Go Back   StudyChaCha 2024 2025 > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 12th, 2014, 04:56 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Solved Question Papers for Food Corporation of India Assistant Grade III

Can any one here provide me the India Assistant Grade III Exam Question paper of Food Corporation of India (FCI)???

Hi, as you want the Question Papers for Food Corporation of India Assistant Grade III so here I am providing you.

FCI Assistant Grade III exam question paper

Question Paper I contain multiple-choice objective type questions based on:

• General Intelligence,
• General Awareness,
• Quantitative Aptitude (Basic Arithmetic Skill)
• English Language (Basic Knowledge).
In Paper II (for Post Codes A, B and D), the questions would be on
• Quantitative Methods
• English Language and Comprehension.

Paper III will consist of questions in Botany, Zoology, Bio-technology, Bio-chemistry, Microbiology, Food Science and Technology, Agriculture and Agricultural Engineering

1. What should come in the place of (?) in the given series?
ACE, FGH, ?, PON
(A) KKK
(B) JKI
(C) HJH
(D) IKL
Ans. (A)
2. Typist : Typewriter : : Writer: ?
(A) Script
(B) Pen
(C) Paper
(D) Book
Ans. (B)
3. Paint: Artist : : Wood: ?
(A) Furniture
(B) Forest
(C) Fire
(D) Carpenter
Ans. (D)
4. acme : mace :: alga: ?
(A) glaa
(B) gaal
(C) laga
(D) gala
Ans. (D)
5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT:?
(A) UTOPTU
(B) UOTUPT
(C) TUOUTP
(D) TUOTUP
Ans. (D)
6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is
related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
Ans. (C)
7. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D)G
Ans. (C)

8. What should come in the place of question mark in the following
series?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
Ans. (D)
9. Select the correct option in place of the question mark.
AOP, CQR, EST, GUV, ?
(A) IYZ
(B) HWX
(C) IWX
(D) JWX
Ans. (C)
10. What should come in the place of question mark in the following
series?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(C) 52
(B) 49
(D) 56
Ans. (B)
Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the
other three.
11. (A) Bokaro
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Agra
Ans. (D)
12. (A) January
(B) February
(C) July
(D) December
Ans. (B)
13. (A) Bible
(B) Panchsheel
(C) Geeta
(D) Quran
Ans. (B)
14. (A) Star
(B) Sun
(C) Sky
(D) Moon
Ans. (C)
Directions—(Q. 15 to 17): based on alphabets.

15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following
would be the 14th letter from your left?
(A) N
(B) L
(C) O
(D) None of these
Ans. (D)
16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is
12th from the left?
(A) V
(B) T
(C) W
(D) Y
Ans. (B)
17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is
10th to the left of the last but one letter from the right?
(A) V
(B) X
(C) W
(D) I
Ans. (C)
Directions—(Q. 18 to 23) Three of the following four are alike in a
certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to
that group?
18. (A) Green
(B) Red
(C) Colour
(D) Orange
Ans. (C)
19. (A) Rabbit
(B) Crocodile
(C) Earthworm
(D) Snail
Ans. (A)
20. (A) Polo
(B) Chess
(C) Ludo
(D) Carrom
Ans. (A)
21. (A) Sun
(B) Universe
(C) Moon
(D) Star
Ans. (B)
22. (A) Cheese
(B) Milk
(C) Curd
(D) Ghee

Ans. (B)
23. (A) Carrot
(B) Radish
(C) Potato
(D) Brinjal
Ans. (D)
24. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is
‘prohibition’ written in that code?
(A) NOITIBIHORP
(B) IHORPBITION
(C) ITIONBIHOTP
(D) IHORPBNOITI
Ans. (D)
25. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a
code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?
(A) VSS
(B) URR
(C) VTT
(D) UTF
Ans. (C)
26. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be
written in the same code as—
(A) CBIECD
(B) CIBCED
(C) CBICED
(D) CIBECD
Ans. (B)
27. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801,
then the code for BETTER is—
(A) 213310
(B) 213301
(C) 123301
(D) 012334
Ans. (A)
28. If water is called black, black is called tree, tree is called blue,
blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a
certain language then what is the colour of sky called in that language?
(A) Blue
(B) Fish
(C) Rain
(D) Pink
Ans. (C)
29. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He
again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In
which direction he is walking now?
(A) East
(B) West

