Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old February 19th, 2012, 10:45 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

i need sample questions and answer for tancet mba

TANCET stands for Tamil Nadu Common Entrance Test. It is conducted every year by Consortium of Self - Financing Professional, Arts and Science Colleges in Tamil Nadu, better known as TNSF Consortium.

Sample Questions:

Directions for questions 1 – 20:
This section comprises two passages. After each passage questions consisting of items relating to the
preceding passage are given. Evaluate each item separately in terms of the respective passage and choose
your answer
PASSAGE – I (Questions 1 – 10)
The Shop-O-shelf Company's supermarkets are situated in Bangalore, Coimbatore and Vellore. The company
is dynamic and aggressive having grown from 8 stores ten years ago to 26 today.
Kanchipuram is a town 60 miles from Vellore. It has not shown the spectacular growth of other suburbs, but its
population has increased from around 56,000 to 1, 30,000 in the past decade. With no other Shop-O-Self
supermarket within 20 miles of the area, Shop-O-Self Company is considering opening a store in
Kanchipuram.
The Arguments against: some Shop-O-Self executives oppose the project as a poor risk. They point to the
proposed site, which is in a shopping centre three miles from Kanchipuram business district. Two other food
chains have failed on this site because they claim; most new residences are on the other side of the
community.
Moreover, the shopping centre owners demand a five year lease. Shop-O-Self would have to try to find
another business to take over the lease should its own store fail before the end of that time.
If a Shop-O-Self market must be opened in Kanchipuram, it would be far better, these executives argue, to
build it in the heart of the community. But they point out, another supermarket is already there.
The Arguments for: The Majority of the executives maintain that the site has great potential. A new east-west
highway is being built which will pass Kanchipuram to the north and force the car commuters to Kanchipuram
to pass by the shopping centre. A housing project of 3, 000 units is going to be constructed nearby. The
average household is expected to consist of five people with over Rs. 30,000 of income to dispose of
annually.
They also argue that the centre of Kanchipuram is now congested with traffic and has extremely poor parking
facilities, while there is excellent parking in the shopping centre. Investment in a new building in Kanchipuram,
proper than a five year lease should the store fail.
They are not too concerned about the other supermarket in Kanchipuram. There is enough business for both.
Besides, the competitor's prices are higher than shop-o-self.
They also discount past supermarket failures in the shopping certre. They claim these were caused more by
poor management than by the shopping centre's being slightly off the beaten path.
The Decision: The board of directors listens to both sides and then votes to open a Shop-o-self store at the
Kanchipuram shopping centre.
1. The residents at the projected residential development will shop in the Kanchipuram store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
2. Poor management causing past supermarket failures.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
3. New east-west highway.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
4. Expansion of dynamic company.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
5. Failure of two supermarkets due to poor site selection.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
6. Establishing a new store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
7. New housing development.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
8. Car commuters will shop at Kanchipuram supermarket.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
9. High disposable income of expected new residents.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
10. Kanchipuram's prices are lower than those of competitors.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
PASSAGE II (Questions 11 – 20)
In 1997 Mr. Deepak, a chemical engineer, began experimenting in his spare time with a new method for
processing fresh orange juice. By 2000, he had perfected the process to such an extent that he was ready to
begin production in a small way. His process enabled him to extract 18 percent more juice from oranges than
was typically extracted by a pressure juicer of the type currently used in cafes. His process also removed
some of the bitterness, which got into the juice from the peelings when oranges were squeezed without
peeling them.
Since many of the better quality restaurants preferred to serve fresh orange juice instead of canned or frozen
juice, Mr. Deepak believed he could find a ready market for his product. Another appeal of his product would
be that he could maintain more consistent juice flavor than haphazard restaurant juicing usually produced.
Mr. Deepak patented the process and then started production. Since his capital was limited, he began
production in a small building, which previously had been a woodworking shop. With the help of his brother,
Mr. Deepak marketed the juice through local restaurants. The juice was distributed in glass bottles, which
proved to be rather expensive because of high breakage. The new product was favourably accepted by the
public and the business proved to e a success.
Mr. Deepak began to receive larger and more frequent orders from his customers and their business
associates. In 2002, he quit his regular job in order to devote full time to his juice business. He soon reached
his capacity because of his inability to personally over a larger area with his pickup truck. Advertising was on a
small scale because of limited funds. Faced with the problems of glass bottle breakage and limited
advertisement and distribution, Mr. Deepak approached a regional food distributor for a solution Mr. Deepak
was offered a plan where by the distributor would advertise and distribute the product on the basis of 25
percent of gross sales. The distributor would assist Mr. Deepak in securing a loan from the local bank to
expand the production.
Before he had an opportunity to contact the bank to borrow money, Mr. Deepak was introduced to Mr. Sunil, a
plastics engineer, who produced plastic containers. Mr. Deepak mentioned his own problems in the expansion
of his business. Mr. Sunil wanted to finance expended juice production with the understanding that plastic
containers would be used for marketing the orange juice. He would lend the money interest free, but he was
to receive 40 percent of the net profits for the next ten years. Distribution and advertising agent for 25 percent
of gross sales. The principal on Mr. Sunil's invested money was to be repaid by Mr. Deepak on a basis of 10
percent of his share of the profits. Mr. Sunil was to retain an interest in the profits of the firm until the loan was
repaid, or at least for ten years.
Mr. Deepak's current sales were 10,000 litres of juice a month. If distribution could be expanded, sales could
be doubled, given the potential demand. Of the possible total sales of 20,000 a month, about 75 percent
would be sold to large restaurants and the reminder to small cafes and canteens. As soon as the juices were
bottled in plastic containers, sales could also be made to household consumers. Mr. Deepak was very
optimistic that sales to the final consumer through retail shops would succeed. Some initial contacts were
made with a local manager of a food chain supermarket. The manager was sure that he could sell 4,000 litres
a month through his outlets.
Mr. Deepak also calculated his potential profits. His goal was to increased sales while at the same time
earning a 10 percent rate of return on his prior capital investment in equipment and other assets. The present
value of Mr. Deepak's investment was Rs. 2,50,000. Of this sum, machinery and equipment were valued at
Rs. 1,00,000; building was worth Rs. 50,000 and his patent and know-how were valued at Rs. 1,00,000. On
the basis of this evaluation, Mr. Deepak desired a return of Rs. 25,000 above salaries and other expenses
after the first year of operation.
Both the regional distributor and Mr. Sunil believed that Mr. Deepak's sales could be increased to 15,000 litres
of juice per month by the end of the first year of expanded operations. However, the extent to which
production could be expanded to meet demand depended on the availability of plastic containers (which
would be supplied at factory cost under Mr. Sunil's proposal), and additional machinery. Increased market
coverage would be obtained both under the regional food distributor and Mr. Sunil's proposals. The critical
deciding factor, as Mr. Deepak understood, was which plan would maximize his return on investment beyond
the minimum figure of 10 percent.
11. Cost of securing a loan
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) The item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
12. High breakage rate of glass bottles.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
13. Expansion of the business
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
14. Continued demand by the public for Mr. Deepak's orange juice
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
15. Possibility of doubling sales through expanded distribution
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
16. Previous use of Mr. Deepak's building as a woodworking shop
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
17. Ten percent return of investment
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
18. Small scale of current advertising
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
19. Value of patent held by Mr. Deepak.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
20. Mr. Deepak's current level of sales.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
SECTION II
READING COMPREHENSION
Direction: This section contains two reading passages. You have to read each carefully. Each passage is
followed by questions based on its content. After reading each passage, choose the best answer to each
question. The questions are based on what is stated or implied in each passage.
PASSAGE I (Questions 21 – 30)
The concept of "standard of living" is a wide and multifaceted one. In the absence of comprehensive
measurement, it is commonly expressed empirically in terms of consumption or in terms of income.
One of the most comprehensive expressions of standard of living is total consumption over an extended
period, where consumption is defined not only as family purchases but also as (1) consumption of goods and
services produced by the family; (2) consumption of public services provided without payment; and (3)
consumption of goods and services received as compensation for labor, over and above wages and salary. It
may be assumed that total consumption is less subject to incidental fluctuations than income. Moreover, it
reflects not only current income but also past income and savings, windfalls, and expectations regarding
future income.
Current monetary income constitutes the main indictor for the standard of living; however, standard of living is
not determined solely by current income, but also by past income, accumulated assets and expectations for
future income. Moreover, the standard of living of a family is influenced by the value of the public services
from which it benefits and the rate of taxes which it has to pay.
In the period under review, the standard of living of families originating from Asia and Africa improved relative
to that of all families. This improvement found expression in higher income levels, better housing, higher
ownership rate of consumer durables and an increase in the proportion of families in higher income brackets.
However, even after the improvement in their relative position during the past decade, their average income is
still only 70% of the overall average for all families.
One of the important factors behind the income differential between families of African and Asian originals and
the rest of the populations is the level of education. In rent years the gap between these two groups has
narrowed among the younger generation, but it is still substantial. Unless the education gap is significantly
reduced between these two groups, other means employed in an attempt to produce more income equality
will be thwarted. More resources must be immediately put to the task of improving educational opportunities
for families of African and Asian origin, without of course, reducing the education facilities and opportunities
open to the rest of the population.
21. The author defines 'standard of living' in terms of
(a) Total goods and services produced (b) Consumption of goods and services
(c) Real income (d) Per capita income
(e) Discretionary income.
22. Which income period (s) would be included in the author's definition of 'standard of living;?
I. Past income II. Current Income III. Future income
(a) I only (b) II only (c) I and II only (d) I, II and III
(e) Neither I, II and III
23. Consumption is defined as
(a) Total family purchases
(b) Total family purchases plus goods and services produced by the family
(c) Public services provided by the state.
(d) Income minus expenditure on necessities
(e) Total family purchases plus other goods and services consumed
24. Between 1994 and 2000, average real income
(a) Remained stable
(b) Increased by about 5% annually
(c) Decreased slightly
(d) Decreased during the recession
(e) Decreased by 5% annually
25. According to the passage, between 1997 and 2000, income equality
(a) Declined among all strata
(b) Declined most significantly among lower income groups
(C) Widened between the rich and the poor strata
(d) Did not change appreciably
(e) Declined among older groups in the population.
26. The author believes that inequality of income might be narrowed if
(A) The tax structure was reformed
(b) The educational gap between different population groups was reduced
(c) More jobs could be found for people of Asian-African origin
(d) Real income increased
(e) A system of price controls was implemented
27. The standard of living of Asian - African immigrants has improved as measured by all of the following
factors except
(a) Higher income levels
(b) Better housing
(c) Increased ownership of consumer durables
(d) A shift in population centres
(e) An increased proportion of Asian - African families in higher income brackets.
28. It may be inferred that the author of the passage is an
(a) Engineer (b) Food specialist (c) Economist
(d) Bank president (e) Efficiency expert
29. Even though the income level of families of Asian - Africa origin increased relatively, their average
income is still
(a) Only about equal to that of other groups
(b) About 70 percent of the overall national average
(c) Close to the national average, but slightly below
(d) About 50 percent of the national average
(e) About 25 percent of the national average
30. Between 1997 and 2000, the standard of living of the urban population
(a) Declined (b) Increased (c) Stagnated (D) Remained constant (e) Doubled
PASSAGE II (Questions 31 – 40)
Much has been written about the need for increasing our knowledge of marketing in other countries and how
different marketing systems operate in delivering goods and services to consumers. Indian businessmen have
long been interested in foreign markets for the purpose of stimulating trade. Analysis of the mechanisms of
the given country's internal trade and the structural and environmental factors of its marketing system are
necessary to the success of an Indian firm's marketing efforts aboard.
Knowledge of a country's marketing system is of equal importance to the potential investor. Information
pertaining to channels of distribution, promotional facilities, and the marketing experience of management
should have weight in the investment decision equal to factors such as financing the possibility of
expropriation and plant location. Moreover, Indian businessmen are certainly not limited to investment in
manufacturing industry aboard; there may be profitable opportunities for the introduction of Indian marketing
institutions and techniques in other countries. The extent to which Indian rupees should be channeled into the
introduction of Indian marketing innovations depend upon the answers to the following questions: (1) to what
extent is it possible to " transplant" Indian marketing operations or institutions to foreign countries, and (2)
would such transplantations, if successful, contribute to the economic development of the recipient country?
In light of the above, research is needed to determine the factors responsible for the acceptance and growth
of marketing innovations so that an understanding of the adoption process can aid Indian businessmen
contemplating the introduction of similar marketing techniques in other developing countries.
Take the case of the marketing innovation: self-service. Whether self -service shops can be successful
outside India depends upon sufficient population density, consumer income and the availability of suitable
store locations and manpower. But even when these environmental forces are positive, cultural constraints
may still serve as a barrier to the development of self-server. For example, a packaged food industry cannot
develop unless culturally developed habits of buying only "fresh" foods and produce can be overcome.
Moreover, consumers must be sufficiently literate to select products from store shelves without the help of
sales clerks.
The traditional pattern of shopping (in many countries) at different locations for each category of goods -e.g.
dairy products, vegetables, meat, etc. is a custom that has been learned and reinforced over many years. It
does not break down easily. Daily shopping trips may be re of a social Endeavour, provided the housewife
can have contract with her friends at the local market or grocery, although hand-to-mouth buying may also
result from low incomes and lack of refrigerating and storage facilities.
In Israel, the first supermarket was successful in changing the shopping patterns of many housewives who
traditionally shopped at different stores for meat, dairy products, vegetables and fruit, and baked goods.
Housewives preferred the self-service shop because it refaced total shopping time and offered quality food at
lower prices. Working women switched to the self-service shop because it is open during their lunch hour,
unlike the small shops that close at midday for several hours. Besides introducing a wider assortment of
products at lower prices, standardized packaging, pricing, and quality was offered to the Israeli consumer.
Although prepackaged meats and produce were not accepted by many consumers at first, there are
indications that buying habits have changed. For example, packaged meat now accounts for about 25 percent
of total sales of Israel's two major self-service food chains.
31. According to the author, knowledge of foreign marketing systems is essential because it
(a) Cements relation between countries
(b) Helps us to know about other people
(c) Can help to stimulate foreign trade
(d) Improves channel of distribution
(e) Teaches us something about our marketing system.
32. The passage implies that marketing can contribute to
