Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #1  
Old April 17th, 2012, 11:37 AM
Sashwat's Avatar
Sashwat
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,705
Default

Hello sir, I am taking part in UPSC Civil Services exam in this year, so need study material of this exam, so for it I am looking for website from there can I download question bank of UPSC Civil Services exam on free of cost, can you give me name of website or send me link for it?

As you are looking for the question paper of UPSC exam , here i am providing list of few General Studies questions .

PAPER-I

(1) Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways :
1. Soil formation
2. Prevention of soil erosion
3. Recycling of waste
4. Pollination of crops
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. d
(2) Aspartame is an artificial sweetener sold in the market. It consists of amino acids and provides calories like other amino acids. Yet, it is used as a low-calorie sweetening agent in food items. What is the basis of this use?
(a) Aspartame is as sweet as table sugar, but unlike table sugar, it is not readily oxidized in human body due to lack of requisite enzymes
(b) When aspartame is used in food processing, the sweet taste remains, but it becomes resistant to oxidation
(c) Aspartame is as sweet as sugar, but after ingestion into the body, it is converted into metabolites that yield no calories
(d) Aspartame is several times sweeter than table sugar, hence food items made with small quantities of aspartame yield fewer calories on oxidation
Ans. d
(3) What was the purpose with which Sir William Wedderburn and W. S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?
(a) To agitate for Indian political reforms in the House of Commons
(b) To campaign for. the entry of Indians into the Imperial Judiciary
(c) To facilitate a discussion on India’s Independence in the British Parliament
(d) To agitate for the entry of eminent Indians into the British Parliament
Ans. a
(4) What is the difference between a CFL and an LED lamp?
1. To produce light, a CFL uses mercury vapour and phosphor while an LED lamp uses semiconductor material.
2. The average life span of a CFL is much longer than that of an LED lamp.
3. A CFL is less energy-efficient as compared to an LED lamp.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. c
(5) Recently, “oilzapper” was in the news. What is it?
(a) It is an eco-friendly technology for the remediation of oily sludge and oil spills
(b) It is the latest technology developed for under-sea oil exploration
(c) It is a genetically engineered high biofuel-yielding maize variety
(d) It is the latest technology to control the accidentally caused flames from oil wells
Ans. a
(6) A married couple adopted a male child, A few years later; twin boys were born to them. The blood group of the couple is AB positive and O negative. The blood group of the three sons is A positive, B positive, and O positive. The blood group of the adopted son is
(a) O positive
(b) A positive
(c) B positive
(d) Cannot be determined on the basis of the given data
Ans. a
(7) Mahatma Gandhi said that some of his deepest convictions were reflected in a book titled, “Unto this Last” and the book transformed his life. What was the message from the book that transformed Mahatma Gandhi?
(a) Uplifting the oppressed and poor is the moral responsibility of an educated man
(b) The good of individual is contained in the good of all
(c) The life of celibacy and spiritual pursuit are essential for a noble life
(d) All the statements (a), (b) and (c) are correct in this context
Ans. b
(8) With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well-known for
(a) Running the secret Congress Radio in the wake of Quit India Movement
(b) Participating in the Second Round Table Conference
(c) Leading a contingent of Indian National Army
(d) Assisting in the formation of Interim Government under Pandit Jawaharlal Nehru
Ans. a
(9) A new optical disc format known as the Blu-ray Disc (BD) is becoming popular. In what way is it different from the traditional DVD?
1. DVD supports Standard Definition video while BD supports High Definition video.
2. Compared to a DVD, the BD format has several times more storage capacity.
3. Thickness of BD is 2.4 mm white that of DVD is 1.2 mm.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. b
(10) With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the Nehru report?
1. Complete Independence for India.
2. Joint electorates for reservation of seats for minorities.
3. Provision of fundamental rights for the people of India in the Constitution.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. b
(11) Among the following States, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production, and can develop an export oriented industry in this field?
(a) Andhra Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Ans. b
(12) Which one of the following is not a site for in-situ method of conservation of flora?
(a) Biosphere Reserve
(b) Botanical Garden
(c) National Park
(d) Wildlife Sanctuary
Ans. b
(13) Consider the following statements :
In India, a Metropolitan Planning Committee
1. is constituted under the provisions of the Constitution of India.
2. prepares the draft development plans for metropolitan area.
