Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old January 24th, 2014, 10:16 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

Can you give me Recruitment Papers of SSR Examination in Indian Navy. So will you provide Exam Papers to me?

As you want to get the Recruitment Papers of SSR Examination in Indian Navy, so here I am providing the following Exam Papers:

SSR Examination Papers in Indian Navy
Select the correct verb
Q1. Besides his parents, he _________also present at the function.
(A) is (B)was (C)has (D) has been
Ans :B

Identify the correct preposition
Q2. The thunder was accompanied ______a heavy rain.
(A)from (B)by (C)up (D)through
Ans :B

Choose the misspelt word.
Q3. (A) disparity (B)illusion (C)inevitable (D)middle
Ans :A

Fill in the blank with correct article.
Q4. _____things of beauty is a joy forever.
(A)the (B)a (C)an (D)none of these
Ans :A

Identify the antonym of the given word
Q.5 Embellish
(A)Sacrifice (B)Disfigure (C)Foreit (D)Indict
Ans :B


SSR Examination Papers in Indian Navy

Directions (1-5): In each of the following questions, out of given alter¬natives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

1. Keen
(1) Clever (2) Enthusiastic (3) Curious (4 Devoted

2. Composed
(1) Clear (2) Calm (3) Enjoyable (4) Dull

3. COMMEMORATE
(1) Boast (2) Remember (3) Manipulate (4) Harmonize

4. Refute
(1) Face (2) Worship (3) Flatter (4) Challenge

5. AMENITIES
(1) Pageantries (2) Privileges (3) Facilities (4) Courtesies

Directions (6-10): In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the giv¬en word.

6. AUTONOMY
(1) Submissiveness (2) Dependence (3) Subordination (4) Slavery

7. Advance
(1) Rush (2) recede (3) Approach (4) Forward

8. TRAGEDY
(1) Humorous (2) Comedy (3) Romance (4) Calamity

9. Light up
(1) Ignite (2) Encourage (3) Ignore (4) Extinguish

10. Deep
(1) High (2) Hidden (3) shallow (4) Hollow

Directions (11-15) : In each of the following questions out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.

11. Life history of a person written by him/herself
(1) Biography (2) Autobiography (3) Bibliography (4) Memoir

12. Custom of having many wives
(1) Monogamy (2) Bigamy (3) Polygamy (4) Matrimony

13. A person who does not believe in any religion
(1 Philatelist (2) Rationalist (3) Atheist (4) Pagan

14. A man of lax moral
(1) Ruffian (2) Licentious (3) Pirate (4) Vagabond

15. A small enclosure for pigs
(1) Cellar (2) Sty (3) Pen (4) Lair

Directions (16-20): In each of the following questions, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Four alternatives Ire suggested for each question. Choose the correct alternative.

16. In spite of some __ Ashish is a good sportsman.
(1) felonies (2) mistakes (3) offences (4) misdemeanor

17. Anita __ me of a grill used to know.
(1) remembers (2) recalls (3) recollects (4) reminds

18. The steam engine was __ by James Watt.
(1) discovered (2) manufactured (3) created (4) invented

19.This book is a useful to our Library.
(1) arrival (2) discovery (3) asset (4) addition

20. The interior of the concert hall is __ to the eye.
(1) delicious (2) veritable (3) visual (4) hopeless

Directions (21-25): In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, the answer is 'No error'.

21. The road (1) to famous monu¬ment (2)/passes through a for¬est. (3)/ No error (4).

22. These display (1) / the (2 re¬markable varieties. (3)/ No er¬ror (4).

23. I am not wealthy, (1)/ so I can¬not afford (2)/ to buy a expensive car (3) / No error (4).

24. If you have faith (1) Almighty (1)/everything will turn out (2) / to be all right. (3) / No error (4).

25. According to the Bible (1) / it is meek and humble (2) / who shall inherit the earth. (3) / No error (4).

GK SECTION:
26. Primitive man first learnt to
(1) make fire (2) tame animals (3) make a wheel (4) grow grain

27. The people of the Mesolithic age used
(1) copper tools (2) tin tools (3) quartzite tools (4) Small stone tools

28.The Indus Valley Civilization type was found in
(1) Sumer (2) China (3) Egypt (4) All of these

