Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old March 29th, 2014, 10:40 AM
Unregistered
Guest
 
Default Probationary Officers Bank of Baroda Question Paper

Can you provide me the previous year solved question papers of Bank of Baroda probationary officers?
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
United Bank Of India Recruitment For Probationary Officers
Allahabad Bank Recruitment Specialist Officers Probationary Officers
State Bank Probationary Officers Examination
Recruitment Of Probationary Officers In State Bank Of India Model Question Paper
Previous year question papers of Union Bank of India of Probationary Officers exam
Syndicate bank probationary officers exam question papers
Previous year question papers of Probationary Officers in SBI free download
Mazagon Dock LTD Probationary Officers Paper
SBI Probationary Officers Past year model question papers
Union Bank probationary officers previous year question papers
ICICI Probationary Officers (PO) Exam Question papers
Probationary Officers Exam Question Papers with Solution
ICICI Bank Probationary Officers question papers of previous years free download
State Bank of India Probationary Officers question papers of past years
Probationary Officers Exam Question Papers with Solutions
Corporation Bank Recruitment Probationary Officers
Syndicate Bank Probationary Officers Exam
Allahabad Bank Recruitment of Probationary Officers
SBI Probationary Officers Question Paper
Syndicate Bank Recruitment Probationary Officers






  #2  
Old March 29th, 2014, 01:33 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Probationary Officers Bank of Baroda Question Paper

Probationary officers Bank of Baroda question paper with solution is as follows:

1. Trade Ministers of Key WTO member countries including India held a
meeting at Davos in Switzerland on January 29, 2011.
Which one of the following was the purpose of this meeting ?
(A) Negotiations for free trade
(B) Negotiations to abolish Restrictive Trade Practices
(C) Issues relating to agricultural subsidies
(D) Negotiations for a global trade deal
(E) To include Pakistan and Iran as members
Ans : (D)
2. Which one of the following advices has/have been given by leading
Economists to Finance Minister during their pre-budget meeting with
him ?
1. To take measures to boost farm productivity only.
2. To improve supply of agricultural products only.
3. To reduce the fiscal deficit only.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (D)
3. As per recent newspaper reports, which one of the following
countries has signed highest number of deals to get global project
finance ?
(A) Australia
(B) USA
(C) Saudi Arabia
(D) Spain
(E) India
Ans : (E)