3. has the sole responsibility for implementing Government sponsored schemes in die metropolitan area.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. a
(14) What is the difference between “vote-on-account” and “interim budget”?
1. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
2. A “vote-on-account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
Which of the statements; given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. c
(15) Regarding international Monetary Fund, which one of the following statements is correct?
(a) It can grant loans to any country
(b) It can grant loans to only developed countries
(c) It grants loans to only member countries
(d) It can grant loans to the central bank of a country
Ans. c
(16) In the Union Budget 2011-12, a full exemption from the basic customs duty was extended to the bio-based asphalt (bioasphalt). What is the importance of this material?
1. Unlike traditional asphalt, bio-asphalt is not based on fossil fuels.
2. Bioasphalt can be made from non-renewable resources.
3. Bioasphalt can be made from organic waste materials.
4. It is eco-friendly to use bioasphalt for surfacing of the roads.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. b
(17) Consider the following:
1. Carbon dioxide
2. Oxides of Nitrogen
3. Oxides of Sulphur
Which of the above is/are the emission/ emissions from coal combustion at thermal power plants?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(18) Satellites used for telecommunication relay are kept in a geostationary orbit. A satellite is said to be in such an orbit when:
1. The orbit is geosynchronous.
2. The orbit is circular,
3. The orbit lies in the plane of the Earth’s equator.
4. The orbit is at an altitude of 22,236 km.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2,3 and 4
Ans. a
(19) India has experienced persistent and high food inflation in the recent past. What could be the
reasons?
1. Due to a gradual switchover to the cultivation of commercial crops, the area under the cultivation of food grains has steadily decreased in the last five years by about 30%.
2. As a consequence of increasing incomes, the consumption patterns of the% people have undergone a significant change.
3. The food supply chain has structural constraints.
Which of the statements given above1 are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. b
(20) At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes or DNA sequences on a chromosome. How does this knowledge benefit us?
1. It is possible to know the pedigree of livestock.
2. It is possible to understand the causes of all human diseases.
3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(21) In terms of economy, the visit by foreign nationals to witness the XIX Common Wealth Games in India amounted to
(a) Export
(b) Import
(c) Production
(d) Consumption
Ans. a
(22) Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy. Why?
1. They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain substrates.
2. They use a variety of inorganic materials as substrates.
3. They can be installed in waste water, treatment plants to cleanse water and produce electricity.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(23) Which one of the following statements appropriately describes the “fiscal, stimulus”?
(a) It is a massive investment by the Government in manufacturing sector to ensure the supply of goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth
(b) It is an intense affirmative action of the Government to boost economic activity in the country
(c) It is Government’s intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation
(d) It is an extreme affirmative action by the Government to pursue its policy of financial inclusion
Ans. b
(24) The formation of ozone hole in the Antarctic region has been a cause of concern. What could be the reason for the formation of this hole?
(a) Presence of prominent tropo-spheric turbulence; and inflow of chlorofluorocarbons
(b) Presence of prominent polar front and stratospheric’ clouds; and inflow of chlorofluorocarbons
(c) Absence of polar front and stratospheric clouds; and inflow of methane and chlorofluorocarbons
(d) Increased temperature at polar region due to global warming
Ans. b
(25) Consider the following actions which the Government can take:
1. Devaluing the domestic currency.
2. Reduction in the export subsidy.
3. Adopting suitable policies which attract greater FDI and more funds from FIIs.
Which of the above action/actions can help in reducing the current account deficit?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 and 3
Ans. a
(26) The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act, 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institutions in the country, provides for which of the following?
1. Constitution of District Planning Committees.
2. State Election Commissions to conduct all panchayat elections.
3. Establishment of State Finance Commissions.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(27) Two important rivers — one with its source in Jharkhand (and known by a different name in Odisha), and another, with its source in Odisha — merge at a place only a short distance from the coast of Bay of Bengal before flowing into the sea. This is an important site of wildlife and biodiversity and a protected area. Which one of the following could be this?
(a) Bhitarkanika
(b) Chandipur-on-sea
(c) Gopalpur-on-sea
(d) Simlipal
Ans. a
(28) A rapid increase in the rate of inflation is sometimes attributed to the “base effect”. What is “base effect”?
