Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old September 14th, 2013, 03:32 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: MP PET paper 1 solutions

Here I am giving you MP PET paper 1 questions with solutions below ..

56. The number of odd numbers between 1000 and 10000
that can be formed by the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
when repetition of digits is not done, is :
a) 1280 b) 1836 c) 2572 d) 1680
Ans. (D)

57. The value of 1.2 + 2.3 + 3.4 + … + 99.100 is :
a) 330000 b) 333000 c) 333300 d) 333330
Ans. (C)

62. The system of equation − 2x + y + z = a, x −2y + z = b,
x + y − 2z = c is consistent, if :
a) a + b − c = 0 b) a −b + c = 0
c) a + b + c ¹ 0 d) a + b + c = 0
Ans. (D)


101. A silver and a copper voltameter are connected in
series with a 12.0 V battery of negligible internal
resistance. If 0.806 g of silver is deposited in half an hour,
the mass of copper deposited is:
a) 0.625 g b) 0.475 g
c) 0.525 g d) 0.575 g
Ans. (B)

102. Which of the following particles do not exist in the
238
92U nucleus ?
a) 92 protons b) 92 electrons
c) 146 neutrons d) none of these
Ans. (B)

103. A monochromatic source of light operating at 200
W emits 20 4 10 × photons per second. The wavelength of
the emitted light will be:
a) 400 nm b) 800 nm
c) 600 nm d) 200 nm
Ans. (A)

104. Larger aperture of telescope is used for :
a) Greater Magnification
b) Greater resolution
c) Reducing lens aberration
d) Reducing cost of manufacture
Ans. (B)

105. If the distance of 100 W lamp is increased from a
photocell, the saturation current 'i' in the photocell varies
with distance 'd' as:
a) 2 i d µ b) i d µ
c) 1/ i d µ d) 2 1/ i d µ
Ans. (D)

106. The centre of mass of a body :
a) lies always outside the body
b) may lie within, outside or on the surface of the body
c) lies always inside the body
d) lies always on the surface of the body
Ans. (B)

107. The torque on a body is zero. Which of the
following should not change?
a) Linear velocity
b) Angular velocity
c) Force acting on the body
d) Angular displacement
Ans. (B)

108. A prism of 6° angle gives a deviation of 3°. The
refractive index of the material of prism is :
a) 1.5 b) 2 c) 0.5 d) 1.8
Ans. (A)

For the complete question paper I am attaching a PDF file with it ..
Attached Files Available for Download
File Type: pdf MP PET question and solution 2012.pdf (806.5 KB, 13 views)
Reply With Quote
  #3  
Old February 5th, 2015, 06:00 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: MP PET paper 1 solutions

As you want I am here providing you sample solved paper of the MP PET exam.

Sample questions:
When light wave suffer reflection at the interface between air and glass. the change of phase of reflected wave is equal to
(a) zero (b) ,‘r/2
(d) 2.T
A lens behaves as a converging lens in air and diverging lens in water. The refractive index of the material of the lens is
(a) equal to that of water (b) less than that of water
(c) greater than that of water (d) nothing can be predicted

The work function of a substance is 4.0 eV. The longest wavelength of light that can cause photo election emission from this substance is approximately
() 540 nm (b) 400 nm
Cc) 310 rim (d) 220 nm
(c) 4

The electron emitted in beta radiation originates from
(a) inner orbits of atoms
(b) free electron existing in nuclei
(c) dccjof neutron in the nucleus
(d) photon escaping from the nucleus

The output form of a fuU wave rectifier is
(a) an AC voltage
(b) a DC voltage
(c) zero
(d) a pulsating unidirectional voltate
Suitable ampurties are added to a semiconductor depending on its use. This Is done to
(a) tncrease its hfe
(b) enable it to withstand high voltage
(c) increase its electrical conductivity
(d) increase Its electrical resistivity

MP PET sample paper






__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8