Law From Delhi University Entrance Syllabus - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old June 26th, 2013, 06:54 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Law From Delhi University Entrance Syllabus

Please provide me syllabus of Law from Delhi university ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old June 27th, 2013, 02:22 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 40,525
Default Re: Law From Delhi University Entrance Syllabus

The University of Delhi is the premier university of the country and is known for its high standards in teaching and research and attracts eminent scholars to its faculty. It was established in 1922 as a unitary, teaching and residential university by an Act of the then Central Legislative Assembly.

Here I am providing you DU Law Entrance Exam 2013 Syllabus are as:-

In the LLB entrance paper covers these subjects like Aptitude of Learning, General Knowledge, General Science, Language Ability, Legal Reasoning, Social Studies.

LLM entrance paper covers the subjects like Public International Law (Law of Peace), Law of Torts, Law of Contracts (General Principles), Jurisprudence, Family Law of Marriage & Divorce, Environmental Law, Criminal Law, Constitutional Law of India.

Centers for LL.B. Students:

DU Conducts classed for Law Students in three centers
DU Campus Law Centre
Law Centre I
Law Centre II

Seats available in DU for LLb:-
Campus Law Centre – 500 Seats
Law Centre I – 600 Seats
Law Centre II – 400 Seats

Contact:-
University Of Delhi
Cavalry lane, Near Vishwavidhyalaya
Metro Staion, New Delhi, DL 110007 ‎

Map Location:-
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old February 18th, 2015, 12:41 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,702
Default Re: Law From Delhi University Entrance Syllabus

The University of Delhi is a public central university located in Delhi, India. It was established in 1922. The University is approved by UGC.

DU LLB Entrance Exam syllabus

DU LLB Entrance Exam shall have one paper consisting of Objective Type Questions from various sections including the following –

English Language Comprehension

Analytical Abilities

Legal Awareness and Aptitude

General knowledge

The exam consists of 175 objective type questions.

Each question carries 4 marks

The total mark of the question paper is 700 marks.

The duration of the exam is 120 minutes.

There is a negative marking of 1 mark for every wrong answer.

DU LLB Entrance Question Paper

1. Parliament of India consists of :
(A) Lok Sabha and Rajya Sabha (B) Lok Sabha and Prime Minister
(C) Lok Sabha and Speaker (D) Lok Sabha, Rajya Sabha and President

2. The Council of Ministers is collectively responsible to :
(A) President (B) Prime Minister
(C) Lok Sabha (D) Rajya Sabha

3. The Head of the State in India is :
(A) Prime Minister (B) President
(C) Speaker Lok Sabha (D) Chief Justice of India

4. ‘Ultra Vires’ is a term used for :
(A) A document corrupted by virus (B) An act beyond the authority of law
(C) An act authorised by law (D) An illegal act

5. The Indian Parliamentary system of democracy is based on :
(A) American system of democracy (B) African system of democracy
(C) Westminster model of democracy (D) None of the above

6. The word “Socialist” was inserted in the Preamble by the Constitution (42nd Amendment)
Act, 1976. Its principal aim is to :
(A) Eliminate inequality in economic and political status
(B) Eliminate inequality in political and religious affairs
(C) Eliminate inequality in income and status and standards of life
(D) Eliminate class based society.

7. India became a Republic on :
(A) 15th August, 1947 (B) 26th January, 1950
(C) 24th November, 1949 (D) 26th January, 1949

8. Which among the following is not a fundamental right ?
(A) Right to Equality (B) Freedom of Speech and Expression
(C) Right to Life and Personal Liberty (D) Right to Property

9. Directive Principles of State Policy aims at :
(A) Ensuring individual liberty
(B) Ensure in strengthening the country’s independence
(C) Providing the social and economic base for country
(D) Achieving all these objectives.

