Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 26th, 2014, 12:20 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Bank of India PO Exam General Awareness Question paper

Will you provide the PO General Awareness Question paper of Bank of India?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Bank PO Books for General Awareness
Bank PO General Awareness Questions
Preparation tips for BANK PO Exam General Awareness
Previous year question paper Banking and Financial Awareness' for bank PO exams
Bank PO Exam General Awareness Question Paper
General Socio Economic & Banking Awareness Solved Question Paper
BOB Clerical Exam General Awareness Question Papers
General Socio question paper of Bank of Baroda PO exam
Bank of India PO exam General Awareness questions
Bank Awareness Question Paper of Bank of Baroda PO exam
Bank of Baroda PO Exam paper related to topics of General Awareness
Questions for Bank Of Baroda Clerical Exam-General Awareness
General Awareness For Bank Exam
Bank Exams Books for General Awareness
SSC General Awareness Paper
How to prepare for Bank PO General Awareness section
Prepare for Bank Exam General Awareness
Bank Clerical Exam General Awareness questions
Socio-Economic General Awareness paper for Bank exam
Bank PO Exams General Awareness paper






  #2  
Old January 26th, 2014, 04:29 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,231
Default Re: Bank of India PO Exam General Awareness Question paper

Bank of India (BoI) is an Indian state-owned commercial bank with headquarters in Mumbai, Maharashtra, India. It was founded in 1906.

Few questions of PO General Knowledge of Bank Of India are given below:
1. Equity schemes managed strong NAV gains, which boost their assets’was a news in some financial newspapers. What is the full form of the term NAV as used in above head lines ?
(A) Nil Accounting Variation
(B) Net Accounting Venture
(C) Net Asset Value
(D) New Asset Venture
Ans : (C)

2. As per reports published in various news papers, mutual fund companies showed 94 per cent growth in their total profits during 2009-10. This means the profits earned by these companies were 94 percent—
(A) Of the total investments they made collectively during the year
(B) More than their profits during previous year
(C) Of the total capital of the company
(D) Less than the total expenditure of the companies
Ans : (B)

3. As per the news published in various news papers Pakistan has imposed 15 per cent regulatory duty on exports of cotton yarn. Why countries are required to impose regulatory duties on exports of some of their commodities while in the eyes of the layman more exports means more foreign exchange and more revenue for the Govt. ?
1. It is done to control the exports of a commodity as it may be
needed more in local markets than in foreign countries.
2. It is done to control the general inflation in the country as the inordinate exports of various commodities create imbalance and also
cost push inflation.
3. It is a good short time measure to collect more revenue from theexports of the commodity which is in high demand in overseas markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

4. As per the reports published in some major news papers ‘ADAG companies’ made good profits during the year. ADAG companies arepopularly known as—
(A) Companies owned by Tata Group
(B) Aditya Birla Companies
(C) Reliance companies
(D) Companies owned by Aptech
(E) None of these
Ans : (C)

5. ONGC – Mittal Energy finds hydrocarbons in two blocks OPL-279 & OPL-285 in Nigerian sea was the news in some major news papers. what isthe full form of the term OPL as used in the above head line ?
(A) Oil Prospecting License
(B) Ownership and Partnership Lease
(C) Overseas Private Line
(D) ONGC Petroleum Ltd.
(E) None of these
Ans : (A)

6. “Mutual Funds reported exceptional performance in 2009-10? was the

news in major financial news papers recently. What is a mutual fund ?

1. A type of collective investment scheme that pools money from many

investors and invest it in stocks, bonds or other money market

instruments.

2. It is a subsidiary of a bank or financial company created specially

to ralse money to be invested in a particular industry i.e. housing or

insurance etc. The money raised thus cannot be invested anywhere else.

3. When several banks and financial companies come together and create

a common pool of money to fund

mega infrastructural project like bridges, roads, power plants etc.

the common pool is known as Mutual Fund.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

Ans : (B)

7. As we all know the Bank Rate at present is fixed at 6%. What does

it mean in context to the banking operations ?

(A) No bank will be able to give loan to any party on a rate lower

than the Bank Rate

(B) Bank should give loan to their priority sector customers/borrowers

at the rate of 6% only. They cannot charge less or more than this from

their priority sector clients

(C) Banks are required to invest 6% of their total capital on

financial inclusion and inclusive banking operations

(D) Banks will be required to give 6% of their total deposits to the

Govt. of India for meeting its Balance of Trade requirements

(E) None of these

Ans : (A)

8. As per the reports in various news papers many private companies

are trying to obtain the licences to launch a banking company in

India. Which of the following organizations/agencies issue the licence

for the same ?

