Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old February 4th, 2014, 11:59 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Past years papers of MHT CET

Maharashtra Technical Common Entrance Test (MHT-CET) is conducted by the Government of Maharashtra for admission to first year of four year full time degree courses in Engineering / Technology and Pharmacy in the State of Maharashtra

Here I am sharing the Question paper of Maharashtra Technical Common Entrance Test (MHT-CET)

1. Cells suspended in urine of a normal healthy person will
a) Shrink due to loss of water c) Proliferate due to urochrome factors
b) Swell, burst and finally die d) Shrink due to proliferation of protoplasm

2. Total no. of cranial nerves that carry sensory impulses are
a) 4 pairs c) 7 pairs
b) 3 pairs d) 5 pairs

3. A galactogogue is present in
a) Flowers of Shatavari c) Leaves of Holy Basil(Tulsi)
b) Roots of Asparagus racemosus d) Twigs of neem

4. Which of these as well as their isomers occur in EMP pathway?
a) Glucose 6-phosphate c) 2-Phospho glyceric acid
b) Dihydroxy acetone phosphate d) All of the above

5. Which of these organs are prominently affected by alcohol?
a) Cerebellum c) GIT
b) Liver d) All of these

6. Agents which produce allergy are known as
a) Antigen c) Allergens
b) Oncogenes d) Carcinogens

7. The average length of ovulatory cycle in a human female of reproductive age group is about ___
days.
a) 14 c) 42
b) 28 d) 56

8. How many turns of Calvin cycle are required to reduce one molecule of CO2?
a) 1 c) 36
b) 6 d) 12 or 18

9. Dry skin is NOT seen in
a) Simmond's disease c) Grave's disease
b) Gull's disease d) Cretinism

10. DNA fingerprinting technique can be used for
a) Identification of genetic disorders such as
haemophilia
c) Absolute unique identity of people
b) Identification of criminals from evidence such as
blood, semen, etc.
d) All of the above

11. In a case of sexual reproduction in angiosperms, the male plant is hexaploid(6n) and ploidy of
female plant is unknown. Which of the below can be the possible ploidy of the primary endosperm
nucleus produced in the process?
a) 8 c) 11
b) 10 d) Data is insufficient

12. Part of the endoscopy machine that is not inserted into the body.
a) Source of light c) Charge couple device(CCD)
b) Probe d) Minor surgical instruments

13. Find the odd man.
a) Epibiotc species c) Old endemics
b) Ecological endemics d) Living fossils

14. Earthworms are put in layer no. ___ of vermibox.
a) 2 c) 5
b) 3 d) 6

15. Most abundant type of W.B.C.
a) Neutrophils c) Lymphocytes
b) Basophils d) Monocytes

16. Example of a fomite.
a) Anopheles and Culex mosquito c) Droplet nuclei containing tubercle bacilli
b) Water contaminated with Salmonella d) Towels and handerchief of patient

17. Oncogenic viruses are those which cause
a) Cirrhosis of liver c) Abortion in pregnancy
b) Malignancy d) Slow reflexes

18. RELATED to computers.
a) BMR c) CPU
b) GFR d) HIV

19. NOT ASSOCIATED with closure of stomata.
a) Decrease in osmotic concentration of guard cells c) Outflow of water from guard cells
b) Night time d) Increase in pH of guard cells

20. Inarching is
a) Whip grafting c) Approach grafting
b) Cleft grafting d) Crown grafting

1. Cells suspended in urine of a normal healthy person will
Ans: a) Shrink due to loss of water
Urine is hypertonic compared to the cell. Hence, the cell will lose water by exosmosis and shrink in size.

2. Total no. of cranial nerves that carry sensory impulses are
Ans: c) 7 pairs
Along with sensory type of nerves, mixed types of cranial nerves also carry sensory impulses. Thus, 3 pairs
of sensory and 4 pairs of mixed, total 7 pairs out of 12 total pairs carry sensory impulses.

3. A galactogogue is present in
Ans: b) Roots of Asparagus racemosus
Galactogogues(or lactogogues) are substances that induce milk production and flow. Roots of Asparagus
racemosus are believed to stimulate milk production and flow.

4. Which of these as well as their isomers occur in EMP pathway?
Ans: d) All of the above
1. Glucose 6-phosphate : Fructose 6-phosphate
2. DHAP : 3-PGAL
3. 2-PGA : 3-PGA

5. Which of these organs are prominently affected by alcohol?
Ans: d) All of these
1. Alcohol affects cerebellum and causes incoordination of body movements
2. Alcohol causes fatty liver disease in early stages and cirrhosis in late stages
3. Alcohol causes inflammation of the mucosal lining of the GIT. This results in malabsorption and
nutritional deficiencies.

6. Agents which produce allergy are known as
Ans: c) Allergens
- Antigen = substance that can evoke immune response.
- Oncogenes = mutated genes that lead to cancer.
- Allergens = antigens that produce allergy. Ex: pollen grains, dust, drugs, etc.
- Carcinogens are substances capable of producing cancer. They produce mutations in normal genes and
convert them into oncogenes. Ex: radiations, alcohol, tar, benzopyrene, etc.

