Accountancy Question Papers for Class 11 - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Exams




  #1  
Old January 21st, 2013, 12:45 PM
chhavi charan
Guest
 
Posts: n/a
Default Accountancy Question Papers for Class 11

I am CBSE commerce 11th class student after one month I am getting accountancy exam but I donít know about exam question paper pattern so can you provide me previous exam question paper?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old January 22nd, 2013, 10:37 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9,600
Default Re: Accountancy Question Papers for Class 11

You are looking for Accountancy question paper of CBSE Class 11th so I have question paper which you are looking for and here I am providing you:

1. Explain the meaning of the following terms with example: a. Debtors and creditors b. Receivables and payables.

2. Following are the transaction of Amar Ltd post them into the ledger of Rakesh.
2007
Feb 1 Rakesh purchased goods of Rs.5000
Feb 3 Rakesh sold goods of Rs.30000 to Amar
Feb 8 Rakesh paid cash of Rs.2000
Feb 10 He returned goods of Rs.2000 purchased by him


For complete question paper you can free download attached pdf file.
Attached Files
File Type: doc CBSE Class 11th Accountancy Question Paper.doc (42.0 KB, 80 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old December 31st, 2013, 03:08 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Accountancy Question Papers for Class 11

Quote:
Originally Posted by chhavi charan View Post
I am CBSE commerce 11th class student after one month I am getting accountancy exam but I donít know about exam question paper pattern so can you provide me previous exam question paper?
plese give me 3 model question papers of class 11th 2013-2014
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old December 31st, 2013, 03:12 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Thumbs down Re: Accountancy Question Papers for Class 11

GIVE ME SAMPLE PAPEROF ACCOUNTANCY
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 15th, 2014, 03:16 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,131
Default Re: Accountancy Question Papers for Class 11

You are looking for Accountancy question paper of CBSE Class 11th here I am providing you:





__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old February 16th, 2014, 10:36 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 8,828
Default Re: Accountancy Question Papers for Class 11

As you required for the Accountancy Question Papers for Class 11, I am uploading a document file having the same. There are objective types of the questions available. I have taken following questions from the attachment:

1. The Process of doing the total of both side of Debit and Credit of an Account is called as ?

Ans. The process of doing total for both of the sides of an Account is called as Casting of an Account.

2. What is rule for Nominal Account ?

Ans. The Rule of the Nominal Account is Debit all the Expenses and Loses and Credit all the gains and incomes.

3. Write short comment on functionality of a Computer.

Ans. A computer is a Electronic Machinery which calculates the equations automatically on basis of the software which is written program with set of defined rules by a program or specialist.

4. Creditors are the external or internal users of the financial statement?

Ans. External Users

5. What do you mean by a Business transaction?

Ans. A business transaction means it can be measured in terms of Money.

6. Give an example of Documentary Evidence.

Ans. Voucher is example of documentary evidence.

7. What do you mean by Bad Debts?

Ans. When a receivable amount become not possible to receive by the person who owes it is referred as Bad Debts.

8. Define the term ďPurchase ReturnĒ.

Ans. When a purchase is returned back in whole or in some part is called or referred as Purchase Return to its supplier or vendor, in other words we can explain that the goods delivered are not up to the mark or totally different from the goods which were ordered most of the time itís happened due to negligence of the supplier or may be by other reason. An Organization is not in position to keep the defaulted goods, so its returns it to the supplier, the part of the returned goods is considered as the Goods or Purchase Returned.

9. Describe the main features of the Trial Balance.

Ans. Trial Balance is the summary of the ledger accounts.

Its not the final statement but its is source to prepare the final Statement.

Its for the Check the arithmetical accuracy of the Accounts.

Itís the base of preparing the final statements.

10. Define the Bank Reconciliation Statement.

Ans. In simple words the statement which is prepare to reconcile the differences between Balances of Bank in Cash Book and Bank Book is referred as Bank Reconciliation Statement.

11. What are the Rectifications of the Errors?

Ans. Procedure to find out the errors and then rectify them in proper manner to make the accounts book accurate is called the Rectification of Errors.

