Go Back   StudyChaCha 2024 2025 > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 28th, 2014, 12:18 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default

Tell me name of some best books in which you can get question paper for the FCI Technical Assistant Grade III Examination

Here I am providing following question paper of Food Corporation of India Assistant Grade III Exam for your reference:

Food Corporation of India Assistant Grade III Exam Question Paper 1
1. Coal and hydrocarbons cause pollution which, results in the release of a mixture of— A. Carbon monoxide and carbon dioxide B. Sulphur dkxide and oxides of nitrogen
C. Unbumt hydrocarbons D. All of the above

2. Mercury eclipse was observed on May 7,2003, when was this rare celestial phenomenon observed before this one?
A. January 1993 C. July 1983
B. November 1999 D. September 1972

3. In eye donation which part of donor’s eye is utilized—
A. Cornea B. Iris C. Retina D. Lens

4. Match list-I and list-Il and select the correct
answer from the code given below—
List-I (Substance) List-II (Element)
(a)diamond 1. Calcium
B. Marble 2. Silicon
C. Sand 3. Aluminum
D. Ruby 4. Carbon

Codes:
A. B. C. (d)
A. 1 2 3 4
B. 4 1 2 3
C. 4 3 2 1
(0) 3 4 1 2

5 Which one on of the following is the richest in vitamin-C?
A. Star gooseberry (Amla) B. Lime C. Guava D. Orange

6 Arrange the following in ascending order of calorific value— -
1. Milk 2. Butter 3. Sugar 4. Ice Cream 5. Egg
A. 1, 5,4, 3,2 B. 1,4,5,3,2 C. 4, 1,3,5,2 D. 5, 1,2,3,4

7. Computer Grid is—
A. A hardware component of computer
B. A software infrastructure involving multiple computing organizations
C. The prototype of a super computer
D. A hardware component of a large hadron collider for nuclear research

8. Hand burns by steam are more serious as compared to burns by boiling water because—
A. Steam is light B. Steam is endowed with latent heat
C. Steam enters the body D. None of the above causes

9. Oil spreads on the surface of water because—
A. Oil is denser than water B. Oil is less dense than water
C. Surface tension of oil is more than water
D. Surface tension of oil is less than that of water

10. The pendulum clocks of slow in summers because—
A. Days in summers are longer
B. Friction in coil
C. The length of the pendulum increases for summers
D. The weight of the pendulum increases in summers


11. In a bid to fight terrorism which of the following two countries signed a historic disarmament pact recently—
A. Russia—Japan
B. U.S.A. —- Germany
C. Germany — Russia
D. Russia—U.S.A.

12 National Right Day is observe on
A 28 October B 4th July C 8th august D 10th December

13 which one of the following pairs is correctly matched
A Andrew Flint off - Cricket
B Sampras - Football
C jagraj Singh - Golf
D Vijai kumar - Swimming

14 the 1st lady prime minister in the world was
A golda Meir B Indira Gandhi C marry Eugenia charless D srimavo bhandamike

15 The venue of of Olympic 2014 was
A London B Stockholm C Athens D Sydney

19. The Indian Home Rule Society in London, was started by—
A. Annie Besant B. B.G. Tilak
C. Shyamji Krishna Verma D. M.K. Gandhi

20. Who among the following Mughal princesses did write ‘Humayunflamah’?
A. Zebunnisa B. Roshnara C. Jahanara D. Gulbadan Begum

21. The credit for the foundation of Amritsar goes to-
A. Guru Angad B. GuruTeghBahadur C. Guru Ram bas D. Guru Aijun

22. The 1st President of the All India Anti Untouchabiity League, formed in 1932, was—
A. BR. Ambedkar B. Amrit Lal Thakkar C. G.D. Birla D. M.K. Gandhi

24. ChanakysS other name was—
A. Ehatta Swami B. Rajashekhara C. Vishnudatta D. Vishakhadatta

26. In 1885 the President of Congress was—
A. George Yule B. Dadabhai Naoroji C. W.C.Barinerji D. W. Wedderburn

27. Among freedom fighters of 1st War of Independence of 1857, ‘Mahak Pan’ nick name was given to—
A. Laxmi Bai B. Zinat Mahal C. Hazrat Mahal D. None of the above

28. The Group of Lawyers to fight the case of Indian National Army in 1946 in the Red Fort Delhi trial was headed by—
A. Sir Tej Bahadur Sapru B. Dr. Kailash Nath Katju C. Bhulabhai Desai D. Pandit Jawahar Lal Nehru

28. The Group of Lawyers to fight the case of Indian National Army in 1946 in the Red Fort Delhi trial was headed by—
A. Sir Tej Bahadur Sapru B. Dr. Kailash Nath Katju C. Bhulabhai Desai
D. Pandit Jawahar Lal Nehru

30. In which chronological order the following events took place?
A. Chauri Chaura Episode B. Jallianwala Bagh Massacre
C. Rowlatt Satyagrah D. Champaran Satyagrah

Select-the correct answer from the code—
Codes:
A. a b c d
B. b c d a
C. d c b a
D. d c b a

31. Vanar Sena’ and ‘Manijari Sena’ are associated with—
A. Non-Cooperation Movement B. Civil Disobedience Movement
C. Khilafat Movement D. Quit India Movement

