Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old February 2nd, 2014, 03:43 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: JECA entrance exam papers

As you want to get the question paper of JECA Entrance Exam, so here I am providing the following question paper:

JECA-Entrance-Exam-Question-Paper-Reasoning-NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS


1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?

(A) 13.14

(B) 12.96

(C) 12.43

(D) 13.34

(E) None of these



2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?

(A) 867.8

(B) 792.31

(C) 877.5

(D) 799.83

(E) None of these



3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921

(A)20.2

(B) 24.2

(C)23.1

(D) 19.2

(E) None of these



4.576÷ ? x114=8208

(A)8

(B)7

(C)6

(D)9

(E) None of these



5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?

(A)9

(B)6

(C)7

(D)8

(E) None of these



6. ?125÷5x ?=6265

(A)1253

(B) 1250

(C)1245

(D) 1550

(E) None of these



7.(42)2÷6.3 x 26 =?

(A)7182

(B) 7269

(C)7260

(D) 7240

(E) None of these



8.384×12×2=?



(A)9024

(B) 9216

(C)6676

(D) 6814

(E) None of these



9.6534÷40÷33=?

(A)3.06

(B) 5.25

(C)4.82

(D) 6.12

(E) None of these



10. ?2704 x ?2209=?

(A)1996

(B)2444

(C)2452

(D)1983

(E)None of these



11.2536+4851—?=3450+313

(A)3961

(B)4532

(C)3624

(D)4058

(E) None of these



12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?

(A)7512

(B) 9746

(C)6523

(D) 8024

(E) None of these



13. 36%of 850+? %of 592 = 750

(A)73

(B)89

(C)82

(D)75

(E) None of these



14.64%of 2650+40% 0f 320=?

(A)1824

(B) 1902

(C)1829

(D) 1964

(E) None of these



15. 486+32×25—59=?

(A) 514

(B) 528

(C) 599

(D) 507

(E) None of these



16. 1827÷ 36 x ?=162.4

(A)4.4

(B)3.2

(C)2.1

(D) 3.7

(E) None of these



17. 1008÷36=?

(A)28

(B) 32.5

(C)36

(D) 22.2

(E) None of these



18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?

(A)40.04

(B) 46.18

(C)44.08

(D) 43.12

(E) None of these



19. 65%of 320+?=686

(A) 480

(B) 452

(C)461

(D) 475

(E) None of these



20. 83250÷?=74×25

(A)50

(B) 45

(C)40

(D) 55

(E) None of these



21. ?7744=?

(A)88

(B)62

(C)58

(D)78

(E)None of these



22.35%of ?=242

(A)729

(B)652

(C)693

(D)759

(E) None of these



23. 1256+4813+765=?

(A)5642

(B) 5876

(C)6788



(D) 6878

(E) None of these



24. 22 x4+(?)2=(13)2



(A) 81

(C) 27

(B) 9

(D) 64

(E) None of these



25. 432+2170+35=?

(A)494

(B) 475

(C)481

(D) 469

(E) None of these



26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of

the first and third numbers is more than the second number by 52, then

which will be the largest number?

(A) 65

(B) 52

(C) 79

(D) 63

(E) None of these



27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of

8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount

and at the same rate and same time?

(A)Rs. 349.92

(B) Rs. 300

(C)Rs. 358.92

(D) Rs. 400

(E) None of these



28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length

is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the

area of the new rectangle will be the same as the area of the original

rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?

(A)45 cms.

(B)40 cems.

(C)50 cms.

(D)55 cms.

(E)None of these



29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number

formed by reversing the digits is greater than the original number by 54,

then what will be the original number?

(A)28

(B) 48

(C)39

(D) 93

(E) None of these




30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator.

If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the

resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?

(A)5/18

(B)6/13

(C)13/6

(D)7/12

(E) None of these



31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number.

What is the number?

(A) 70

(B) 75

(C) 69

(D) 85

(E) None of these



32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs

were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12

each. What will be the percentage



profit?

(A) 25

(B) 15

(C) 13

(D) 17

(E) None of these



33. What should come in the place of question mark (?) in the number

series given below?

25, 34, 52,79, 115,?

(A)160

(B) 140

(C)153

(D) 190

(E)None of these



34. What number should replace both the question marks (?) in the

following question ?

?/144= 49 /?

(A)95

(B) 76

(C)82

(D) 84

(E)None of these



35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of

the smallest and the largest numbers?

(A)158

(B) 148

(C)168

(D) 198

(E) None of these





36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on

travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved.

What is Ajay’s income?

(A) Rs. 60,000

(B) Rs. 80,500

(C) Rs. 60,700

(D) Rs. 70,500

(E) None of these



37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be

arranged ?