(a) Improving goods and services
(b) Economic development
(c) More efficient promotion and advertising
(d) Full employment
(e) Growth of economic institutions
33. Successful introduction of Indian marketing techniques abroad depends upon the
(a) Educational level in the host country
(b) Amount of investment capital available
(c) Use of efficient channels of distribution
(d) Extent to which the techniques can be 'transplanted'
(e) Adaptability of Indian methods to 'foreign cultural conditions'
34. A most important constraint on the introduction of self service shops seems to be
(a) Cultural barriers (b) Income (c) Education
(d) Capital formation (e) Population dispersion
35. In Israel, daily shopping trips to the food market occur because of
(a) A lack of supermarkets (b) Social reasons as much as economic ones
(c) Low per-capita income (d) Poor transportation facilities
(e) Fluctuating food supplies.
36. Working women in Israel prefer self - service shops owing to their
(a) Lower food prices
(b) Better quality food products
(c) More convenient shopping hours
(d) Wider choice of commodities
(e) Pre-packaged meats and vegetables.
37. Concerning the transfer of Indian marketing techniques abroad, the author concludes that
(a) Most countries can accept these techniques
(b) They are not operable in most countries
(c) More research is needed into this subject
(d) The transfer depends upon capital availability
(e) In general, only developed countries can use Indian marketing techniques
38. The author states that adoption of self-service is a function of
I. Household income
II. Cultural and structural constraints
III. Population destiny
(a) I only (b) III only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III
39. The article from which this passage was extracted probably appeared in an
(a) Academic journal (b) Accounting journal (c) Consumer newsletter
(d) Popular magazine (e) Newspaper editorial
40. Based on the Israeli experience, we can conclude that the adoption of self-service by developing
countries.
(a) Is hopeless
(b) Shows some promise
(C) Is likely to proceed with great rapidity
(d) Hinders upon a large population of working women
(e) Depends upon a large population of working women
SECTION III
PROBLEM SOLVING (QUESTIONS 41 - 60)
Directions: For each of the following questions, select the choice which best answers the questions or
completes the statement
41. If m, n, o and p are real numbers, each of the following expressions equals m(nop) EXCEPT
(a) (op)(mn) (b) ponm (c) p(onm)
(d) (mp)(no) (e) (mn) (mo)(mp)
42. If the area of the triangle BCE is 8, what is the area of the square ABCD?
(a) 16 (b) 82 (c) 8 (d) 4 (e) 22
43. The diagonal of the floor of a rectangle closet is 7.5 m. The shorter side of the closet is 4.5 m. What is
the area of the closet in square meter?
(a) 37 (b) 27 (c) 54/4 (d) 21/4 (e) 5
44. John has more money than Sam but less than Bill. If the amount held by John, Sam and Bill are x, y
and z respectively, which of the following is true?
(a) z < x < y (b) x < z < y (c) y < x < z (d) y < z < x (e) x < y < z
45. If mx + ny = 12my and my ≠ 0, then x/y + n/m =
(a) 12 (b) 12 mn (c) 12m + 12y (d) 0 (e) mx + ny
46. Some students planned a picnic. The budget for food was Rs 500. But, 5 of them failed to go and thus
the cost of food for each member increased by Rs 5. How many students attended the picnic?
(a) 15 (b) 25 (c) 20 (d) 30 (e) 45
47. Which of the following must be true?
I. Any two lines which are parallel to a third line are also parallel to each other
II. Any two planes which are parallel to a third plane are parallel to each other
III. Any two lines which are parallel to the same plane are parallel to each other.
(a) I only (b) II only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III
48. The co-ordinates of the vertices A, B of square ABCD is (2, 0) and (0, 2) respectively. What is the area
of the square ABCD?
(a) 2 (b) 4 (c) 4√2 (d) 8 (e) 8√2
49. A figure that can be folded over along a straight line so that the result is two equal halves which are
then lying on top of one another with no overlap is said to have a line of symmetry. Which of the
following figures has only one line of symmetry?
(a) Square (b) Circle (c) Equilateral Triangle
(d) Isosceles triangle (e) Rectangle
50. A labourer is paid Rs. 8 per hour for an 8 hour day and 1.5 times that rate for each hour in excess of 8
hours in a single day. If the labourer received Rs. 80 for a single day's work, how long did he work on
that day?
(a) 6 hrs 40 min (b) 9 hrs 20 min (c) 9 hrs 30 min
(d) 9 hrs 40 min (e) 10 hrs
51. The vertex of the square MNOP is located at the centre of circle O. If arc NP is 4π units long, then the
perimeter of the square MNOP is
(a) 32 (b) 32π (c) 64 (d) 64π
(e) cannot be determined
52. How many minutes will it take to completely fill a water tank with a capacity of 3750 litres if the water is
being pumped into the tank at the rate of 800 litres per minute and is being drained out of the tank at
the rate of 300 litres per minute?
(a) 3 min 36 sec (b) 6 minutes (c) 7 min 30 sec (d) 8 minutes (e) 1875 minutes
53. Triangle ABC is inscribed in a semicircle. What is the area of the shaded region above?
(a) 32π – 4 (b) 2π – 4 (c) 12π - 4 (d) 6π - 4
(e) Cannot be determined from the information given
54. Two fences in a field meet at an angle of 120º , A cow is tethered at their intersection with a 15 meter
rope. Over how many square meters can the cow graze?
(a) 50π (b) 75π (c) 80π (d)85π (e) 90π
55. In the same amount of time a new production assembly robot can assemble 8 times as many
transmissions as an old assembly line. If the new robot can assemble 'x' transmissions per hour, how
many transmissions can the new robot and the old assembly line produce together in five days of round
the clock production.
(a) 45x/8 (b) 15x (c) 135x/8 (d) 135x (e) 1080x
56. A computer is available for Rs 39,000 cash or Rs 17,000 as cash down payment followed by five
monthly installments of Rs 4,800 each. What is the rate of interest under the installment plan?
(a) 35.71% p.a (b) 37.71% p.a (c) 36.71% p.a (d) 38.71% p.a (e) 45.71% p.a
57. If Sasi has Rs. 5 more than Tarun and if Tarun has Rs. 2 more than Eswar, which of the following
exchanges will ensure that each of the three has an equal amount of money?
(a) Sasi must give Eswar Rs. 3 and Tarun Rs. 1
(b) Tarun must give Sasi Rs. 4 and Sasi must give Eswar Rs. 5
(c) Eswar must give Sasi Rs. 1 and Sasi must give Tarun Ra. 1.
` (d) Sasi must give Eswar Rs. 4 and Tarun must give Eswar Rs. 5
(e) Either Sasi or Eswar must give Tarun Rs. 7.
58. A train with 90 km/h crosses a bridge in 36 seconds. Another train 100 metres shorter, crosses the
same bridge at 45 km/h. What is the time taken by the second train to cross the bridge?
(a) 61 seconds (b) 63 seconds (c) 62 seconds (d) 64 seconds
(e) 68 seconds
59. For which of the following figures can the perimeter of the figure be determined if the area is known?
I. a trapezoid
II. a square
III. an equilateral triangle
IV. a parallelogram
(a) I only (b) II only (c) III only
(d) II and III only (e) I and III only
60. Two crystal spheres of diameter x/2 are being packed in a cubic box with a side of x. If the crystal
spheres are in the box and the rest of the box is completely filled with packing powder, approximately
what proportion of the box is filled with packing powder? (The volume of a sphere of radius r is 4/3πr³)
(a) 11/10 (b) 1/8 (c) ½ (d) ¾ (e) 7/8
SECTION - IV
DATA SUFFICIENCY (QUESTIONS 61 - 80)
Directions: Each question below is followed by two statements numbered as (a) and (b). You have to
determine whether the data given in the statements is sufficient for answering the question. Use the data
given, plus your knowledge of mathematics and every day facts, to mark your answer as
1. If statement (a) alone is sufficient to answer the question, but statement (b) alone is not sufficient.
2. If statement (b) alone is sufficient to answer the question, but statement (a) alone is not sufficient.
3. If both statements together are needed to answer the questions, but neither statement alone is
sufficient
4. If either statement (a) or (b) by itself is sufficient to answer the question.
5. If not enough facts are given to answer the question.
Directions:
Each of the following problems has a question and two statements which are labeled (1) and (2) in which
certain data are given. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for
answering the questions. Using the data given in the problems plus your knowledge of mathematics and every
day facts, choose:
1. If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
2. If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
3. If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
4. If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
5. If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data
61. Find the value of the smaller acute angle of a right angled triangle.
1. The hypotenuse is twice the length of the shorter arm
2. The larger acute angle is 60º
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
62. What is the volume of soil required to fill a flower box?
1. The box is 80 cm wide
2. The box is 1 metre long
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
63. How long will it take for two pipes to empty or fill a tank that is 3/4 full?
1. Pipe A can fill the tank in 12 minutes
2. Pipe B can empty it in 8 minutes.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
64. How much did a man earn in 2002?
1. He earned Rs. 6,500 in 2003 which is 12.5 % more than he earned in 2002.
2. His wife (who earned half the amount he earned) and he earned Rs. 8666.67 together in 2002
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
65. How long is a bridge that crosses a river which is 250 metres wide?
1. One bank of the river holds 1/5 of the bridge.
2. The other bank holds 1/6 of he bridge.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
66. What is the average age of the children in a class?
1. The age of the teacher is as many years as the number of children.
2. The average age increases by 1 year if the teacher’s age is also included.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
67. A rectangular field is 40 metres long. Find the area of the field.
1. A fence around the entire boundary of the field is 140 meters long
2. The field is more than 20 metres wide.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
68. A man, 2 metres tall is standing near a light on the top of a pole. What is the length of the shadow of by
the man?
1. The pole is 6 metres high
2. The man is 4 metres from the pole.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
69. Working at a constant rate, it takes worker U, 3 hours to fill up a ditch with sand. How long would it take
for worker V to fill up the same ditch working alone?
1. Working together U and V can fill the ditch in 1 hour 52.5 minutes
2. In any length of time worker V" fills in only 60% as much as worker U does in the same time.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you an get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
70. Mohan is 6 years older than Sohan. What will be the sum of their present ages?
1. After 6 years the ratio of their ages will be 6: 5
2. The ratio of their present ages is 5: 4
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
71. Train T leaves town 'A' for town 'B' and travels at a constant speed. at the same time train 'S' leaves
town 'B' for town 'A' and also travels at a steady speed. Town 'C' is between A and B. Which train is
traveling faster?
Towns A, C and B lie on a straight line
1. Train S arrives at town C before train T
2. C is closer to A than to B.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
72. AB and CD are both chords of the circle with centre O. Which is longer AB or CD?
1. Arc AEB is smaller than arc CFD.
2. The area of the circular segment CAEBD is larger than the area of circular segment ACFDB
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
73. Did the XYZ Corporation have higher sales in 1998 than in 1999?
1. In 1998 the sales were twice the average (arithmetic mean) of the sales in 1998, 1999 and 1970.
2. In 1970, the sales were three times those in 1999.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
74. A sequence of numbers a1, a2 , a3 , ................ is given by the rule an
2 = an+1. Does 3 appear in the
sequence?
1. a1 = 2 2. a4 = 256.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
75. What is the value of x + y?
1. x – y = 4, 2. 3x + 3y = 4
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
76. x and y are integers that are both less than 10. Is x greater than y?
1. x is a multiple of 3 2. y is a multiple of 2
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
77. Are two triangles congruent?
1. Both triangles are right triangles.
2. Both triangles have the same perimeter.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data
78. If both conveyer belt A and conveyer belt B are used, they can fill a hopper with coal in one hour. How
long will it take for conveyer belt A to fill the hopper without conveyer belt B?
1. Conveyer belt A moves twice as much coal as conveyer belt B.
2. Conveyer belt B would take 3 hours to fill the hopper without belt A.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
79. A fly crawls around the outside of a circle once. A second fly crawls around the outside of a square
once. Which fly travels farther?
1. The diagonal of the square is equal to the diameter of the circle.
2. The fly crawling around the circle took more time to complete his journey than the fly crawling
around the square.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
80. What is the difference between the shares of profits of Rekha and Nutan out of a profit of Rs 6,000 at
the end of the year?
1. Rekha invested Rs.50,000 and withdrew Rs 1,000 after4 months.
2. For the last 8 months, Nutan’s capital was 125% of Rekha’s.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
Directions: (Questions 81 – 100)
In each of the following sentences four words or phrases have been underlined. Only one underlined part in
each sentence is not acceptable in Standard English. Pick up that part - (1) or (2) or (3) or (4). If there is no
error, mark (5).
81. Many scientists are alarmed over the interest in such pseudo-scientific topics as ESP, flying saucers
and the occult, fearing that it may herald a new dark age of gullibility, ignorance, and thinking in
superstitious ways. No Error.
(a) Many scientists are alarmed (b) Fearing that (c) It may herald
(d) Thinking in superstitious ways (e) No Error
82. Although the theory of continental drift was not widely accepted until the mid-twentieth century, the
basic concept has been described as early as 1620. No Error.
(a) Was not widely (b) Accepted until (c) Has been
(d) As early (e) No Error
83. In the diagnosis of psychiatric ailments, it is essential that the practitioner approach each subject
without pre-judgments as relates to the nature or causes of the disorder. No Error.
(a) Diagnosis (b) It is essential that (c) Approach
(d) As relates (e) No Error
84. Adaptive radiation is the process whereby a given species, through gradual adaptation in several
locations to a variety of different habitats , eventually become separate species with distinct
characteristics and behaviors. No error
(a) The process whereby (b) Through gradual adaptation (c) Of different habitats
(d) Eventually become (e) No Error
85. Foreign auto makers have not only made major inroads into the Indian market: manufacturers of other
consumer goods have challenged the dominance of Indian Industry as well. No Error.
(a) Have not only made (b) Inroads into (c) Of other
(d) As well (e) No Error
86. After six months of study, the commission announced that some of the money previously allocated for
water supply projects be spent instead on pollution control measures. No Error
(a) Six months of study (b) Some of the money (c) Previously allocated
(d) Be spent (e) No Error
87. Jo is the one who seems convinced that we are trying to harm her irregardless of how much we have
done for her benefit. No Error
(a) Who (b) Are (c) Irregardless
(d) How much (e) No Error
88. The advice we had gotten had come just at the right time in our dealings in this most unfortunate
matter. No Error
(a) Advice (b) Gotten (c) Just
(d) In (e) No Error
89. His conclusions are different from the ones that you and I am prepared to accept, even under the
present circumstances. No Error
(a) From (b) Ones (c) Am
(d) Accept, even (e) No Error
90. If anyone in a position of genuine managerial responsibility approved the project, they are largely to
blame for it subsequent failure. No Error
(a) A position (b) Approved (c) They are
(d) For its (e) No Error
91. The three advantages of his plan are : its simplicity, It can be applied immediately, and its probable
popularity among the local population. No Error
(a) Of his plan are (b) It can be (c) Immediately, and
(d) Among (e) No Error
92. There was scarcely no time given to think about the problem before the bell rang for the end of class.
No Error
(a) Was (b) No (c) Given (d) Before (e) No Error
93. Everyone in the family looks well in this family portrait except uncle Sam and me. No Error
(a) Looks (b) well (c) Except (d) Me (e) No Error
94. Realizing how much had been expected of me, my confidence grew until I was able to face my
adversaries boldly. No Error
(A) Had been (b) Of Me (c) My Confidence (d) boldly (e) NO Error
95. The situation would have been far different than it is today had Ram listened to the good advice
given him by his tutor. No Error
(a) Would have been (b) Far different than (c) Had
(d) given Him (e) No Error
96. If you would have come earlier, as I had advised, you would never have been missed by that crude
trick. No Error
(a) Would have (b) Had (c) Would
(d) Missed (e) No Error
97. Send it back to whomever you think should receive it; I no longer care whose it is. No Error
(a) Whomever (b) Should receive it (c) No longer
(d) Whose (e) No Error
98. I am sure that it would be all right if no one but him was allowed to tender their resignation. No Error
(a) It would (b) But him (c) Was allowed
(d) Their (e) No Error
99. Having been delayed by unfavorable weather, it was not possible for our plane to arrive in time for the
connecting flight. No Error
(a) Been delayed (b) Unfavorable (c) Was
(d) In time (e) No Error
100. The workers were enthused over the prospects for a wage increase. No Error
(a) Were (b) Enthused (c) Over
(d) Wage (e) No Error
TANCET (MBA)
Answer Key
1. (d) 2. (e) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (d)
9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (e)
17. (a) 18. (c) 19. (c) 20. (d) 21. (b) 22. (c) 23. (e) 24. (b)
25. (b) 26. (b) 27. (d) 28. (c) 29. (b) 30. (b) 31. (c) 32. (b)
33. (d) 34. (a) 35. (b) 36. (c) 37. (c) 38. (e) 39. (c) 40. (b)
41. (e) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (a) 46. (b) 47. (c) 48. (d)
49. (d) 50. (b) 51. (c) 52. (c) 53. (b) 54. (b) 55. (d) 56. (c)
57. (a) 58. (b) 59. (d) 60. (e) 61. (d) 62. (e) 63. (c) 64. (d)
65. (e) 66. (a) 67. (a) 68. (c) 69. (d) 70. (d) 71. (c) 72. (d)
73. (e) 74. (d) 75. (b) 76. (e) 77. (e) 78. (d) 79. (e) 80. (d)
81. (e) 82. (c) 83. (d) 84. (d) 85. (b) 86. (c) 87. (c) 88. (a)
89. (c) 90. (c) 91. (b) 92. (b) 93. (d) 94. (a) 95. (d) 96. (b)
97. (d) 98. (d) 99. (d) 100. (a)