(A) Securities & Exchange Board of India (SEBI)

(B) Indian Institute of Banking & Finance (IIBF)

(C) Indian Bank Association

(D) Registrar of Companies

(E) None of these

Ans : (E)

9. We very frequently read about Europe’s Sovereign—debt crisis these

day. Which of the following statement/s is/are true about the same ?

1. In early 2010 the Euro crisis developed in some countries like

Greece, Spain and Portugal.

2. This created a credit default swap between the countries of the

European Union.

3. SAARC countries have offered some assistance to some of severely

affected countries like Portugal, Spain & Greece.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 1 and 2

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

Ans : (A)

10. As we all know the RBI has raised the Cash Reserve Ratio (CRR) by

25 bps. in April 2010. What action banks will have to take to

implement the same ?

1. They will have to deposit some more money with the RBI as a reserved money.

2. Banks will be required to give some more loan to projects of the

priority sector.

3. Banks will be required to give loan equivalent to the CRR to the

Govt. of India for its day to day expenditure as and when required.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Only 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (A)

11. As per estimates given by the RBI the Economic Growth during the

year 2010-11 will be at which of the following levels ?

(A) 6•5%

(B) 7%

(C) 7•5%

(D) 8%

(E) None of these

Ans : (D)

12. Which of the following is/are correct about the RBI’s credit

policy announced in April 2010 ?

1. Repo rate raised by 25 bps.

2. A new reporting platform was introduced for secondary market

transactions in Certificate of Deposits (CDs) and Commercial Papers

(CPs).

3. Core Investment Companies (CICs) having an asset size of Rs. 100

crore are required to register also with the RBI.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

Ans : (A)

13. As per the announcement made by the RBI some Stock Exchanges in

India are allowed to introduce Plain Vanilla Currency Options. The

term Plain Vanilla Currency Options is associated with which of the

following activities / operations ?

(A) Dollar – Rupee Exchange Rate

(B) Floating of Commercial Papers

(C) Launch of new mutual funds

(D) Deciding the opening price of a share on a particular business day

(E) None of these

Ans : (A)

14. Which of the following is not a term related to banking/finance operations ?

(A) Provision Coverage Ratio

(B) Securitization

(C) Consolidation

(D) Commodification

(E) Derivatives

Ans : (C)

15. The process of “Artificial Application of Water to the soil

usually for assisting in growing crops”, is technically known as—

(A) water harvesting

(B) irrigation

(C) water recharging

(D) percolation

(E) None of these

Ans : (B)

16. As per the news published in major news papers/journals henceforth

the Credit Card holders will be able to access their credit card

information though automated interactive voice response system over

the phone instead of speaking to the staff. This decision ofthe

banks/credit card companies will provide—

1. an additional hurdle to the customers as people feel comfortable in

talking to the staff instead of talking to a machine.

2. an additional security to the customers as this does not allow any

staff to handle any transaction directly.

3. some comfort to the banks as they will be able to reduce their

staff strength.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) Only 1 and 3

Ans : (B)

17. The 34th National Game which were postponed several times are

scheduled to be held in which of the following states ?

(A) Gujarat

(B) Kerala

(C) Tamil Nadu

(D) Uttar Pradesh

(E) Jharkhand

Ans : (E)

18. Waste Water generates which of the following gases which is more

powerful and dangerous than CO2 ?

(A) Nitrogen

(B) Sulphur di-oxide

(C) Hydrogen

(D) Methane

(E) None of these

Ans : (D)

19. Which of the following days was observed as World Water Day 2010 ?

(A) 20th June

(B) 22nd July

(C) 22nd March

(D) 20th May

(E) None of these

Ans : (C)

20. Late Vinda Karandikar who died a few months back was a famous—

(A) Author

(B) Cine-Actor

(C) Sportsman

(D) Classical Singer

(E) Social Worker

Ans : (A)

21. As per the reports published recently the Govt. of India has

decided to create a separate agency/body scrutinize all Foreign Direct

Investments (FDIs) officially. Up till now the security screening was

being done by the—

(A) Ministry of Foreign Affairs Govt. of India

(B) Reserve Bank of India

(C) Securities & Exchange Board of India

(D) Ministry of Finance, Govt. of India

(E) Ministry of Home Affairs Govt. of India

Ans : (E)

22. As per the news reports in various news papers the USA has

outlined some major policy goals to prevent the danger of nuclear

terrorism. Which of the following is/are included in those policy

goals ?

1. Convene a nuclear security summit within a year’s time under the

leadership of the USA.

2. A new agreement/pact should be introduced in place of present

Nuclear Non Proliferation Treaty (NPT).

