Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 24th, 2012, 10:19 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

Hello friends I have applied for IBPS common entrance test, so guys would you provide me sample paper for preparation of this exam? From which website can I download IBPS common entrance test sample paper on free of cost?

As you need the IBPS PO common entrance test sample question paper so below I am uploading the PDF file of it

Duration of exam: 01 hour

Exam Pattern:
Sr No. Test Name Qns. Marks
1 Reasoning Ability Paper 35 35
2 Quantitative Aptitude Paper 35 35
3 English Language Paper 30 30
Total 100 100

IBPS PO sample question paper

Direction (Q. 1 to 10): Pick out the most effective pair of words from the given combinations to fill in the

blanks to make the sentence meaningfully complete.

1. The preamble contains aims and ___ of our ___:

(1) rights ... States (2) objectives ... Constitution

(3) features ... law (4) targets ... country

(5) policies ... country

Ans: - (2)

2. The health authorities ___ that the best way to check the ___ from spreading is to cut the size of the

royal retinue.

(1) said ... problems (2) announce ... cholera

(3) believe ...menace (4) beheld ...diarrhoea

(5) claimed ... problem

Ans: - (3)

3. Many people in Chandigarh ___ New Year eve at discoes in luxurious way ___ the high prices.

(1) enjoyed ... at (2) taken ... because of (3) have ... even if

(4) had ... besides (5) celebrated ... inspite of

Ans: - (5)

4. The Supreme Court judgement ___ the Constitutional ___ of the POTA.

(1) upheld ... validity

(2) cancelled ... welfare

(3) considered ... problem

(4) announced ... uplift

(5) declared ... opening

Ans: - (1)

5. Always remember that good ___ must be ___ by concrete actions.

(1) things ... supported (2) values ... followed

(3) actions ... taken (4) intentions ... backed

(5) initiatives ... kept

Ans: - (4)

6. Population in India is on the ___ and has crossed the ___ of one billion.

(1) rise ... barrier (2) increase ... number

(3) end ... China (4) progress ... mark

(5) vane ... brink

Ans: - (1)

7. There is no ___ that youth embodies ___ and adventure.

(1) denying ... action (2) fact ... personality

(3) way ... creativity (4) harm ... power

(5) problem ... vigour

Ans: - (1)8. The Indians are finding the ___ like a ___ in a haystack.

(1) opportunities ... door (2) gaps ... pin

(3) gates ... door (4) goods ... opportunity

(5) jobs ... goose

Ans: - (2)

9. Buddha always lived ___ and this is what makes a man ___ and enlightened.

(1) together ... healed (2) consciously ... spiritual

(3) harmoniously ... high (4) happily ... glad

(5) alone ... saintly

Ans: - (2)

10. The most ___ and acute effect of noise pollution is ___ of hearing.

(1) urgent ... problem (2) serious ... peak

(3) problematic ... loss (4) sudden ... power

(5) immediate ... impairment

Ans: - (5)

Direction (Q. 11 to 20): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered.

These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested. One of which

fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case:

The idea of super natural emerged from the (11) of the prehistoric men to (12) the phenomena of

nature. When they couldn’t understand the (13) of nature they (14) them with Godly manifestations and

from this over a period of subsequent centuries, the institution of organized religion (15) into a (16). A

religion during the course of our civilization process is a (17) and fairly (18) system of (19), dictates and

do’s and don’ts about a (20) way of life.

11. (1) desire (2) inability (3) understanding (4) ability (5) ideas
12. (1) apply (2) argue (3) study (4) comprehend (5) enforce

13. (1) vagaries (2) belief (3) causes (4) applications (5) beneficiaries

14. (1) acclaimed (2) claimed (3) attributed (4) understood (5) applied

15. (1) emerged (2) aroused (3) climbed (4) declined (5) arose

16. (1) enmity (2) actuary (3) vitality (4) force (5) reality

17. (1) systematic (2) detail (3) encompassing (4) comprehensive (5) short-cut

18. (1) bold (2) rigid (3) brittle (4) solid (5) brassy

19. (1) tenets (2) points (3) slokas (4) verses (5) ideas

20. (1) stylish (2) particular (3) golden (4) enlightening (5) serious

Answers:

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

(2) (4) (1) (3) (1) (5) (4) (2) (1) (2)

Direction (Q. 21 to 25): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any,

will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the

answer is 5. (Ignore errors of punctuation, if any)

21. Education is (1) a important institution (2) in any modern or (3) modernizing society.(4) No error.(5)

Ans: - (2)22. No woman can become a (1) great artist unless (2) she applies herself (3) continually to her art.(4)

No error.(5)

Ans: - (3)

23. Neither of the two candidates (1) who had applied for (2) for admission to (3) the USA MBA course

were eligible for scholarship.(4) No error.(5)

Ans: - (2)

24. The media has played (1) a key role in (2) the success of LOC Kargil which (3) reflecting a real picture

of Kargil war.(4) No error.(5)

Ans: - (4)

25. The central thesis of Ranade (1) were that we should introduce reform in such (2) a way that no

violence (3) was done to ancient customs and traditions.(4) No error.(5)

Ans: - (2)

Direction (Q. 26 to 30): Given below are six sentences A, B, C, D, E and F but in wrong order. Arrange

them in proper order so as to form a meaningful paragraph and then answer the following questions.

