Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 26th, 2014, 10:48 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

Will you please provide me question paper for Excise and Taxation Inspector examination?

here I am giving you question paper for Punjab Excise and Taxation Inspector examination

1. What is the Area of Punjab?
1. 50, 362 (Sq. K.M.)
2. 65, 342 (Sq. K.M.)
3. 45, 560 (Sq. K.M.)
4. 55, 465 (Sq. K.M.)

2. Which of the following animals is not found in Punjab?
1. The Wolves
2. The Revive
3. The Leopards
4. The Elephant

3. How many total Districts are there in Punjab?
1. 20
2. 17
3. 24
4. 36

4. Punjab is rich in
1. Gold
2. Coal
3. The rock salt
4. Oil

5. What is the shape of the Punjab State?
1. Triangular
2. Square
3. Rectangular
4. Rombus

6. How many Divisions in Punjab?
1. 3
2. 5
3. 4
4. 7

7. The land of five rivers Punjab was named in Purans as
1. The Brahmnad
2. The Aeropious
3. Devbhumi
4. Panchand

8. From How many states of India is Punjab One of them?
1. 30
2. 25
3. 15
4. 45

9. How many Tehsils are there in Punjab?
1. 65
2. 5
3. 55
4. 40

10. The capital of ‘Punjab and East Punjab States Union’ (PEPSU) was at
1. Amritsar
2. Nabha
3. Faridkot
4. Patiala

11. How many rivers flowed in Punjab?
1. 4
2. 6
3. 3
4. 5

12. How many Sub-Tehsils are there in Punjab?
1. 70
2. 68
3. 67
4. 69

13. The no. of Dental Colleges in Punjab is?
1. 3
2. 5
3. 6
4. 2

14. How many constituencies of Lok Sabha are there in Punjab?

1. 14
2. 13
3. 6
4. 5

15. The no. of females per thousand males in Punjab is?

1. 888
2. 923
3. 933
4. 930

16. On which side of India Punjab situated?

1. North West
2. South West
3. East West
4. North South

17. How many Rajya Sabha constituencies are there in Punjab?

1. 8
2. 7
3. 6
4. 5

18. The Rachna Doab comprises the areas including

1. Wazirabad, Sialkot, Gujranwala and Sheikupura
2. Gujarat, Bheramk, Shahpur, Miami and Sahiwal
3. Attock, Rohtak, Jehlum and Mianwali
4. Lahore, Amritsar and Multan

19. Who is the first lady Commissionor of Punjab?

1. Vinni Mahajan
2. Satinder Kaur
3. Rabinder Kaur
4. Dr. Suman Lata

20. How many divisions are there in Punjab?

1. 4
2. 3
3. 5
4. 2

21. How many Vidhan Sabha Constituencies are there in Punjab?

1. 120
2. 188
3. 117
4. 119

22. How many rivers flow through the Punjab?

1. 2
2. 5
3. 3
4. 4

23. What is the total number of villages (Populated) in Punjab.

1. 13,342
2. 13,000
3. 11629
4. 14,442

24. The greater part of Punjab is covered with

1. The alluvial soil
2. The desert soil
3. The grassy lands
4. None of these

25. Name the distt. Which is situated on the bank of the river?

1. Patiala
2. Ferozpur
3. Moga
4. Jalandhar Phillaur

26. What is the number of hospitals in Punjab?

1. 207
2. 208
3. 210
4. 200

27. The rocky barron lands of Punjab are

1. The region of Multan and Hissar
2. The regions of Bari Doab
3. The regions of Bist Jalandhar
4. None of these

28. How many villages are there in Punjab?

1. 12,888
2. 12,342
3. 13,000
4. 13,432

29. In which District Punjabi University is there?

1. Ludhiana
2. Amritsar
3. Patiala
4. Ropar

30. Among the various passes of Himalayas, which was the most frequently visited by the external invaders?

1. The Kurram pass
2. The Khyber pass
3. The Gomal pass
4. The Bolan pass

Last edited by Aakashd; May 31st, 2019 at 05:35 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Excise Inspector Punjab Sample Paper
Punjab Excise and Taxation Inspector Result
Excise And Taxation Inspector Recruitment
Previous year question papers of Excise and Taxation Inspector Punjab
Punjab Excise and Taxation Inspector Exam Question paper
Excise and Taxation Inspector Entrance Exam Sample papers
Question papers of Excise and Taxation Inspector Exam of Haryana
Haryana Staff Selection Commission Excise and Taxation Last years question paper
Excise & Taxation Inspector
Excise & Taxation Inspector Punjab
Excise and Taxation Inspector Punjab Sample Paper
Excise and taxation inspector Punjab recruitment result
Excise and taxation inspector question paper
Excise and Taxation Inspector Punjab Results
Punjab Excise and Taxation Inspector Recruitment
Post excise and taxation inspector Exam Syllabus
Excise & Taxation Inspector (E&T) Paper
HSSC Taxation Inspector Question Papers
HSSC Taxation Inspector Paper
Punjab Excise And Taxation Inspector Recruitment Exam






  #2  
Old September 30th, 2015, 04:12 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Excise and Taxation Inspector Past Question Paper