Directions: There are two passages in this Section. Read also the directions for answering
questions under the passage before answering.
FIRST PASSAGE
A large departmental stores chain decided to organise a New Year sales in ail its 14 branches in the
City. The M.D. set the goals for the sales.
High volume low margins should be the major thrust.
New customer base has to be created through the sales and at the same time sustaining the existing
customer has to be ensured. He asked the Sales staff to select good quality products carefully and
work out the discounts ensuring customer attraction. There should be no stock-outs during the
sales and hence, agreements should be made with the suppliers to ensure the availability of the
products for New Year sales.
Separate teams were formed for selection of products, advertising including product displays,
selection and training of temporary staff, liason with suppliers / Credit Card agencies and
Customer Relations. Elaborate arrangements were customer convenience – queueing, catering -
services, etc. It was decided to ask for police bandobust. Special uniforms were made for the sales
staff. It was decided to have a VIP to inaugurate the sales at each centre. Prizes / additional
incentives were worked out on volume of purchases without violating statutory regulation. The
staff worked hard to ensure, the success of the sales. Manager of each branch was made the
Coordinator, who was allowed to mobilise all the resources needed and take appropriate decisions.
M.D. had also assigned the total responsibility to his GM(Pur). He was asked to lay down all the
activities both at the Corporate / branch levels and assign them to various people. Delegation was
the key aspect and control was to be discrete and minimal. Sales people were to be motivated
through Performance Awards, Commissions, etc.
M.D. sent a circular to all the staff, soliciting their cooperation in making the D day a success –
paving the way for further growth of the Company.
Directions: The questions that follow relate to the preceding passage. Evaluate, in terms of
the passage, each of the item given. Then select your answer from one of the following
classifications.
1) A Major Objective in making the decision: one of the goals sought by the decision.
2) A Major Factor in making the decision : an aspect of the problem, specifically mentioned in
the passage, that fundamentally affects and/or determines the decision.
3) A Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on/or affecting a
Major factor, rather than a Major objective directly.
4) A Major Assumption in making the decision: a projection or supposition arrived at by the
decision maker before considering the factors and alternatives.
5) An Unimportant issue in making the decision: an item Sacking significant impact on, or
relationship to, the decision.
Questions:
1. M.D. Assigning the total control to GM (Pur).
2. Suppliers are to be approached to ensure availability of goods.

3. Discounts for each product to be worked out to attract customers.
4. A V.I.P. to inaugurate the sales at each branch.
5. Recruitment and Training of temporary staff.
6. Police bandobust to be arranged.
7. Formation of teams for each activity to ensure planning and co-ordination.
8. Objectives for sales clearly defined and communicated.
9. Advertising, product displays etc. to ensure a good response for the sales.
10. Delegation at every level would ensure effectiveness.
Data Application Questions:
11. Which of the following activities were planned to ensure the success of New Year Sales?
I. Having a VIP to inaugurate the sales
II. Availability of the products included in the sales
III. One person in total control of all activities for each branch
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) III only 5) II and III only
12. Each activity was carefully planned
I. Through formation of a separate team to look into each area
II. Placing a Senior Executive to be overall in charge
III. By direct involvement and active interest of M.D.
1) I only 2) II only 3) III only 4) I and II only 5) I and III only
13. Sales staff were motivated to put in their maximum efforts
I. Through product discounts, prizes, etc. to customers
II. Through direct approach my MD, by writing to each of the staff
III. Through proper training and providing a distinct uniform
1) II only 2) III only 3) I only 4) II and III only 5) I and III only
14. The goals set for the sales by MD
I. To create public awareness through advertising
II. To motivate the staff to do better and effectively
III. To create new customer base
1) III only 2) I and II only 3) II only 4) I, II and III 5) I and III only
15. The customer satisfaction was ensured through
I. Providing facilities during the sales such as catering services
II. Making sure availability of good quality products at discounts throughout the sales
III. Providing adequate staff through employment of temporary staff
1) II and I 2) All 3) None 4) I only 5) II only
SECOND PASSAGE
Coirfoam, a small company producing foam rubber mattresses was in financial trouble, and its
owners wanted to sell it. The company has been established some twenty years ago, but its market
share had steadily declined over the last five years. Since Mr. krishnan had no previous experience
in the mattress business, he requested his friend to tell him what he could do about it.
His friend analysed the company's resources. Its best resources was its product and brand name.
However, synthetics are much cheaper than foam rubber mattresses. . Latex mattresses are known
for their orthopaedic and anti-allergic qualities, among others. The coirfoam brand name had very
nearly become a genetic term for all types of rubber mattresses. Coirfoam, however was the only
latex mattress produced locally.

Apart from a superior product, the company had few resources. Its equipment; though satisfactory,
was old. It operated in leased premises on a year-to-year basis, although the landlord was willing
to conclude a long-term agreement on favourable terms. On the other hand, the company's labour
force was experienced and dedicated and its production manager had more than ten years'
experience in latex manufacturing.
The Chairman of the company, was seventy years old and wanted to retire. Apart from the Sales
Manager, no one else shared responsibility for marketing or administration. He told Krishnan's
friend that if the company were sold, he had no intention of remaining in service; he had eighteen
years of experience in the mattress industry. If the sales manager left the company Krishnan might
not find a suitable replacement. This was another issue that Krishnan's friend had to study.
Coirfoam's financial position was precarious. The company was heavily in debt and its line of
credit fully extended. There was some question as to whether the company would be able to
purchase enough latex to keep production going, but the manager assured, that the company had a
bank letter of credit to purchase an additional three month's supply.
Inspite of the Chairman's optimism, the fact was that his company had steadily lost market share.
Once the dominant mattress manufacturers with fifty percent of the local market, its market share
has declined to less than ten percent. The Chairman attributed this decline to popularity gained by
spring mattress manufacturers, who had only begun production five years ago. Spring mattress
now accounted for seventy percent of the total market, another company ten percent, with the
remaining twenty percent shared by a number of small plants producing synthetic rubber
mattresses. Spring mattresses had some attributes similar to those of foam rubber, such as
orthopaedic qualities. They were less costly to manufacture but sold to the customer at about the
Same price as coirfoam mattresses.
Because of coirfoam financial difficulties, it ceased advertising in newspaper and on radio for over
the past five years. As a result, retailers were reluctant to handle the product. In contrast to it, two
spring mattress manufacturers had advertised heavily in the mass media. One of those
manufacturer's products was sold exclusively by the largest furniture chain in the country. During
his study of the mattress market, a number of retailers had expressed the opinion to Krishnan's
friend that a whole generation of young people largely unaware of coirfoam product because of the
lack of advertising. One retailer was quoted as saying "It is true that older people remember
coirfoam but these mattresses last for almost twenty years". The big market is not the replacement
market, but sales generated by family formation. Thousands of young couples get married every
year and every marriage means another mattress sale. But these young couples only see
advertisements for spring mattresses. It is obviously easier for any salesman to sell a mattress
which his customers have seen in countless advertisement that one which is relatively unknown.
Krishnan's friend was aware of the fact that if con-foam was ever to regain some of its lost market
share, it would have to launch a major advertising programme to educate young adults about the
important attributes found in its product. A major question that needed an immediate answer was :
"To what extent are people aware of coirfoam mattresses and their attributes?" Other question
involved the attitudes of people toward foam rubber mattresses in general and how these attitudes
compared to those toward spring mattresses. Krishnan's friend ordered a market research survey to
obtain answers to his questions. In brief, the study of coirfoam mattresses showed that customers

over twenty-five years of age who were aware of coirfoam mattresses had favourable attitudes
towards their attributes. About three quarters of these people expressed a preference for foam
rubber mattresses for their children (by contrast with other mattresses for their own use).
Awareness among younger segments of the population of the attributes of foam rubber mattress in
general, and of coirfoam in particular was very low. Few people expressed an intention to buy
foam rubber mattresses. On the basis of the preliminary research Krishnan was optimistic that he
could turn the company around, in support of his belief, he cited the recognition of the company
among a significant portion of the population and that fact that they would buy a coirfoam for their
children. He believed that once retailers became aware that new management had taken over the
company, they would be willing to stock the product, Krishnan was aware that the research
findings were not always in agreement with his conclusions. However, the findings that young
people were relatively unaware of coirfoam did not seem to worry him. He felt that a welldesigned
advertising program would convince many people to buy a foam rubber mattresses,
rather than any competing type. Moreover the introduction of the new management team would
instil confidence among coirfoam bankers, credit lines would be increased thereby improving the
company's financial position. However, before making a final decision as to whether to purchase
coirfoam, Mr. Krishnan waited for his friend's final report and recommendations.
DATA EVALUATION QUESTIONS
Directions: The questions that follow relate to the preceding passage. Evaluate, in terms of
the passage, each of the items given. Then select your answer from one of the following
classifications and blacken the corresponding space on the answer sheet.
1) A Major Objective in making the decision: one of the goals sought by the decision maker.
2) A Major Factor in making the decision: an aspect of the problem, specifically mentioned in the
passage, that fundamentally affects and/or determines the decision.
3) A Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on/or effecting a
Major factor, rather than a Major objective directly.
4) A Major Assumption in making the decision: a projection or supposition arrived at by the
decision maker before considering the factors and alternatives.
5) An Unimportant issue in making the decision: an item lacking significant impact on, or
relationship to, the decision.
Questions:
16. Public awareness of the high quality of coirfoam mattresses.
17. The anti-allergic qualities of coirfoam mattresses.
18. Attitude of older consumer towards coirfoam mattresses.
19. Willingness of retailers to stock coirfoam products in the future.
20. Need to import latex rubber.
21. Coii-foam's present market share.
22. Krishnan's friend's recommendations.
23. Coirfoam leased its premises.
24. Orthopaedic qualities of coirfoam mattresses.
25. Age of manufacturing equipment.

