Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old March 30th, 2014, 11:04 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Bank of Baroda Clerk Exam Last years solved papers

Yes sure, here I am uploading a pdf file having the Bank of Baroda Clerk Exam Last years solved papers; you can use this question paper in your studies. Following is the content of attachment:

1. Why was the miler's daughter happy?

(1) She finished all her work at the mill.

(2) She won the bet placed by the king.

(3) The king declared her the most industrious persons in his kingdom.

(4) She was rewarded with a box full of gold that lay beneath the stone.

(5) The king offered her a hundred gold coins.



Ans. (4)



2. Why did the king place a stone in the middle of the road?

(1) He enjoyed troubling others.

(2) He wanted to watch people trip and fall.

(3) He wanted to cover a manhole in the road.

(4) He wanted to obstruct people from visiting the place.

(5) He wanted to teach his people to take matters into their own hands.



Ans. (5)



3. The people completed while passing the road that led past the palace because

(A) there was a huge stone lying on the road.

(B) there was a manhole in the road.

(c) nobody was allowed to shift the stone on the road.



(1) Only (A)

(2) Only (C)

(3) Only (A) and (c)

(4) Only (B)

(5) None of these


Ans. (1)



4. Which of the following adjectives given below would best describe the king?

(1) Evil

(2) Industrious

(3) Lazy

(4) Careless

(5) Suspicious



Ans. (2)


5. Why did the people from the country, including the farmer and the solider gather around the spot where the stone lay?

(1) They were hoping to discover a gold mine.

(2) They were told that the king was waiting for them at the very spot.

(3) They were hoping to discover some more gold for themselves.

(4) They wanted to make sure that the stone was really removed.

(5) They wanted to inspect the damage done to the road.


Ans. (3)



6. Who among the following did not attempt to move the stone?

(A) The farmer

(B) The miller's daughter

(C) The young soldier



(1) Only (A)

(2) Only (B)

(3) Only (C)

(4) Only (A) and (C)

(5) Only (A) and (B)



Ans. (4)

7. Why did the king hide behind the bush?

(1) He wanted to see how his people would react to the stone.

(2) He was spying on the young soldier.

(3) He was not getting sleep.

(4) He wanted to guard the palace.

(5) None of these



Ans. (1)



8. Which of the following statements is true of the miller's daughter according to the passage?

(1) She was a very considerate girl

(2) She was greedy

(3) She misguided the farmer and the young soldier

(4) She was very busy and had no time for others

(5) None of the above is true



Ans. (1)



9. Which of the following statements is true of the king according to the passage?

(A) He often did useless thing like placing stone on the road to irritate his people.

(B) He tried his best to teach his people to be industrious.

(C) He was responsible for placing the box of gold beneath the stone.

(1) Only (A)

(2) Only (C)

(3) Only (B) and (C)

(4) Only (B)

(5) Only (A) and (C)



Ans. (3)

10. Why did the miller's daughter decide to move the stone?

(1) She wanted the gold that lay beneath the stone.

(2) She was afraid that someone would get hurt.

(3) She knew that the king was watching her from behind the bush.

(4) The girl loved challenges and wanted to show her strength to the king.

(5) She wanted to escape work at the mill.



Ans. (2)


Directions (11-13): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

11. LOADED

(1) Completed

(2) Filled

(3) Secured

(4) Adjusted

(5) Frequently



Ans. (2)

12. OFTEN

(1) Sometimes

(2) Hardly

(3) Rarely

(4) Deliberately

(5) Frequently



Ans. (5)



13. MOUNTED

(1) Climbed

(2) Took

(3) Tapped

(4) Moved

(5) Called



Ans. (1)


Directions (14-15): Choose the world which is most OPPOSITE in meaning of the world printed in bold as used in the passage.

14. CARELESSNESS

(1) Negligence

(2) Carefulness

(3) Worthiness

(4) Harshness

(5) Laziness



Ans. (2)


15. HARD

(1) Difficult

(2) Light

(3) Easy

(4) Complicated

(5) Soft



Ans. (3)


Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) ie, ‘No error' (Ignore the errors of punctuation, if any).

16. During the reign of /(1) the emperor of Vijayanagar,/ (2) there lived a/(3) wise magistrate named Haripant./(4) No error (5)


Ans. (5)


17. My parents came /(1) to town with/(2) the intention in visting /(3) the University. (4) No error (5)


Ans. (3)



18. Suman took a hundred coins /(1) from the man and /(2) gave him a few medicine /(3) to make him feel better./(4) No error (5)

Ans. (1)



19. The children were/(1) even more angrier /(2) with the shopkeeper/ (3) for having tricked them the second time. /(4) No error (5)



Ans. (2)

20. Since it was evening by the time/ (1) the farmer reached the next village,/(2) he took shelter in the house / (3) of a old couple. /(4) No error (5)



Ans. (4)


Directions (21-25): In each of the following sentences, an idiomatic expression or a proverb is highlighted. Select the alternative which best describes its use in the sentence.

21. The Police will leave no stone unturned to discover the murderer.

(1) turn every stone

(2) investigate thoroughly

(3) make no commitment

(4) invest a large sum

(5) make no excuse



Ans. (2)



22. The police tried to make her admit that she had made a mistake, but the girl stood her ground and said that she had seen the burglar.