(A) In view of the continuing trend of reduction in the interest rates, it is expected that in the years to

come, more and more people would be lured to deposit their money in the MFs.

(B) In any developing economy MFs have a significant role to play.

(C) Net sales of the mutual stock reflect additional investment in the industry, resulting in higher

industrial growth.

(D) Estimated to be the tune of Rs 1,20,000 crore market at present, but for the UTI scam, the market

would have certainly grown further, considering the reduced interest rates on the provident fund

deposits and bank deposits.

(E) For the trade and industry, it means more investible funds from general public and institutional

investors.(F) For a small investor, it is an option to channelize his savings in a profitable manner.

26. Which sentence will come at first place in the paragraph?

(1) A (2) D (3) B (4) E (5) F

Ans: - (3)

27. Which sentence will come at the third place in the paragraph?

(1) B (2) F (3) C (4) A (5) E

Ans: - (5)

28. Which sentence will come at fifth place in the paragraph?

(1) A (2) B (3) C (4) D (5) E

Ans: - (4)

29. Which sentence will come at the fourth place in the paragraph?

(1) B (2) C (3) F (4) A (5) D

Ans: - (2)

30. Which sentence will be last in the paragraph?

(1) A (2) B (3) D (4) E (5) F

Ans: - (1)

2. Reasoning

Direction (Q. 1 to 5): In the following questions the symbols >, <, ≥ , ≤ & = are used with the following

meanings.

‘A > B’ means A is neither smaller nor greater than B‘A < B’ means A is neither smaller than nor equal to B

‘A ≥ B’ means A is not greater than B

‘A ≤ B’ means A is not smaller than B

‘A = B’ means A is neither greater than nor equal to B

Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the

following two conclusions I and II is/are definitely true. Give answer:

1. if only conclusion I is true.

2. if only conclusion II is true.

3. if either I or II is true.

4. if neither I nor II is true.

5. if both I and II are true.

Statements:

1. P > T, S  R, R < P, T = S

Conclusions:

I. S < T

II. S ≤ T

Ans: - (1)

Explanation: - P > T = P = T, R < P = R > P

S ≤ R = S ≥ R T = S = T < S

So { S > T = P, S ≥ R > P}

Non consider conclusions: S < T = S > T

S ≤ T = S ≥ T

Here given that S is greater than T & P and T are equal so

S > T follows, but second conclusion is not sure because according to arrangement S is greater than T but

equal to T. conclusions I follows.
Statement:2. L < G, A < D, G > D, N > A

Conclusions:

I. D = L

II. L = A

Ans: - (1)

Explanation: - Solve according to above rule.

Statements:

3. Z = A, A < B, B > Z, T ≥ P

Conclusions:

I. P = A

II. Z ≤ A

Ans: - (4)

Explanation: - 1

wrong.

Statements:

st is wrong because no relationship exists, II is wrong because Z is less than A. so both are

4. K ≥ T, V = Y, K < C, T ≤ Y

Conclusions:

I. T > C

II. T < V

Ans: - (2)

Statements:

5. R ≥ S, S ≥ T, T < P, R = B
Conclusions:

I. T > R

II. T < R

Ans: - (3)

Direction (Q. 6 to 10): In each question below are given three statements followed by four conclusions

numbered I, II, III & IV. You have to consider given statements to be true even if they seem to be

different from known facts. Read the statements & conclusions and then decide which of the given

conclusions follows.

Statements:

6. Some persons are Dynamics

Some Dynamics are cunning

Some cunning are rude

Conclusions:

I. All persons are cunning

II. Some rude are cunning

III. Some Dynamics are rude

IV. Some rude are persons

(1) only I follows

(2) II and III follow

(3) only II follows

(4) III and IV follow

(5) All follow

Ans: - (3)
Attached Files Available for Download
File Type: pdf IBPS PO sample question paper-.pdf (1.44 MB, 25 views)

Last edited by Aakashd; October 17th, 2019 at 04:15 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
BITS M.TECH Entrance Test Sample Question Paper
BHU Entrance Test Sample Paper
Common Admission Test Sample Papers
Cat Common Admission Test Sample Question Papers
IBPS Specialist Officer Sample Test
IIMC Entrance Test Sample Paper
Sample Paper Of IBPS Clerk
Christ University Entrance Test Sample Paper
IGRUA Entrance Test Sample Paper
Sample Paper For Architecture Entrance Test
Sample Test Paper For NID Entrance Exam
IBPS Common Entrance Test Admit Card
IBPS Common Entrance Test Online Application
Delhi University MSc Chemistry entrance test sample question paper
Sample question paper of NIFT creative ability entrance test
IBPS Common Entrance Test Online
Maharashtra Common Entrance Test MHT CET Test Pattern
IBPS Clerk common written exam Sample Question papers
IBPS common written exam for probationary officer’s paper
IBPS Common Entrance Test






  #2  
Old May 24th, 2012, 01:29 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: IBPS common entrance test sample paper

You are looking for IBPS sample paper so I have sample paper which I am uploading for you.
Attached Files Available for Download
File Type: doc IBPS CET Sample Paper.doc (22.5 KB, 61 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old October 2nd, 2015, 10:56 AM
Unregistered
Guest
 
Default Re: IBPS common entrance test sample paper

I have applied for the IBPS PO common entrance test and want to get the sample question paper of this exam so can you please provide me this?
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9