Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 11th, 2014, 04:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

Please provide me question paper for the RRB Section Officer Engineer examination ??

Here I am giving you question paper for the RRB Section Officer Engineer examination in PDF file attached with it so you can get it easily..

Some question are given below ;
1. six members of a family are travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is
the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e
is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.
who is the wife of e:
(a) a
(b)f
(c)b
(d) cant be determined

2.six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is
the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e
is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.
which of following is pair of female
(a)ae
(b)bd
(c)df
(d)ad

3. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is
the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e
is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.
how is e related to d:
(a) father
(b)brother
(c)uncle
(d)none of these

4.there is a group of five teachers a,b,c,d and e
- b and c teaches maths and geography
- a and c teach maths and history
- b and d teach political science and geofraphy
- d and e tech political science and biology
- e teaches biology, history, and political science
who teaches political science, geography and biology
(a)e
(b)d
(c)c
(d)b

5. there os a group of five teachers a,b,c,d and e
- b and c teaches maths and geography
- a and c teach maths and history
- b and d teach political science and geofraphy
- d and e tech political science and biology
- e teaches biology, history, and political science
who teaches in mathematics, political science and geography:
(a) a
(b)b
(c)d
(d)e
Attached Files Available for Download
File Type: pdf RRB Section Officer Engineer paper.pdf (41.6 KB, 213 views)
File Type: pdf RRB Section Officer Engineer paper 1.pdf (30.6 KB, 157 views)

Last edited by Sashwat; July 4th, 2019 at 05:05 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
RRB question papers for section engineer
RRB Question Papers For Section Engineer In PDF
RRB Section Engineer Old Question Papers
RRB Section Engineer Exam Papers
Previous Question Paper Of RRB Section Engineer
HPCL Engineer Trainee Exam Previous Papers
AMIE section A exam Previous years question papers
Railway Recruitment Board Section Engineer question papers of previous years
RRB Previous Year Question Papers Section Engineer
Syllabus To Prepare for RRB Section Officer Engineer Exam
Previous year question paper for Section Engineer exam
Previous Year Question Papers of AMIE Section A Exam
Section Officer Exam Sample Papers
Railway Section Engineer Exam Papers
RRB Section Engineer Papers
RRB Section Engineer exam solved question papers
RRB Senior Section Engineer Exam Previous year Question Papers
RRB Engineer Exam Previous year Question Papers
RRB Section Officer Engineer Exam Books
RRB Exam Papers Section Engineer






  #2  
Old September 20th, 2015, 04:48 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: RRB Section Officer Engineer Exam Previous Papers

I am preparing for RRB Section Officer Engineer Exam. please provide me the previous year question paper of the branch mechanical ?
Reply With Quote
  #3  
Old September 20th, 2015, 04:52 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: RRB Section Officer Engineer Exam Previous Papers

As per your question here I am providing you the question paper of previous year of the Branch Mechanical of RRB Section Officer Engineer the questions are:

1. Work study is concerned with
(a) improving present method and finding standard time
(b) motivation of workers
(c) improving production capability
(d) improving production planning and control
(e) all of the above.
Ans: a
2. Basic tool in work study is
(a) graph paper
(b) process chart
(c) planning chart
(d) stop watch
(e) analytical mind.
Ans: d
3. What does symbol 'O' imply in work study
(a) operation
(b) inspection
(c) transport
(d) delay/temporary storage
(e) none of the above.
Ans: a
4. What does symbol 'D' imply in work study
(a) inspection
(b) transport
(c) delay/temporary storage
(d) permanent storage
(e) none of the above.
Ans: c
5. What hoes symbol' V' imply in work study
(a) operation
(b) inspection
(c) delay/ temporary Storage
(d) permanent storage
(e) none of the above.
Ans: d
6. Material handling in automobile industry is done by
(a) overhead crane
(b) trolley
(c) belt conveyor
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: a
7. String diagram is used when
(a) team of workers is working at a place
(b) material handling is to be done
(c) idle time is to be reduced
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: a
8. Work study is most useful
(a) where production activities are involved
(b) in judging the rating of machines
(c) in improving industrial relations
(d) in judging the output of a man and improving it
(e) where men are biggest contributor to success of a project.
Ans: a
9. Micromotion study is
(a) enlarged view of motion study
(b) analysis of one stage of motion study
(c) minute and detailed motion study
(d) subdivision of an operation into therbligs and their analysis
(e) motion study of small components upto microseconds.
Ans: d
10. In micromotion study, therblig is described by
(a) a symbol
(b) an event
(c) an activity
(d) micro motions
(e) standard symbol and colour.
Ans: e

11. The allowed time for a job equals standard time plus

(a) policy allowance

(b) interference allowance

(c) process allowance

(d) learning allowance

(e) unforeseen allowance.