4. Which of the following terms is used in Banking Field ?
(A) Interest Rate Swap
(B) Input Devices
(C) Sedimentary
(D) Zero Hour
(E) Privilege Motion
Ans : (A)
5. To which of the following States has the Asian Development Bank
given a loan of $ 90 m for development of Power projects ?
(A) Himachal Pradesh
(B) West Bengal
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh
(E) Assam
Ans : (E)
6. On which one of the following issues can SEBI penalize any company in India ?
1. Violation of Banking Regulation Act.
2. Violation of foreign portfolio investment guidelines.
3. For violation of Negotiable Instrument Act.
(A) Only 1
(B) All 1, 2 and 3
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) Only 2
Ans : (E)
7. In the opinion of the Governor of Reserve Bank of India, which one
of the following is the reason owing to which India's inflation is
accelerating ?
(A) Excess liquidity in market
(B) Speculation in essential goods
(C) Higher food cost
(D) Commodities futures
(E) None of these
Ans : (A)
8. In opinion of the RBI, which one of the following is/are a threat
to the smooth functioning of Indian Companies ?
1. Rising input costs.
2. High interest rates.
3. Inflation only.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)
9. For which one of the following reasons Government of India has
decided to waive off upfront payment of Rs. 1,400 to be made by each
customer located in rural areas to get LPG connection ?
1. To help villagers to use LPG in place of firewood/kerosene.
2. To help villagers to save kerosene for agricultural activities.
3. To lure villagers to use LPG which is of substandard quality and
not fit for industrial use.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) Only 2 and 3
Ans : (A)
10. Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector ?
(A) Asset Liability Mismatch
(B) Asset Liability Maturity
(C) Asset Liability Management
(D) Asset Liability Manpower
(E) None of these
Ans : (C)
11. Who amongst the following is the author of the book 'Half a Life' ?
(A) Mark Tully
(B) Deepak Chopra
(C) Chetan Bhagat
(D) Ved Mehta
(E) V. S. Naipaul
Ans : (E)
12. In which one of the following states, village level marketing
platform has been set up for the first time in the country ?
(A) Haryana
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Bihar
(E) Kerala
Ans : (C)
13. The RBI has asked banks to spell out their policy, procedures and
size of the business on which of the following aspects of banking ?
(A) On-shore banking
(B) Off-shore banking
(C) Investments in secondary market
(D) Wealth management
(E) None of these
Ans : (D)
14. Which of the following organizations has given a US $ 1•72 billion
loan to India to build roads in rural areas ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Bill Gates Foundation USA
(D) World Bank
(E) None of these
Ans : (D)
15. Which one of the following advices has been given by Finance
Minister Pranab Mukherjee to Chartered Accounts ?
(A) They must highlight the credit risks
(B) They must highlight the operational risks
(C) They must bring to the notice of Government tax evasions
(D) They must be vigilant against 'window dressing' of companies
(E) None of these
Ans : (E)
16. Who amongst the following has asked banks to adopt 'six step'
approach to prevent diversion of funds by the companies ?
(A) Company Registrar
(B) SEBI
(C) RBI
(D) AMFI
(E) All of these
Ans : (C)
17. Which one of the following countries has been invited to join BRIC ?
(A) Indonesia
(B) Bangladesh
(C) South Africa
(D) China
(E) Argentina
Ans : (C)
18. Who is Nicolas Sarkozy ?
(A) French Prime Minister
(B) French President
(C) Russian Prime Minister
(D) Russian President
(E) None of these
Ans : (B)
19. Through which one of the following sources domestic funds are
raised by Companies ?
1. IPO only
2. FPO only
3. Commercial papers.
(A) Only 3
(B) All 1, 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) Only 1
(E) Only 1 and 2
Ans : (D)
20. Which one of the following was the reason owing to which Govt.
wants Reserve Bank of India to tighten prudential norms for NBFCs ?
(A) To reduce liquidity in the market
(B) It is as per Basel II requirements
(C) It is as per Bank for International Settlement (BIS) directives
(D) It is to protect NBFCs from any impact of possible economic slowdown
(E) None of these
Ans : (D)
21. According to World Economic Forum, which one of the following
risks is the greatest risk faced by the world in the year 2011 ?
(A) Credit Risk
(B) Country Risk
(C) Counterparty Risk
(D) Sovereign Default Risk
(E) None of these
Ans : (D)
22. Which one of the following decisions has been taken by Govt. in
respect of MGNREGA ?
(A) The wages should be revised by the State Governments
(B) The wages are to be revised by Planning Commission
(C) The District Authorities who allot work can give differential wages
(D) The wages shall be linked to inflation
(E) None of these
Ans : (A)
23. What are teaser loan rates charged by banks ?
(A) Fixed rate of interest charged by banks
(B) Floating rate of interest charged by banks
(C) Rate of interest in the initial period is less and goes up subsequently
(D) Rate of interest in the initial period is more and it goes down subsequently
(E) None of these
Ans : (C)
24. On which one of the following subjects Pranab Sen Committee has
submitted its recommendations to the Govt. of India ?
(A) MGNREGA
(B) Food Security
(C) Inflation
(D) Food processing industries
(E) None of these
Ans : (E)
25. Expand the term CCEA as used in administrative circles—
(A) Cabinet Committee on External Affairs
(B) Cabinet Committee on Economic Affairs
(C) Cabinet Council on External Affairs
(D) Cabinet Council on Economic Affairs
(E) None of these
Ans : (B)
26. With which one of the following games, Baichung Bhutia is associated ?
(A) Hockey
(B) Golf
(C) Kabaddi
(D) Football
(E) Tennis
Ans : (D)
27. What the full form of the term LIBOR as used in financial banking sectors ?
(A) Local Indian Bank Offered Rate
(B) London-India Bureau of Regulations
(C) Liberal International Bank Official Ratio
(D) London Inter Bank Offered Rate
(E) None of these
Ans : (D)
28. In which one of the following States, Patratu Thermal Power Plant
is proposed to be set up ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) West Bengal
(E) Kerala
Ans : (C)
29. On the basis of which of the following reasons, IMF has projected
India's GDP growth at 8•8 per cent in 2010-11 ?
1. Strong industrial growth.
2. Strong farm sector growth.
3. High domestics consumption demand.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) Only 2 and 3
Ans : (C)
30. Who amongst the following is the ICC Cricketer of the year ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Kevin Pietersen
(C) M. S. Dhoni
(D) Sanath Jayasuriya
(E) None of these
Ans : (A)
31. Who is Montek Singh Ahluwalia ?
(A) Chairman, Planning Commission
(B) Dy. Chairman, Planning Commission
(C) Cmmerce Secretary, GOI
(D) Economic Advisor to Prime Minister
(E) None of these
Ans : (B)
32. Who amongst the following is the Prime Minister of Australia at present ?
(A) Julia Gillard
(B) Kevin Rudd
(C) Dilma Rousseff
(D) Sebastian Vettel
(E) None of these
Ans : (A)
33. Expand the term FSDC which is used in financial sectors ?
(A) Financial Security and Development Council
(B) Financial Stability and Development Council
(C) Fiscal Security and Development Council
(D) Fiscal Stability and Development Council
(E) None of these
Ans : (B)
34. According to US Department of Agriculture, which one of the
following countries in the world is the largest producer of dairy
products ?
(A) Australia
(B) USA
(C) China
(D) Norway
(E) India
Ans : (E)
35. With which one of the following games is 'Tiger Woods' associated ?
(A) Golf
(B) Swimming
(C) Tennis
(D) Table Tennis
(E) Badminton
Ans : (A)
36. Which one of the following is largest producer of power in India ?
(A) Reliance Power
(B) Tata Power
(C) National Hydro Power
(D) Adani Power
(E) NTPC
Ans : (C)
37. For which one of the following States, centre has appointed interlocutors ?
(A) H.P.
(B) J & K
(C) Nagaland
(D) Manipur
(E) None of these
Ans : (B)
38. Expand the term GSLV—
(A) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle
(B) Global Satellite Launch Vehicle
(C) Geosynchronous Station Launch Vehicle
(D) Global Station Launch Vehicle
(E) None of these
Ans : (A)
39. For which one of the following reasons Basel II norms are to be
followed by Commercial Banks ?
(A) Risk management
(B) Adoption of international accounting standards
(C) Restriction on bonus payments to bank executives
(D) Transparency in disclosures
(E) None of these
Ans : (A)
40. With which one of the following sports, the name of Parupalli
Kashyap is associated ?
(A) Chess
(B) Tennis
(C) Badminton
(D) Athletics
(E) None of these
Ans : (C)
41. Which of the following terms is used in cricket ?
(A) Centre forward
(B) Goal
(C) Love
(D) LBW
(E) Bull's eye
Ans : (D)
42. With which one of the following activities, Golden Globe Awards
are associated ?
(A) Journalism
(B) Social work
(C) Peace initiatives
(D) Films
(E) None of these
Ans : (D)
43. 'Goodbye Shahzadi' is a book written by—
(A) Shyam Bhatia
(B) Ashok Mehta
(C) Janardhan Thakur
(D) Arun Gandhi
(E) None of these
Ans : (A)
44. Malayalam writer Akkithom Achyuthan Nambhodiri will be the
recipient of which of the following awards ?
(A) Moortidevi award
(B) Pulitzer Prize
(C) Best Asian Author
(D) Kalidas Sanman
(E) Arjuna Award
Ans : (A)
45. With which one of the following sports, Narain Karthikeyen is connected ?
(A) F–1
(B) Tennis
(C) Badminton
(D) Table Tennis
(E) Snooker
Ans : (A)
46. In which one of the following States, Sabari mala temple is located ?
(A) Tamil Nadu
(B) A.P.
(C) Kerala
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)
47. Which one of the following will set up core banking infrastructure
for rural banks ?
(A) RBI
(B) NABARD
(C) SIDBI
(D) IBA
(E) None of these
Ans : (B)
48. Who is Robert Zoelick ?
(A) IMF Chief
(B) World Bank President
(C) ADB President
(D) Chief UNIDO
(E) None of these
Ans : (B)
49. Justice K. G. Balakrishnan is holding the post of—
(A) Chief Justice of India
(B) Chairman, National Human Rights Commission
(C) Cabinet Secretary, Govt. of India
(D) Revenue Secretary, Govt. of India
(E) None of these
Ans : (B)
50. Mehbooba Mufti belongs to which one of the following political parties ?
(A) National Conference
(B) PDP
(C) NCP
(D) Janta Dal
(E) None of these
Ans : (B)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old February 23rd, 2015, 11:38 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Probationary Officers Bank of Baroda Question Paper