SECTION II - READING COMPREHENSION
Directions: This Section contains three passages. You have to read each carefully. Each
passage is followed by questions based on its contents. After reading each passage choose the
best answer to each question. The questions are based on what is stated or implied in each
passage.
FIRST PASSAGE
Ocean water plays an indispensable role in supporting life. The great ocean basins hold about 300
million cubic miles of water. From this vast amount, about 80,000 cubic miles of water are sucked
into the atmosphere each year by evaporation and returned by precipitation and drainage to the
ocean. More than 24,000 cubic miles of rain descend annually upon the continents. This vast
amount is required to replenish the lakes and streams, springs and water tables on which all flora
and fauna are dependent. Thus, the hydrosphere permits organic existence.
The hydrosphere has strange characteristics because water has properties unlike those of any other
liquid. One anomaly is that water upon freezing expands by about 9 percent, whereas most liquids
contract on cooling. For this reason, ice floats on water bodies instead of sinking to the bottom. If
the ice sank, the hydrosphere would soon be frozen solidly, except for a thin layer of surface melt
water during summer season. Thus, all aquatic life would be destroyed and the interchange of
warm and cold currents, which moderates climate would be notably absent.
Another outstanding characteristic of water is that water has a heat capacity which is the highest of
all liquids and solids except ammonia. This characteristic enables the oceans to absorb and store
vast quantities of heat, thereby often preventing climatic extremes. In addition, water dissolves
more substances than any other liquid.
It is this characteristic which helps make oceans a great storehouse for minerals which have been
washed down from the continents. In several areas of the world, these minerals are being
commercially exploited. Solar evaporation of salt is widely practiced. Potash is extracted from the
Dead Sea and Magnesium is produced from sea water along the American Gulf Coast.
Questions:
26. The author's main purpose in this passage is to
1) Describe the properties and uses of water 2) Illustrate the importance of conserving water
3) Explain how water is used in commerce and industry
4) Reveal the extent of the earth's ocean masses 5) Compare water with other liquids
27. According to the passage, fish can survive in the ocean because
1) They do not need oxygen 2) Ice floats
3) Evaporation and conduction create a water cycle
4) There are currents in the ocean 5) Water absorbs heat
28. Which of the following characteristics of water does the author mention in the passage?
I. Water expands when it is frozen
II. Water is a good solvent HI. Water can absorb heat
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) II and III only 5) I, II and III
29. According to the passage, the hydrosphere is not
1) Responsible for all forms of life 2) Able to modify weather
3) A source of natural resources 4) In danger of freezing over
5) The part of the earth covered by water

30. The author's tone in the passage can best be described as
1) Dogmatic 2) Dispassionate 3) Speculative 4) Biased 5) Fascinated
31. The author organizes the passage by
1) Comparison and contrast 2) Juxtaposition of true and untrue ideas
3) General statements followed by examples
4) Hypothesis and proof 5) Definition of key terms
32. Which of the following statements would be most likely to begin the paragraph
immediately following the passage?
1) Water has the ability to erode the land
2) Magnesium is widely used in metallurgical processes.
3) Now let us consider the great land masses
4) Another remarkable property of ice is its strength
5) Droughts and flooding are two types of disasters associated with water
SECOND PASSAGE
A newly issued report reveals in facts and figures what should have been known in principle that
quite a lot of business companies are going to go under during the coming decade, as tariff walls
are progressively dismantled. Labour and capital valued at 600 billion rupees are to be made idle
through the impact of duty-free imports. As a result, 35,000 workers will be displaced. Some will
move to other jobs and other departments within the same firm. Around 15,000 will have to leave
the firm now employing them and work elsewhere.
The report is measuring exclusively the influence of free trade with Europe. The authors do not
take into account the expected expansion of production over the coming year. On the other hand,
they are not sure that even the export predictions they make will be achieved. For this presupposes
that a suitable business climate lets the pressure to increase productivity materialize.
There are two reasons why this scenario may not happen. The first one is that industry on the
whole is not taking the initiatives necessary to adapt fully to the new price situations it will be
facing as time goes by.
This is another way of saying that the manufacturers do not realize what lies ahead. The
Government is to blame for not making the position absolutely clear. It should be saying that in ten
year's time tariffs on all industrial goods imported from Europe will be eliminated. There will be
no adjustment assistance for manufacturers who cannot adapt to this situation.
The second obstacle to adjustment is not stressed in the same way in the report; it is the attitude of
the service sector. Not only are service industries unaware that the common market treaty concerns
them too, they are artificially insulated from the physical pressures of international competition.
The manufacturing sector has been forced to apply its nose to the grindstone for sometime now, by
the increasingly stringent import - liberalization program.
The ancillary services on which the factories depend show a growing indifference to their work
obligations. They seem unaware that over manned ships, under utilized container equipment in the
ports and repeated work stoppages slow the country's attempts to narrow the trade gap. The
remedy is to cut the fees charged by these services so as to reduce their earnings - in exactly the

same way that earnings in industrial undertakings are reduced by the tariff reduction program
embodied in the treaty with European Community.
There is no point in dismissing 15,000 industrial workers from their present jobs during the
coming ten years if all the gain in productivity is wasted by costly harbour, transport, financial,
administrative and other services. The free trade treaty is their concern as well. Surplus staff
should be removed if need be, from all workplaces, not just from the factories. Efficiency is
everybody's business.
Questions:
33. The attitude of the report as described in the passage may best be expressed as
1) Harshly condemnatory because industry is not more responsive to the business climate
2) Optimistic that Government will induce industry to make needed changes
3) Critical of labour unions
4) Pessimistic that anything can be done to reduce the trade gap
5) Objective in assessing the influence of free trade oh employment
34. What is the meaning of free trade?
1) Unlimited sale of goods in Europe
2) Trade on barter basis
3) The elimination of tariffs
4) Sale of price - discounted goods to European Countries
5) Trade with only the so - called "free countries", i.e., Western Europe
35. It can be inferred that the term adjustment assistance refers mainly to
1) Unemployment compensation
2) Some sort of financial assitance to manufacturers hurt by free - trade
3) Help in relocating plants to Europe 4) Aid in reducing work stoppages
5) Subsidy payments to increase exports
36. The author's central recommendation seems to be that
1) Unemployment should be avoided at all costs
2) Redundant labour should be removed in all sectors
3) Government should control the service sector
4) Tariffs should not be lowered 5) Workers should be retrained
37. Which of the following titles describes the context of the passage?
1) The prospects of Free Trade 2) Government Intervention in World Trade
3) Trade with the common market 4) What lies Ahead?
5) Unemployment and adjustment assistance
38. Which of the following will occur because of duty free imports?
I. 600 billion rupees of capital will be idled.
II. Thirty-five thousand workers will be unemployed
III. Fifteen thousand firms will face bankruptcy
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) II and III only 5) I, II and III
39. According to the passage, the Government is responsible for
1) Increasing tariffs 2) Subsidizing exports
3) Not explaining its position 4) Adjustment assistance 5) Over manned ships
40. Tariffs will be reduced on
1) All manufactured goods 2) Manufactured and agricultural goods
3) All goods 4) Industrial goods 5) Industrial and consumer goods

41. Which industries will be affected by tariff reductions?
I. Services II. Manufacturing III. Extracting
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) II and III only 5) I, II and III
THIRD PASSAGE
Observe the dilemma of the fungus; it is a plant, but it possesses no Chlorophyll. While all other
plants put the sun's energy to work for them combining the nutrients of ground and air into the
body structure, the chlorophyllous fungus must look elsewhere for an energy supply. It finds it in
those other plants which, having received their energy free from the sun, relinquish it at some point
in their cycle either to other animals (like us humans) or to fungi.
In this search for energy the fungus has become the earth's major source of rot and decay.
Wherever you see mold forming on a piece of bread, or a pile of leaves turning to compost, or a
blown - down tree becoming pulp on the ground, you are watching a fungus eating. Without
fungus action the earth would be piled high with the dead plant life of past centuries. In fact,
certain plants which contain resins that are toxic to fungi will last indefinitely; specimens of the
redwood, for instance can still be found resting on the forest floor centuries after having been
blown down.
Questions:
42. Which of the following words best describes the fungus as depicted in the passage?
1) unevolved 2) Sporadic 3) Enigmatic 4) Parasitic 5) Toxic
43. The passage states all the following about fungi EXCEPT:
1) They are responsible for the decomposition of much plants life
2) They cannot live completely apart from other plants
3) They are vastly different from other plants
4) They are poisonous to resin - producing plants
5) They cannot produce their own store of energy
44. The author's statement that “you are is best watching a fungus eating" described as
1) Figurative 2) Ironical 3) Parenthetical 4) Erroneous 5) Contradictory
45. The author is primarily concerned with
1) Warning people of the dangers of fungi 2) Writing a humorous essay on fungi
3) Relating how most plants use solar energy 4) Describing the actions of fungi
5) Explaining the long life of some redwoods
SECTION III - PROBLEM SOLVING
Directions: For each of the following questions, select the choice which best answers the
question.
46. Find without actual division, the remainder if 4x5 - 7x3 - x2 + 8 is divided by 2x + 3
1) -1 2) -2 3) -3 4) -5 5) None of these
47. Simplify (√5 - √3) / (√5 + √3)
1)3 - √13 2) 4 - √15 3) 7 - √17 4) 2 - √15 5) None of these
48. A corporation declares an annual dividend of 6%. Ram owns 325 shares (par value Rs.
75). How much dividend does he receive?
1) Rs. 1,462.50 2) Rs. 562.50 3) Rs. 872 4) Rs. 670 5) None of these
49. The sum of the squares of three numbers which are in the ratio of 2 : 3 : 4 is 725. The
three numbers are
1) 11, 14, 19 2) 9, 16, 21 3) 10, 15, 20 4) 8, 12, 25 5) None of these

50. Ten years ago a father was seven times as old as his son, two years hence twice
his age will be equal to five times his son's age. What are their present ages?
1) 38, 14 2) 40, 20 3) 52, 26 4) 50, 25 5) None of these
51. The material of a cone is converted into the shape of a cylinder. Radii of both are
equal. Find the height of the cone if that of the cylinder is 5 cm
1) 10 cm 2) 15 cm 3) 20 cm 4) 22 cm 5) None of these
52. Find the greatest number less than 10000 which is divisible by 48, 60 and 64
1) 8500 2)9600 3) 7600 4) 9400 5) None of these
53. In an examination, the average was found to be 50 marks. After deducting
computerization errors the marks of the 100 candidates had to be changed from 90 to 60
each and the average camr down to 45 marks. The total number of candidates who took
the examination were
1) 300 2) 200 3) 600 4) 400 5) None of these
54. Two places A and B are 200 km apart. A person from A travels by car in the direction of
B at a speed of 60 km per hour. A person from B starts at the same time and travels by
motor cycle at a speed of 40 km per hour towards A. After how much time will they meet?
1) 4 hours 2) 3 hours 3) 2 hours 4) 1.75 hours 5) None of these
55. A shopkeeper gives a discount of 10% on the marked price of an item but still he makes a
profit of 10%. If the marked price of the item is Rs. 330, then the cost price is
1) Rs. 300 2) Rs. 270 3) Rs. 480 4) Rs. 290 5) None of these
56. If x is 25% more than y then what percent is y less than x?
1) 10% 2) 12% 3) 15% 4) 20% 5) None of these
57. If the shares bought at prices Rs. 300 to Rs. 450 are sold at prices ranging from
Rs. 400 to Rs. 525, the maximum possible profit for selling a specified number of
shares is Rs. 2,250. The number of shares sold is
1) 10 2) 15 3) 20 4) 25 5) None of these
58. A sum of money borrowed at compound interest amounts to Rs. 672 in 2 years
and Rs. 714 in 3 years. The rate of interest is
1) 6.25% 2) 5% 3) 3.5% 4) 8.50% 5) None of these
59. From the top of a hill 400 metres high, the angle of depression of the top and the
bottom of a tower are 30° and 45°. The height of the tower is
1) [400(√3 - l)] / √3 m 2) (400√3) / (√3 – 1) m
3) 200(√3 - l) / √3 m 4) 200(√3) / (√3 – 1) m
5) None of these
60. A (4, 1), B (2, 1) and C (0, 1) are the vertices of a triangle. The centroid of the triangle is
1) (0, 1) 2) (2, 1) 3) (2, 0) 4) (0, 0) 5) None of these
61. If x - y = 3 and x + 2y = 6 are the diameters of a circle then the centre of the
circle is at the point
1) (0, 0) 2) (1, 2) 3) (1, -1) 4) (4, 1) 5) None of these
62. Jyothi invested Rs. 400 at the beginning o every month in a bank paying 8% on
recurring deposits. How much would shi get at the end of 3 years?
1) Rs. 15,126 2) Rs. 15.750 3) Rs. 16,075 4) Rs. 16,176 5) None of these
63. Volume of a right circular cone of height 12 cm and radius 8 cm is how many
times the volume of a sphere of radius 4 cm?
1) 4 2) 2 3) 3 4) 5 5) None of these
64. If a + b + c = 0, then value of (a3 + b3 + c3) / abc is
1) -1 2) 1 3) -3 4) 3 5) None of these

65. If log27 x + log9 x + log3 x = 11, the value of x is
1) 625 2) 700 3) 729 4) 825 5) None of these
π/2
66. ∫ sin2 x. cos xdx is
0
1) 1/14 2) 1/13 3) 2/13 4) 1/12 5) None of these
∞ dx
67. ∫ ------------- is
1 x2 + x4
1) 2 – (π/4) 2) 1 – (π/4) 3) 3 – (π/4) 4) π/4 5) None of these
68. One number is selected from 1 to 10. The probability that it is divisible by 2 or 3 is
1) 7/10 2) 5/10 3) 3/10 4) 9/10 5) None of these
69. What is the probability of getting a total of 7 or 11 when two dices are thrown up?
1) 2/9 2) 3/9 3) 4/9 4) 5/9 5) None of these
70. The median of the following is
x: 8 5 6 10 9 4 7
y: 6 4 5 8 9 6 4
1) 6 2) 9 3) 7 4) 8 5) None of these
SECTION IV - DATA SUFFICIENCY
Directions: Each question below is followed by two labelled facts [ labelled as (a) and (b)].
You are to determine whether the data given in the statement are sufficient for answering
the questions. Use the data given, plus your knowledge of Mathematics and every day facts,
to choose amongst possible answer from (1) to (5),
1) If you can get the answer from (a) alone but not from (b) alone.
2) If you can get the answer from (b) alone but not from (a) alone.
3) If you can get the answer from both (a) and (b) but not from (a) alone or (b) alone.
4) If either statement (a) or (b] is sufficient to answer the question asked.
5) If you cannot get the answer from statement (a) and (b) together, but need even more data.
Questions :
71. Is the number N/3 an odd integer? (You may assume that N/3 is an integer)
a) N = 3K, where K is an integer
b) N = 6J + 3, where J is an integer
72. What was the value of sales of ABC Company in 1980?
a) The sales of ABC Company increased by Rs. 1,00,000 each year from 1970 to 1980.
b) The value of the sales of ABC Company doubled between 1970 and 1980.
73. If x6 - y6 = 0, what is the value of x3 - y3?
a) x is positive
b) y is greater than 1 ,
74. If a and b are the both positive numbers, then which is larger, 2a or 3b ?
a) a is greater than 2b
b) a is greater than or equal to b + 3
75. How far is it from town A to town B? Town C is 12 km east of town A
a) Town C is South of town B
b) It is 9 km from town B to town C