7. The average length of ovulatory cycle in a human female of reproductive age group is about ___
days.
Ans: d) 56
The average of menstrual cycle is about 28 days, while that of an ovulatory cycle is about 56 days. This is
because each ovary releases the ovum alternatively.

8. How many turns of Calvin cycle are required to reduce one molecule of CO2?
Ans: a) 1
Cavin cycle(C3 cycle) reduces 1 CO2 molecule per turn.
NB: Glucose is a 6C sugar. Thus, 6 CO2 must be reduced, or in other words, 6 turns are required for the
formation of 1 glucose.

9. Dry skin is NOT seen in
Ans: c) Grave's disease
- Simmond's disease is hyposecretion of GH in adults. Skin is dry and wrinkled.
- Gull's disease is myxoedema or hyposecretion of thyroxine in adults. Skin is dry, thick, puffy, cold, and
shows loss of hair.

10. DNA fingerprinting technique can be used for
Ans: b) Identification of criminals from evidence such as blood, semen, etc.
DNA fingerprinting technique CANNOT be used for identification of genetic disorders and establishing
unique identity of people. Reasons for them being:
1. Genetic disorders like haemophilia, black urine disease, etc. result from mutations in the coding regions
of the DNA(euchromatin). However, DNA fringerprinting is based upon VNTRs which are not present in
these regions.
2. People with the same genetic constitutions such as monozygotic(identical) twins have the exactly same
DNA, including VNTRs. Therefore the DNA profile of identical twins will be same even though they are two
different persons

11. In a case of sexual reproduction in angiosperms, the male plant is hexaploid(6n) and ploidy of
female plant is unknown. Which of the below can be the possible ploidy of the primary endosperm
nucleus produced in the process?
Ans: c) 11
After studying the process of gamete formation and double fertilization in angiosperms, one can come to
the following conclusions:
1. Ploidy of PEN = (Half of male parent ploidy) + ploidy of secondary nucleus.
2. Ploidy of secondary nucleus is always an even no., and never an odd no.
Thus, after substituting given information:
Ploidy of PEN = 3 + An even no, or we can say:
(PEN - 3) should be equal to some even no.
Substituting values of (a), (b) and (c) in above equation, options (a) and (b) return values 5 and 7
respectively which are not even nos. However, option (c) returns 8 which is an even no.

12. Part of the endoscopy machine that is not inserted into the body.
Ans: a) Source of light
For endoscopy,
- The light is obtained from a cold source located outside the body.
- The light is transmitted to the site of examination by the optical fibres running through the probe.
- Charge couple device(CDD) is present at the tip of the tube. It acts like a video camera. It converts the
reflected light into electric signals and sends them to the video monitor on which the internal view is
displayed in real-time.
- Minor surgical instruments can be fitted to extra attachments provided at the tip of the probe.

13. Find the odd man.
Ans: b) Ecological endemics
Options (a), (c) and (d) mean the same - relic endemics.
Ecological endemics are paleo endemics.

14. Earthworms are put in layer no. ___ of vermibox.
Ans: b) 3
Earthworms are setup into third layer of the vermibox along with dry crop residue. There are total 7 layers,
nunbered 1 - 7 from bottom to top.

15. Most abundant type of W.B.C.
Ans: a) Neutrophils
- Neutrophils comprise about 65 - 70% of white blood cells.
- Lymphocytes = 28 - 30%
- Eosinophils = 3%
- Monocytes = 1 - 3%
- Basophils = only 0.5%

16. Example of a fomite.
Ans: d) Towels and handerchief of patient
Fomites are inanimate(non-living) atricles that are contaminated by the handling of the patient. They are
capable of harbouring and transmitting the pathogens to other people who handle. Other examples of
fomites are soap, objects, door handles, utensils, etc.

17. Oncogenic viruses are those which cause
Ans: b) Malignancy
Oncogenic viruses are those which cause cancer or malignancy. Ex: Cancer of the cervix(part of uterus) is
mostly caused by Human Papilloma Virus(HPV).

18. RELATED to computers.
Ans: c) CPU
BMR = Basal Metabolic Rate; GFR = Glomerular Filtration Rate, HIV = Human Immunodeficiency Virus.

20. Inarching is
Ans: c) Approach grafting
- Whip grafting is also known as tongue grafting.
- Cleft grafting is a.k.a. wedge grafting.
- Inarching is a.k.a. approach grafting.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old February 6th, 2015, 12:39 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Past years papers of MHT CET

The MHT-CET or Common Entrance Test is an annual entrance exam conducted by the Government of Maharashtra. It is conducted by the Directorate of Technical Education.

As you want the question paper of MHT-CET exam so here I am providing you.

MHT-CET exam question paper






Contact details

Directorate Of Technical Education
3, Mahapalika Marg, Dhobi Talao, Chhatrapati Shivaji Terminus Area, Fort, Mumbai, Maharashtra 400001 ‎
022 2264 1150

Map location

__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 06:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8