CGL Exam Model Question Paper - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old August 8th, 2017, 02:18 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default CGL Exam Model Question Paper

Hi I am interested in having the SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (Reasoning)?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old August 8th, 2017, 02:38 PM
Educhamp's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Location: Delhi
Posts: 26,759
Default Re: CGL Exam Model Question Paper

The SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (Reasoning) is as given below:

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EARTH : PLANET :: MOON : ?
Options:
1) SUN
2) UNIVERSE
3) VENUS
4) SATELLITE
Correct Answer: SATELLITE

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EJOT : ________::YDIN : VAFK
Options:
1) LQGB
2) BGLQ
3) QBGL
4) BGQL
Correct Answer: BGLQ

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
100 : 102 : : 100000 : ?
Options:
1) 105
2) 104
3) 1003
4) 1004
Correct Answer: 105

Question 4.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) Temple
2) Worship
3) Mosque
4) Church
Correct Answer: Worship

Question 5.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) M N O M
2) B D C B
3) X Z Y X
4) P R Q P
Correct Answer: M N O M

Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) 70, 80
2) 54, 62
3) 28, 32
4) 21, 24
Correct Answer: 54, 62

Question 7.Arrange the following words as per order in the dicitonary
1) Pearl 2) Peasant 3) Pea 4) Peanut
Options:
1) 3, 1, 4, 2
2) 3, 4, 1, 2
3) 1, 3, 2, 4
4) 1, 2, 3, 4
Correct Answer: 3, 4, 1, 2

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
g f e _ i g_e i i _f e i_g f _i i
Options:
1) i f g i e
2) f i g i e
3) e i f g i
4) i f i g e
Correct Answer: i f g i e

Question 9.Which one number when placed at the sign of interrogation shall complete the series
3, 6, 18, 72, ...?..., 2160
Options:
1) 144
2) 216
3) 288
4) 360
Correct Answer: 360
Question 10.Introducing a lady, a lady said, "She is the only daughter of Mohan's grandfather who is my husband's father". How does the lady relate herself with the introduced lady?
Options:
1) Aunt
2) Mother
3) Mother-in-law
4) Sister-in-law
Correct Answer: Sister-in-law

Question 11.Two years ago, Aadhya was three times as old as his son and two years hence, twice her age will be equal to five times that of her son. Find Aadhya's present age.

Options:
1) 38 years
2) 36 years
3) 34 years
4) 42 years
Correct Answer: 38 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMINISTRATION
Options:
1) STRAIN
2) TRADITION
3) SITUATION
4) RATION
Correct Answer: SITUATION

Question 13.If MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as
Options:
1) FMRPC
2) GNSQD
3) GNRQD
4) FMSQC
Correct Answer: FMSQC

Question 14.If D stands for x, S stands for +, A stands for - and M stands for ÷, what is the value of the given expression

Options:
1) 558
2) 3312
3) 137
4) 31
Correct Answer: 137

Question 15.If 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?

Options:
1) 26
2) 21
3) 28
4) 49
Correct Answer: 21

Question 16.In the following question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.


Options:
1) 19
2) 16
3) 15
4) 17
Correct Answer: 16

Question 17.Rahul starts and walks towards the south, he then turns to his right and walks 5 kms, then again turns left and walks 3 kms and then again turns left and walks 5 kms. In which direction is he from the starting point?
Options:
1) NORTH
2) SOUTH
3) EAST
4) WEST
Correct Answer: SOUTH

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statements:
a) Odisha is still an underdeveloped state.
b) Problems like poverty, unemployment and illiteracy have not been solved.
Conclusions:
I) The administration of Orissa is not sensitive enough.II) It is the Will of God.
Options:
1) Only I follows
2) Only II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I and II follows
Correct Answer: Neither I and II follows
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
IAS Exam Model Question Paper
Model Question Paper For NMMS Exam
BHU BA Entrance Exam Model Question Paper
CRPF SI Exam Model Question Paper
Bank PO Exam Model Question Paper
SSLC Exam Model Question Paper
TCS Written Exam Model Question Paper
SSR Exam Model Question Paper
WB SET Exam Model Question paper
Model Question Paper for NDA Exam
VAO Exam Model question paper in Tamil
Model Question Paper of CAT Exam
JAIIB exam model question paper
TNPSC exam model question paper
NET exam model question paper
Karnataka II PUC Exam Model Question Paper
About TNPSC Exam Model Question Paper
PSC Exam Model Question Paper
ME Entrance Exam Model Question Paper
ISAT Exam Model Question Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9