Here I am providing the list of few questions of Bank of Baroda PO Question Paper which you are looking for .

One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

Market Expansion means—
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)

A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)

Effective marketing helps in—
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)

A Call in Marketing means—
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)

Delivery Channel means—
(A) maternity wards
(B) handing over the products to the buyers
(C) places where products are made available to the buyers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

Processing involves—
(A) inputting data into a computer system
(B) transforming input into output
(C) displaying output in a useful manner
(D) providing relevant answers
(E) None of these
Ans : (B)

One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
(A) All the customers
(B) All the educated customers
(C) All the computer educated customers
(D) Only creditors
(E) All of these
Ans : (C)

Innovation mean—
(A) Product Designing
(B) New ideas
(C) Impulse
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (D)

One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
(A) All the customers
(B) Students
(C) Only poor students
(D) Students having promising educational track record
(E) All of these
Ans : (B)

Service after sale is not the function of—
(A) Marketing staff
(B) Seller
(C) Director of the company
(D) Employees of the company
(E) All of the above are wrong
Ans : (A)

If done through………the rural marketing would be more effective.
(A) fairs
(B) village fairs
(C) door to door campaign
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

Market Survey means—
(A) Market Research
(B) Market Planning
(C) Marketing Strategies
(D) Market Monitering
(E) All of these
Ans : (A)

………can be done through digital Banking ?
(A) Mobile phone
(B) Internet
(C) Telephone
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

A good seller should have the following quality/qualities ?
(A) Devotion to the work
(B) Submissive
(C) Sympathy
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

The rural marketing is not required because—
(A) rural people do not understand marketing
(B) its not practical from the cost point of view
(C) it is sheer wastage of time
(D) All are wrong
(E) All are correct
Ans : (D)

Planned-cost service means—
(A) Costly products
(B) Extra profit on the same cost
(C) Extra work by seller
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

Internet marketing means—
(A) Self-marketing
(B) Core Groups monitering
(C) Employees marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (E)

The aim of successful marketing is—
(A) to increase the sale
(B) to increase the profit
(C) to increase the output of sellers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

The networking becomes……through networking.
(A) very difficult
(B) dull
(C) easy
(D) has no role in marketing
(E) None of these
Ans : (C)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 12:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8