(A) 150

(B) 240

(C) 120

(D) 200

(E) None of these



38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a

flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of

the remaining part of the park?

(A)984 Square m

(B) 789 Square m

(C) 1014 Square m

(D) 1024 Square m

(E) None of these



39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost

of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540,

then what is the perimeter of the rectangle?

(A)47m

(B) 39m

(C)52m

(D)40m

(E) None of these



40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order

of their values, which one will be fourth?

(A)4/5

(B)5/4

(C)9/5

(D)8/5

(E) 7/2



41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7

respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14

respectively. What is the difference between their ages?

(A)9 years

(B) 4 years

(C)5 years

(D) 7 years

(E) None of these





42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many

days will 18 men complete the same work?

(A)16 days

(B) 20 days

(C)26 days

(D) 30 days

(E) None of these



43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the

circumference of the circle?

(A)29.2 cm

(B) 28.9 cm

(C)30.8 cm

(D) 40.2 cm

(E) None of these



44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay

joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush

joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they

made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?

(A) Rs. 5,500

(B) Rs. 6,000

(C) Rs. 6,600

(D) As. 5,900

(E) None of these



45. What is the average age of a family of five members, whose ages are

42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?

(A)60 years

(B) 49 years

(C)45 years

(D) 58 years

(E) None of these



46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes

and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom

which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty

initially, how much time will both the taps take to fill the tank

(leakage is still there) ?

(A) 8 minutes

(B) 7 minutes

(C) 10 minutes

(D)15 minutes

(E) None of these



47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?

(A) Rs. 690

(B) As. 520

(C) Rs. 517.5

(D) Rs. 499.2

(E) None of these



48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25

persons, then how much would each person get?




(A) Rs. 2,54,876

(B) Rs. 2,34,68

(C) Rs. 3,74,20

(D) Rs. 1,95,62

(E) None of these



49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are

drawn at random, then what is the probability that only one ball is

white?

(A) 71/190

(B) 121/190

(C) 91/190

(D) 93/190

(E) None of these



50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what

will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?

(A) Rs. 1,320

(B) Rs. 1,500

(C) Rs.1,150

(D) Cannot be determined

(E) None of these



ANSWERS:

1 - D 2 - C 3 - B 4 - A 5 - D 6 - A 7 - E 8 - B 9 - E 10 - B 11 - C 12

- D 13 - D 14 - A 15 - B

16 - B 17 - A 18 - C 19 - E 20 - B 21 - A 22 - C 23 - E 24 - B 25 - A 26

- A 27 - B 28 - C 29 - C 30 - D 31 - B 32 - D 33 - A 34 - D 35 - C 36 -

A 37 - E 38 - A 39 - D 40 - B 41 - E 42 - C 43 - C

44 - A 45 - B 46 - A 47 - A 48 - B 49 - E 50 - D



1. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

who is the wife of e:

(a) a

(b)f

(c)b

(d) cant be determined



2.six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

which of following is pair of female

(a)ae

(b)bd

(c)df

(d)ad



3. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

how is e related to d:

(a) father

(b)brother

(c)uncle

(d)none of these



4.there is a group of five teachers a,b,c,d and e

- b and c teaches maths and geography

- a and c teach maths and history

- b and d teach political science and geofraphy

- d and e tech political science and biology

- e teaches biology, history, and political science

who teaches political science, geography and biology

(a)e

(b)d

(c)c

(d)b



5. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

- b and c teaches maths and geography

- a and c teach maths and history

- b and d teach political science and geofraphy

- d and e tech political science and biology

- e teaches biology, history, and political science

who teaches in mathematics, political science and geography:

(a) a

(b)b

(c)d

(d)e



6. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

- b and c teaches maths and geography

- a and c teach maths and history

- b and d teach political science and geofraphy

- d and e tech political science and biology

- e teaches biology, history, and political science

who teaches maths, geography and history

(a) c

(b)e

(c)a

(d)b



7. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

- b and c teaches maths and geography

- a and c teach maths and history

- b and d teach political science and geofraphy

- d and e tech political science and biology

- e teaches biology, history, and political science

who teaches maths, geography and history

(a) e

(b)a

(c)d

(d)c



8.there os a group of five teachers a,b,c,d and e

- b and c teaches maths and geography

- a and c teach maths and history

- b and d teach political science and geofraphy

- d and e tech political science and biology

- e teaches biology, history, and political science

who teaches political science, history and biology

(a)a

(b)b

(c)c

(d)e



9.1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how is ravi related to raju

(a)brother

(b)uncle

(c)cousin

(d)maternal uncle



10.1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how ravi related to ashok

