Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 31st, 2014, 12:00 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Previous Solved Paper for IES Exam

I need previous solved question paper for Indian Engineering Services exam, so will you please provide here?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
ISRO Exam solved Previous Paper
Previous VAO Exam Solved Question Paper
Group II Exam Solved previous year Question paper
NET Solved Previous Paper UGC
SSC Board Hindi Previous Solved Paper
Previous Year CTET Solved Paper
PGT Computer Science Previous Solved Paper
Previous year Solved Question Paper of SAIL Management Trainee Exam
VIT entrance exam previous years solved question paper
CAT Solved previous year question paper
AFCAT Previous Solved Paper
Solved Previous Paper of AIIMS
CGL Previous Years Solved Question Paper
Previous Years UGC NET Exam Solved Paper
TOEFL Previous solved question paper
Previous year solved question paper of VAO exam
CBSE Board Exam Previous Solved Paper
IGNOU MCA Exam previous Solved Paper
AFCAT Solved Previous Paper
SSC Combined Graduate Level Main Exam Previous Solved Paper






  #2  
Old February 4th, 2014, 03:22 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,978
Default Re: Previous Solved Paper for IES Exam

The Indian Engineering Services exam is conducted by UPSC.
The IES exam pattern is as here:

The entrance for Indian Engineering Service comprises of a Written Exam (section I and II) and an Interview.
The details follow:

One Engineering Discipline should be chosen from the following categories:

Civil Engineering
Mechanical Engineering
Electrical Engineering
Electronics and Telecommunication Engineering

The written examination will comprise two sections:
Section I - objective types questions
Section II – conventional (essay) type questions papers.
Both Sections will cover the entire syllabus of the relevant engineering subject.

Question paper:

01. Consider the following parameters with regards to slenderness ratio of a compression
member:
1. Material 2. Sectional configuration
3. Length of member 4. Support end conditions
On which of these parameters does the slenderness ratio of a compression member
depend?
(a) 1,2 and 3 only (b) 1,3 and 4 only
(c) 2,3 and 4 only (d) 1,2,3 and 4
Ans: (c)

02. Two equal angles, each being ISA 100 mm × 100 mm of thickness 10 mm, are placed
back-to-back and connected to either side of a gusset plate through a single row of 16
mm diameter rivets in double shear. The effective areas of the connected and
unconnected legs of each of these angles are 775mm2 and 950 mm2 respectively. If these
angles are not tack-riveted, the net effective area of this pair of angles is
(a) 3650 mm2 (b) 3450 mm2
(c) 3076 mm2 (d) 2899 mm2
Ans: (d)

03. When the effect of wind or earthquake load is taken into account in the design of a
riveted connection, the permissible stresses in rivets may be exceeded by
(a) 16.66% (b) 33.33% (c) 25% (d) 50%
Ans: (c)

04. A mild steel flat subjected to a tensile force of 840 kN is connected to a gusset plate
using rivets. If the permissible forces required per pitch length (i) to shear a single rivert,
(ii) to crush the rivet and (iii) to tear the plate are 50 kN, 80 kN and 60 kN respectively,
then the number of rivets required is
(a) 12 (b) 14 (c) 16 (d) 17
Ans: (d)

05. The effective throat thickness of a fillet weld depends upon
(a) angle between fusion faces (b) length of weld
(c) permissible shear stress (d) type of weld
Ans: (a)

06. When the load line coincides with the centroid of the rivet group, the rivets are subjected
to
(a) shear only (b) tension only
(c) bending only (d) shear as well as tension
Ans: (a)

3
1 m
Cable
3 m
3 m 3 m
P
07. A column member of length l which cannot sway has a rigid foundation at its bottom. Its
top is held with heavy beams. The effective length of the column is
(a) 1.5 l (b) 1.0 l (c) 0.8 l (d) 0.65 l
Ans: (d)

08.
In the simple system shown in the figure, the load P is equal to 4 tonnes. What is the
tension in the cable?
(a) 4 t (b) 5 t (c) 6 t (d) 7 t
Ans: (b)

09. Through which of the following responses may a steel tubular hinged strut fail?
1. Compression
2. Bending
3. Overall buckling
4. Torsion
5. Skin buckling
(a) 2, 4 and 5 (b) 1,2 and 3
(c) 3,4 and 5 (d) 1,3 and 5
Ans: (d)

10. An ISMB 500 is used as a beam in a multistory construction. From the viewpoint of
structural design, it can be considered to be ‘laterally restrained’ when
(a) the tension flange is laterally restrained
(b) the compression flange is laterally restrained
(c) the web is adequately stiffened
(d) the conditions in both (a) and (c) are met.
Ans: (b)

11. A steel column pinned at both ends has a buckling load of 200kN, If the column is
restrained against lateral movement at its mid-height, its buckling load will be
(a) 200 kN (b) 283 kN (c) 400 kN (d) 800 kN
Ans: (d)


