Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 28th, 2014, 12:12 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default

Please provide me syllabus for Junior engineer examination organized by railway recruitment board?

Here I am giving you Mechanical Engineering Syllabus and Sample Question Papers of RRB (Railway Recruitment Board) JE (Junior Engineer) Exam.

RRB Junior Engineer Exam Syllabus:

1)Mechanical Engineering
2)Technical Ability
3)General Awareness
4)General Intelligence
5)Arithmetic
6)Reasoning Ability


Mechanical Engineering:
Strength of Materials
Theory of Machines
Kinematics of Machine
Engineering Mechanics
Fluid Mechanics
Heat Transfer
Thermodynamics
Power Engineering
Steam Tables
Thermodynamics cycles
I.C. Engines cycles
Casting
Machining and Machine Tool Operations
Metrology and Inspection

General Awareness:
Current affairs
Famous Personalities
Geography
Honors and Awards
Important Dates
Sports
Indian Railways
History & Culture
General Polity
Basic Economy

General Intelligence:
Coding-Decoding
Sequence & Series
Alphabet Test
Classification
Blood Relations
Direction Test
Venn Diagrams
Group Reasoning
Number
Ranking & Time Sequence Test
Logical Arrangement of Words

Arithmetic:
Average
Angles and Sides of various shapes
Percentages
Profit & loss and partnership
Square root and Cube root
Volume and Surface Area
Computation of Fractions
Computation of whole numbers
L.C.M and H.C.F

Reasoning Ability:
Analyzing Arguments
Blood Relation
Test Cause and Effect Making Judgement’s
Puzzles
Seating Arrangement
Statements and Assumption
Statement and Conclusion


Sample Question Papers of RRB JE Exam:

1. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve
for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B
2. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B
3. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C
4. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D
5. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A
6. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C
7. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C
8. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as
well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A
9. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B
10. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B
11. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C
12. In locomotive ‘hunting’ is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D
13. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A
14. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B
15. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks
should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B
16. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A
17. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B
18. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C
69. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B
20. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D
21. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A
22. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B
23. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A
24. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D
25. The art of providing an outward slope of …. to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D
26. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which
are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C
27. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B
28. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C
29. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C
30. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B
31. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track
to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A
32. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B
33. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but
the rails which have lost their weight by more than …., should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C
34. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage

(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B
35. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B
36. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B
37. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside
(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C
38. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D
39. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D
4. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C
41. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D
42. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C
43. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B
44. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which
steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C

45. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D
46. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C
47. An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to
variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C
48. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A
49. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D
50. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B

Last edited by Aakashd; May 29th, 2019 at 09:24 AM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Jindal written exam for Mechanical Engineering syllabus
ONGC Exam Mechanical Engineering Syllabus
What is the syllabus for RTO Exam after Mechanical Engineering
IES Exam Syllabus for Mechanical Engineering
RGPV Mechanical Engineering Syllabus
Mechanical Engineering Syllabus RTU
JSPL GET Exam Mechanical Engineering Syllabus
Indian Engineering Service Mechanical Engineering syllabus
Syllabus require JELET exam for mechanical engineering
NPCIL Syllabus for Mechanical Engineering PDF
UPSC IES Mechanical Engineering Syllabus
ISRO Mechanical Engineering Exam Syllabus
HPCL exam Syllabus for Mechanical Engineering students
Syllabus of Mechanical Engineering of entrance exam in Bharat Heavy Electricals Ltd
BHEL Engineering Trainee Exam syllabus of Mechanical stream
Syllabus of UPSC Railway Mechanical Engineering Exam
Mechanical Engineering Syllabus Regulation
IES Syllabus Mechanical Engineering Doc
TNPSC combined Engineering service exam Mechanical Engineering Syllabus
AMIE Mechanical Engineering Syllabus Pdf






  #2  
Old January 29th, 2014, 09:35 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Mechanical Engineering RRB JE Exam Syllabus

Here I am giving you syllabus for Junior engineer examination organized by railway recruitment board below :

RRB Junior Electrical Engineer Exam syllabus :
General Awareness
General Intelligence
General English
Arithmetic Ability
Reasoning Ability
Technical Ability

Syllabus
General Awareness
Current Events
Famous Personalities
Geography of India
Honours and Awards
Important Dates
Sports
Acronyms
Books and Authors

Arithmetic Ability
Angles and sides of various shapes
Computation of decimals
Probability
Relationship between numbers
Square root and Cube root
Volume and Surface Area
Computation of Fractions
Computation of whole numbers
LCM and HCF
Percentage

Reasoning Ability
Analyzing Arguments
Blood Relation Test
Cause and Effect
Making Judgments
Puzzles
Seating Arrangement
Statement and Assumption
Statement and Conclusion

General English
Antonyms
Comprehension
Meanings
Relationship between words
Sentence Correction
Synonyms

General Intelligence
Analogies
Coding and Decoding
Comparison of Ranks
Direction Sense Test
Logical Sequence of Words
Number Series
Odd man out series
Series Completion

Technical Ability
Applied Physics
Applications of Light
Applications of Sound
D.C. Circuits
Electromagnetism
Electrostatics
Expansion of Solids
Force and Motion
Heat Transfer
Rotational and Simple Harmonic Motions
Temperature and Its Measurement
Units and Dimensions
Waves
Work, Power and Energy
Applied Mechanics
Centre of Gravity
Friction
Laws of Forces
Laws of Motion
Moments
Simple Machines
Basic Electronics
Basic Logic Gates
FETconstruction, working and applications
Regulated Power Supply
SemiConductor Diodes
SemiConductor Physics
Single Stage Transistor Amplifier
Transistor Biasing and Stabilization
Transistors
Electronic Devices and Circuits
Feedback in Amplifiers
Multistage Transistor Amplifier
Sinusiodal Oscillators
Transistor Audio Power Amplifier
TunedVoltage Amplifiers
Wave Shaping And Switching Circuits
Electrical Power
Carrier Communication
Distribution System
Earthing
Faults
Over Voltage protection
Power Factor
Protection Devices
Protection Scheme
Sub Stations
Switch Gear System
Transmission Systems
Various Types of Tariffs
Electrical Science
AC Theory
Battery
DC Circuits
Electromagnetic Induction
Magnetism and Electromagnetism
Polyphase System
Power Electronics
Applications of SCRs and Triacs
Basic Power Control Devices
Commutation of SCRs
Introduction to Digital Electronics
Introduction to Integrated Circuits, Operational Amplifiers
SCR specifications
SCR triggering mechanisms
Series and parallel configuration of SCRs
Working principle of a full wave, single phase, SCR controlled rectifier for resistive and inductive loads
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways, Railway Exam

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6. The time now is 02:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8