(a) It is the impact of drastic deficiency in supply due to failure of crops
(b) It is the impact of the surge in demand due to rapid economic growth
(c) It is the impact of the price levels of previous year on the calculation of inflation rate
(d) None of the statements (a), (b) and (c) ‘given above is correct in this context
Ans. c
(29) India is regarded as a country with “Demographic Dividend”. This is due to
(a) Its high population in the age group below 15 years
(b) Its high population in the age group of 15-64 years
(c) Its high population in the age group above 65 years
(d) Its high total population
Ans. b
(30) Regarding “carbon, credits”, which one of the following statements is not correct?
(a) The carbon credit system was ratified in conjunction with the Kyoto Protocol
(b) Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota
(c) The goal of the carbon credit system is to limit the increase of carbon dioxide emission
(d) Carbon credits are- traded at a price fixed from time to time by the United Nations Environment Programme
Ans. b
(31) Consider the following :
1. Right to education.
2. Right to equal access to public service.
3. Right to food.
Which of the above is/are Human Right/Human Rights under “Universal Declaration of Human Rights”?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(32) There is a concern: over the increase in harmful algal blooms in the seawaters of India. What could be the causative factors for this phenomenon?
1. Discharge of nutrients from the estuaries.
2. Run-off from the land during the monsoon.
3. Upwelling in the seas.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(33) Consider the following :
1. Photosynthesis
2. Respiration
3. Decay of organic matter
4. Volcanic action
Which of the above add carbon dioxide to the carbon cycle on Earth?
(a) 1 and 4 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. c
(34) Recently, the USA decided to support India’s membership in multi-lateral export control regimes called the “Australia Group” and the “Wassenaar Arrangement”. What is the difference between them?
1. The Australia Group is an informal arrangement which aims to allow exporting countries to minimize the risk of assisting chemical and biological weapons proliferation, whereas the Wassenaar- Arrangement is a formal group under the OECD holding identical objectives.
2. The Australia Group comprises predominantly of Asian, African and North American countries, whereas the member countries of Wassenaar Arrangement are predominantly from the European Union and American continents.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. b
(35) The surface of a lake is frozen in severe winter, but the water at its bottom is still liquid. What is the reason?
(a) Ice is a bad conductor of heat
(b) Since the surface of the lake is at the same temperature as the air, no heat is lost
(c) The density of water is maximum at 4°C
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct
Ans. a
(36) A sandy and saline area is the natural habitat of an Indian animal species. The animal has no predators in that area but its existence is threatened due to the destruction of its habitat. Which one of the following could be that animal?
(a) Indian wild buffalo
(b) Indian wild ass
(c) Indian wild boar
(d) Indian gazelle
Ans. b
(37) La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from El Nino?
1. La Nina is characterised by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean whereas El Nino is characterised by unusually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.
2. El Nino has adverse effect on south-west monsoon of India, but La Nina has no effect on monsoon climate.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. a
(38) The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of Lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions?
(a) Making Zamindar’s position stronger vis-a-vis the ryot
(b) Making East India Company an overlord of Zamindars
(c) Making judicial system more efficient
(d) None of the (a), (b) and (c) above
Ans. b
(39) Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942?
(a) It was a non-violent movement
(b) It was led by Mahatma Gandhi
(c) It was a spontaneous movement
(d) It did not attract the labour class in general
Ans. b
(40) Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century?
(a) Introduction of a new system of land revenue and taxation- of tribal products
(b) Influence of foreign religious missionaries in tribal areas
(c) Rise of a large number of money lenders, traders and revenue farmers as middlemen in tribal areas
(d) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities
Ans. d
(41) India maintained its early cultural contacts and trade links with Southeast Asia across the Bay of Bengal. For this pre-eminence of early maritime history of Bay of Bengal, which of the following could be the most convincing .explanation/explanations?
(a) As compared to other countries, India had a better ship-building technology in ancient and medieval times
(b) The rulers of southern India always patronized traders, brahmin priests and buddhist monks in this context
(c) Monsoon winds across the Bay of Bengal facilitated sea voyages
(d) Both (a) and (b) are convincing explanations in this context
Ans. b
(42) What is the difference between Bluetooth and Wi-Fi devices?