12. Consider the following provisions to possibly improve the shear capacity of a steel
girder:
1. Horizontal stiffeners
2. Vertical stiffeners
3. Column splice
4. Bearing stiffeners
Which of these are correct?
(a) 1,2,3 and 4 (b) 3 and 4 only
(c) 1 and 2 only (d) 2 and 3 only
Ans: (c)
13. In a steel plate girder, the web plate is connected to the flange plates by fillet welding.
The size of fillet welds is designed to safely resist.
(a) the bending stresses in the flanges
(b) the vertical shear force at the section
(c) the horizontal shear forces between the flanges and the web plate
(d) the forces causing buckling in the web
Ans: (c)

14. Deflection limitations over beams are imposed because excessive deflection may cause
(a) undesirable twisting and distortion of end connections
(b) problems in drainage system
(c) psychological effect on users
(d) All of the above
Ans: (d)

15. In laced columns, end tie-plates are provided to
(a) check the buckling of column
(b) keep the column components in position
(c) check the distortion of column sections at ends because of unbalanced horizontal
force from lacings.
(d) prevent rotation of elements.
Ans: (c)

16. For heavy vibrating loads in industrial buildings, the roof trusses are provided with
(a) diagonal bracing in the plane of lower chord members.
(b) diagonal bracing in the plane of upper chord members.
(c) knee bracing
(d) sway bracing
Ans: (a)

17. Which of the following elements of a pitched roof industrial steel building primarily
resists lateral load parallel to the ridge?
(a) Bracing (b) Purlin (c) Truss (d) Column
Ans: (a)


18. Purlins are to be chosen for a roof truss of 20 m spam, 4 m rise. Trusses are spaced at 4.5
m centre-to-centre. A most efficient design results from the use of
(a) angle sections
(b) channel sections
(c) circular hollow sections
(d) square hollow sections
Ans: (b)


19.
The plastic moment at collapse is
(a)
6
PL
(b)
8
PL
(c)
12
PL
(d)
16
PL
Ans: (b)

20. A column is effectively held in position and restrained in direction at one end but is free
at the other end. If the actual length is L, the effective length is
(a) 0.67L (b) L (c) 1.5L (d) 2L
Ans: (d)

21. The percentage loss of prestress due to anchorage slip of 3 mm in a concrete beam of
length 30 m which is posttensioned by a tendon with an initial stress of 1200 N/mm2 and
modulus of elasticity equal to 2.1 ×105 N/mm2, is
(a) 0.0175 (b) 0.175 (c) 1.75 (d) 17.5
Ans: (c)

22. A pretensioned (assume no losses) concrete rectangular (b×d) beam is designed on the
basis of no tension. Concrete strength is c. The maximum moment that the beam can
carry is
(a)
2
.
2 bd
c  (b)
3
.
2 bd
c  (c)
4
.
2 bd
c  (d)
6
.
2 bd
c 
Ans: (d)

23. Consider the following statements:
Prestressing in concrete can be done.
1. by means of hydraulic jacks
2. by means of thermal methods.
3. by means of support dis-placement
4. by the use of expanding cement
6
Which of these statements are correct?
(a) 1,2 and 3 only
(b) 1,3 and 4 only
(c) 2,3 and 4 only
(d) 1,2,3 and 4
Ans: (d)

24. A concrete beam of rectangular cross-section of 200 mm × 400 mm is prestressed with a
force of 400 kN at an eccentricity of 100 mm. The maximum compressive stress in the
concrete is
(a) 12.5 N/mm2 (b) 7.5 N/mm2
(c) 5.0 N/mm2 (d) 2.5 N/mm2
Ans: (a)

Here is the attachment of the IES solved previous question paper:
Attached Files
File Type: pdf IES Solved Paper.pdf (263.1 KB, 80 views)
File Type: pdf IES Solved Paper 1.pdf (159.6 KB, 38 views)
File Type: pdf IES Solved Paper 2.pdf (170.9 KB, 33 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old December 28th, 2014, 12:09 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,679
Default Re: Previous Solved Paper for IES Exam

IES Exam is the Indian Engineering Service Exam, it is conducted by UPSC

IES Exam comprises of two papers
Compulsory Subjects
General English / General Studies

Optional Engineering Categories (Subjects)
Civil Engineering
Mechanical Engineering
Electrical Engineering
Electronics and Telecommunication Engineering

IES-English and General Studies Syllabus
General English

The English paper will be designed to test general understanding of English and everyday use of words. .

General Knowledge

General Knowledge including knowledge of current events and matters of every day observation and experience. The knowledge of scientific aspects of everyday life is expected at the level of an educated person. The paper will also include questions on History of India and Geography of a nature which the candidate should be able to answer without special study.

IES Exam Question Paper





Attached Files
File Type: pdf IES Exam Question Paper.pdf (575.2 KB, 38 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 05:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9