(a)maternal uncle

(b)cousin

(c)brother in law

(d)father in law



11.1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how is ram related to suresh:

(a)brother

(b)cousin

(c)uncle

(d)brother in law



12. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

what is the surname of sanjay:

(a) chawla

(b) chopra

(c) khanna

(d) suresh



13. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how is ram related to rita:

(a) brother

(b) uncle

(c) maternal uncle

(d) cousin



14. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

renu is sanjay's ----------

(a) sister

(b)sister in law

(c)aunty

(d)cousin



15. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

raju's sur name is:

(a) chawla

(b)khanna

(c)chopra

(d)none of these



16. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

sumit and suresh are related as:

(a) brother in law

(b)cousin

(c)brother

(d)uncle



17. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how sonu related to ravi.

(a) brother

(b)brother in law

(c)nephew

(d)father



18.1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how garima is related to mr. & mrs. khanna:

(a)daughter

(b)neice

(c)sister in law

(d)daughter in law



19. 1.gita, ravi and suresh are children of. mr. and mrs. khanna

2. renu,raja and sumit are children of mr. and mrs. chopra

3. sumit and gita are married and ashok and sanjay their children

4. garima and ram are children of mr. and mrs. chawla/

5 garima is married to suresh and has three children rata,sonu,raju

how ashok and sanjay are lated to mr. mrs. copra:

(a)sons

(b)nephews

(c)grand son

(d)none of these



20. in the office amongst staff a,b,c,d ,e of g. h there is only

computer. a programe has to be made and can be made by only one person at

a time. the office has 3 shifts, the morning shift from 6 am-12 am has 3

staff, afternoon shift from 12am. to 6 pm. has 3 staff, evening shift

from 6 pm to 12 pm has 2 staff one of the person did not used a printer:

1 b is the last person who use the computer

2 h use the computer after a and came iwth a

3 d used the computer after h and come with h but before e

4 c used the computer before b but arrived after e

5 a use the computer before f and arrived before g

if g used a computer justbefore c who use 4:

(a) a

(b)b

(c)e

(d)d



21. in the office amongst staff a,b,c,d ,e of g. h there is only

computer. a programe has to be made and can be made by only one person at

a time. the office has 3 shifts, the morning shift from 6 am-12 am has 3

staff, afternoon shift from 12am. to 6 pm. has 3 staff, evening shift

from 6 pm to 12 pm has 2 staff one of the person did not used a printer:

1 b is the last person who use the computer

2 h use the computer after a and came iwth a

3 d used the computer after h and come with h but before e

4 c used the computer before b but arrived after e

5 a use the computer before f and arrived before g

who arethe person in the night shift.

(a)f g

(b)f e

(c)b e

(d)b c



22. in the office amongst staff a,b,c,d ,e of g. h there is only

computer. a programe has to be made and can be made by only one person at

a time. the office has 3 shifts, the morning shift from 6 am-12 am has 3

staff, afternoon shift from 12am. to 6 pm. has 3 staff, evening shift

from 6 pm to 12 pm has 2 staff one of the person did not used a printer:

1 b is the last person who use the computer

2 h use the computer after a and came iwth a

3 d used the computer after h and come with h but before e

4 c used the computer before b but arrived after e

5 a use the computer before f and arrived before g

who use the 2nd computer

(a) a

(b)h

(c)d

(d)e



23. in the office amongst staff a,b,c,d ,e of g. h there is only

computer. a programe has to be made and can be made by only one person at

a time. the office has 3 shifts, the morning shift from 6 am-12 am has 3

staff, afternoon shift from 12am. to 6 pm. has 3 staff, evening shift

from 6 pm to 12 pm has 2 staff one of the person did not used a printer:

1 b is the last person who use the computer

2 h use the computer after a and came iwth a

3 d used the computer after h and come with h but before e

4 c used the computer before b but arrived after e

5 a use the computer before f and arrived before g

who are the person in the morning shift

(a) hec

(b)ahd


(c)efg

(d)dec



24. in the office amongst staff a,b,c,d ,e of g. h there is only

computer. a programe has to be made and can be made by only one person at

a time. the office has 3 shifts, the morning shift from 6 am-12 am has 3

staff, afternoon shift from 12am. to 6 pm. has 3 staff, evening shift

from 6 pm to 12 pm has 2 staff one of the person did not used a printer:

1 b is the last person who use the computer

2 h use the computer after a and came iwth a

3 d used the computer after h and come with h but before e

4 c used the computer before b but arrived after e

5 a use the computer before f and arrived before g

who takes first computer

(a) a

(b)h

(c)d

(d)e



25. seven persons p,q,r,s,t,u,v and w are to be assigned seven adjacent

chambers on the same floor in a apartment according to following

conditions:

1 u is assigned as far away from r as t is

2 p and r prefer to have adjacent chanmbers

3 v will have to be assigned chamber no. 5

4 q;s work requirs him to speak on phone frequently through out the day.