(a) Bluetooth uses 2.4 GHz radio frequency band, whereas-Wi-Fi can use 2.4 GHz or 5 GHz frequency band
(b) Bluetooth is used for Wireless Local Area Networks (WLAN) only, whereas Wi-Fi is used for Wireless Wide Area Networks (WWAN) only
(c) When information is transmitted between two devices using Blue-tooth technology, the devices have to be in the line of sight of each other, but when Wi-Fi technology is used the devices need not be in the line of sight of each other
(d) The statements (a) and (b) given above are correct in this context
Ans. c
(43) With reference to micro-irrigation, which of the following statements is/are correct?
1. Fertilizer/nutrient loss can be reduced.
2. It is the only means of irrigation in dry land farming.
3. In some areas of farming, receding of ground water table can be checked.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. c
(44) With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges” formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges”?
1. Funds used to support the India Office in London.
2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.
3. Funds used for waging wars outside India by the British.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(45) What was the reason for Mahatma Gandhi to organize a satyagraha on behalf of the peasants of
Kheda?
1. The Administration did not suspend the land revenue collection in spite of a drought.
2. The Administration proposed to introduce Permanent Settlement in Gujarat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. a
(46) The 2004 Tsunami made people realize that mangroves can serve as a reliable safety hedge against coastal calamities. How do mangroves function as a safety hedge?
(a) The mangrove swamps separate the human settlements from the sea by a wide zone in which people neither live nor venture out
(b) The mangroves provide both food and medicines which people are in need of after any natural disaster
(c) The mangrove trees are tall with dense canopies and serve as art excellent shelter during a cyclone or tsunami
(d) The mangrove trees do not get uprooted by storms and tides because of their extensive roots
Ans. d
(47) The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by
(a) Universal Law
(b) Universal Truth
(c) Universal Faith
(d) Universal Soul
Ans. a
(48) Salinization occurs when the irrigation water accumulated in the soil evaporates, leaving behind salts and minerals. What are the effects of salinization on the irrigated land?
(a) It greatly increases the crop production
(b) It makes some soils impermeable
(c) It raises the water table
(d) It fills the air spaces in the soil with water
Ans. b
(49) The “Red Data Books” published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) contain lists of
1. Endemic plant and animal species present in the biodiversity hotspots,
2. Threatened plant and animal species.
3. Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans. b
(50) Why is the offering of “teaser loans” by commercial banks a cause of economic concern?
1. The teaser loans are considered to be an aspect of sub-prime lending and banks may be exposed to the risk of defaulters in future.
2. In India, the teaser loans are mostly given to inexperienced entrepreneurs to set up manufacturing or export units.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. c
(51) An artificial satellite orbiting around the Earth does not fall down. This is so because the attraction Of Earth
(a) does not exist at such distance
(b) is neutralized by the attraction of the moon
(c) provides the necessary speed for its steady motion
(d) provides the necessary acceleration for its motion
Ans. c
(52) In the context of Indian economy, consider the following statements :
1. The growth rate of GDP has steadily increased in the last five years.
2. The growth rate in per capita income has steadily increased in the last five years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. b
(53) In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities?
(a) Commercial Banks
(b) Cooperative Banks
(c) Regional Rural Banks
(d) Microfinance Institutions
Ans. a
(54) Which of the following can aid in furthering the Government’s objective of inclusive growth?
1. Promoting Self-Help Groups
2. Promoting Micro, Small and Medium Enterprises
3. Implementing the Right to Education Act
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(55) Why is die Government of India disinvesting its equity in the Central Public Sector Enterprises (CPSEs) ?
1. The Government intends to use the revenue earned-from the disinvestment mainly to pay back the external debt.
2. The Government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. d
(56) What is die difference between asteroids and comets?
1. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.
2. Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.
3. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. d
(57) Economic growth is usually coupled with
(a) Deflation
(b) Inflation
(c) Stagflation
(d) Hyperinflation
Ans. b
(58) The lowering of Bank Rate by the Reserve Bank of India leads to
(a) More liquidity in the market
(b) Less liquidity in the market
(c) No change in the liquidity in the market
(d) Mobilization of more deposits by commercial banks
Ans. a
(59) Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere. Why?
1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere
Which of-the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. a
(60) Between India and East Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of
the following?
1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.
2. Opening a new canal across the Kra isthmus between the Gulf of Siam and Andaman Sea.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. c
(61) Which one of the following is not a feature of “Value Added Tax”?