3. Call for a global effort to secure all nuclear weapons at all

vulnerable sites all over the world.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 1 and 3

(D) Only 2 and 3

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (E)

23. ‘Indira Gandhi Canal’ which is around 450 km long provide

irrigation facility mainly to which of the following states ?

(A) Punjab

(B) Haryana

(C) Madhya Pradesh

(D) Gujarat

(E) Rajasthan

Ans : (E)

24. Former caption of the Indian Cricket team, Ajit Wadekar is

conferred which of the following awards for the year 2010 ?

(A) Bharat Ratna

(B) Khel Shri Award

(C) Dronacharya Award

(D) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

(E) None of these

Ans : (E)

25. Who amongst the following is the director of the popular Hindi

film “Oye Lucky ! Lucky Oye” ?

(A) Mani Ratnam

(B) David Dhavan

(C) Dibankar Banerjee

(D) R. Balakrishnan

(E) None of these

Ans : (C)

26. India recently signed an agreement to import Liquified Natural Gas

(LNG) from a country which is the largest LNG producer and supplier of

the world. Which is that country ?

(A) Kuwait

(B) Qatar

(C) Iran

(D) Saudi Arabia

(E) None of these

Ans : (B)

27. As a measure to help countries hit by global financial meltdown

the RBI has purchased notes worth US $ 10 billion in terms of Special

Drawing Rights from a World Organisation/agency. Which is this

agency/organization ?

(A) Federal Reserve of U.S.A.

(B) Asian Development Bank

(C) World Bank

(D) International Monetary Fund

(E) None of these

Ans : (D)

28. Which of the following is not a public sector undertaking under

the Ministry of Defence, Govt. of India ?

(A) Mazagaon Dock Ltd.

(B) Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd.

(C) Bharat Heavy Electricals Ltd.

(D) Hindustan Aeronautics Ltd.

(E) Bharat Earth Movers Ltd.

Ans : (C)

29. Which of the following states won the senior National Women’s

Football Tournament 2010 ?

(A) Manipur

(B) Assam

(C) Tamil Nadu

(D) Kerala

(E) Delhi

Ans : (A)

30. Which of the following is not a missile developed by the Defence

Research and Development Organisation (DRDO) ?

(A) Shaurya

(B) Pinaka

(C) Brahmos

(D) Agni

(E) Nag

Ans : (A)

31. Which of the following declarations/treaties was adopted by the

BRIC countries recently to promote Global Food Security ?

(A) Moscow Declaration

(B) Doha Treaty

(C) Delhi Declaration

(D) Kabul Treaty

(E) None of these

Ans : (A)

32. Which of the following statements represent(s) the main

objective(s) of the revised National Health Policy–2002 of the Govt.

of India ?

1. Increase Public expenditure from 0•9 per cent to 2 per cent of the GDP.

2. Setting up of Medical Grants Commission for funding new Govt.

Medical & Dental colleges.

3. Mandatory two years rural posting before awarding the degree to

Medical Graduates.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Only 1 and 3

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (E)

33. Which of the following metals is used for genration of nuclear

Energy by most of the Nuclear Power Plants ?

(A) Zinc

(B) Platinum

(C) Uranium

(D) Nickel

(E) None of these

Ans : (C)

34. Indus Water Treaty is a pact on sharing of river water between India and—

(A) Bangladesh

(B) Pakistan

(C) Nepal

(D) Afghanistan

(E) Myanmar

Ans : (B)

35. The Union Cabinet recently cleared Prohibition of unfair Practices

in Technical Medical Educational Institutes and Universities Bill

2010. As per the bill which of the following will now be treated as a

cognizable offence ?

(A) Accepting capitation fee from the students

(B) Running a private college

(C) Not allowing students to change their course in between

(D) Running a college without proper facilities

(E) None of these

Ans : (A)

36. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy ?

1. Wind Energy

2. Solar Energy

3. Nuclear Energy

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Only 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (D)

37. Which of the following countries is not amongst the top ten in

industrial production in the world during 2010 ?

(A) India

(B) Iran

(C) China

(D) France

(E) U.S.A.

Ans : (B)

38. Commonwealth Games 2010 are being organized in which of the

following countries ?

(A) Australia

(B) South Africa

(C) Canada

(D) New Zealand

(E) India

Ans : (E)

39. Which of the following is not a banking related term ?

(A) Radiation

(B) Outstanding amount

(C) Benchmark Prime Lending Rate

(D) Explicit Guarantee

(E) Creditor

Ans : (A)

40. Insurance service provided by various banks is commonly known as—

(A) Investment Banking

(B) Portfolio Management

(C) Merchant Banking

(D) Bancassurance

(E) Micro Finance

Ans : (D)

41. Who amongst the following has recently taken over as the Chairman

of the 19th Law Commission ?