Ans: a

12. Micromotion study involves following number of fundamental hand motions

(a) 8

(b) 12

(c) 16

(d) 20

(e) 24

Ans: c

13. The standard time for a job is

(a) total work content

(b) basic time + relaxation time

(c) total work content + basic time

(d) total work content + delay contingency allowance

(e) total work content + relaxation time.

Ans: d

14. Work study is done with the help of

(a) process chart

(b) material handling

(c) stop watch

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: c

15. Scheduling gives information about

(a) when work should start and how much work should be completed during a certain period

(b) when work should complete

(c) that how idle time can be minimised

(d) prcper utilisation of machines

(e) none of the above.

Ans: a

16. Expediting function consists in keeping a watch on

(a) operator's activity

(b) flow of material and in case of trouble locate source of trouble

(c) minimising the delays

(d) making efficient despatching

(e) none of the above.

Ans: b

17. Choose the wrong statement Time study is used to

(a) determine overhead expenses

(b) provide a basis for setting piece prices or incentive wages

(c) determine standard costs

(d) determine the capability of an operator to handle the number of machines

(e) compare alternative methods.

Ans: a

18. Job evaluation is the method-of determining the

(a) relative worth of jobs

(b) skills required by a worker

(c) contribution of a worker

(d) contribution of a job

(e) effectiveness of various alternatives.

Ans: a

19. Micro motion study is

(a) analysis of a man-work method by using a motion picture camera with a timing device in the

field of view

(b) motion study* observed on enhanced time intervals

(c) motion study of a sequence of operations conducted systematically

(d) study of man and machine conducted simultaneously

(e) scientific, analytical procedure for determining optimum work method.

Ans: a

20. Per cent idle time for men or machines is found by

(a) work sampling

(b) time study

(c) method study

(d) work study

(e) ABC analysis.

Ans: a

21. TMU in method time measurement stands for

(a) time motion unit

(b) time measurement unit

(c) time movement unit

(d) technique measurement unit

(e) time method unit.

Ans: b

22. Time study is

(a) the appraisal, in terms of time, of the value of work involving human effort

(b) machine setting time

(c) time taken by workers to do a job

(d) method of fixing time for workers

(e) method of determining the personnel Requirement.

Ans: a

23. Work sampling observations are taken on the basis of

(a) detailed calculations

(b) convenience

(c) table of random numbers

(d) past experience

(e) fixed percentage of daily production.

Ans: c

24. One time measurement unit (TMU) in method time measurement system equals

(a) 0.0001 minute

(b) 0.0006 minute

(c) 0.006 minute

(d) 0.001 minute

(e) 0.06 minute.

Ans: b

25. Basic motion time study gives times for basic motions in ten thousandths of

(a) second

(b) minute

(c) hour

(d) day

(e) none of the above.

Ans: b

26. Choose the wrong statement. Motion study is used for

(a) improving a work method

(b) improvising a work method

(c) designing a work method

(d) providing a schematic framework

(e) reducing inventory costs.

Ans: e

27. Gnatt chart provides information about the

(a) material handling

(b) proper utilization of manpower

(c) production schedule

(d) efficient working of machine

(e) all of the above.

Ans: c

28. ABC analysis deals with

(a) analysis of process chart

(b) flow of material

(c) ordering schedule of job

(d) controlling inventory costs money

(e) all of the above.

Ans: d

29. Process layout is employed for

(a) batch production

(b) continuous type of product

(c) effective utilization of machines

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: a

30. For a product layout the material handling equipment must

(a) have full flexibility

(b) employ conveyor belts, trucks, tractors etc.

(c) be a general purpose type

(d) be designed as special purpose for a particular application

(e) arranging shops according to specialization of duties.

Ans: d

31. Travel charts provide

(a) an idea of the flow of materials at various stages

(b) a compact estimate of the handling which must be done between various work sections

(c) the information for changes required in rearranging material handling equipment

(d) an approximate estimate of the handling which must be done at a particular station

(g) solution to handling techniques to achieve most optimum^ results.

Ans: b

32. Product layout is employed for

(a) batch production

(b) continuous production1

(c) effective utilisation of machine

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: b

33. The most important objective behind plant layout is

(a) overall simplification, safety of integration

(b) economy in space

(c) maximum travel time in plant

(d) to provide conveniently located shops

(e) to avoid any bottlenecks.

Ans: a

34. The process layout is best suited where

(a) specialization exists

(b) machines are arranged according to sequence of operation

(c) few number of non-standardised units are to be produced

(d) mass production is envisaged

(e) bought out items are more.

Ans: c

35. A low unit cost can be obtained by following

(a) product layout

(b) functional layout

(c) automatic material handling equipment

(d) specialisation of operation

(e) minimum travel time plan and compact layout.