I want to apply for the vacancy of Excise and Taxation Inspector and for that I want to get the Excise and Taxation Inspector previous year question paper so can you provide me that?
Reply With Quote
  #3  
Old September 30th, 2015, 04:17 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: Excise and Taxation Inspector Past Question Paper

As you want to get the Excise and Taxation Inspector previous year question paper so here is the information of the same for you:

Directions (Q. Nos. 1-5) In these questions some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. If a sentence is free from error, your answer is (d).
1. We have been knowing (a)/ each other (b)/ since we were children. (c)/ No error (d)
2. Neither of the teams (a)/ are sensible enough (b)/ to do this task. (c)/ No error (d)
3. If I was he (a)/ I wouldn’t accept (b)/ this project. (c)/ No error (d)
4. The teacher advised to (a)/ the student to borrow (b)/ a BOOK FROM the library within three days. (c)/ No error (d)
5. I insisted (a)/ on his going (b)/ there immediately. (c)/ No error (d)
Directions (Q. Nos. 6-10) In these questions sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
6. The Information and COMMUNICATION Technology has _____ age and employes very highly paid technocrats.
(a) come of
(b) come upon
(c) come out of
(d) come through
7. They reached the railway station before the train __________ .
(a) had left
(b) had been left
(c) left
(d) was leaving
8. He slipped _______ his old ways and started drinking again.
(a) into
(b) off
(c) by
(d) in
9. All is not well _______ the automobile sector.
(a) of
(b) down
(c) in
(d) to
10. Many premier educational institutions come forward to have a _______ with flourshing industries.
(a) tie-down
(b) tie-up
(c) tie-in
(d) tie-on
Directions (Q. Nos. 11-13) In these questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
11. Stern
(a) Lenient
(b) Young
(c) Stem
(d) Strict
12. Citadel
(a) Metropolis
(b) Mansion
(c) Fortress
(d) Palace
13. Aberration
(a) Justification
(b) Intensification
(c) Deviation
(d) Rationality
Directions (Q. Nos. 14-16) In these questions choose the word opposite in meaning to the given word and mark it.
14. Dormant
(a) Active
(b) Inactive
(c) Dorsal
(d) Domestic
15. Tranquility
(a) Disturbance
(b) Quiet
(c) Serenity
(d) Peace
16. Dwindle
(a) Decrease
(b) Diminish
(c) Shrink
(d) Increase
Directions (Q. Nos. 17-21) In these questions four alternatives are given for the Idiom/ Phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
17. Acquiring a job a cakewalk for a student who has good academic performance coupled with the good attitude.
(a) walk away with a cake
(b) a difficult achievement
(c) a walkway made with cakes
(d) an easy achievement
18. Let sleeping dogs lie.
(a) Do not bring up an old controversial issue
(b) Dogs can raise tempers
(c) Do not allow dogs to stand
(d) Prevent dog mobility
19. To get admission in present day educational institutions, all children should be be born with a silver spoon in the mouth.
(a) be born to silver spoon manufacturer
(b) always hold a silver spoon
(c) be born with silver spoon
(d) be born in a rich family
20. A man of straw means
(a) a worthy fellow
(b) an unreasonable person
(c) a man of no substance
(d) a very active person
21. Children complain about their parents’ gifts. They should learn not to look gift horse in the mouth.
(a) not to look at a horse’s mouth
(b) not to find fault with the gifts received
(c) not to ask for more gift
(d) not to find goodness in the gifts
Directions (Q. Nos. 22-31) In these questions a sentence/ part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold sentence/ part of the sentence at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternatives. In case no improvement is needed, your answer is (d).
22. If I had the money I would have bought the house.
(a) If I had had the money I would have bought the house
(b) If I have the money I would have bought the house
(c) If I have had the money I would have bought the house
(d) No improvement
23. I wish I knew what is wrong with my car.
(a) I wish I had known what is wrong with my car
(b) I wish I know what is wrong with my car
(c) I wish I knew what was wrong with my car
(d) No improvement
24. Just before he died, Amar, who is a poet, wrote this poem.
(a) Just before he died, Amar, who was a poet, wrote this poem
(b) Amar, who is a poet, wrote this poem just before he died
(c) Amar wrote this poem, who is poet, just before he died
(d) No improvement
25. The flag will be risen on the 15th of August.
(a) The flag will be roused on the 15th of August
(b) The flag will be rising on the 15th August
(c) The flag will be raised on the 15th of August
(d) No improvement
26. Sushma has wisdom, charm and she has a good sense of humour.
(a) Sushma had a good sense of humour
(b) a good sense of humour
(c) has a good sense of humour
(d) No improvement
27. They knocked down ten houses when they built the new road.
(a) ruptured
(b) removed
(c) pulled down
(d) No improvement
28. Don’t sit in the grass. It’s wet.
(a) by the side of
(b) on
(c) beside
(d) No improvement
29. The game is more important than the winning of the prize.
(a) The gaming is more important than the winning of the prize