76. Is x greater than y?
a) xy = 5
b) x/y =2
77. Which of the four numbers w, x, y and z is the largest?
a) The average of w, x, y and z is 25
b) The numbers w, x and y are each less than 24
78. How much does Susan weigh?
a) Susan and John together weight 100 kg.
b) John weighs twice as much as Susan
79. Find x + y
a) x - y = 6
b) -2x + 2y = -12
80. What percentage of families in a state have annual income over Rs. 2,25,000 and
own a car?
a) 28% of the families in the state have an annual income over Rs. 2,25,000
b) 40% of the families in the state with an annual income over Rs. 2,25,000 own a car
81. Does every bird fly?
a) Tigers do not fly
b) Ostriches do not fly
82. A piece of wood 5 feet long is cut into three smaller pieces. How long is the longest of the
three pieces?
a) One piece is 2 feet 7 inches long
b) One piece is 7 inches longer than another piece and the remaining piece is 5 inches long
83. How much is John's weekly salary?
a) John's weekly salary is twice as much as Fred's weekly salary.
b) Fred's weekly salary is 40% of the total of Chuck's weekly salary and John's weekly salary
84. If a group of 5 craftsmen take 3 hours to finish a job, how long will it take a
group of 4 apprentices to do the same job?
a) An apprentice works at 2/3 the rate of craftsman.
b) The 5 craftsmen and the 4 apprentices together will take 1(22/23) hours to finish the job
85. A sequence of numbers a1, a2, a3 ...... is given by the rule an = an+1. Does 3
appear in the sequence?
a) a1 = 2 b) a3 = 16

Last edited by Aakashd; May 29th, 2019 at 01:15 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
TANCET Questions
Tancet Sample Question Papers For ECE
IELTS Sample Answer Sheet
IELTS OMR Answer Sheet Sample
Answer Key For TANCET MBA
MBA MFT Sample Questions
Bank Exams General Awareness Questions answer
HR Interview How to Answer Questions
Sample Paper for TANCET ECE Stream
IRDA Exam Sample Paper With Answer
TANCET Questions Papers Download
TANCET Exam Sample Paper for MCA course
Previous Year Gate Questions and Answer
IGNOU MBA Questions with Answer Key
VAO Exam Questions with Answer of TNPSC
answer of cpmt questions?
answer key for TANCET ME (ECE)?
TANCET Questions Papers MBA
TANCET Questions with Answers for MBA
Sample Question Papers of TANCET ECE Stream






  #2  
Old February 28th, 2012, 03:31 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Sample Questions and answer for TANCET MBA

I am providing you the sample papers of TANCET for MBA below. Please log in to studychacha.com or create a free account to download these files.
Attached Files Available for Download
File Type: doc TANCET MBA Model Question Paper.doc (95.0 KB, 102 views)
Reply With Quote
  #3  
Old December 22nd, 2013, 03:21 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Sample Questions and answer for TANCET MBA

Tamil Nadu Common Entrance Test is a reputed entrance examination for admission in many reputed engineering courses and management courses at various colleges in Tamil Nadu organized by the Anna University

TANCET Exam syllabus for MBA :
Verbal Ability
Synonyms
Antonyms
One Word Substitutions
Idioms & Phrases
Proverbs
Phrasal Verbs
Reading Comprehension
Cloze Test
Basic Grammar

Here I am giving you question paper for the MBA Tamil Nadu Common Entrance Test in PDF files attached with it so you can get it easily./..

Some content of PDF is given below :
1. The residents at the projected residential development will shop in the Kanchipuram store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

2. Poor management causing past supermarket failures.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

3. New east-west highway.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

4. Expansion of dynamic company.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

5. Failure of two supermarkets due to poor site selection.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

6. Establishing a new store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

7. New housing development.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.

8. Car commuters will shop at Kanchipuram supermarket.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
21. The author defines 'standard of living' in terms of
(a) Total goods and services produced (b) Consumption of goods and services
(c) Real income (d) Per capita income
(e) Discretionary income.

22. Which income period (s) would be included in the author's definition of 'standard of living;?
I. Past income II. Current Income III. Future income
(a) I only (b) II only (c) I and II only (d) I, II and III
(e) Neither I, II and III

23. Consumption is defined as
(a) Total family purchases
(b) Total family purchases plus goods and services produced by the family
(c) Public services provided by the state.
(d) Income minus expenditure on necessities
(e) Total family purchases plus other goods and services consumed

24. Between 1994 and 2000, average real income
(a) Remained stable
(b) Increased by about 5% annually
(c) Decreased slightly
(d) Decreased during the recession
(e) Decreased by 5% annually

25. According to the passage, between 1997 and 2000, income equality
(a) Declined among all strata
(b) Declined most significantly among lower income groups
(C) Widened between the rich and the poor strata
(d) Did not change appreciably
(e) Declined among older groups in the population.
\
Attached Files Available for Download
File Type: pdf tancet mba question paper.pdf (149.8 KB, 30 views)
File Type: pdf tancet mba question paper 1.pdf (236.0 KB, 42 views)
Reply With Quote
  #4  
Old January 28th, 2014, 12:00 PM
Unregistered
Guest
 
Default Previous year Question Papers of TANCET for MBA

I need the previous year Question Papers of TANCET for MBA; can you provide me the same???
Reply With Quote
  #5  
Old January 28th, 2014, 04:14 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Previous year Question Papers of TANCET for MBA

As you need the previous year Question Papers of TANCET for MBA, here I am uploading a pdf file containing the same. This is the content of attachment:

31. Which of the following titles best summarises the passage as a whole?
1) At the threshold of Neutrino Astronomy
2) Neutrinos and the history of universe
3) The creations and the study of Neutrinos
4) The Dumand system and how it works
5) The properties of Neutrino

32. Which of the following statements regarding neutrino astronomy would the author is
most likely to agree?
1) Neutrino astronomy will supersede all present forms of astronomy
2) Neutrino astronomy will be abandoned if the Dumand project fails
3) Neutrino astronomy can be expected to lead to major breakthrough in astronomy
4) Neutrino astronomy will disclose phenomena that will be more surprising than pas discoveries
5) Neutrino astronomy will always be characterised by a large time lag between hypothesis and
experimental configuration.

33. In the last paragraph the author describes the development of astronomy in order to
1) Suggest that the potential findings of neutrino astronomy can be seen as part of a series
of astronomical success
2) Illustrate the role of surprise in scientific discovery
3) Demonstrate the effectiveness of the Dumand apparatus in detecting neutrinos
4) Name some cosmic phenomena that neutrino astronomy will illuminate
5) Contrast the motivation of earlier astronomers with that of the astrophysicists, working
on the Dumand project


34. The passage states that interactions between neutrinos and other matters are
1) Rare
2) Artificial
3) Unpredictable
4) Undetectable
5) Hazardous

Remaining questions are in the attachment, please click on it…………
Attached Files Available for Download
File Type: pdf TANCET MBA Previous year Question Papers.pdf (231.9 KB, 41 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #6  
Old February 24th, 2014, 12:07 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous year Question Papers of TANCET for MBA

i need previous year TANCET MBA question.pls kindly do the need.
Reply With Quote
  #7  
Old March 28th, 2014, 02:50 PM
Unregistered
Guest
 
Default TANCET MBA Model Question Papers

I am looking for the model question papers of the TANCET MBA Exam?
Reply With Quote
  #8  
Old March 28th, 2014, 06:43 PM
Unregistered
Guest
 
Default TANCET MBA Question Papers With Answers

Hello, I am looking for previous years question papers of TANCET MBA with answers.
Reply With Quote
  #9  
Old March 29th, 2014, 10:56 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: TANCET MBA Question Papers With Answers

Hello, here as per your demand I am imparting you question papers of TANCET MBA:-