32. Gandhi suspended the Non Co operational Movement because of—
A. Chauri Chaura incident B. Repression by the British Government
C. Opposition from the moderates D. Indifference of the public at large

33. Study the following statements regarding the first war of Independence of 1857 and select the correct answer from the code give below—
1. It was spear-headed by Bahadur Shah Jafar.
2. It brokeout in Kanpur on 4th June, 195
3. Mangal Pande had killed General Hearsey in the Parade Ground
Barrackpur.
4. After Barrackpur episode revo1 outbroke in Delhi.
Codes:
A. 1 and 2 are correct
(8) 1 and 3 are correct
C. 3 and 4 are correct
D. 1 and 4 are correct

34. Which one of the following statements it, correct about Indian National Congress?
A. Indian National Congress was a Hind Organization
B. Bal Gangadhar Tilak was one of its, Presidents
C. Sarojini Naidu was its first lady President
D. Indian National Congress took the for complete independence in the Lahore Session in 1929

35 Which parts of the Indian Constitution exhibit the commitment of the founding fathers to the goal of a peaceful social revolution?
A) Preamble
B. Part III dealing with fundamental rights
C. Part IV dealing with Directive Principles
D. All the above three

36 Assertion A. : There is no stable party system in India.
Reason (R) : There are too many political parties.
Select the correct answer from the code given below—
Codes:
A) Both A. and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both A. and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C. A. is true but (R) is false
D. A. is false but (K) is true

37 The Indian Constitution provides for the appointment of adhoc judges in the—
A. Supreme Court B. High Court C. District and Session Courts
D. All the above

38 Which one of the following pairs of states has equal seats in the Lok Sabha?
A. Andhra Pradesh and West Bengal B. Madhya Pradesh and Tamil Nadu
C. Gujarat and Rajasthan D. Punjab and Assam

39 Which one of the following institutions Is engaged in long-term industrial financing In India?
A. ICICI C. IFCI B. IDBI D. All of the above

40 Assertion (A): In the past few years there is a lot of mergers and acquisitions going on in Indian Industrial Sector.
Reason(R) : There has been considerable dilution in MRTP Act provisions.
Select the correct answer from the following code-

Codes:
A. Both A. and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both A. and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of A. -
C. A. is true but (R) is false
D. A. is false but (R) is true

Answer key
1.D 2.B 3.A 4.B. 5.A. 6. D. 7.B 8.B. 9. D. 10C. 11.D 12.D 13.A 14.D 15C. 16.A 17C 18.A 19.C 20.D 21.C 22.A 23.B 24.C 25 B 26.C 27.B 28.C 29.B 30C 31D 32.A. 33. B. 34. D. 35. D. 36D 37A 38.A 39.D. 40B
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Food Corporation of India Assistant Grade III Exam Question Paper 3-1.pdf (1.68 MB, 20 views)

Last edited by GaganD; July 1st, 2019 at 02:39 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Food Corporation of India Assistant Grade III question papers free download
Food Corporation of India grade III previous year question papers free download
Food Corporation Of India Assistant Grade 3 Recruitment
Food Corporation Of India Question Paper Pdf
Food Corporation Of India Grade 3
Food Corporation Of India Previous Papers
Food Corporation Of India Assistant Grade 3 Recruitment Syllabus
Food Corporation of India Assistant Grade III syllabus
Previous Year Question Paper of Food Corporation of India
Food Corporation of India Grade III Exam Syllabus
Food Corporation of India Assistant Grade III Question Paper
Food corporation of India south zone Assistant Grade syllabus
Food corporation of India Assistant Grade-III post Question Paper
Solved Question Papers for Food Corporation of India Assistant Grade III
Food Corporation of India Assistant Grade syllabus and exam pattern
FCI Assistant Grade 3 Previous Years Question Paper
Staff Selection Commission Food Corporation of India grade III exam previous year que
Food Corporation of India Assistant Grade III papers free download PDF
Food Corporation of India Syllabus of Assistant Grade
Paper for Food corporation of India south zone Assistant Grade






  #2  
Old January 29th, 2014, 09:44 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Food Corporation of India Assistant Grade III Previous Paper

Here I am giving you name of some best books in which you can get question paper for the FCI Technical Assistant Grade III Examination below :

FCI Technical Assistant Grade III Exam books :
Food Corporation of India (FCI) Assistant Grade-III Recruitment Exam for General, Depot, Technical and Account Cadre (Paper - 1, 2 & 3)
(Paperback)
Author: Arihant Experts
Publisher: Arihant (2012)


SSC FCI Combined Recruitment Exam For Assistant Grade III (General/Account/Depot)
Author: Gk
Publisher: G.K. Publications (2011)


FCI-Biological Sciences (Assistant Grade III) Technical Paper-III Exam Guide
by RPH Editorial Board
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 12th, 2015, 04:24 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Food Corporation of India Assistant Grade III Previous Paper

Is there any one who will give Food Corporation of India Assistant Grade III Previous year question papers? Actually I am doing preparation of assistant grade III Exam of Food Corporation of India, So pls provide its question papers.
Reply With Quote
Reply


Tags
tax assistant



All times are GMT +6. The time now is 02:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8