(1) did not move

(2) was being stubborn

(3) stood firm on the ground

(4) promised to be true

(5) refused to change her statement

Ans. (5)


23. Never put off until tomorrow what you can do today.

(1) indulge

(2) force

(3) disclose

(4) postpone

(5) place

Ans. (4)


24. The concert was brought to a close with a display of fireworks.

(1) concluded

(2) interrupted

(3) announced

(4) brought to a halt

(5) cancelled

Ans. (1)


25. Step by step the veterinarian taught the little puppy to obey her.

(1) Hastily

(2) Reluctantly

(3)Slowly and methodically

(4) With great hesitation

(5) Dutifully

Ans. (3)


Directions (26-30): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete in the context of the sentence.



26. In the field, a farmer was using two horses to pull his plough, a ___ I had not seen since my childhood.

(1) Sight

(2) look

(3) Business

(4) appearance

(5) Work



Ans. (1)



27. I must start ___ dawn to reach the station on time.

(1) during

(2) doing

(3) in

(4) to

(5) before

Ans. (5)





28. During the last few years the company has been___hard to modernise its image.

(1) working

(2) doing

(3) try

(4) work

(5) undertaking

Ans. (1)





29. No sooner had he returned ___ he was off again.

(1) and

(b) but

(3) that

(4) yet

(5) than

Ans. (5)





30. As it was getting late, I was ___ troubled focusing on the birds in the disappearing light.

(1) feeling

(2) having

(3) experience

(4) being

(5) seeing

Ans. (2)





Directions (31-35): In each question below, four words printed in bold type are given. These are numbered (1), (2),(3) and (4). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (5) ie, ‘All Correct' as your answer.

31. The soldiers (1) were brought (2) in to restore law and ordre (3) after the riots. (4) All Correct (5)



Ans. (3)

32. Under (1) my teacher's guidance (2) I slowly mastored (3) the art of pottery. (4) All Correct (5)

Ans. (3)



33. The building (1) is regularly inspected (2) by the fire (3) safety officer (4) All Correct (5)

Ans. (5)


34. The Company (1) received severel (2) complaints (3) from irate (4) customers. All Correct (5)

Ans. (2)



35. Anxeity (1) can interfere (2) with children's performance (3) at school. (4) All Correct (5)

Ans. (1)


Direction (36-40): Rearrange the following six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph: then answer the questions given below them.

(A) All looked alike and were dressed in kingly robes. Who was the real king? Wondered Birbal.
(B) The king of Iran had heard that Birbal was one of the wisest men in the East and desirous of meeting him, sent him an invitation to visit his country.
(C) Birbal explained saying, ‘The false king were all looking at you, while you yourself looked straight ahead. Even in regal robes, the common people will always look to their king for support.' Overjoyed, the king embraced him and showered him with gifts.
(D) ‘But how did you identify me?' the king asked puzzled.
(E) The very next moment he got his answer. Confidently, he approached the king and bowed in front of him.


36. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(1) D

(2) C

(3) B

(4) A

(5) F


Ans. (2)


37. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(1) C

(2) D

(3) F

(4) B

(5) E

Ans. (2)


38. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(1) B

(2) C

(3) F

(4) A

(5) E

Ans. (4)


39. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

(1) A

(2) D

(3) F

(4) C

(5) E



Ans. (3)



40. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

(1) D

(2) C

(3) F

(4) B

(5) E



Ans. (4)


Directions (41-50): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.



In the olden days people bitten by mad dogs died a sure and horrible death (191) to rabies. In 1867, Louis Pasteur, one of the well renowned scientists and the man who gave the world the ‘germ theory of disease' developed a vaccination to (192) rabies. He did not know if it would work, so he decided to (193) himself with rabies and then try out the (194) on himself. But before he could do that, a tearful woman brought her 9- year -old son to him. The boy had been (195) and bitten by a mad dog two days earlier. Pasteur (196) physicians known to him. They told him nothing could be done for the boy. Then Pasteur, with the (197) of the boy's mother, decided to try out the vaccination he had developed. He began to give the boy, injections of a certain, liquid (198) from the fragments of the brain of a mad dog. Each day Pasteur looked fearfully for signs of the onset of the dreaded disease. But the boy (199) healthy. A month passed by, then another and finally, Pasteur knew that his vaccination had worked. The physicians who had predicted the boy's death were (200). Rabies had been vanquished for the first time in history! In 1888 the Pasteur Institute was established to treat cases of rabies and today it is one the world's most famous centres of biological research.

41.

(1) inspire

(2) owning

(3) due

(4) cause

(5) such


Ans. (3)



42.

(1) startle

(2) Block

(3) due

(4) prevent

(5) Treatment

Ans. (4)


43.

(1) indulge

(2) infect

(3) try

(4) put

(5) secure

Ans. (2)



44.

(1) decision

(2) plan

(3) outcome

(4) possible

(5) treatment



Ans. (5)


45.

(1) teased

(2) tested

(3) chase

(4) inquired

(5) consulted

Ans. (4)



46.

(1) connection

(2) admitted

(3) chase

(4) inquired

(5) consulted

Ans. (5)


47.

(1) commitment

(2) consent

(3) behavior

(4) knowledge

(5) approve

Ans. (2)



48.

(1) finalised

(2) funneled

(3) obtained

(4) took

(5) resulting

Ans. (3)


49.

(1) took

(2) appearance

(3) just

(4) stay

(5) remained


Ans. (5)



50.

(1) amazed

(2) sued

(3) dejected

(4) rejected

(5) celebrated


Ans. (1)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9