10. According to Indian Majority Act, a major is a person who has attained the age of :
(A) 18 years (B) 21 years
(C) 15 years (D) 16 years

11. Can a woman be charged with the offence of adultry ?
(A) Yes (B) No
(C) Circumstantial (D) None of the above

12. The minimum age for marriage is that the boy must be ___ and the girl ___ .
(A) 18 years, 21 years (B) 21 years, 18 years
(C) 18 years, 18 years (D) 18 years, 15 years

13. In law, a man is presumed to be dead if he is not heard of as alive for :
(A) 5 years (B) 7 years
(C) 9 years (D) 8 years

14. Sati was declared illegal and punishable in 1829 by :
(A) Cornwallis (B) Lord Rippon
(C) Lord William Bentik (D) None of the above

15. A Lok Adalat is different from other courts :
(A) Because its decisions cannot be challenged in any court of law
(B) Because the system is developed by the Judges
(C) Because the Parliamentary Act guides it
(D) None of the above

16. Who among the following won the Noble Peace Prize, 2009 ?
(A) Barak Obama (B) Paul Krugman
(C) Roger Y. Tsien (D) Herald Zur Har Hangen

17. The overseas Citizens of India are not entitled for the following :
(A) Cannot vote or contest elections (B) Cannot become President of India
(C) Cannot become a Judge of a High Court (D) All of them

18. During whose regime the first census was undertaken in India :
(A) Lord Rippon (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Hastings (D) Lord Mountbatten

19. Right to Education viz. Article 21 A was added in the Constitution by the :
(A) Constitution 86th Amendment Act, 2002
(B) Constitution 85th Amendment Act, 2001
(C) Constitution 84th Amendment Act, 2001
(D) Constitution 83rd Amendment Act, 2000

20. The world “Environment Day” is observed on :
(A) 5th June (B) 4th June
(C) 5th July (D) 5th August

21. The National Song (Vande Mataram) was composed by :
(A) Rabindra Nath Tagore (B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) Mahatma Gandhi (D) Subhash Chander Bosh

22. The Commonwealth Games 2010 will be held in ___ and its logo is _____ .
(A) Delhi, National Flag (B) Delhi, Chakra
(C) Mangalore Chakra (D) Calcutta, Maskot

23. Chief Election Commissioner of India is :
(A) Mr. T. N. Sheshan (B) Mr. Navin Chawla
(C) Mr. R. N. Mishra (D) None of the above

24. The Climate Change Summit 2009 was held in :
(A) New York (B) Washington D.C.
(C) The Netherlands (D) Copenhagen

25. On 12 January, 2010 which court ordered that the Chief Justice of India and Chief Justice
of Delhi High Court are covered under Right to Information, Act, 2005 :
(A) Delhi High Court (B) Supreme Court
(C) Allahabad High Court (D) Madras High Court

26. The Union Minister of Law and Justice is :
(A) P. Chidambaram (B) Pranab Mukherjee
(C) Pawan Kumar Bansal (D) Veerappa Moily

27. The General Assembly of United Nations Organisations (UNO) consists of :
(A) Five representatives of every member countries
(B) Two representatives for member country
(C) Representatives of all the member countries on the basis of one member one vote
(D) None of the above

28. The Chief Justice of India is :
(A) Justice K. G. Bala Krishan
(B) Justice S. H. Kapadia
(C) Justice B. N. Sri Krishna
(D) None of the above

29. The States in India were recognized on linguistic basis in :
(A) 1947 (B) 1951
(C) 1952 (D) 1956

30. Ancient treatise on law is :
(A) Vedas (B) Upanishads
(C) Smritis (D) Shrutis

31. In which of the following cases the Supreme Court for the first time permitted the police
to interrogate the sitting judges of the Supreme Court ?
(A) Cash at doorstep scam (B) Veera Swamy’s case
(C) Ghaziabad PF scam (D) Soumitra Sen case

32. The Supreme Court referred to a five judge constitution Bench the implementation of
the ____ committee report on the electoral reforms in University and College student
union elections.
(A) K. T. Thomas (B) Yashpal
(C) R. K. Raghvan (D) Lyngdoh

33. The virus which causes ‘swine flu’ is :
(A) H1N2 (B) H1N1
(C) H2N2 (D) H2N1

34. Name the Indian American who shared the Noble Prize for Chemistry (2009) :
(A) Venkatraman Rama Krishan (B) Madhavan Nair
(C) Raja Ramanna (D) Hargobind Khurana