Directions for questions 1 – 20:
This section comprises two passages. After each passage questions consisting of items relating to the
preceding passage are given. Evaluate each item separately in terms of the respective passage and choose
your answer
PASSAGE – I (Questions 1 – 10)
The Shop-O-shelf Company's supermarkets are situated in Bangalore, Coimbatore and Vellore. The company
is dynamic and aggressive having grown from 8 stores ten years ago to 26 today.
Kanchipuram is a town 60 miles from Vellore. It has not shown the spectacular growth of other suburbs, but its
population has increased from around 56,000 to 1, 30,000 in the past decade. With no other Shop-O-Self
supermarket within 20 miles of the area, Shop-O-Self Company is considering opening a store in
Kanchipuram.
The Arguments against: some Shop-O-Self executives oppose the project as a poor risk. They point to the
proposed site, which is in a shopping centre three miles from Kanchipuram business district. Two other food
chains have failed on this site because they claim; most new residences are on the other side of the
community.
Moreover, the shopping centre owners demand a five year lease. Shop-O-Self would have to try to find
another business to take over the lease should its own store fail before the end of that time.
If a Shop-O-Self market must be opened in Kanchipuram, it would be far better, these executives argue, to
build it in the heart of the community. But they point out, another supermarket is already there.
The Arguments for: The Majority of the executives maintain that the site has great potential. A new east-west
highway is being built which will pass Kanchipuram to the north and force the car commuters to Kanchipuram
to pass by the shopping centre. A housing project of 3, 000 units is going to be constructed nearby. The
average household is expected to consist of five people with over Rs. 30,000 of income to dispose of
annually.
They also argue that the centre of Kanchipuram is now congested with traffic and has extremely poor parking
facilities, while there is excellent parking in the shopping centre. Investment in a new building in Kanchipuram,
proper than a five year lease should the store fail.
They are not too concerned about the other supermarket in Kanchipuram. There is enough business for both.
Besides, the competitor's prices are higher than shop-o-self.
They also discount past supermarket failures in the shopping certre. They claim these were caused more by
poor management than by the shopping centre's being slightly off the beaten path.
The Decision: The board of directors listens to both sides and then votes to open a Shop-o-self store at the
Kanchipuram shopping centre.
1. The residents at the projected residential development will shop in the Kanchipuram store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
2. Poor management causing past supermarket failures.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
3. New east-west highway.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
4. Expansion of dynamic company.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
5. Failure of two supermarkets due to poor site selection.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
6. Establishing a new store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
7. New housing development.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
8. Car commuters will shop at Kanchipuram supermarket.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
9. High disposable income of expected new residents.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
10. Kanchipuram's prices are lower than those of competitors.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
PASSAGE II (Questions 11 – 20)
In 1997 Mr. Deepak, a chemical engineer, began experimenting in his spare time with a new method for
processing fresh orange juice. By 2000, he had perfected the process to such an extent that he was ready to
begin production in a small way. His process enabled him to extract 18 percent more juice from oranges than
was typically extracted by a pressure juicer of the type currently used in cafes. His process also removed
some of the bitterness, which got into the juice from the peelings when oranges were squeezed without
peeling them.
Since many of the better quality restaurants preferred to serve fresh orange juice instead of canned or frozen
juice, Mr. Deepak believed he could find a ready market for his product. Another appeal of his product would
be that he could maintain more consistent juice flavor than haphazard restaurant juicing usually produced.
Mr. Deepak patented the process and then started production. Since his capital was limited, he began
production in a small building, which previously had been a woodworking shop. With the help of his brother,
Mr. Deepak marketed the juice through local restaurants. The juice was distributed in glass bottles, which
proved to be rather expensive because of high breakage. The new product was favourably accepted by the
public and the business proved to e a success.
Mr. Deepak began to receive larger and more frequent orders from his customers and their business
associates. In 2002, he quit his regular job in order to devote full time to his juice business. He soon reached
his capacity because of his inability to personally over a larger area with his pickup truck. Advertising was on a
small scale because of limited funds. Faced with the problems of glass bottle breakage and limited
advertisement and distribution, Mr. Deepak approached a regional food distributor for a solution Mr. Deepak
was offered a plan where by the distributor would advertise and distribute the product on the basis of 25
percent of gross sales. The distributor would assist Mr. Deepak in securing a loan from the local bank to
expand the production.
Before he had an opportunity to contact the bank to borrow money, Mr. Deepak was introduced to Mr. Sunil, a
plastics engineer, who produced plastic containers. Mr. Deepak mentioned his own problems in the expansion
of his business. Mr. Sunil wanted to finance expended juice production with the understanding that plastic
containers would be used for marketing the orange juice. He would lend the money interest free, but he was
to receive 40 percent of the net profits for the next ten years. Distribution and advertising agent for 25 percent
of gross sales. The principal on Mr. Sunil's invested money was to be repaid by Mr. Deepak on a basis of 10
percent of his share of the profits. Mr. Sunil was to retain an interest in the profits of the firm until the loan was
repaid, or at least for ten years.
Mr. Deepak's current sales were 10,000 litres of juice a month. If distribution could be expanded, sales could
be doubled, given the potential demand. Of the possible total sales of 20,000 a month, about 75 percent
would be sold to large restaurants and the reminder to small cafes and canteens. As soon as the juices were
bottled in plastic containers, sales could also be made to household consumers. Mr. Deepak was very
optimistic that sales to the final consumer through retail shops would succeed. Some initial contacts were
made with a local manager of a food chain supermarket. The manager was sure that he could sell 4,000 litres
a month through his outlets.
Mr. Deepak also calculated his potential profits. His goal was to increased sales while at the same time
earning a 10 percent rate of return on his prior capital investment in equipment and other assets. The present
value of Mr. Deepak's investment was Rs. 2,50,000. Of this sum, machinery and equipment were valued at
Rs. 1,00,000; building was worth Rs. 50,000 and his patent and know-how were valued at Rs. 1,00,000. On
the basis of this evaluation, Mr. Deepak desired a return of Rs. 25,000 above salaries and other expenses
after the first year of operation.
Both the regional distributor and Mr. Sunil believed that Mr. Deepak's sales could be increased to 15,000 litres
of juice per month by the end of the first year of expanded operations. However, the extent to which
production could be expanded to meet demand depended on the availability of plastic containers (which
would be supplied at factory cost under Mr. Sunil's proposal), and additional machinery. Increased market
coverage would be obtained both under the regional food distributor and Mr. Sunil's proposals. The critical
deciding factor, as Mr. Deepak understood, was which plan would maximize his return on investment beyond
the minimum figure of 10 percent.
11. Cost of securing a loan
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) The item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
12. High breakage rate of glass bottles.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
13. Expansion of the business
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
14. Continued demand by the public for Mr. Deepak's orange juice
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
15. Possibility of doubling sales through expanded distribution
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
16. Previous use of Mr. Deepak's building as a woodworking shop
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
17. Ten percent return of investment
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
18. Small scale of current advertising
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
19. Value of patent held by Mr. Deepak.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
20. Mr. Deepak's current level of sales.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by
the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned
in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not
immediately relevant to the situation.
SECTION II
READING COMPREHENSION
Direction: This section contains two reading passages. You have to read each carefully. Each passage is
followed by questions based on its content. After reading each passage, choose the best answer to each
question. The questions are based on what is stated or implied in each passage.
PASSAGE I (Questions 21 – 30)
The concept of "standard of living" is a wide and multifaceted one. In the absence of comprehensive
measurement, it is commonly expressed empirically in terms of consumption or in terms of income.
One of the most comprehensive expressions of standard of living is total consumption over an extended
period, where consumption is defined not only as family purchases but also as (1) consumption of goods and
services produced by the family; (2) consumption of public services provided without payment; and (3)
consumption of goods and services received as compensation for labor, over and above wages and salary. It
may be assumed that total consumption is less subject to incidental fluctuations than income. Moreover, it
reflects not only current income but also past income and savings, windfalls, and expectations regarding
future income.
Current monetary income constitutes the main indictor for the standard of living; however, standard of living is
not determined solely by current income, but also by past income, accumulated assets and expectations for
future income. Moreover, the standard of living of a family is influenced by the value of the public services
from which it benefits and the rate of taxes which it has to pay.
In the period under review, the standard of living of families originating from Asia and Africa improved relative
to that of all families. This improvement found expression in higher income levels, better housing, higher
ownership rate of consumer durables and an increase in the proportion of families in higher income brackets.
However, even after the improvement in their relative position during the past decade, their average income is
still only 70% of the overall average for all families.
One of the important factors behind the income differential between families of African and Asian originals and
the rest of the populations is the level of education. In rent years the gap between these two groups has
narrowed among the younger generation, but it is still substantial. Unless the education gap is significantly
reduced between these two groups, other means employed in an attempt to produce more income equality
will be thwarted. More resources must be immediately put to the task of improving educational opportunities
for families of African and Asian origin, without of course, reducing the education facilities and opportunities
open to the rest of the population.
21. The author defines 'standard of living' in terms of
(a) Total goods and services produced (b) Consumption of goods and services
(c) Real income (d) Per capita income
(e) Discretionary income.
22. Which income period (s) would be included in the author's definition of 'standard of living;?
I. Past income II. Current Income III. Future income
(a) I only (b) II only (c) I and II only (d) I, II and III
(e) Neither I, II and III
23. Consumption is defined as
(a) Total family purchases
(b) Total family purchases plus goods and services produced by the family
(c) Public services provided by the state.
(d) Income minus expenditure on necessities
(e) Total family purchases plus other goods and services consumed
24. Between 1994 and 2000, average real income
(a) Remained stable
(b) Increased by about 5% annually
(c) Decreased slightly
(d) Decreased during the recession
(e) Decreased by 5% annually
25. According to the passage, between 1997 and 2000, income equality
(a) Declined among all strata
(b) Declined most significantly among lower income groups
(C) Widened between the rich and the poor strata
(d) Did not change appreciably
(e) Declined among older groups in the population.
26. The author believes that inequality of income might be narrowed if
(A) The tax structure was reformed
(b) The educational gap between different population groups was reduced
(c) More jobs could be found for people of Asian-African origin
(d) Real income increased
(e) A system of price controls was implemented
27. The standard of living of Asian - African immigrants has improved as measured by all of the following
factors except
(a) Higher income levels
(b) Better housing
(c) Increased ownership of consumer durables
(d) A shift in population centres
(e) An increased proportion of Asian - African families in higher income brackets.
28. It may be inferred that the author of the passage is an
(a) Engineer (b) Food specialist (c) Economist
(d) Bank president (e) Efficiency expert
29. Even though the income level of families of Asian - Africa origin increased relatively, their average
income is still
(a) Only about equal to that of other groups
(b) About 70 percent of the overall national average
(c) Close to the national average, but slightly below
(d) About 50 percent of the national average
(e) About 25 percent of the national average
30. Between 1997 and 2000, the standard of living of the urban population
(a) Declined (b) Increased (c) Stagnated (D) Remained constant (e) Doubled
PASSAGE II (Questions 31 – 40)
Much has been written about the need for increasing our knowledge of marketing in other countries and how
different marketing systems operate in delivering goods and services to consumers. Indian businessmen have
long been interested in foreign markets for the purpose of stimulating trade. Analysis of the mechanisms of
the given country's internal trade and the structural and environmental factors of its marketing system are
necessary to the success of an Indian firm's marketing efforts aboard.
Knowledge of a country's marketing system is of equal importance to the potential investor. Information
pertaining to channels of distribution, promotional facilities, and the marketing experience of management
should have weight in the investment decision equal to factors such as financing the possibility of
expropriation and plant location. Moreover, Indian businessmen are certainly not limited to investment in
manufacturing industry aboard; there may be profitable opportunities for the introduction of Indian marketing
institutions and techniques in other countries. The extent to which Indian rupees should be channeled into the
introduction of Indian marketing innovations depend upon the answers to the following questions: (1) to what
extent is it possible to " transplant" Indian marketing operations or institutions to foreign countries, and (2)
would such transplantations, if successful, contribute to the economic development of the recipient country?
In light of the above, research is needed to determine the factors responsible for the acceptance and growth
of marketing innovations so that an understanding of the adoption process can aid Indian businessmen
contemplating the introduction of similar marketing techniques in other developing countries.
Take the case of the marketing innovation: self-service. Whether self -service shops can be successful
outside India depends upon sufficient population density, consumer income and the availability of suitable
store locations and manpower. But even when these environmental forces are positive, cultural constraints
may still serve as a barrier to the development of self-server. For example, a packaged food industry cannot
develop unless culturally developed habits of buying only "fresh" foods and produce can be overcome.
Moreover, consumers must be sufficiently literate to select products from store shelves without the help of
sales clerks.
The traditional pattern of shopping (in many countries) at different locations for each category of goods -e.g.
dairy products, vegetables, meat, etc. is a custom that has been learned and reinforced over many years. It
does not break down easily. Daily shopping trips may be re of a social Endeavour, provided the housewife
can have contract with her friends at the local market or grocery, although hand-to-mouth buying may also
result from low incomes and lack of refrigerating and storage facilities.
In Israel, the first supermarket was successful in changing the shopping patterns of many housewives who
traditionally shopped at different stores for meat, dairy products, vegetables and fruit, and baked goods.
Housewives preferred the self-service shop because it refaced total shopping time and offered quality food at
lower prices. Working women switched to the self-service shop because it is open during their lunch hour,
unlike the small shops that close at midday for several hours. Besides introducing a wider assortment of
products at lower prices, standardized packaging, pricing, and quality was offered to the Israeli consumer.
Although prepackaged meats and produce were not accepted by many consumers at first, there are
indications that buying habits have changed. For example, packaged meat now accounts for about 25 percent
of total sales of Israel's two major self-service food chains.
31. According to the author, knowledge of foreign marketing systems is essential because it
(a) Cements relation between countries
(b) Helps us to know about other people
(c) Can help to stimulate foreign trade
(d) Improves channel of distribution
(e) Teaches us something about our marketing system.
32. The passage implies that marketing can contribute to
(a) Improving goods and services
(b) Economic development
(c) More efficient promotion and advertising
(d) Full employment
(e) Growth of economic institutions
33. Successful introduction of Indian marketing techniques abroad depends upon the
(a) Educational level in the host country
(b) Amount of investment capital available
(c) Use of efficient channels of distribution
(d) Extent to which the techniques can be 'transplanted'
(e) Adaptability of Indian methods to 'foreign cultural conditions'
34. A most important constraint on the introduction of self service shops seems to be
(a) Cultural barriers (b) Income (c) Education
(d) Capital formation (e) Population dispersion
35. In Israel, daily shopping trips to the food market occur because of
(a) A lack of supermarkets (b) Social reasons as much as economic ones
(c) Low per-capita income (d) Poor transportation facilities
(e) Fluctuating food supplies.
36. Working women in Israel prefer self - service shops owing to their
(a) Lower food prices
(b) Better quality food products
(c) More convenient shopping hours
(d) Wider choice of commodities
(e) Pre-packaged meats and vegetables.
37. Concerning the transfer of Indian marketing techniques abroad, the author concludes that
(a) Most countries can accept these techniques
(b) They are not operable in most countries
(c) More research is needed into this subject
(d) The transfer depends upon capital availability
(e) In general, only developed countries can use Indian marketing techniques
38. The author states that adoption of self-service is a function of
I. Household income
II. Cultural and structural constraints
III. Population destiny
(a) I only (b) III only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III
39. The article from which this passage was extracted probably appeared in an
(a) Academic journal (b) Accounting journal (c) Consumer newsletter
(d) Popular magazine (e) Newspaper editorial
40. Based on the Israeli experience, we can conclude that the adoption of self-service by developing
countries.
(a) Is hopeless
(b) Shows some promise
(C) Is likely to proceed with great rapidity
(d) Hinders upon a large population of working women
(e) Depends upon a large population of working women
SECTION III
PROBLEM SOLVING (QUESTIONS 41 - 60)
Directions: For each of the following questions, select the choice which best answers the questions or
completes the statement
41. If m, n, o and p are real numbers, each of the following expressions equals m(nop) EXCEPT
(a) (op)(mn) (b) ponm (c) p(onm)
(d) (mp)(no) (e) (mn) (mo)(mp)
42. If the area of the triangle BCE is 8, what is the area of the square ABCD?
(a) 16 (b) 82 (c) 8 (d) 4 (e) 22
43. The diagonal of the floor of a rectangle closet is 7.5 m. The shorter side of the closet is 4.5 m. What is
the area of the closet in square meter?
(a) 37 (b) 27 (c) 54/4 (d) 21/4 (e) 5
44. John has more money than Sam but less than Bill. If the amount held by John, Sam and Bill are x, y
and z respectively, which of the following is true?
(a) z < x < y (b) x < z < y (c) y < x < z (d) y < z < x (e) x < y < z
45. If mx + ny = 12my and my ≠ 0, then x/y + n/m =
(a) 12 (b) 12 mn (c) 12m + 12y (d) 0 (e) mx + ny
46. Some students planned a picnic. The budget for food was Rs 500. But, 5 of them failed to go and thus
the cost of food for each member increased by Rs 5. How many students attended the picnic?
(a) 15 (b) 25 (c) 20 (d) 30 (e) 45
47. Which of the following must be true?
I. Any two lines which are parallel to a third line are also parallel to each other
II. Any two planes which are parallel to a third plane are parallel to each other
III. Any two lines which are parallel to the same plane are parallel to each other.
(a) I only (b) II only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III
48. The co-ordinates of the vertices A, B of square ABCD is (2, 0) and (0, 2) respectively. What is the area
of the square ABCD?
(a) 2 (b) 4 (c) 4√2 (d) 8 (e) 8√2
49. A figure that can be folded over along a straight line so that the result is two equal halves which are
then lying on top of one another with no overlap is said to have a line of symmetry. Which of the
following figures has only one line of symmetry?
(a) Square (b) Circle (c) Equilateral Triangle
(d) Isosceles triangle (e) Rectangle
50. A labourer is paid Rs. 8 per hour for an 8 hour day and 1.5 times that rate for each hour in excess of 8
hours in a single day. If the labourer received Rs. 80 for a single day's work, how long did he work on
that day?
(a) 6 hrs 40 min (b) 9 hrs 20 min (c) 9 hrs 30 min
(d) 9 hrs 40 min (e) 10 hrs
51. The vertex of the square MNOP is located at the centre of circle O. If arc NP is 4π units long, then the
perimeter of the square MNOP is
(a) 32 (b) 32π (c) 64 (d) 64π
(e) cannot be determined
52. How many minutes will it take to completely fill a water tank with a capacity of 3750 litres if the water is
being pumped into the tank at the rate of 800 litres per minute and is being drained out of the tank at
the rate of 300 litres per minute?
(a) 3 min 36 sec (b) 6 minutes (c) 7 min 30 sec (d) 8 minutes (e) 1875 minutes
53. Triangle ABC is inscribed in a semicircle. What is the area of the shaded region above?
(a) 32π – 4 (b) 2π – 4 (c) 12π - 4 (d) 6π - 4
(e) Cannot be determined from the information given
54. Two fences in a field meet at an angle of 120º , A cow is tethered at their intersection with a 15 meter
rope. Over how many square meters can the cow graze?
(a) 50π (b) 75π (c) 80π (d)85π (e) 90π
55. In the same amount of time a new production assembly robot can assemble 8 times as many
transmissions as an old assembly line. If the new robot can assemble 'x' transmissions per hour, how
many transmissions can the new robot and the old assembly line produce together in five days of round
the clock production.
(a) 45x/8 (b) 15x (c) 135x/8 (d) 135x (e) 1080x
56. A computer is available for Rs 39,000 cash or Rs 17,000 as cash down payment followed by five
monthly installments of Rs 4,800 each. What is the rate of interest under the installment plan?
(a) 35.71% p.a (b) 37.71% p.a (c) 36.71% p.a (d) 38.71% p.a (e) 45.71% p.a
57. If Sasi has Rs. 5 more than Tarun and if Tarun has Rs. 2 more than Eswar, which of the following
exchanges will ensure that each of the three has an equal amount of money?
(a) Sasi must give Eswar Rs. 3 and Tarun Rs. 1
(b) Tarun must give Sasi Rs. 4 and Sasi must give Eswar Rs. 5
(c) Eswar must give Sasi Rs. 1 and Sasi must give Tarun Ra. 1.
` (d) Sasi must give Eswar Rs. 4 and Tarun must give Eswar Rs. 5
(e) Either Sasi or Eswar must give Tarun Rs. 7.
58. A train with 90 km/h crosses a bridge in 36 seconds. Another train 100 metres shorter, crosses the
same bridge at 45 km/h. What is the time taken by the second train to cross the bridge?
(a) 61 seconds (b) 63 seconds (c) 62 seconds (d) 64 seconds
(e) 68 seconds
59. For which of the following figures can the perimeter of the figure be determined if the area is known?
I. a trapezoid
II. a square
III. an equilateral triangle
IV. a parallelogram
(a) I only (b) II only (c) III only
(d) II and III only (e) I and III only
60. Two crystal spheres of diameter x/2 are being packed in a cubic box with a side of x. If the crystal
spheres are in the box and the rest of the box is completely filled with packing powder, approximately
what proportion of the box is filled with packing powder? (The volume of a sphere of radius r is 4/3πr³)
(a) 11/10 (b) 1/8 (c) ½ (d) ¾ (e) 7/8
SECTION - IV
DATA SUFFICIENCY (QUESTIONS 61 - 80)
Directions: Each question below is followed by two statements numbered as (a) and (b). You have to
determine whether the data given in the statements is sufficient for answering the question. Use the data
given, plus your knowledge of mathematics and every day facts, to mark your answer as
1. If statement (a) alone is sufficient to answer the question, but statement (b) alone is not sufficient.
2. If statement (b) alone is sufficient to answer the question, but statement (a) alone is not sufficient.
3. If both statements together are needed to answer the questions, but neither statement alone is
sufficient
4. If either statement (a) or (b) by itself is sufficient to answer the question.
5. If not enough facts are given to answer the question.
Directions:
Each of the following problems has a question and two statements which are labeled (1) and (2) in which
certain data are given. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for
answering the questions. Using the data given in the problems plus your knowledge of mathematics and every
day facts, choose:
1. If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
2. If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
3. If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
4. If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
5. If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data
61. Find the value of the smaller acute angle of a right angled triangle.
1. The hypotenuse is twice the length of the shorter arm
2. The larger acute angle is 60º
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
62. What is the volume of soil required to fill a flower box?
1. The box is 80 cm wide
2. The box is 1 metre long
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
63. How long will it take for two pipes to empty or fill a tank that is 3/4 full?
1. Pipe A can fill the tank in 12 minutes
2. Pipe B can empty it in 8 minutes.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
64. How much did a man earn in 2002?
1. He earned Rs. 6,500 in 2003 which is 12.5 % more than he earned in 2002.
2. His wife (who earned half the amount he earned) and he earned Rs. 8666.67 together in 2002
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
65. How long is a bridge that crosses a river which is 250 metres wide?
1. One bank of the river holds 1/5 of the bridge.
2. The other bank holds 1/6 of he bridge.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
66. What is the average age of the children in a class?
1. The age of the teacher is as many years as the number of children.
2. The average age increases by 1 year if the teacher’s age is also included.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
67. A rectangular field is 40 metres long. Find the area of the field.
1. A fence around the entire boundary of the field is 140 meters long
2. The field is more than 20 metres wide.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data
68. A man, 2 metres tall is standing near a light on the top of a pole. What is the length of the shadow of by
the man?
1. The pole is 6 metres high
2. The man is 4 metres from the pole.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
69. Working at a constant rate, it takes worker U, 3 hours to fill up a ditch with sand. How long would it take
for worker V to fill up the same ditch working alone?
1. Working together U and V can fill the ditch in 1 hour 52.5 minutes
2. In any length of time worker V" fills in only 60% as much as worker U does in the same time.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you an get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
70. Mohan is 6 years older than Sohan. What will be the sum of their present ages?
1. After 6 years the ratio of their ages will be 6: 5
2. The ratio of their present ages is 5: 4
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
71. Train T leaves town 'A' for town 'B' and travels at a constant speed. at the same time train 'S' leaves
town 'B' for town 'A' and also travels at a steady speed. Town 'C' is between A and B. Which train is
traveling faster?
Towns A, C and B lie on a straight line
1. Train S arrives at town C before train T
2. C is closer to A than to B.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
72. AB and CD are both chords of the circle with centre O. Which is longer AB or CD?
1. Arc AEB is smaller than arc CFD.
2. The area of the circular segment CAEBD is larger than the area of circular segment ACFDB
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
73. Did the XYZ Corporation have higher sales in 1998 than in 1999?
1. In 1998 the sales were twice the average (arithmetic mean) of the sales in 1998, 1999 and 1970.
2. In 1970, the sales were three times those in 1999.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
74. A sequence of numbers a1, a2 , a3 , ................ is given by the rule an
2 = an+1. Does 3 appear in the
sequence?
1. a1 = 2 2. a4 = 256.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
75. What is the value of x + y?
1. x – y = 4, 2. 3x + 3y = 4
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
76. x and y are integers that are both less than 10. Is x greater than y?
1. x is a multiple of 3 2. y is a multiple of 2
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
77. Are two triangles congruent?
1. Both triangles are right triangles.
2. Both triangles have the same perimeter.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data
78. If both conveyer belt A and conveyer belt B are used, they can fill a hopper with coal in one hour. How
long will it take for conveyer belt A to fill the hopper without conveyer belt B?
1. Conveyer belt A moves twice as much coal as conveyer belt B.
2. Conveyer belt B would take 3 hours to fill the hopper without belt A.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
79. A fly crawls around the outside of a circle once. A second fly crawls around the outside of a square
once. Which fly travels farther?
1. The diagonal of the square is equal to the diameter of the circle.
2. The fly crawling around the circle took more time to complete his journey than the fly crawling
around the square.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
80. What is the difference between the shares of profits of Rekha and Nutan out of a profit of Rs 6,000 at
the end of the year?
1. Rekha invested Rs.50,000 and withdrew Rs 1,000 after4 months.
2. For the last 8 months, Nutan’s capital was 125% of Rekha’s.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more
data.
Directions: (Questions 81 – 100)
In each of the following sentences four words or phrases have been underlined. Only one underlined part in
each sentence is not acceptable in Standard English. Pick up that part - (1) or (2) or (3) or (4). If there is no
error, mark (5).
81. Many scientists are alarmed over the interest in such pseudo-scientific topics as ESP, flying saucers
and the occult, fearing that it may herald a new dark age of gullibility, ignorance, and thinking in
superstitious ways. No Error.
(a) Many scientists are alarmed (b) Fearing that (c) It may herald
(d) Thinking in superstitious ways (e) No Error
82. Although the theory of continental drift was not widely accepted until the mid-twentieth century, the
basic concept has been described as early as 1620. No Error.
(a) Was not widely (b) Accepted until (c) Has been
(d) As early (e) No Error
83. In the diagnosis of psychiatric ailments, it is essential that the practitioner approach each subject
without pre-judgments as relates to the nature or causes of the disorder. No Error.
(a) Diagnosis (b) It is essential that (c) Approach
(d) As relates (e) No Error
84. Adaptive radiation is the process whereby a given species, through gradual adaptation in several
locations to a variety of different habitats , eventually become separate species with distinct
characteristics and behaviors. No error
(a) The process whereby (b) Through gradual adaptation (c) Of different habitats
(d) Eventually become (e) No Error
85. Foreign auto makers have not only made major inroads into the Indian market: manufacturers of other
consumer goods have challenged the dominance of Indian Industry as well. No Error.
(a) Have not only made (b) Inroads into (c) Of other
(d) As well (e) No Error
86. After six months of study, the commission announced that some of the money previously allocated for
water supply projects be spent instead on pollution control measures. No Error
(a) Six months of study (b) Some of the money (c) Previously allocated
(d) Be spent (e) No Error
87. Jo is the one who seems convinced that we are trying to harm her irregardless of how much we have
done for her benefit. No Error
(a) Who (b) Are (c) Irregardless
(d) How much (e) No Error
88. The advice we had gotten had come just at the right time in our dealings in this most unfortunate
matter. No Error
(a) Advice (b) Gotten (c) Just
(d) In (e) No Error
89. His conclusions are different from the ones that you and I am prepared to accept, even under the
present circumstances. No Error
(a) From (b) Ones (c) Am
(d) Accept, even (e) No Error
90. If anyone in a position of genuine managerial responsibility approved the project, they are largely to
blame for it subsequent failure. No Error
(a) A position (b) Approved (c) They are
(d) For its (e) No Error
91. The three advantages of his plan are : its simplicity, It can be applied immediately, and its probable
popularity among the local population. No Error
(a) Of his plan are (b) It can be (c) Immediately, and
(d) Among (e) No Error
92. There was scarcely no time given to think about the problem before the bell rang for the end of class.
No Error
(a) Was (b) No (c) Given (d) Before (e) No Error
93. Everyone in the family looks well in this family portrait except uncle Sam and me. No Error
(a) Looks (b) well (c) Except (d) Me (e) No Error
94. Realizing how much had been expected of me, my confidence grew until I was able to face my
adversaries boldly. No Error
(A) Had been (b) Of Me (c) My Confidence (d) boldly (e) NO Error
95. The situation would have been far different than it is today had Ram listened to the good advice
given him by his tutor. No Error
(a) Would have been (b) Far different than (c) Had
(d) given Him (e) No Error
96. If you would have come earlier, as I had advised, you would never have been missed by that crude
trick. No Error
(a) Would have (b) Had (c) Would
(d) Missed (e) No Error
97. Send it back to whomever you think should receive it; I no longer care whose it is. No Error
(a) Whomever (b) Should receive it (c) No longer
(d) Whose (e) No Error
98. I am sure that it would be all right if no one but him was allowed to tender their resignation. No Error
(a) It would (b) But him (c) Was allowed
(d) Their (e) No Error
99. Having been delayed by unfavorable weather, it was not possible for our plane to arrive in time for the
connecting flight. No Error
(a) Been delayed (b) Unfavorable (c) Was
(d) In time (e) No Error
100. The workers were enthused over the prospects for a wage increase. No Error
(a) Were (b) Enthused (c) Over
(d) Wage (e) No Error
TANCET (MBA)
Answer Key
1. (d) 2. (e) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (d)
9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (e)
17. (a) 18. (c) 19. (c) 20. (d) 21. (b) 22. (c) 23. (e) 24. (b)
25. (b) 26. (b) 27. (d) 28. (c) 29. (b) 30. (b) 31. (c) 32. (b)
33. (d) 34. (a) 35. (b) 36. (c) 37. (c) 38. (e) 39. (c) 40. (b)
41. (e) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (a) 46. (b) 47. (c) 48. (d)
49. (d) 50. (b) 51. (c) 52. (c) 53. (b) 54. (b) 55. (d) 56. (c)
57. (a) 58. (b) 59. (d) 60. (e) 61. (d) 62. (e) 63. (c) 64. (d)
65. (e) 66. (a) 67. (a) 68. (c) 69. (d) 70. (d) 71. (c) 72. (d)
73. (e) 74. (d) 75. (b) 76. (e) 77. (e) 78. (d) 79. (e) 80. (d)
81. (e) 82. (c) 83. (d) 84. (d) 85. (b) 86. (c) 87. (c) 88. (a)
89. (c) 90. (c) 91. (b) 92. (b) 93. (d) 94. (a) 95. (d) 96. (b)
97. (d) 98. (d) 99. (d) 100. (a)