(A) Mr. A. R. Lakshmanan

(B) Mr. P. V. Reddy

(C) Mr. Yashwant Sinha

(D) Mr. Ranjan Bharti Mittal

(E) None of these

Ans : (B)

42. Moortidevi Award is given for excellence in the field of—

(A) Classical dance

(B) Literature

(C) Classical music

(D) Cinematography

(E) Social service

Ans : (B)

43. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?

(A) Love

(B) Tee

(C) Penalty stroke

(D) No Ball

(E) None of these

Ans : (D)

44. Which of the following awards is given by an agency of the United

Nations Organization ?

(A) Normon Borloug Award

(B) Kalinga Prize

(C) Ramon Magsaysay Award

(D) Pulitzer Prize

(E) None of these

Ans : (B)

45. Which of the following countries won the Hockey World Cup 2010 ?

(A) Spain

(B) England

(C) India

(D) Australia

(E) None of these

Ans : (D)

46. Who amongst the following is the author of the English novel

‘solo’, which was given Common Wealth Writers’ Prize 2010 ?

(A) Aamer Hussain

(B) Jonathan Tel

(C) Rana Dasgupta

(D) John Torrence Tate

(E) None of these

Ans : (C)

47. Mr. Surjit Patar who was awarded Saraswati Samman recently is a

well known poet of—

(A) Hindi

(B) English

(C) Punjabi

(D) Urdu

(E) Bengali

Ans : (C)

48. Which of the following is the book written by Kiran Desai ?

(A) Higher than Everest

(B) A Passage to England

(C) Affluent Society

(D) All my Yester Years

(E) The Inheritance of Loss

Ans : (E)

49. Which of the following Trophies/cups is associated with the game of Hockey ?

(A) Durand Cup

(B) Santosh Trophy

(C) Rangaswami Cup

(D) Ranji Trophy

(E) K. D. Singh Babu Trophy

Ans : (C)

50. Sandra Bullock who was awarded Oscar recently is a famous—

(A) Actress

(B) Director

(C) Music Composer

(D) Screen play writer

(E) None of these

Ans : (A)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old March 18th, 2015, 05:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,679
Default Re: Bank of India PO Exam General Awareness Question paper

You need Bank of India PO Exam General Awareness Question paper, here i am giving:

1.Who is the new Prime Minister of Hungry ?
(A) Victor Orban
(B) Gorden Bajnai
(C) Jeno Fock
(D) Ference Gyurcsany

Answer: Gorden Bajnai

2.Who is the new prime minister of Denmark ?
(A) Anders Fogh Rasmussen
(B) Lars Looke Rasmussen
(C) Poul Nyrup Rasmussen
(D) Poul Hartling

Answer: Lars Looke Rasmussen

3.Who is the Author of the book “My China Diary”
(A)Kanwal Sibal
(B)Salman Haider
(C)J.N. Dixit
(D)Natwar Singh

Answer: Natwar Singh

4.Umrao Singh has passed away recently .Which of the following field was he associated with ?
(A) Film
(B) Journalism
(C) Sports
(D) Politics

Answer: Sports

5.Vidya Pillai is related to which sport ?
(A) Snooker
(B) Golf
(C) Archery
(D) Billiards

Answer: Snooker

6.Who has become the first Indian to win two medal in a Shooting World Cup?
(A) Gagan Narang
(B) Sanjeev Bindra
(C) Abhinav Bindra
(D) Rajyavardhan Singh Rathore

Answer: Gagan Narang

7.Which country has launched a navigational Satellite?
(A) South Korea
(B) North Korea
(C) India
(D) China

Answer: China

8.Where will be held the Final of the Cricket World Cup 2011?
(A)Colombo
(B)Mumbai
(C)New Delhi
(D)Dhaka

Answer: Mumbai

9.When is the Commonwealth Day celebrated?
(A) May 1
(B) May 3
(C) May 15
(D) May 24

Answer: May 15

10.What is the full form of PTC ?
(A) Public Transport Certificate
(B) Pubic Telecommunications Council
(C) Products Through Consumer
(D) Pass Through Certificate

Answer: Pass Through Certificate

The Baikonur Cosmodrome is the world’s first and largest operational space launch facility. In which country is it located?
(A) France
(B) Kazakhstan
(C) Uzbekistan
(D) Germany

2. The International Hockey Federation has decided to allot the next Hockey World Cup in 2010 to India. In which year Hockey World Cup tournament started?
(A) 1971
(B) 1974
(C) 1976
(D) 1977