35. Indian Railway resumed its train service to ____ after 43 years.
(A) Bangladesh (B) Pakistan
(C) China (D) Nepal

36. Recently Law Commission of India has recommended the setting up of ___ regional
Benches of the Supreme Court of India apart from Delhi.
(A) 5 (B) 2
(C) 3 (D) 4

37. The city having the highest per capita income in the country :
(A) Delhi (B) Chandigarh
(C) Chennai (D) Ahmedabad

38. Central Government decided to increase the reservation for women in municipalities
from 33% to _____.
(A) 50 (B) 45
(C) 35 (D) 40

39. Who is considered the father of politics ?
(A) Plato (B) Socrates
(C) Aristotle (D) Herodotes

40. What does ‘adjudication’ mean ?
(A) A decision by an Umpire (B) Mediation
(C) Decision given by a court (D) None of the above

41. The title of ‘Mahatma’ was conferred on Gandhi by :
(A) Einstein (B) Tagore
(C) Bankimchandra (D) Vivekananda

42. Playing time of the full version of Indian National Anthem :
(A) 52 seconds (B) 54 seconds
(C) 57 seconds (D) 55 seconds

43. Globalization stands for :
(A) Removal of tariff and non-tariff barriers to internal trade
(B) Integration of national economics into global economy
(C) Structural Adjustment Programmes
(D) Removal of Government over economy

44. JUDGE : COURTROOM as :
(A) Teacher : Class (B) Principal : School
(C) Speaker : Parliament (D) Umpire : Cricket

45. Identify the correct spelling :
(A) Profesion (B) Profession
(C) Proffession (D) None of the above

46. Legitimate means :
(A) Valid (B) Correct
(C) Rightful (D) Possessive

47. Subjudice means :
(A) Under consideration of court of law (B) Beyond the jurisdiction of court
(C) Dual view (D) Same court

48. Make hay ___ the Sun shines.
(A) when (B) where
(C) while (D) whence

49. The court is not concerned ____ political status of the accused.
(A) about (B) from
(C) i n (D) for

50. The President of India is invested _____ executive powers.
(A) with (B) of
(C) from (D) i n

Answers
1 D 2 C 3 B 4 B 5 C 6 C 7 B 8 D 9 C 10 A 11 B 12 B 13 B 14 C 15 A 16 A 17 D 18 A 19A 20 A 21 B 22 B 23 B 24 D 25 A 26 D 27 C 28 B 29 D 30 C 31 C 32 D 33 B 34 A35 A 36 C 37 B 38 A 39 B 40 C 41 B 42 A 43 B 44 D 45 B 46A 47 A 48 C 49 A 50 A

Contact details


University of Delhi
New Delhi, Delhi 110021 ‎
011 2700 6900

Map location


__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Nilesh; February 18th, 2015 at 12:48 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Syllabus of M.Sc entrance exam in Delhi University?
Syllabus of PhD entrance exam in Delhi University
M.sc. Zoology entrance test syllabus of delhi university
Delhi University M.Sc Physics entrance exam syllabus
Syllabus for Masters in Statistics entrance exam of Delhi University
M.Com entrance exam of Delhi University syllabus
Delhi University B.Com Syllabus
Delhi University LLB Entrance Syllabus
Syllabus of Entrance Exam Forensic Sciences in Delhi
Delhi University Syllabus For B.A
Delhi University M.Com Entrance Test Syllabus
University of Delhi M.Com entrance exam syllabus
Delhi University M.SC Entrance Exam syllabus
Syllabus of entrance exam to get admission in M.Sc Physics of Delhi University
Delhi University M.Sc Electronics entrance exam syllabus
Delhi University M com Entrance Exam syllabus
Delhi University - M.Sc./ MA Programmes in OR Syllabus for Entrance
Delhi School of Economics Entrance Exam Syllabus
IIHM Delhi Hotel Management Entrance Exam Syllabus
University Of Delhi MBA Syllabus






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9