th, 2015, 08:05 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

[QUOTE=prashant prabhakar;761827]
Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
ans-d
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old October 10th, 2015, 05:25 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

I have applied for the IMU CET Entrance Exam to join Merchant navy so can you please provide me the Sample question papers of this exam?
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 10:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.