5 p, s and t all smoke. v is allergic to toacco smoke and must have non

smoker in the chamber ajjacent own.

6 unless otherwise specified all employeed maintain silence in their

chambers.

the best location of s in on the floor is:

(a)2

(b)3

(c)4

(d)7





Answers:

1 d 2 d 3 c 4 b 5 b 6 c

7 d 8 d 9 b 10 a 11 d 12 b

13 c 14 c 15 b 16 a 17 c 18 d

19 c 20 c 21 d 22 b 23 b 24 a 25 a
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old January 5th, 2015, 03:53 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: JECA entrance exam papers

You need JECA entrance exam question paper, I am giving here:

1) a –b ba –b b a a b -
A) aba B) aab C) bab D) bba
2) 85 80 76 73 _
A) 71 B) 70 C) 75 D) None
3) a – b – a b – b
A) aab B) aba C) bab D) bbb
4) 105 315 693 --
A) 819 B) 1287 C) 455 D) None
5) a – b c a a a b – a
35%
15%
50%
3
A) bc B) cb C) ac D) ca E) None of these
6) a – a c a a b – a a
A) ab B) bc C) ca D) ac E) None of these
7) 5 10 125 3 6 -----
A) 81 B) 136 C) 25 D) 27 E) None of these
8) 1 49 9 --- 25 ---
A) 81, 125 B) 16,136 C) 16, 35 D) 81, 121 E) None of these
9) The expression ax2 + bx + c has the same sign as of "a" if
A) b2 - 4ac > 0 B) b2 - 4ac = 0 C) b2 - 4ac ≤ 0
D) "b" and "c" have the same sign as "a"
10) If a:b = c:d then which of the following is true?
I) bc = ad lI) a+b = c+d III) a+b = c+ d
b d a-b c-d
A) Only I and II are true but III is false.
B) I and III are true but II is false.
C) II and III are true but I is false
D) I, II and III are all true.
11) In a business A, 8 & C invested Rs. 500/-, Rs. 225/- and Rs. 300/respectively. If the profit earned is Rs. 410/-
what will be the share of A?
A) Rs. 200/- B) Rs. 180/- C) Rs. 120/- D) None of these
12) The If diameter of the circle is doubled, the area becomes
A) Twice B) Thrice C) Four times D) Eight times E) None of these

Each of the following question is followed by two statements labelled by (a) and (b). Use the data / information
given in (a) and (b) to decide whether the data are sufficient to answer the question. Record your answer as:
(A) If only "a" is required.
(B) If only "b" is required.
(C) Either "a" or "b" will do.
(D) Both "a" and "b" are required.
(E) More information is needed.
13) Is Ram younger than Shyam?
(a) 15 years ago Shyam was 20 years old.
(b) After 10 years Ram will be 30 years old.
14) Is 'X' larger than 'Y'? ('X' and 'Y'are integers)
(a) (X -15) is larger than (Y+7)
(b) (X+1)2 - (Y+2)2 is positive.

In the following questions a pair of words is given followed by 4 additional pairs of words. Select the pair of
words from among the four alternatives that best matches the relationship existing between first two words.
15) HEREDITY : TRAINING
(A) Cultivated: Acquired (B) Instinct: Habit
(C) Natural: Hobby (D) Excuse : Denial
16) BUD : FLOWER
(A) Food : Stomach (B) Baby: Adult
(C) Fruit: Tree (D) Sun : Sky

In each of the following questions, a word is given followed by four other words marked by A, B, C and D, one
of which is nearest in meaning with the given word. Your task is to choose that word and indicate that on the
answer sheet. If you do not find any correct answer then indicate "E" as your answer.
17) INSIPID
A) Ominous B) Chink C) Prosy D) Avocation
18) CONTRITION
A) Indemnity B)Compunction C) Resuscitation D) Garniture
19) SAGACIOUS
A) Multigenerous B) Shackle C) Secession D) Exude
Directions for questions 20 - 22 :
In each of the following questions the alphabets of a word are prescribed in a disarranged way. Your task is to
arrange them in proper order so that a meaningful word is formed and then indicate on the answers the index
of the alphabet that is put at the end.
20) V O R E P
(A) (B) (C) (D) (E)
21) H E F C I
(A) (B) (C) (D) (E)
22) D A L T U
(A) (B) (C) (D) (E)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 05:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8