Ans: a

36. Military organisation is known as

(a) line organisation

(b) line and staff organisation

(c) functional organisation

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: a

37. The main disadvantage of line organisation is

(a) top level executives have to do excessive work

(b) structure is rigid

(c) communication delays occur

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: d

38. The main advantage of line organisation is its

(a) effective command and control

(b) defined responsibilities at all levels

(c) rigid discipline in the organisation

(d) ability of quick decision at all levels

(e) all of the above.

Ans: e

39. Frederick W. Taylor introduced a system of working known as

(a) line organisation

(b) line and staff organisation

(c) functional organisation

(d) effective organisation

(e) none of the above.

Ans: c

40. The salient feature of functional organization is

(a) strict adherence to specification

(b) separation of planning and design part

(c) each individual maintains functional efficiency

(d) work is properly planned and distributed

(e) all of the above.

Ans: e

41. The most popular type of organisation used for Civil Engineering Constructions is

(a) line organisation

(b) line and staff organisation

(c) functional organisation

(d) effective organisation

(e) none of the above.
Ans: a

42. Templates are used for

(a) a planning layout

(b) flow of material

(c) advancing a programmer in automatic machines

(d) copying complicated profiles

(e) none of the above.

Ans: a

43. In steel plant the most important system for materials handling is

(a) conveyors

(b) cranes and hoists

(c) trucks

(d) locos

(e) none of jhe above.

Ans: d

44. Routing prescribes the

(a) flow oftnaterial in the plant

(b) proper utilization of man power

(c) proper utilization of machines

(d) inspection of final product

(e) none of the above.

Ans: a

45. Queuing theory deals with problems of

(a) material handling

(b) reducing the waiting time or idle Jajme

(c) better utilization of man services

(d) effective use of machines

(e) none of the above.

Ans: b

46. Standard time is defined as

(a) normal time + allowances

(b) normal time + idle time + allowances
(c) normal time + idle time

(d) only normal time for an operation

(e) none of the above.

Ans: a

47. Father of industrial engineering is

(a) Jeck Gilberth

(b) Gnatt

(c) Taylor

(d) Newton

(e) none of the above.

Ans: b

48. The grouping of activities into organizational units is called

(a) corporate plans

(b) higher level management

(c) functional authority

(d) departmentalization

(e) company policy.

Ans: d

49. Which of the following organization is preferred in automobile industry

(a) functional organization

(b) line organization

(c) staff organization

(d) line and staff organizations

(e) scalar organization.

Ans: d

50. Which of the following organizations is best suited for steel plants

(a) functional organization

(b) line organization

(c) staff organization

(d) line, staff and functional organizations

(e) scalar organization.

Ans: d
51. The wastage of material in the store is taken into account by the following method in the

evaluation of the material issued from the store

(a) inflated system

(b) primary cost method

(c) current value method

(d) fixed price method

(e) variable price method.

Ans: a

52. Which of the following is independent of sales forecast

(a) productivity

(b) inventory control

(c) production planning

(d) production control

(e) capital budgeting.

Ans: a

53. Gnatt charts are used for

(a) forecasting sales

(b) production schedule

(c) scheduling and routing

(d) linear programming

(e) none of the above.

Ans: b

54. Inventory management consists of

(a) effective running of stores

(b) state of merchandise methods of stroing and maintenance etc.

(c) stock control system

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: d

55. Gnatt charts provide information about

(a) break even point analysis

(b) production schedule

(c) material handling layout
(d) determining selling price

(e) value analysis.

Ans: b

56. Inventory control in production, planning and control aims at

(a) achieving optimization

(b) ensuring against market fluctuations

(c) acceptable customer service at low capital investment in inventory

(d) discounts allowed in bulk purchase

(e) regulate supply and demand.

Ans: c

57. In inventory control, the economic order quantity is the

(a) optimum lot size

(b) highest level of inventory

(c) lot corresponding to break-even point

(d) capability of a plant to produce

(e) none of the above.

Ans: a

58. Statistical quality control techniques are based on the theory of

(a) quality

(b) statistics

(c) probability

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: c

59. The appellate authority for an industrial dispute is

(a) management

(b) labour court

(c) high court/supreme court

(d) board of directors

(e) president.

Ans: c

60. Under the Apprenticeship Act
(a) all industries have to necessarily train the apprentices

(b) industries have to train apprentices ac-cording to their requirement

(c) all industries employing more than 100 workers have to recruit apprentices

(d) only industries employing more than 500 workers have to recruit apprentices

(e) all industries other than small scale industries have to train apprentices.

the rest questions you may find in the file given below:
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Question paper of RRB Section officer Branch Mechanical.pdf (257.9 KB, 43 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 09:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8