29. Which is the port town of the Indus Valley Civilization?
(1) Lothal (2) Kalibanga (3) Ropar' (4) Mohenjodaro

30. Upanishads are books on
'(1) religion (2) yoga (3) philosophy (4) law

31. The paintings of Ajanta depict stories of the
(1) Ramayana
(2) Mahabharata
(3) Jatakas
(4) Panchatantra

32. Purusha Sukta is found in the
(1) Bhagavad Gita
(2) Rig Veda
(3) Manusmriti
(4) Atharva Veda

33. King Harsha ruled over
(1) the whole of India,
(2) the whole of South India
(3) the entire Deccan region
(4) a part of Northern India

34. The Ain-e-Akbari was written by:
(1) Farlshta(2) Ibn Batuata (3) AbuI Fazal (4) Birbal

Answer:
1. 3 2. 2 3. 2 4. 2 5. 2 6. 2 7. 2 8. 2 9. 4 10. 3 11. 2 12. 3 13. 4 14. 2 15. 3 16. 4 17. 4 18. 4 19. 4 20. 2 21. 2 22. 2 23. 3 24. 1 25. 2 26. 1 27. 4 28. 1 29. 1 30. 3 31. 3 32. 2 33. 4 34. 3

TO get full paper, download the file………………..
Attached Files Available for Download
File Type: pdf SSLC Maths Question Paper -1.pdf (639.3 KB, 379 views)

Last edited by Aakashd; June 7th, 2019 at 10:11 AM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Previous Year Question Papers of Indian Navy SSR Exam
Placement Papers Of Indian Navy
Indian Navy Police Recruitment
Indian Navy Recruitment For Ece Engineers
Indian navy Sailors Matric Entry Recruitment Exam
Indian Navy New Recruitment
Indian Navy Recruitment For B Tech
Indian Navy MR Recruitment
Indian Navy Mr NMR Recruitment
Indian Navy Logistics Officer Recruitment
Indian Navy Open Recruitment Rally
Indian Navy Musician Recruitment
Indian Navy and Airforce Recruitment
Recruitment in Indian Navy-13
Indian navy observer Recruitment
Freejobalert Indian Navy Recruitment 16230
Indian Navy Fireman Recruitment
Question papers of Artificial Apprentice Indian Navy Exam
Indian Navy SSC Recruitment
Indian Navy Recruitment for MBA






  #2  
Old January 16th, 2015, 03:03 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Indian Navy SSR Recruitment Papers

Indian Navy invites application for the recruitment of the Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR).

Eligibility:

10+2 or equivalent examination pass with Maths & Physics and at least one of these subjects; Chemistry/Biology/Computer science.

Selection procedure: Selection of the candidate based on the Written Test, qualifying Physical Fitness Test (PFT) and fitness in the Medical Examinations.

Written test: The written has 4 sections.

English,
Science,
Mathematics
General Knowledge.

The standard of the question paper will be 10+2 level.

Duration of exam: 1 hour

Here, I am giving you some sample questions for exam.


1. Who is known as the father of Indian army ?
Answer: Major Stringer Lawrence

2. Who is the first commander in chief of Indian Army ?
Answer: Major Stringer Lawrence

3. 1st Indian to became Commander in Chief of Army?
Answer: Km kariyappa

4. Who is known as Kipper ?
Answer: Km Kariyappa

5. Who is the first commander in chief of Indian air force in Independent India ?
Answer: Thomas Walker Elmhirs

6. Who is the first commander in chief of Indian Navy ?
Answer: R D Kathari

7. Who is the commander in chief of Indian army when India got independence ?
Answer: Robert Lockhart

8. Which is India's first and only military base outside Indian territory ?
answer: Farkhor Air Base (Tajikistan)

9. Who is the first Field Marshal (highest rank in the Indian Army) of Independent India ?
Answer: Sam Manekshaw

10. In which year Indian air force established ?
Answer: 1932 October 8

11. Indian Army Day observed on ?
Answer: January 15

12. Indian Airforce Day observed on ?
answer: October 8

13. Indian Navy Day observed on ?
Answer: December 4

14. Which is the largest Cantonment (military area) in India ?
Answer: Bathinda (and in Asia also)

Indian navy SSR notification

__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Navy

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 05:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8