3. Which among the following clubs has won the Spanish league title for the first time in three years on May 17, 2009?
(A) Barcelona
(B) Inter Millan
(C) Real Madrid
(D) Manchester United

4. Recently Suranjoy Singh of India sizzled with a Gold on the concluding day of the European Grand Prix boxing as India finished their campaign with four medals. This contest held in ?
(A) Czech Republic.
(B) Hungary
(C) Serbia
(D) Austria

5. Recently 12-member Sikkim Cabinet was sworn in and Pavan Kumar Chamling becomes CM for the ________?
(A) 2nd time
(B) 3rd time
(C) 4th time
(D) 5th time

6. Who among the following has been nominated to become the U.S. Attorney for Southern District of New York, by US President Barack Obama?
(A) Preet Bharara
(B) Suresh Modi
(C) Rajiv Khurana
(D) Suresh Kalmadi

7. The government formed the panel after many ex-servicemen returned their medals to protest the rejection of their ‘one rank one pension’ demand. Who is heading this panel ?
(A) K.M. Chandrasekhar
(B) R Balakrishanan
(C) B S Padmanabham
(D) T. Raja Shekhar

8. Recently India’s Jayanta Talukdar, Rahul Banerjee and Mangal Singh Champia, earned India a gold medal in the recurve team event of the archery World Cup Stage I. In which country this event held?
(A) Croatia
(B) Russia
(C) Ukraine
(D) Czech Republic.

9. Recently Madhu Kannan has joined as managing director & chief executive officer (CEO) of which exchange?
(A) Bombay Stock Exchange
(B) National Stock Exchange
(C) Delhi Stock exchange
(D) None of these

10. Who has won his maiden International Tennis Federation (ITF) title at Delhi Lawn Tennis Association on April 25, 2009?
(A) Yuki Bhambari
(B) Vishnu Vardhan
(C) Leander Paes
(D) Mahesh Bhupti

11. What is the name of the first setellite launched by Iran on Feb 3, 2009 ?
(A) Shahab
(B) Hatf
(C) Zulfiqar
(D) Omid

12. Recently Indian Navy commissioned INS Airavat. Which among the following terms precisely describes INS Airavat?
(A) Landing Ship Tank
(B) Waterjet Propelled Fast Attack Craft
(C) Guided Missile Frigate
(D) GPS Craft

13. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) recently has entered the Limca Book of Records as the largest animal rights organisation. (May 11, 2009). In which year PETA began ?
(A) 1995
(B) 2000
(C) 1999
(D) 1980

14. ‘Open Market Operation ‘ is a part of
(A) Income Policy
(B) Fiscal Policy
(C) Credit Policy
(D) Labour Policy

15. SDR, the curency of the IMF , is in the form of
(A) Paper Currency
(B) Gold
(C) Silver and Gold both
(D) Book keeping entry only

Q 1 : Which is the highest literary award of the world?
A: Nobel Prize B: Booker Prize
C: Pulitzer Prize D: Magsaysay Award
Answer : B
Q 2 : Which body of UNO gives advisory opinion on legal matters to the bodies and special agencies of the UNO?
A: The Security Council B: International Court of Justice
C: Trusteeship Council D: Secretariat
Answer : B
Q 3 : Which among the sources of energy tapped in India has shown the largest growth till the Eighth plan?
A: Hydro B: Thermal
C: Gas D: Nuclear
Answer : B
Q 4 : When was Mandela inaugurated as first black President?
A: 1994 B: 1999
C: 2000 D: None of the above
Answer : A
Q 5 : Which Bank has the maximum number of branches?
A: ICICI Bank B: HDFC Bank
C: State Bank of India D: State Bank of Patiala
Answer : C
Q 6 : Where is the sports stadium, Green Park, located?
A: Kanpur B: Jamshedpur
C: Cuttack D: Patiala
Answer : A
Q 7 : Which of the following are the important sects of Islam?
A: Catholics and Protestants B: Sunnis and Shias
C: Mahayana and Hinayan D: None of the above
Answer : B
Q 8 : Which is the state with largest urban population?
A: West Bengal B: Maharashtra
C: Kerala D: Goa
Answer : B
Q 9 : Which of the following agencies related to the United Nation was in existence before the Second World War?
A: Food and Agricultural Organisation B: International Labour Organisation
C: World Health Organisation D: International Monetary Fund
Answer : B
Q 10 : When was Zoroaster, the founder of Zoroastrianism born in Media(Iran)?
A: 2000 BC B: 660 BC
C: 1075 BC D: 740 BC
Answer : B
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9