12. Explain that how the Creditors can be benefited with Financial Statements.

Ans. Creditors are the companies or persons who sale their goods on Credit to organization or firm or enterprises simply to their customers, they want their money should be recovered fast and safely creditors needs their money to be safe in respect of the financial statement, a creditor can see the financial result and can easily assume the profit or financial position of the organization in future, so he can decide whether he should do the business with that organization or not.

13. Explain some Disadvantages of Single Entry system with example.

Ans. Few disadvantages can be considered under the Single Entry System like since there is no Financial statements are prepared like Trial Balance to one cannot determine the accuracy lying the books of account or not. It cannot fetch any proved or beneficial information to the external or internal users of the organization. Assets under this system are not kept as accounted to there is always uncertainly regarding usage of the Assets by the organization is proper or improver.

SECTION-B

15. Why a Not-For-Profit Organization maintains Receipt and Payments Account in addition of preparing the Cash book?

Ans. Cash book is a book where all Cash basis transactions take places on Date of Entry basis, they are in raw form, one cannot take any decision on behalf of Cash book because it doesnít show any result, the need the of Receipt and Payment Account is felt as it is summary of the Cash payments and cash receipt during the accounting year.


17. What would be the suitable classification for the following Accounts

A) Fixed Assets Sold
B) Plant and Machinery

Ans. Nominal A/c
Real Accounts

18. If there is some increase in the following transaction which side for it will be recorded? Explain with suitable example.

1. Interest Receivable
2. Interest Payable

Ans. 1. Debit Ė Receivable Current Assets A/c
2. Credit- Interest Payable


20. In respect of Financial Accounting system state any two differences between Capital Expenditure and Revenue Expenditure.

Ans. Capital Expenditure is incurred in order to acquire the Assets which help an organization to run its business and Revenue Expenses are those expense which are incurred to carry a business on day to day basis.

Capital Expenses adds the efficiency to the Business while Revenue Expenses are incurred in order to bring the profitability to the organization.

21. How a Bill of Exchange is Endorsed?

Ans. A Bill of exchange can be endorsed in a specified way, as we know that the whole purpose of raising a bill of exchange by a seller is to get the payment for goods he has sold to the drawee of the Bill. Seller always mentions the person or Bank to whom the payment should be made and seller will get the payment from the Bank after realization of the payment by the drawee. This transfer of the bill in name of the Bank is called the Endorsement of the Bill; the person is whose name the Bill is transferred referred as Endorser and the person who has transfer the bill in name of Endorser if called the Endorsee.

22. Fill in the blanks

a) Recording only _______ transactions are the main feature of Money Measurement Principle.

b) Under _____ concept assets are recorded at cost Base only.

c) ________ Concept says that a business organization will not be shut down in near future.

d) Under the _______Concept the both debit and credit should be equal in total amount.

Ans. a) Financial
b) Financial
c) Going Concern Concept
d) Dual Aspect Concept.
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old March 7th, 2014, 06:05 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

I am commerce student from case board my exam are near but l am confused to account exam so please help by me so please send model test paper
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old July 7th, 2014, 08:10 PM
noufeena
Guest
 
Posts: n/a
Default

pls give important questions and answer
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Objective Questions for Class 11th Accountancy
CBSE sample papers, model papers, question papers for class 12
CBSE Question Papers for Class 10
CBSE Class IX Sample Question Papers
CBSE Question Papers Class IX Science
CBSE question papers for class 9 science
CBSE Board Exams for Accountancy Previous Years Question Papers
Accountancy Question Papers for XII th Commerce
Question Papers for Class 12th commerce
CBSE class 12th question papers
CBSE Delhi Class 10 Question Papers
Question Papers of 12 Class changes
CBSE question papers for class 10th
Solved question papers of Accountancy (CBSE Board)
CBSE Class 12th Commerce(Accountancy) solved papers
CBSE question papers 10th class
Class 11 non medical question papers
CBSE question papers class XII question papers economics
CBSE Question Papers of Class XII
CBSE Board Question Papers Class X









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 01:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9