(C) North
(D) South
Ans. (B)
30. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn
with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards
left-hand side. Which direction Shailesh was facing?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans. (D)
31. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Rama is
taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the
tallest?
(A) Manish
(B) Pushpa
(C) Namita
(D) Nageena
Ans. (A)
32. In an examination Raj got more marks than Moti but not as many as
Meena. Meena got more marks than Ganesh and Rupali. Ganesh got less marks
than Moti but his marks are not the lowest in the group. Who is second in
the descending order of marks?
(A) Meena
(B) Rupali
(C) Raj
(D) None of these
Ans. (C)
33. Pointing to a photograph of a girl, Rajan said “She has no sister or
daughter but her mother is the only daughter of my mother.” How is the
girl in the photograph related with Rajan’s mother?
(A) Sister in law
(B) Grand daughter
(C) Daughter in law
(D) None of these
Ans. (B)
34. If Amit’ s father is Billoo’ s father’s only son and Billoo has
neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Amit
and Billoo?
(A) Uncle—Nephew
(B) Father—Daughter
(C) Father—Son
(D) Grandfather—Grandson
Ans. (C)
35. An application was received by inward clerk in the afternoon of a
weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who
was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the
application to the desk officer. Desk officer studied the application and

disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the
application was received by the inward clerk?
(A) Tuesday
(B) Earlier week’s Saturday
(C) Wednesday
(D) Monday
Ans. (C)
36. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I
learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10
: 45 a.m., what is the time for the next flight?
(A) 2 : 20 a.m.
(B) 3 : 30 a.m.
(C) 3 : 55 p.m.
(D) 3 : 20 p.m.
Ans. (D)
37. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those
who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition
and 5 failed in the examination. How many boys were there in the class?
(A) 44
(B) 40
(C) 50
(D) 55
Ans. (D)
38. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they
interchange their position Jaya becomes 19th from the right. What is
Indra’s position from the left?
(A) 21st
(B) 19th
(C) 23rd
(D) 20th
Ans. (D)
39. How many 5’s are in the following sequence of numbers which are
immediately preceded by 7?
8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Ans. (A)
40. How many 8’s are there in the following sequence which are
immediately preceded by 6 but not immediately followed by 5?
6 8 5 7 8 5 4 3 6 8 1 9 8 5 4 6 8 2 9 6 8 1 3 6 8 5 3 6
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Ans. (C)
41. If EARTHQUAKE is coded as MOGPENJOSM then EQUATE will be coded as—

(A) MENOPM
(B) MENOMP
(C) NJOGPM
(D) MNJOPM
Ans. (D)
42. If COUNTRY is coded in certain way as EMWLVPA, ELECTORATE will be
coded
in the same manner as—
(A) CJCEFQPYWC
(B) CJGERQTYVG
(C) CNCERQPCRG
(D) GJGAVMTYVC
Ans. (D)
43. ‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to ……..
(A) Drink
(B) Fish
(C) Wash
(D) Swim
Ans. (B)
44. ‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ………
(A) Injure
(B) Peel
(C) Prick
(D) Attack
Ans. (B)
45. Mohan is 18th from either end of a row of boys ? How many boys are
there in that row?
(A) 26
(B) 32
(C) 24
(D) 35
Ans. (D)
46. In a class of 60 where boys are twice that of girls, Ramya ranked
17th from the top. If there are 9 boys ahead of Ramya, how many girls are
after her in the rank?
(A) 26
(B) 12
(C) 10
(D) 33
Ans. (B)
47. ‘Soldier’ is related to ‘Army’ in the same way as ‘Pupil’ is related
to …….
(A) Education
(B) Teacher
(C) Student
(D) Class
Ans. (D)