1. M.D. Assigning the total control to GM (Pur).
2. Suppliers are to be approached to ensure availability of goods.
3. Discounts for each product to be worked out to attract customers.
4. A V.I.P. to inaugurate the sales at each branch.
5. Recruitment and Training of temporary staff.
6. Police bandobust to be arranged.
7. Formation of teams for each activity to ensure planning and co-ordination.
8. Objectives for sales clearly defined and communicated.
9. Advertising, product displays etc. to ensure a good response for the sales.
10. Delegation at every level would ensure effectiveness.
Data Application Questions:
11. Which of the following activities were planned to ensure the success of New Year Sales?
I. Having a VIP to inaugurate the sales
II. Availability of the products included in the sales
III. One person in total control of all activities for each branch
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) III only 5) II and III only
12. Each activity was carefully planned
I. Through formation of a separate team to look into each area
II. Placing a Senior Executive to be overall in charge
III. By direct involvement and active interest of M.D.
1) I only 2) II only 3) III only 4) I and II only 5) I and III only
13. Sales staff were motivated to put in their maximum efforts
I. Through product discounts, prizes, etc. to customers
II. Through direct approach my MD, by writing to each of the staff
III. Through proper training and providing a distinct uniform
1) II only 2) III only 3) I only 4) II and III only 5) I and III only
14. The goals set for the sales by MD
I. To create public awareness through advertising
II. To motivate the staff to do better and effectively
III. To create new customer base
1) III only 2) I and II only 3) II only 4) I, II and III 5) I and III only
15. The customer satisfaction was ensured through
I. Providing facilities during the sales such as catering services
II. Making sure availability of good quality products at discounts throughout the sales
III. Providing adequate staff through employment of temporary staff
1) II and I 2) All 3) None 4) I only 5) II only
SECOND PASSAGE
Coirfoam, a small company producing foam rubber mattresses was in financial trouble, and its
owners wanted to sell it. The company has been established some twenty years ago, but its market
share had steadily declined over the last five years. Since Mr. krishnan had no previous experience
in the mattress business, he requested his friend to tell him what he could do about it.
His friend analysed the company's resources. Its best resources was its product and brand name.
However, synthetics are much cheaper than foam rubber mattresses. . Latex mattresses are known
for their orthopaedic and anti-allergic qualities, among others. The coirfoam brand name had very
nearly become a genetic term for all types of rubber mattresses. Coirfoam, however was the only
latex mattress produced locally.