(b) The game is more important than winning of the prize
(c) Gaming is more important than winning of the prize
(d) No imporovement
30. The actor is out of jail, and not exactly a free man, since he will be under house arrest for an additional 90 days.
(a) but not exactly a free man
(b) though exactly a free man
(c) if not exactly a free man
(d) No improvement
31. Some players on the team suffer from chronic knee problems and will not play in the next playoff.
(a) Some player on the team suffered
(b) Some player on the team suffer
(c) Some players on the team suffers
(d) No improvement
Directions (Q. Nos. 32-38) In these questions out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
32. To reduce to nothing
(a) Cull
(b) Lull
(c) Null
(d) Annul
33. An obviously true or hackneyed statement
(a) Truism
(b) Syllogism
(c) Iconic
(d) Imagism
34. Words inscribed on a tomb
(a) Epilogue
(b) Epitaph
(c) Epitome
(d) Epistle
35. The act of producing beautiful handwriting using a brush or a special pen
(a) Hieroglyphics
(b) Calligraphy
(c) Stencilling
(d) Graphics
36. A word composed of the first letters of the words in a phrase.
(a) Acronym
(b) Abridgement
(c) Almanac
(d) Anachronism
37. A person of obscure position who has gained wealth.
(a) Extrabagant
(b) Promiscuous
(c) Parvenu
(d) Sumptuary
38. A study of sounds is known as
(a) semantics
(b) sylistics
(c) linguistics
(d) phonetics
Directions (Q. Nos. 39-40) In these questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
39.
(a) Busyness
(b) Bussyness
(c) Business
(d) Bussiness
40.
(a) Questionnaire
(b) Questionnair
(c) Questionaire
(d) Questionnare
Directions (Q. Nos. 41-50) In these questions you have a passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four.
The postmaster first took up his duties in the village of Ulapur. Though the village was a small one, there was an indigo factory nearby and the propritor, an Englishman, had managed to get a post office established.
Our postmaster belonged to Calcutta. He felt like a fish out of water in this remove village. His office and living-room were in a dark thatched shed, not far from a green, silmy pond, surrounded on all sides by a dense growth.
The men employed in the indigo factory had no leisure, moreover they were hardly desirable companions for decent folk. Nor is a Calcutta boy an adept in the art of associating with others. Among strangers he appears either proud or ill at ease. At any rate the postmaster had but little company, nor had he much to do.
At times he tried his hand at writing a verse or two. That the movement of the leaves and clouds of the sky were enough to fill life with joy - such were the sentiments to which he sought to give expression. But God knows that the poor fellow would have felt it as the gift of a new life, if some genie of the Arabian Nights had in one night swept away the trees, leaves and all, and replaced them with a macadamised road, hiding the clouds from view with rows of tall houses.
41. What does the idiom ‘fish out of water’ suggest?
(a) In unfamiliar surroundings
(b) can die any moment
(c) grasping for breath
(d) amphibious creature
42. Find a word in the passage which is the opposite of ‘near’.
(a) Convenient
(b) Unknown
(c) Close
(d) Remote
43. Find a word in the passage which means ‘the owner of a business’.
(a) Constructor
(b) Businessman
(c) Entrepreneur
(d) Proprietor
44. The adjective used to describe the postmaster’s living-room is
(a) bright
(b) dark
(c) light
(d) deep
45. What does the phrase ‘ill at ease’ in the passage mean?
(a) Forward
(b) Disease
(c) Comfortable
(d) Uneasy
46. What does the phrase ‘little company’ in the passage mean?
(a) Bad friendship
(b) Hardly any friends
(c) Small business
(d) Business-like
47. At times, the postmaster wrote
(a) poems
(b) novels
(c) short stories
(d) dramas
48. The postmaster wrote on the
(a) beauty of nature
(b) beauty of himself
(c) beauty of the weather
(d) beauty of the village
49. The word ‘genie’ means
(a) monster
(b) spirit
(c) ghost
(d) soul
50. Which factory was situated near the village Ulapur?
(a) Chemical
(b) Rubber
(c) Clothes
(d) Dyes
Answer Key

1.a 6.a 11.d 16.d 21.b 26.b 31.d 36.a 41.a 46.b
2.b 7.c 12.c 17.d 22.a 27.c 32.c 37.c 42.d 47.a
3.a 8.a 13.c 18.a 23.c 28.b 33.a 38.d 43.d 48.a
4.a 9.c 14.a 19.d 24.a 29.b 34.b 39.c 44.b 49.b
5.b 10.b 15.d 20.c 25.b 30.a 35.b 40.a 45.d 50.d

For more detailed information I am uploading a PDF file which is free to download:
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Excise and Taxation Inspector past question paper-2.pdf (1.93 MB, 464 views)
File Type: pdf Excise and Taxation Inspector past question paper-1.pdf (1.71 MB, 469 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #4  
Old August 25th, 2021, 01:46 PM
Unregistered
Guest
 
Default Diploma sanitary inspector course

Dear Ma'am/Sir,
I am working in a food processing co. since 8years looking after hygiene and pest control activities. I am will to do the Diploma for sanitary inspector. Please let me know whether it is correspondence or distance course? I reside in Nashik.
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 08:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8