Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #2  
Old December 23rd, 2013, 04:13 PM
Vinodt
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: NET Solved Previous Paper UGC

Here I am giving you question paper for NET examination organized by the University Grants Commission in files attached with it so you can get it easily..

Some content of question paper is given below :

1. Video-Conferencing can be classified as one of the following types of communication :
(A) Visual one way
(B) Audio-Visual one way
(C) Audio-Visual two way
(D) Visual two way
Answer: (C)

2. MC National University of Journalism and Communication is located at
(A) Lucknow (B) Bhopal
(C) Chennai (D) Mumbai

Answer: (B)



3. All India Radio (A.I.R.) for broadcasting was named in the year
(A) 1926 (B) 1936
(C) 1946 (D) 1956
Answer: (B)

4. In India for broadcasting TV programmes which system is followed ?
(A) NTCS (B) PAL
(C) NTSE (D) SECAM
Answer: (B)

5. The term ‘DAVP’ stands for
(A) Directorate of Advertising & Vocal Publicity
(B) Division of Audio-Visual Publicity
(C) Department of Audio-Visual Publicity
(D) Directorate of Advertising & Visual Publicity
Answer: (D)

6. The term “TRP” is associated with TV shows stands for
(A) Total Rating Points
(B) Time Rating Points
(C) Thematic Rating Points
(D) Television Rating Points
Answer: (D)

7. Which is the number that comes next in the following sequence?
2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, _____
(A) 60 (B) 64
(C) 72 (D) 70
Answer: (C)

8. Find the next letter for the series YVSP ………
(A) N (B) M
(C) O (D) L
Answer: (B)

9. Given that in a code language, ‘645’ means ‘day is warm’; ‘42’ means ‘warm spring’ and ‘634’ means ‘spring is sunny’; which digit represents ‘sunny’ ?
(A) 3 (B) 2
(C) 4 (D) 5
Answer: (A)

10. The basis of the following classification is :

‘first President of India’ ‘author of Godan’ ‘books in my library’, ‘blue things’ and ‘students who work hard’
(A) Common names
(B) Proper names
(C) Descriptive phrases
(D) Indefinite description
Answer: (C)

11. In the expression ‘Nothing is larger than itself’ the relation ‘is larger than’ is
(A) antisymmetric
(B) asymmetrical
(C) intransitive
(D) irreflexive
Answer: (D)

13. If the proposition “All men are not mortal” is true then which of the following inferences is correct ? Choose from the code given below :
1. “All men are mortal” is true.
2. “Some men are mortal” is false.
3. “No men are mortal” is doubtful.
4. “All men are mortal” is false.
Code :

(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1 and 3
Answer: (B)

14. Determine the nature of the following definition :
“Abortion” means the ruthless murdering of innocent beings.
(A) Lexical (B) Persuasive
(C) Stipulative (D) Theoretical
Answer: (B)

15. Which one of the following is not an argument ?
(A) Devadutt does not eat in the day so he must be eating at night.
(B) If Devadutt is growing fat and if he does not eat during the day, he will be eating at night.
(C) Devadutt eats in the night so he does not eat during the day.
(D) Since Devadutt does not eat in the day, he must be eating in the night.
Answer: (B)

16. Venn diagram is a kind of diagram to
(A) represent and assess the validity of elementary inferences of syllogistic form.
(B) represent but not assess the validity of elementary inferences of syllogistic form.
(C) represent and assess the truth of elementary inferences of syllogistic form.
(D) assess but not represent the truth of elementary inferences of syllogistic form
Answer: (A)

For the complete question paper I am attaching a PDF file with it so you can get it easily..
Attached Files Available for Download
File Type: doc UGC NET exam paper I.doc (92.5 KB, 35 views)
File Type: pdf UGC NET exam paper-2.pdf (155.0 KB, 40 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old September 26th, 2015, 06:07 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: NET Solved Previous Paper UGC

Sir I am preparing for NET in political science so please can you give me the previous year paper and some questions also
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old September 26th, 2015, 06:10 PM
shabnams
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: NET Solved Previous Paper UGC

I am giving you the following questions which will definitely help you and also providing the paper.
1. Who described political theory as ‘the systematic thinking about the purpose of the government’ ?
(A) Leacock (B) Garner
(C) Plamenatz (D) Berlin
2.
Who is the author of the book ‘The Philosophy of J.S. Mill’ ?
(A) M. Cowling
(B) J. Gray
(C) R.P. Anschutz
(D) J.W. Mueller
3.
Who is the author of ‘Savitri’ ?
(A) M.N. Roy
(B) Mahatma Gandhi
(C) Aurobindo
(D) R. Tagore
4.
“Once God is let in, there is an end to the sovereignty of man.” Who said this ?
(A) B.R. Ambedkar
(B) Vivekananda
(C) M.N. Roy
(D) J. Nehru
5.
Who said “Man is what he eats” ?
(A) Marx (B) Engels
(C) Lenin (D) Feuerbach
6.
Who is the propounder of labour theory of value ?
(A) Hobbes (B) Locke
(C) Rousseau (D) Bentham
7.
Which one of the following is correct regarding the writings of Machiavelli ?
(A) Discourses
(B) The Golden Ass
(C) The Art of War
(D) All the above





I am giving you some questions if you want more you can download the following file:
Attached Files Available for Download
File Type: pdf NET Solved Previous Paper UGC.pdf (218.3 KB, 34 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.