Apart from a superior product, the company had few resources. Its equipment; though satisfactory,
was old. It operated in leased premises on a year-to-year basis, although the landlord was willing
to conclude a long-term agreement on favourable terms. On the other hand, the company's labour
force was experienced and dedicated and its production manager had more than ten years'
experience in latex manufacturing.
The Chairman of the company, was seventy years old and wanted to retire. Apart from the Sales
Manager, no one else shared responsibility for marketing or administration. He told Krishnan's
friend that if the company were sold, he had no intention of remaining in service; he had eighteen
years of experience in the mattress industry. If the sales manager left the company Krishnan might
not find a suitable replacement. This was another issue that Krishnan's friend had to study.
Coirfoam's financial position was precarious. The company was heavily in debt and its line of
credit fully extended. There was some question as to whether the company would be able to
purchase enough latex to keep production going, but the manager assured, that the company had a
bank letter of credit to purchase an additional three month's supply.
Inspite of the Chairman's optimism, the fact was that his company had steadily lost market share.
Once the dominant mattress manufacturers with fifty percent of the local market, its market share
has declined to less than ten percent. The Chairman attributed this decline to popularity gained by
spring mattress manufacturers, who had only begun production five years ago. Spring mattress
now accounted for seventy percent of the total market, another company ten percent, with the
remaining twenty percent shared by a number of small plants producing synthetic rubber
mattresses. Spring mattresses had some attributes similar to those of foam rubber, such as
orthopaedic qualities. They were less costly to manufacture but sold to the customer at about the
Same price as coirfoam mattresses.
Because of coirfoam financial difficulties, it ceased advertising in newspaper and on radio for over
the past five years. As a result, retailers were reluctant to handle the product. In contrast to it, two
spring mattress manufacturers had advertised heavily in the mass media. One of those
manufacturer's products was sold exclusively by the largest furniture chain in the country. During
his study of the mattress market, a number of retailers had expressed the opinion to Krishnan's
friend that a whole generation of young people largely unaware of coirfoam product because of the
lack of advertising. One retailer was quoted as saying "It is true that older people remember
coirfoam but these mattresses last for almost twenty years". The big market is not the replacement
market, but sales generated by family formation. Thousands of young couples get married every
year and every marriage means another mattress sale. But these young couples only see
advertisements for spring mattresses. It is obviously easier for any salesman to sell a mattress
which his customers have seen in countless advertisement that one which is relatively unknown.
Krishnan's friend was aware of the fact that if con-foam was ever to regain some of its lost market
share, it would have to launch a major advertising programme to educate young adults about the
important attributes found in its product. A major question that needed an immediate answer was :
"To what extent are people aware of coirfoam mattresses and their attributes?" Other question
involved the attitudes of people toward foam rubber mattresses in general and how these attitudes
compared to those toward spring mattresses. Krishnan's friend ordered a market research survey to
obtain answers to his questions. In brief, the study of coirfoam mattresses showed that customers

over twenty-five years of age who were aware of coirfoam mattresses had favourable attitudes
towards their attributes. About three quarters of these people expressed a preference for foam
rubber mattresses for their children (by contrast with other mattresses for their own use).
Awareness among younger segments of the population of the attributes of foam rubber mattress in
general, and of coirfoam in particular was very low. Few people expressed an intention to buy
foam rubber mattresses. On the basis of the preliminary research Krishnan was optimistic that he
could turn the company around, in support of his belief, he cited the recognition of the company
among a significant portion of the population and that fact that they would buy a coirfoam for their
children. He believed that once retailers became aware that new management had taken over the
company, they would be willing to stock the product, Krishnan was aware that the research
findings were not always in agreement with his conclusions. However, the findings that young
people were relatively unaware of coirfoam did not seem to worry him. He felt that a welldesigned
advertising program would convince many people to buy a foam rubber mattresses,
rather than any competing type. Moreover the introduction of the new management team would
instil confidence among coirfoam bankers, credit lines would be increased thereby improving the
company's financial position. However, before making a final decision as to whether to purchase
coirfoam, Mr. Krishnan waited for his friend's final report and recommendations.
DATA EVALUATION QUESTIONS
Directions: The questions that follow relate to the preceding passage. Evaluate, in terms of
the passage, each of the items given. Then select your answer from one of the following
classifications and blacken the corresponding space on the answer sheet.
1) A Major Objective in making the decision: one of the goals sought by the decision maker.
2) A Major Factor in making the decision: an aspect of the problem, specifically mentioned in the
passage, that fundamentally affects and/or determines the decision.
3) A Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on/or effecting a
Major factor, rather than a Major objective directly.
4) A Major Assumption in making the decision: a projection or supposition arrived at by the
decision maker before considering the factors and alternatives.
5) An Unimportant issue in making the decision: an item lacking significant impact on, or
relationship to, the decision.
Questions:
16. Public awareness of the high quality of coirfoam mattresses.
17. The anti-allergic qualities of coirfoam mattresses.
18. Attitude of older consumer towards coirfoam mattresses.
19. Willingness of retailers to stock coirfoam products in the future.
20. Need to import latex rubber.
21. Coii-foam's present market share.
22. Krishnan's friend's recommendations.
23. Coirfoam leased its premises.
24. Orthopaedic qualities of coirfoam mattresses.
25. Age of manufacturing equipment.

SECTION II - READING COMPREHENSION
Directions: This Section contains three passages. You have to read each carefully. Each
passage is followed by questions based on its contents. After reading each passage choose the
best answer to each question. The questions are based on what is stated or implied in each
passage.
FIRST PASSAGE
Ocean water plays an indispensable role in supporting life. The great ocean basins hold about 300
million cubic miles of water. From this vast amount, about 80,000 cubic miles of water are sucked
into the atmosphere each year by evaporation and returned by precipitation and drainage to the
ocean. More than 24,000 cubic miles of rain descend annually upon the continents. This vast
amount is required to replenish the lakes and streams, springs and water tables on which all flora
and fauna are dependent. Thus, the hydrosphere permits organic existence.
The hydrosphere has strange characteristics because water has properties unlike those of any other
liquid. One anomaly is that water upon freezing expands by about 9 percent, whereas most liquids
contract on cooling. For this reason, ice floats on water bodies instead of sinking to the bottom. If
the ice sank, the hydrosphere would soon be frozen solidly, except for a thin layer of surface melt
water during summer season. Thus, all aquatic life would be destroyed and the interchange of
warm and cold currents, which moderates climate would be notably absent.
Another outstanding characteristic of water is that water has a heat capacity which is the highest of
all liquids and solids except ammonia. This characteristic enables the oceans to absorb and store
vast quantities of heat, thereby often preventing climatic extremes. In addition, water dissolves
more substances than any other liquid.
It is this characteristic which helps make oceans a great storehouse for minerals which have been
washed down from the continents. In several areas of the world, these minerals are being
commercially exploited. Solar evaporation of salt is widely practiced. Potash is extracted from the
Dead Sea and Magnesium is produced from sea water along the American Gulf Coast.
Questions:
26. The author's main purpose in this passage is to
1) Describe the properties and uses of water 2) Illustrate the importance of conserving water
3) Explain how water is used in commerce and industry
4) Reveal the extent of the earth's ocean masses 5) Compare water with other liquids
27. According to the passage, fish can survive in the ocean because
1) They do not need oxygen 2) Ice floats
3) Evaporation and conduction create a water cycle
4) There are currents in the ocean 5) Water absorbs heat
28. Which of the following characteristics of water does the author mention in the passage?
I. Water expands when it is frozen
II. Water is a good solvent HI. Water can absorb heat
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) II and III only 5) I, II and III
29. According to the passage, the hydrosphere is not
1) Responsible for all forms of life 2) Able to modify weather
3) A source of natural resources 4) In danger of freezing over
5) The part of the earth covered by water

30. The author's tone in the passage can best be described as
1) Dogmatic 2) Dispassionate 3) Speculative 4) Biased 5) Fascinated
31. The author organizes the passage by
1) Comparison and contrast 2) Juxtaposition of true and untrue ideas
3) General statements followed by examples
4) Hypothesis and proof 5) Definition of key terms
32. Which of the following statements would be most likely to begin the paragraph
immediately following the passage?
1) Water has the ability to erode the land
2) Magnesium is widely used in metallurgical processes.
3) Now let us consider the great land masses
4) Another remarkable property of ice is its strength
5) Droughts and flooding are two types of disasters associated with water
SECOND PASSAGE
A newly issued report reveals in facts and figures what should have been known in principle that
quite a lot of business companies are going to go under during the coming decade, as tariff walls
are progressively dismantled. Labour and capital valued at 600 billion rupees are to be made idle
through the impact of duty-free imports. As a result, 35,000 workers will be displaced. Some will
move to other jobs and other departments within the same firm. Around 15,000 will have to leave
the firm now employing them and work elsewhere.
The report is measuring exclusively the influence of free trade with Europe. The authors do not
take into account the expected expansion of production over the coming year. On the other hand,
they are not sure that even the export predictions they make will be achieved. For this presupposes
that a suitable business climate lets the pressure to increase productivity materialize.
There are two reasons why this scenario may not happen. The first one is that industry on the
whole is not taking the initiatives necessary to adapt fully to the new price situations it will be
facing as time goes by.
This is another way of saying that the manufacturers do not realize what lies ahead. The
Government is to blame for not making the position absolutely clear. It should be saying that in ten
year's time tariffs on all industrial goods imported from Europe will be eliminated. There will be
no adjustment assistance for manufacturers who cannot adapt to this situation.
The second obstacle to adjustment is not stressed in the same way in the report; it is the attitude of
the service sector. Not only are service industries unaware that the common market treaty concerns
them too, they are artificially insulated from the physical pressures of international competition.
The manufacturing sector has been forced to apply its nose to the grindstone for sometime now, by
the increasingly stringent import - liberalization program.
The ancillary services on which the factories depend show a growing indifference to their work
obligations. They seem unaware that over manned ships, under utilized container equipment in the
ports and repeated work stoppages slow the country's attempts to narrow the trade gap. The
remedy is to cut the fees charged by these services so as to reduce their earnings - in exactly the

same way that earnings in industrial undertakings are reduced by the tariff reduction program
embodied in the treaty with European Community.
There is no point in dismissing 15,000 industrial workers from their present jobs during the
coming ten years if all the gain in productivity is wasted by costly harbour, transport, financial,
administrative and other services. The free trade treaty is their concern as well. Surplus staff
should be removed if need be, from all workplaces, not just from the factories. Efficiency is
everybody's business.
Questions:
33. The attitude of the report as described in the passage may best be expressed as
1) Harshly condemnatory because industry is not more responsive to the business climate
2) Optimistic that Government will induce industry to make needed changes
3) Critical of labour unions
4) Pessimistic that anything can be done to reduce the trade gap
5) Objective in assessing the influence of free trade oh employment
34. What is the meaning of free trade?
1) Unlimited sale of goods in Europe
2) Trade on barter basis
3) The elimination of tariffs
4) Sale of price - discounted goods to European Countries
5) Trade with only the so - called "free countries", i.e., Western Europe
35. It can be inferred that the term adjustment assistance refers mainly to
1) Unemployment compensation
2) Some sort of financial assitance to manufacturers hurt by free - trade
3) Help in relocating plants to Europe 4) Aid in reducing work stoppages
5) Subsidy payments to increase exports
36. The author's central recommendation seems to be that
1) Unemployment should be avoided at all costs
2) Redundant labour should be removed in all sectors
3) Government should control the service sector
4) Tariffs should not be lowered 5) Workers should be retrained
37. Which of the following titles describes the context of the passage?
1) The prospects of Free Trade
2) Government Intervention in World Trade
3) Trade with the common market
4) What lies Ahead?
5) Unemployment and adjustment assistance
38. Which of the following will occur because of duty free imports?
I. 600 billion rupees of capital will be idled.
II. Thirty-five thousand workers will be unemployed
III. Fifteen thousand firms will face bankruptcy
1) I only
2) II only
3) I and II only
4) II and III only
5) I, II and III
39. According to the passage, the Government is responsible for
1) Increasing tariffs 2) Subsidizing exports
3) Not explaining its position 4) Adjustment assistance 5) Over manned ships
40. Tariffs will be reduced on
1) All manufactured goods
2) Manufactured and agricultural goods
3) All goods
4) Industrial goods
5) Industrial and consumer goods

41. Which industries will be affected by tariff reductions?
I. Services II. Manufacturing III. Extracting
1) I only 2) II only 3) I and II only 4) II and III only 5) I, II and III
THIRD PASSAGE
Observe the dilemma of the fungus; it is a plant, but it possesses no Chlorophyll. While all other
plants put the sun's energy to work for them combining the nutrients of ground and air into the
body structure, the chlorophyllous fungus must look elsewhere for an energy supply. It finds it in
those other plants which, having received their energy free from the sun, relinquish it at some point
in their cycle either to other animals (like us humans) or to fungi.
In this search for energy the fungus has become the earth's major source of rot and decay.
Wherever you see mold forming on a piece of bread, or a pile of leaves turning to compost, or a
blown - down tree becoming pulp on the ground, you are watching a fungus eating. Without
fungus action the earth would be piled high with the dead plant life of past centuries. In fact,
certain plants which contain resins that are toxic to fungi will last indefinitely; specimens of the
redwood, for instance can still be found resting on the forest floor centuries after having been
blown down.
Questions:
42. Which of the following words best describes the fungus as depicted in the passage?
1) unevolved
2) Sporadic
3) Enigmatic
4) Parasitic
5) Toxic
43. The passage states all the following about fungi EXCEPT:
1) They are responsible for the decomposition of much plants life
2) They cannot live completely apart from other plants
3) They are vastly different from other plants
4) They are poisonous to resin - producing plants
5) They cannot produce their own store of energy
44. The author's statement that “you are is best watching a fungus eating" described as
1) Figurative 2) Ironical 3) Parenthetical 4) Erroneous 5) Contradictory
45. The author is primarily concerned with
1) Warning people of the dangers of fungi
2) Writing a humorous essay on fungi
3) Relating how most plants use solar energy
4) Describing the actions of fungi
5) Explaining the long life of some redwoods



To complete this paper & to get other papers, download the attachment given below:-

Tancet MBA Question Paper with Answers 1

Tancet MBA Question Paper with Answers 2



Tancet MBA Question Paper with Answers 3
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Tancet MBA Question Paper with Answers 2.pdf (231.9 KB, 28 views)
File Type: pdf Tancet MBA Question Paper with Answers 3.pdf (221.3 KB, 47 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #10  
Old April 10th, 2014, 10:18 AM
Unregistered
Guest
 
Default TANCET MBA Solved question papers

Can you provide me the TANCET MBA Solved question papers???
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 01:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8