48. ‘Kilogram’ is related to ‘Quintal’ in the same way as ‘Paisa’ is
related to………
(A) Coin
(B) Money
(C) Cheque
(D) Rupee
Ans. (D)
49. ‘Stammering’ is to ‘Speech’ as Deafness is to …………
(A) Ear
(B) Hearing
(C) Noise
(D) Commotion
Ans. (B)
50. ‘Guilt’ is to ‘Past’ as ‘Hope’ is to …………
(A) Present
(B) Future
(C) Today
(D) Hopeless
Ans. (B)

Last edited by Aakashd; February 27th, 2020 at 01:16 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Food Corporation of India Assistant Grade III question papers free download
Food Corporation of India grade III previous year question papers free download
Food Corporation Of India Assistant Grade 3 Recruitment
Food Corporation Of India Grade 3
Food Corporation Of India Assistant Grade 3 Recruitment Syllabus
Food Corporation of India Assistant Grade III Previous Paper
Food Corporation of India Assistant Grade III syllabus
Food Corporation of India Assistant Grade III Question Paper
Food corporation of India south zone Assistant Grade syllabus
IB Assistant Officer Grade II Solved Question Papers
Food corporation of India Assistant Grade-III post Question Paper
Food Corporation of India Question Papers for Management Trainee
FCI Assistant Grade III Solved Question Papers
Food Corporation of India Assistant Grade syllabus and exam pattern
Question papers of Food Corporation of India (SSC) exam
SSC Food Corporation of India Previous years solved question papers
Food Corporation of India Assistant Grade III papers free download PDF
FCI Grade III Assistant Paper II solved question papers
Food Corporation of India Syllabus of Assistant Grade
Paper for Food corporation of India south zone Assistant Grade






  #2  
Old January 12th, 2014, 05:18 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Solved Question Papers for Food Corporation of India Assistant Grade III

Staff Selection Commission (SSC) conducts examination to recruit the student for the post of Assistant Grade III in Food Corporation of India (FCI)

Here I am sharing the Question Paper for Food Corporation of India Assistant Grade III Exam

Directions: In Question Nos. 1 to 5, select the related world/letters/number from the given alternatives.
1. Brains : Nerves : : Computer : ?
A) Calculator
B) Keyboard
C) Mouse
D) CPU

2. a : One : : f : ?
A) Quality
B) Fail
C) E
D) Six

3. DARE : ADER : : REEK : ?
A) EEKR
B) EKER
C) ERKE
D) EERK

4. Paint : Brush : : ? :Nail
A) Saw
B) Hammer
C) Screw driver
D) Plier

5. Silkworm : Silk Saree : : Cobra : ?
A) Antidote
B) Poison
C) Death
D) Fear

Rest of the Questions are attached in blow file which is free of cost
Attached Files Available for Download
File Type: pdf FACI Assistant Grade 3 Question paper.pdf (522.5 KB, 89 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old December 22nd, 2014, 08:06 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2014
Angry Re: Solved Question Papers for Food Corporation of India Assistant Grade III

Quote:
Originally Posted by Aakashd View Post
Staff Selection Commission (SSC) conducts examination to recruit the student for the post of Assistant Grade III in Food Corporation of India (FCI)

Here I am sharing the Question Paper for Food Corporation of India Assistant Grade III Exam

Directions: In Question Nos. 1 to 5, select the related world/letters/number from the given alternatives.
1. Brains : Nerves : : Computer : ?
A) Calculator
B) Keyboard
C) Mouse
D) CPU

2. a : One : : f : ?
A) Quality
B) Fail
C) E
D) Six

3. DARE : ADER : : REEK : ?
A) EEKR
B) EKER
C) ERKE
D) EERK

4. Paint : Brush : : ? :Nail
A) Saw
B) Hammer
C) Screw driver
D) Plier

5. Silkworm : Silk Saree : : Cobra : ?
A) Antidote
B) Poison
C) Death
D) Fear

Rest of the Questions are attached in blow file which is free of cost
pdf file not found????

..................

...........
Reply With Quote
Reply


Tags
tax assistant



All times are GMT +6. The time now is 03:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8