(a) It is a multi-point destination-based system of taxation
(b) It is a tax levied on value addition at each stage of transaction in the production-distribution chain
(c) It is a tax on the final consumption of goods or services and must ultimately be borne by the consumer
(d) It is basically a subject of the Central Government and the State Governments are only a facilitator for its successful implementation
Ans. c
(62) A “closed economy” is an economy in which
(a) the money supply is fully controlled
(b) deficit financing takes place
(c) only exports take place
(d) neither exports nor imports take place
Ans. d
(63) When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base, it gradually dries up and dies because
(a) Water from soil cannot rise to aerial parts
(b) Roots are starved of energy
(c) Tree is infected by soil microbes
(d) Roots do not receive oxygen for respiration
Ans. a
(64) The “New START” treaty was in the news. What is this treaty?
(a) It is a bilateral strategic nuclear arms reduction treaty between the USA and the Russian Federation
(b) It is a multilateral energy security cooperation treaty among the members of the East Asia Summit
(c) It is a treaty between the Russian Federation and the European Union for the energy security cooperation
(d) It is a multilateral cooperation treaty among the BRICS countries for the promotion of trade
Ans. a
(65) Three of the following criteria have contributed to the recognition of Western Ghats-Sri Lanka and Indo-Burma regions as hotspots of biodiversity:
1. Species richness
2. Vegetation density
3. Endemism
4. Ethno-botanical importance
5. Threat perception
6. Adaptation of flora and fauna to warm and humid conditions
Which three of the above are correct criteria in this context?
(a) 1, 2 and 6
(b) 2, 4 and 6
(c) 1, 3 and 5
(d) 3, 4 and 6
Ans. c
(66) Human activities in the recent past have Caused the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere, but a lot of it does not remain in the lower atmosphere because of
1. its escape into the outer stratosphere.
2. the photosynthesis by phyto-plankton in the oceans.
3. the trapping of air in the polar ice caps.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans. c

Last edited by Aakashd; October 17th, 2019 at 12:15 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
UPSC Books Free Download
Indian bank PO Question Papers free download
WBUT Question Bank Free Download
UPSC Question Bank
ICICI Bank Probationary Officers question papers of previous years free download
State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download
Reserve Bank of India group B question papers free download
MHT CET Question Bank Free Download
UPSC Syllabus Download Free
AIPGMEE Question Bank Free
Bank of Baroda exam question paper with solutions of previous years free download
Free Bank PO Solved Question Paper
State Bank of India bank clerk exam question papers free download
State Bank of India Clerk previous years question papers in PDF format free download
PSC question bank PDF free Download
UPSC Zoology Paper Free
UPSC Question Bank IAS
JIPMER question bank free download
Indian Bank Question Paper Free Download
UPSC Question Bank Price






  #2  
Old September 14th, 2012, 01:39 PM
diwakargautam dfgdf
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: UPSC question bank free

I am doing preparation for IAS, so I need previous year question papers, so please provide me it, and give me the link where I can download it easily?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old October 17th, 2019, 12:16 PM
Aakashd
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 45,162
Default Re: UPSC question bank free

(67) In the context of ecosystem productivity, marine upwelling zones are important as they increase the marine productivity by bringing the
1. decomposer microorganisms to the surface.
2. nutrients to the surface.
3. bottom-dwelling organisms to- the surface.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans. b
(68) If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because
(a) the soil of rain forest is deficient in nutrients
(b) propagules of the trees in a rain forest have poor viability
(c) the rain forest species are slow-growing
(d) exotic species invade the fertile soil of rain forest
Ans. a
(69) The Himalayan Range is Very rich in species diversity. Which one among the following is the most
appropriate reason for this phenomenon?
(a) It has a high rainfall that supports luxuriant vegetative growth
(b) It is a confluence of different bio-geographical zones
(c) Exotic and invasive species have not been introduced in this region
(d) It has less human interference
Ans. b
(70) With reference to India, consider the following Central Acts:
1. Import and Export (Control) Act, 1947
2. Mining and Mineral Development (Regulation) Act, 1957
3. Customs Act, 1962
4. Indian Forest Act, 1927
Which of the above Acts have relevance to/bearing on the biodiversity conservation in the country?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) None of the above Acts
Ans. c
(71) Karl Marx explained the process of class struggle with the help of which one of the following theories?
(a) Empirical liberalism
(b) Existentialism
(c) Darwin
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.